BUX
36 085.77
+2.49%
+875.00
OTP
10 240.00
+5.19%
+505.00
MOL
2 014.00
+0.70%
+14.00
RICHTER
6 905.00
+1.25%
+85.00
MTELEKOM
395.00
+1.28%
+5.00
 
2019. április 24. 18:53

Bár a Mol és a Richter részvényei jóvoltából a BUX 43 563,38 ponton történelmi csúcson zárt, egy nappal követve az amerikai S&P 500-ast és a Nasdaqot, a nap tőzsdei sztorijának mi az SAP ma közzétett gyorsjelentését követő befektetői reakciót tartjuk.

A német szoftvergyártó ugyanis lendületesen kezdte az idei évet, felhőalapú szolgáltatásainak bevételei január-március között éves alapon 45 százalékkal nőttek, több mint 6 milliárd euróra rúgó teljes forgalma pedig közel 16 százalékkal. Ennek láttán a menedzsment meg is emelte a következő évekre vonatkozó profitvárakozásait, igazolva, hogy nagyon is komolyan gondolják a haszonkulcsaik javítását célzó új, ambiciózus középtávú céljaikat.

Kérdés, mire ez a nagy hajcihő, ha a piaci tőkeértéke alapján Európa legnagyobb technológiai vállalatának eredményadatai hemzsegnek a mínuszoktól. Működési vesztesége 136 millió eurót tett ki, szemben az egy évvel korábbi 1 milliárd 25 millió eurós nyereséggel. Ám ha azt vesszük, hogy ez az ára a bíztató jövőnek, akkor már más a leányzó fekvése. Az SAP ugyanis nem kevesebb, mint 886 millió eurót költött az átalakítására, márpedig ez a jelentős költség egyszerinek tekinthető.

Így már máshogy tekinthetünk arra is, hogy adózás utáni eredménye is 108 millió eurós mínuszt mutatott, szemben az egy évvel korábbi 708 milliós plusszal. Csakhogy ezek a nemzetközi számviteli szabályok szerint (IFRS) összeállított adatok, márpedig elemzők szerint az úgynevezett non-IFRS mutatók jobban tükrözik a valós helyzetet. Ezek szerint az SAP üzemi eredménye 19 százalékkal, közel 1,5 milliárd euróra, adózott eredménye pedig 25 százalékkal, 1 milliárd 80 millió euróra kúszott fel.

A non-IFRS számítás szerint egyébként még pazarabb negyedévet produkált a cég felhőalapú szolgáltatások üzletága, a bevétele 48 százalékkal nőtt, közel 1,6 milliárd euróra, ami mérföldkő a cég történetében: a szoftveróriás e szegmensének forgalma először haladta meg a másfél milliárd eurót. Változatlan árfolyammal számolva a növekedés üteme 41 százalék volt.

Az SAP-nál immár arra számítanak, hogy működési nyereségük változatlan árfolyamon és a non-IFRS számítás szerint idén 9,5-12,5 százalék közötti mértékben, 7,85-8,05 milliárd euróra emelkedhet, miután a menedzsment emelte a korábban 7,5-11,5 százalékos sávban meghatározott növekedési prognózisát.

