TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A gyenge üzemi eredményekről beszámoló telekom-vállalatok egy friss elemzés szerint lassan kilábalhatnak a gödörből. Nem a Magyar Telekom a legjobb vétel a régióban
A telekom-szektor továbbra is szenved a lakossági fogyasztás visszaesése és az állami költségcsökkentések, valamint a beruházások visszafogása miatt. Az Erste Group elemzése szerint a gyenge üzemi eredmény ellenére a kelet-közép-európai telekom-szektor árazása már előreszaladt.

A 2011. második negyedévi eredmények azt mutatják, hogy a telekommunikációs szektor még nem állt talpra. Az Erste Group elemői által követett kelet-európai inkumbens - korábban monopolhelyzetben lévő - szolgáltatók zöme, mint például a Telefónica O2 CR, a Telekom Austria, a TPSA és a Magyar Telekom is arról számolt be, hogy az idei második negyedévben a bevételek visszaesése felgyorsult az előző negyedévhez képest.


A telekom-szektor becsült bővülése 2011-ben
Forrás: Erste / EITO

Habár a kelet-közép-európai telekom-szektor működési eredménye még mindig meglehetősen gyengécske, a szektor árazása jóval előrébb jár már – véli Vera Sutedja, az Erste Group kelet-közép-európai telekom szektor elemzője. A mobil és vezetékes hangszolgáltatásból származó bevétel visszaesése továbbra is a szektor egyik legsúlyosabb problémájaként jelenik meg. A visszaesést a vezetékes telefonoknak a mobiltelefonnal való helyettesítése, a VoIP-technológiára való áttérés, a csomagban értékesített szolgáltatások díjának csökkenése, a mobil hívásvégződtetési és roaming-díjak megnyirbálása, valamint a piaci verseny táplálta.

A hangszolgáltatásban tapasztalt bevételcsökkenés ellensúlyozására a korábban monopolhelyzetben lévő szolgáltatók a mobil szélessávú internetet, az okostelefonokat, a fizetős televíziót (internet-alapú, műholdas és kábeltévét), a vezetékes szélessávú internetet és más szolgáltatásokat, például az IT-t és az energiakereskedelmet helyezik előtérbe. Sutedja szerint a 2011. második félévi eredmények jobbak lesznek, mint az első féléviek, hiszen megjelenik a szezonalitás, de a mobil adatátvitel és az ICT szegmenseknél jelentkező bővülés is szerepet fog már játszani. 2012-ben a szektor várhatóan stabilizálódni kezd, a bevételek és EBITDA csökkenési üteme nem gyorsul tovább - ennek motorja a lakossági és állami költekezés erősödése lehet.
 
A  vezetékes és mobil hangszolgáltatásból származó bevétel az előrejelzések szerint 4,31 százalékkal csökken 2011-ben.  A verseny, a piac telítettsége és a mobil hívásvégződtetési díj (MTR) csökkentése nyomán a mobil hívásdíj is zsugorodott. A vezetékes szélessáv legnagyobb versenytársaként megjelenő, adatkártyán vagy USB-sticken keresztül elérhető mobil szélessávú internet továbbra is komoly tempóban növekedett.


A szolgáltatások részesedése a 2011-es bevételekből
Forrás: Erste / EITO


Továbbra is a Turk Telekom a top pick - a Magyar Telekomot már nem vételre ajánlják

Az Erste Group elemzőinek kedvence változatlanul a Turk Telekom, amely a követett telekom-társaságok közül a legizmosabb üzemi eredményt tudja felmutatni. Az infrastruktúra-alapú vezetékes konkurencia alacsony szintje miatt a Turk Telekom meg tudja őrizni a 49-50 százalékos EBIDTA előnyt a vezetékes üzletágban. A szélessáv és a fizetős televízió elterjedtségének alacsony szintje növekedési potenciált jelez az ADSL és az IPTV területén. Avea nevű mobilszolgáltatóján keresztül a Turk Telekom a mobil szélessáv és a fizetős tévé elterjedésének bővüléséből is profitálhat.

Az Erste Group elemzői megerősítik a Telekom Slovenije részvényeire adott felhalmozás ajánlásukat.

Magyar Telekomot viszont az Erste elemzői felhalmozás helyett csak tartásra ajánlják , mivel az üzemi kiadások lefaragása lendületet vesztett. Ráadásul a svájci frank által fűtött háztartási hitelállomány és az államadósság mértéke lassítja a fogyasztói és az állami szektor költekezés talpra állását.

Igen gyenge tőkerátája és rendkívül magas nettó tőkeáttétele miatt az elemzők változatlanul eladásra javasolják a Telekom Austria részvényeit, a Telefónica O2 CR tartás besorolását pedig megerősítik, egyszersmind a profitkilátások visszaesése miatt csökkentik a célárfolyamot.

Az Erste Group elemzői eladásról csökkentésre módosítják a TPSA részvényeit, azonban a célárfolyam változatlan marad.

Az elemzők fenntartják a T-Hrvatski Telekomra adott tartás minősítést, mivel a jelenlegi árszint elméletileg már tükrözi a vállalat roaming-bevételeinek az EU-csatlakozás után várható visszaesését.

