<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Sorozatunk előző cikkében elsősorban azt boncolgattuk, hogy milyen általános adatokra, hírekre érdemes odafigyelnie annak, aki kereskedni szeretne. Ebben az írásunkban pedig a teljesség igénye nélkül elmagyarázzuk azokat a legfontosabb fogalmakat, amelyek a vállalati hírek és gyorsjelentések megértéséhez nélkülözhetetlenek.
A Privátbankáron keresztül már elérhető a Dealbook kereskedési rendszer. Rendszeres hírlevéllel, magyar nyelvű kereskedési felülettel és konzultációval. A Delbook segítségével 2900 instrumentummal lehet kereskedni. Részletek itt>>

Korábbi cikkünkben főleg az amerikai makrogazdasági adatok fontosságával, a jegybankok világgazdaságban betöltött szerepével foglalkoztunk és igyekeztünk tanácsot adni abban, hogy melyik országból, melyik híreket, adatokat érdemes figyelni illetve javasolt figyelmen kívül hagyni. Ebben a cikkünkben a vállalati híreket segítünk jobban megérteni. Mivel a részvénypiacokon cégek értékpapírjai vannak, de árt, ha valamennyire tudjuk értelmezni az azokkal kapcsolatos híreket, gyorsjelentéseket. A vállalti beszámolókat mind Európában, mind az Egyesült Államokban külön szabvány szerint kell készíteni, ugyanakkor a két rendszer között van átjárhatóság. Minden cégre azok a közzétételi szabványok érvényesek, amely ország tőzsdéjén, illetve kereskedési rendszerében fut a vállalat részvénye, illetve kötvénye, de Európában ezek a szabványok egységesek.

EBITDA: Ez az egyik legmeghatározóbb számsor a vállalati eredményjelentésekben. Az angol earnings before interest, taxes, depreciation and amortization rövidítése. Pontos magyar jelentése: kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény. Az EBITDA egy cég aktuális eredményességét mutatja függetlenül attól, hogy milyen a tőkeszerkezete, illetve hogy fizet-e osztalékot. Nem összehasonlító adat, így ebből a szempontból mindegy, hogy az adott vállalat korábban veszteséges vagy nyereséges volt, illetve hogy milyen adóváltozások hatottak az eredményére.

EBIT: Az EBITDA-hoz hasonlóan egy angol kifejezés rövidítése: earnings before interest and taxes. Jelentése magyarul: kamat és nyereségadó-ráfordítások levonása előtti eredmény. A magyar számviteli törvény szerinti kategóriákat használva, az üzemi eredmény és a rendkívüli eredmény összegét jelenti. Az európai számviteli szabványok nem használják a rendkívüli eredmény fogalmát, ezért ott az EBIT megegyezik az üzemi eredménnyel.

Immateriális javak: Ezek a vállalatnak olyan nem tárgyi értékei, amelyek általában nem manifesztálhatók, konkrét pénzben nem lehet azokat kifejezni, ugyanakkor nagyon fontosak a cég értékelése szempontjából. Például egy technológiai cég fejlesztési ötlete, ami nyilvánvalóan a cég egyik legfontosabb értéke, ugyanakkor egyelőre nem kifejezhető pénzben.

Goodwill, goodwill-leírás: A goodwill a vállalat eszközeinek nettó értékének és a piaci értéknek a különbsége. Ez a mutató nagyon fontos akkor, amikor meg akarjuk tudni, hogy mennyire túl, vagy alulértékelt a cég a meglevő eszközeihez képest, azaz, hogy a nem megfogható, vagy számszerűsíthető tételek, mint fejlesztések, tervek, érzelmi értékek mekkora szerepet játszanak a cég árfolyamának kialakulásában. Goodwill-leírás akkor keletkezik, ha például egy kisebb céget megvesz egy nagyobb, a nettó eszközértékénél jóval drágábban csak azért, mert a számításai szerint az később neki megtérül, illetve behozza az átmeneti „ráfizetést”. A cég valódi, nettó értéke és a vételár közötti különbség ilyenkor a goodwill-leírás.

Profit-warning (profit-figyelmeztetés): Profit-figyelmeztetést akkor ad ki egy cég, amikor olyan változás áll be az üzletmenetben, vagy például az üzleti környezetben, ami befolyásolja az adott időszakra elvárt számait, nyereségességét. A hiteles és átlátható kommunikáció lényege, hogy ilyenkor ezt a változást közvetíti a befektetők felé, akik így át tudják értékelni a céggel, illetve annak értékével kapcsolatos várakozásaikat.