Úgy tűnik, e kilátások megdobogtatták a befektetők szívét, vételeikkel új történelmi csúcsra lökték a német szoftvergyártó részvényeit. A tíz perccel délután 4 óra előtt a frankfurti tőzsdén elért 116,16 eurós rekord 14 százalékkal haladta meg a papírok előző napi záró árát. S bár az ilyenkor szokásos korrekció bekövetkezett, még így is 12,55 százalékos pluszban, 114,62 eurós fejezték be a szerdai kereskedést.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru 3000 felett az S&P, tízezer fölé ugrott az OTP
Eidenpenz József | 2020. május 26. 18:53
Az amerikai részvénypiac a tegnapi zárva tartás után ma igyekezett bepótolni a lemaradást Európához képest, de nem sikerült neki. Az S&P 500 index így is 3000 pont felett jár, miközben Európa tovább menetelt. A BUX-ra sem lehetett panasz, főleg az OTP remekelt, öt százalék feletti ugrást produkált. A forint erős, annak ellenére, hogy az MNB ma nem sokat mondott a kamatdöntés után.
Részvény / Deviza / Áru Ebben a két országban júliustól már teljesen megszűnhetnek a korlátozások
Eidenpenz József | 2020. május 25. 18:51
Németországban és Spanyolországban is megvan a menetrendje, mikor szűnhet meg az utolsó korlátozás is. Szerdán az Európai Bizottság új előterjesztést mutathat be, amelyet az EU vezetői végre személyesen tárgyalnak meg. Újból megnyílik a virtuális térbe száműzött tőzsde New Yorkban. Ilyen hírek nyomán ma az európai részvények két százalék körüli emelkedést értek el.
Részvény / Deviza / Áru Indul a csőd-cunami, emelkedünk, mert mindenki esést vár
Eidenpenz József | 2020. május 25. 11:53
Jó a hangulat a tőzsdéken, látszólag különösebb ok nélkül, bár valószínűleg a tovább javuló járványstatisztikák sokat nyomnak a latban. Hong Kongban újra tüntetnek, az USA és Kína szócsatákat vív. A munkanélküliség-hullámot hasonló csődhullám követheti a vállalati és az ingatlanszektorban. Azért emelkedhet a tőzsde, mert mindenki esést vár.
Részvény / Deviza / Áru Három hónapja kezdődött a krach – hol tart a forint a globális deviza-roncsderbiben?
Eidenpenz József | 2020. május 25. 06:07
Úgy érzed, gyenge a forint? Akkor nézd meg, hol tart ehhez képest a cseh korona, a brazil reál vagy a török líra. De még Norvégia vagy Kanada sem úszta meg, jelentősen leértékelődött fizetőeszközük a vírusválság által okozott tőkepiaci krach közepette. Az is érthetővé válik, miért fordulnak mostanában sokan az aranyhoz.
Részvény / Deviza / Áru Tudjuk, mit csináltál áprilisban, újra tőzsdén a Pick szalámigyár
Eidenpenz József | 2020. május 22. 19:17
A videojátékok piaca hatalmas emelkedést mutatott áprilisban, de vették a hardvereket is. Sokan nyilván ezzel ütötték el az időt a karantén alatt. A tőzsdéken stagnálás vagy enyhe esés látható, a BUX kicsit jobban süllyedt, főleg a Mol miatt. Gyengült a forint is.
Részvény / Deviza / Áru Kína berúgta az ajtót – kisbefektetőknek már nem adnak el olajat?
Eidenpenz József | 2020. május 22. 11:41
Végleg rá akar telepedni Kína Hong Kongra, a tőzsdeindex majdnem hat százalékkal zuhant, Amerika válaszlépésekkel fenyeget. Az európai tőzsdék esése azonban mérsékelt, a BUX is az átlagot hozza, az OTP egy százalék alatti mértékben gyengül. Megint visszapattant 349 forint környékéről az euró. Egyes cégek nem akarnak olajat eladni olyan alapoknak, amelyekbe a kisbefektetők szállnak be. Drága lett bitcoinozni.
Részvény / Deviza / Áru A TikTok lassan annyit ér, mint Magyarország GDP-je
Eidenpenz József | 2020. május 21. 18:42
Az amerikai munkanélküliségi adat látszólag megfelelt a várakozásoknak, de a tőzsdéket nem tudta jobb kedvre deríteni. A kereskedelmi háború árnya és globálisan romló vírusstatisztikák nyomasztják a befektetőket. A BUX viszonylag jól teljesített, legalább az OTP meg tudta tartani tegnapi záróárát. A forint tovább erősödött. Újított a Facebook, sokat ér a Tiktok.
Részvény / Deviza / Áru Ez egy új fejezet? Trump nekiment személyesen a kínai elnöknek is
Eidenpenz József | 2020. május 21. 12:09
Főleg az amerikai-kínai kapcsolatok romlása miatt esnek ma a tőzsdék. Donald Trump elnök ezúttal személyesen a kínai elnököt is támadta, amire eddig nem volt példa. A szenátus közben elfogadott egy szabályozást, ami alapján kidobhatják az amerikai tőzsdékről a kínai nagyvállalatok részvényeit. A BUX is süllyed, a forint viszont erősödik.
Részvény / Deviza / Áru 100 készülő oltásból ötnek van esélye? – lassan csúcsot döntenek az amerikai részvények
Eidenpenz József | 2020. május 20. 19:24
Jó a hangulat a tőzsdéken, a befektetők bíznak benne, hogy újabb mentőcsomagokat adnak a gazdaságnak. Mentőövet készülnek dobni az európai autóiparnak is. A legalább százféle készülő oltóanyagból készült egy ötelemű lista, amely az esélyesebbeket tartalmazza. A BUX szerényen emelkedett, a forint stabil volt.
Részvény / Deviza / Áru Csalódás érte az oltásban reménykedőket, aranyat vesznek a legnagyobb kutyák
Eidenpenz József | 2020. május 20. 11:51
Ma Európában stagnálásszerű állapot látható, miután tegnap este az amerikai piacot csalódásként érték az oltóanyagok várható elkészültével kapcsolatos szakértői vélemények. A BUX fél százalékkal esik, a forint kissé gyengül, vezető papírjaink nem mutatnak nagy mozgásokat. A világ legnagyobb és leghíresebb alapkezelői szorgalmasan veszik az aranyat.
Friss
hírlevél