Privátbankár

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Óriási részvénykibocsátás készül, nemsoká 370 lehet az euró
Eidenpenz József | 2020. szeptember 23. 18:44
Az európai tőzsdék még pluszban tudtak végezni, de elromlott a hangulat az amerikai értékpapír-piacon, elsősorban a technológiai részvényeket adják. Jött egy kellemetlen adat az amerikai gazdasági aktivitásról, sokan már a karácsonyi szezont temetik. Jött egy ígéretes hír az egyik oltóanyagról, de tönkremehet néhány német bank. Kilenc százalékkal esik a Tesla, gyengécske a forint.
Részvény / Deviza / Áru Bárki is vezeti az informatikai robbanást, ez a cég benne lesz a sűrűjében
MFC Equity | 2020. szeptember 23. 15:11
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat 7. részében a Lam Research vállalatot elemzik, amely sokat profiltálhat a növekvő adatigényekből a felhőalapú számítástechnika térnyerésével.
Részvény / Deviza / Áru A gyenge forint esete a kolbásztöltéssel, Tesla-meghallgatás Berlinben
Eidenpenz József | 2020. szeptember 23. 11:23
Miután tegnap este szép emelkedéssel zárt Amerika, ma jó a hangulat Európában is, másfél-két százalékos pluszban vannak az indexek. A BUX index épphogy kilóg kicsit ebből a tartományból, elsősorban az OTP és a Richter viszi. A forint kissé tovább süllyedt, elemzők szerint az MNB enyhe csalódást okozott tegnap. Nagyot esett a Tesla, nem volt meggyőző a bemutatója.
Részvény / Deviza / Áru Nem lesz több segélycsomag? Fúziók a bankszektorban?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 22. 19:00
Mára megnyugodtak a tőkepiacok, az indexek többsége emelkedik, bár kivételek is vannak. A BUX előnye a nap végére csökkent, végül csak 0,2 százalékos pluszban végzett. Főleg a Mol tartotta meg, miközben az OTP folytatta az esést. Az MNB nagy napján tovább drágult az euró, nincs már túl messze a tavasszal beállított történelmi csúcstól. Fúziókról beszélnek az európai bankszektorban, nem várható második csomag az USA-ban.
Részvény / Deviza / Áru A forint gyengülése hosszú távú trend, a pénzbőség hajtja az árupiacokat
Eidenpenz József | 2020. szeptember 22. 13:05
A magyar gazdaság 2022-re érheti el a válság előtti szintet, a forintnak pedig lehetnek erősödő szakaszai, de hosszú távon megmaradhat a lassú gyengülő trend – mondja az Equilor Befektetési Zrt. A pénzbőség meglepetéseket hozott az árupiacokon is, több terméknél kitarthat az emelkedés lendülete. Az OTP-t alulsúlyozásra, a Richtert felülsúlyozásra javasolják.
Részvény / Deviza / Áru A hétfői vérfürdő után is gyengélkedik az OTP
Király Béla | 2020. szeptember 22. 11:40
Hétfőn jelentősen gyengült a forint, és kedden délelőtt sem mutatott erőt. A magyar fizetőeszköz szempontjából nagy kérdés, miként dönt kora délután az MNB, ez ugyanis befolyásolhatja a forint mozgását. A tőzsdék a hétfői zuhanás után kedden délelőtt korrigáltak, ugyanakkor az OTP csak minimálisan tudott emelkedni a beszakadás után.
Részvény / Deviza / Áru A tőzsdekrach oka 200 ezer halott Amerikában, 400 ezer fertőzés Magyarországon?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 21. 18:55
Csúnya, két-három hónapja nem látott mélyrepülést mutatnak a tőzsdék, részben a járvány rohamos terjedése, részben az amerikai stimulus hiánya, részben pedig a bankszektor problémái miatt. A német index különösen nagyot esett, de a BUX sem sokkal maradt el tőle. A forint is gyengült, a dollár viszont erősödött, ami az árupiacokat is a mélybe lökte. Amerikában ráadásul még politikai komplikációk is felmerültek.
Részvény / Deviza / Áru Túlzás volt a reggeli OTP-zuhanás? Megvan a TikTok-megoldás
Eidenpenz József | 2020. szeptember 21. 11:31
A koronavírus súlyosbodó második hullámával és szigorodó biztonsági intézkedésekkel, valamint a bankszektor teljesítményével magyarázzák, hogy ma is nagyon rossz a tőzsdék hangulata. A tőzsdeindexek esése a két-három százalékot is eléri, közéjük tartozik a hazai BUX-index is. Az OTP különösen nagyot esett, ennek magyar és európai okai is vannak. A forint gyengül, a dollár erősödik.
Részvény / Deviza / Áru Nagyot esett az OTP, megvan, miért emelkedik a Telekom
Eidenpenz József | 2020. szeptember 18. 18:49
Rossz hangulatban telik a hét utolsó napja a tőzsdéken, Európában főleg a magas fertőzésszámok okoznak aggodalmakat. A BUX index az európai átlaghoz hasonlóan esett, üde színfolt volt a Magyar Telekom, amely egy tenderrel kapcsolatban kapaszkodott feljebb. Az euró/forint makacsul 360 felett tartózkodott, az olaj drágulása viszont leállni látszik.
Részvény / Deviza / Áru Tik-tak, tik-tak: ma dönt Trump a TikTokról, holnap a kormány a hitelmoratóriumról
Csabai Károly | 2020. szeptember 18. 11:26
Úgy tűnik, a világgazdaság mielőbbi kilábalásával kapcsolatos aggodalmak az amerikai és az európai piacokat jobban megfektették, mint az ázsiaiakat, ez a nemesfémek malmára hajtották a vizet. Az olaj erős hetet zárt, ami baljós előjel a számunkra, vége szakadhat ugyanis a hazai üzemanyagárak csökkenésének. Az OTP és a forint árfolyamát a hiteltörlesztési moratóriumról holnap belengetett döntés bizonytalan kimenetele tarthatja nyomás alatt. Az USA-ban pedig a vigyázó szemek Trumpra vetődnek atekintetben, hogyan dönthet az amerikai elnök a TikTokról.
Friss
hírlevél