EPS – egy részvényre jutó eredmény: Az angol earnings per share – rövidítése. Az EPS-t úgy számolják, hogy a negyedévente közzétett, 12 hónapra számolt adózás utáni eredményt elosztják a vállalat részvényeinek számaival. Ez a befektetők által egyik legjobban figyelt adatsor a cégek jelentéseiben. Ennek a segítségével kapjuk meg a P/E (price per earning) – mutatót, ami nem más, mint az árfolyam elosztva az EPS-sel.

Osztalék: Ha valaki résztulajdonos (részvényes) egy társaságban, akkor az általa birtokolt tulajdoni hányad arányában jogosult osztalékra, azaz részesedésre a társaság profitjából. Az osztalékról a társaság közgyűlése dönt és dönthet akár úgy is, hogy adott időszakban visszatartja a profitot akár olyan áron is, hogy nem fizet osztalékot. Egy ilyen lépés sokszor nemhogy csökkenti, de még növeli is a cég értékét, ugyanis a cél ilyenkor legtöbbször újabb fejlesztések, terjeszkedés finanszírozása, ami általában növeli a vállalat értékét. Az osztalékra általában a részvényen lévő osztalékszelvény jogosít. A gyorsjelentések közzététele előtt az osztalékszelvényektől rendszerint megfosztják a papírokat, ezzel mintegy kiárazzák az osztalékvárakozást. Ilyenkor általában az elvárt osztalék mértékével egyenes arányban esik a részvény árfolyama. Ez a magyar tőzsdén elsősorban a Magyar Telekom papíroknál figyelhető meg, ami a legismertebb és legnépszerűbb magyar hagyományos osztalékpapír.

Akvizíció: A kereskedelmi értelemben, a gazdasági hírekben, beszámolókban gyakran használt szó jelentése nagyjából: üzletszerzés. A cégek terjeszkedésére használják elsősorban. „Akvirálni” annyit tesz, mint terjeszkedni, megvenni valamit, ami bővíti a vállalatot. A cégek sokszor akvizícióra hivatkozva nem fizetnek például osztalékot.

Üzemi eredmény: (vagy üzleti eredmény) gyakorlatilag a nyereség mínusz a ráfordítások. Úgy kapjuk meg, hogy az üzleti évben elszámolt értékesítés nettó árbevételét, az eszközök között állományba vett saját teljesítmények értékét és egyéb bevételeket összeadjuk, aztán ebből kivonjuk a bérköltségeket, a  bekerülési és egyéb költségeket az adott időszakban.

Árbevétel (vagy forgalom): Az értékesített termékek és áruk, illetve teljesített szolgáltatások általános forgalmi adó nélkül számított ellenértéke. A felárak és hatósági árkiegészítések növelik, az engedmények csökkentik az árbevételt. Az árbevételt szokták forgalomnak is nevezni. A magyar számvitel szerint a nem számlázott, utólag adott engedmény nem az árbevételt csökkenti, hanem az egyéb ráfordítások között kell elszámolni. A magyar számviteli törvény szerint akkor lehet elszámolni az árbevételt, ha a vevő elismerte a teljesítést.

IFRS: A Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok (angolul: International Financial Reporting Standards) elvi alapú, megközelítésű számviteli standardok, értelmezések és keretelvek, melyet a Nemzetközi Számviteli Standard Testület bocsát ki. Az Európai Unió tagországaiban 2005-től a tőzsdére lépő vállalatoknak e szerint a szabvány szerint kell készíteniük a konszolidált, azaz összevont beszámolóikat. Az Egyesült Államokban nem kötelező használni ezt a rendszert, de 2008 óta ebben a szisztémában is közzétehetőek a beszámolók. Az IFRS-re jellemző a befektető központúság és a pénzügyi alapú megközelítés.

US GAAP: Az Egyesült Államokban kötelezően használt elszámolási rendszer, illetve számviteli szabályok összessége, amely megköveteli, hogy a beszámoló legyen következetes, átlátható, összehasonlítható, illetve legyen alkalmas arra, hogy későbbi időszakokra vonatkozó becsléseket lehessen készíteni belőlük, illetve korábbi eredményekkel össze lehessen mérni az aktuális eredményeket.

Végezetül pedig példaként álljon itt a Mol idei első negyedéves beszámolója. A cég mind dollárban, mind forintban közli az adott időszak számait.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 17530 17520 18015 -3,20% 0 0 7 286 354 025 Ft 2021-09-20 17:06:52
MOL 2378 2346 2420 -2,38% 0 0 2 345 669 350 Ft 2021-09-20 17:10:59
MTELEKOM 423 422 430 -0,82% 0 0 124 401 111 Ft 2021-09-20 17:09:39
RICHTER 8555 8460 8700 -2,28% 0 0 1 300 551 550 Ft 2021-09-20 17:12:40
OPUS 246 240 252 -2,57% 0 0 80 917 370 Ft 2021-09-20 17:05:10
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Kínai vihar söpört végig a tőzsdéken
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 20. 18:07
Európa-szerte komoly eséseket láthattunk a tőkepiacokon, a BUX 1000 pont feletti zuhanással zárt. A forintnak is rossz napja volt, folytatta a gyengülést.
Részvény / Deviza / Áru Tíz céggel bővül a DAX
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 20. 17:43
Tíz új vállalat szerepel hétfőtől a frankfurti értéktőzsde vezető indexében, a DAX így már a német gazdaság negyven meghatározó szereplőjének piaci teljesítményét mutatja meg.
Részvény / Deviza / Áru Dél-kelet-európai IT-piacon terjeszkedik a 4iG
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 15:46
70 százalékos tulajdonrészét szerezhetnek a TeleGroup Limitedben, valamint TeleGroup Banja Lukában.
Részvény / Deviza / Áru Senki sem akar kockáztatni, zuhannak a részvények
Eidenpenz József | 2021. szeptember 20. 11:59
Csúnyán néznek ki a tőzsdék, szinte minden esik, néhány dolog pedig zuhan. Csúszik lefelé a forint és a legtöbb árupiaci termék is. Kína még úgy is sakkban tartja a piacokat, hogy a tőzsdéi éppen zárva vannak. Sok jegybank ülésezik a héten, köztük az amerikai és a magyar is.
Részvény / Deviza / Áru Felülteljesített a BUX a nemzetközi tőzsdékhez képest
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 17. 18:01
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 45,60 pontos, 0,09 százalékos emelkedéssel, 52 376,91 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru 351 felett az euró, az oltottak küldik magasabbra a légitársaságokat
Eidenpenz József | 2021. szeptember 17. 12:11
Az ellentmondásos amerikai makroadatok alaposan megrángatták a dollárt, vele a forintot és az aranyat is, de a részvényindexek meglepően stabilak. A BUX ma kissé emelkedik, az OTP esését a Richter ellensúlyozza. Emelkednek a légitársaságok, mert a britek utazási könnyítéseket terveznek az oltottaknak. Nagy csőd jöhet Kínában.
Részvény / Deviza / Áru Nyugat-európai gázárak az egekben – hozzánk is begyűrűzik?
Eidenpenz József | 2021. szeptember 17. 05:41
Még csak közeleg a tél, a nyugat-európai gázárak mégis soha nem látott magasságokban vannak. Az USA-ban is sok éves rekordok dőlnek. Mi ennek az oka, mi változott? Megalapozott-e, vagy csak valamilyen spekulációs buborék? Hol vannak most az árak az egykori rezsicsökkentés szintjéhez képest?
Részvény / Deviza / Áru Alig mozdult a BUX-index
MTI | 2021. szeptember 16. 17:34
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 13,40 pontos, 0,03 százalékos emelkedéssel, 52 331,31 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Elmarad az idei német gazdasági csoda, makacsul kúszik felfelé az olaj
Eidenpenz József | 2021. szeptember 16. 12:07
Emelkednek az európai tőzsdék, pedig jelentősen csökkentették a német gazdaság idei növekedésére vonatkozó előrejelzést. Az erre az évre várt fellendülés 2022-re tolódhat. A makacsul felfelé kúszó olajárak és az alkatrészhiány miatt dráguló járművek miatt csökkennek az autóeladások.
Részvény / Deviza / Áru Kis mínuszban zárt a BUX
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 15. 18:29
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 74,48 pontos, 0,14 százalékos csökkenéssel, 52 317,91 ponton zárt szerdán.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos