Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Gyorsan megnyugodtak a tőkepiacok a hajnali iráni rakétatámadás után, olyannyira, hogy Amerikában, Németországban vagy Budapesten szépen emelkedtek az indexek ma. A kezdeti pánik leginkább az arany és ezüst árán látszott meg, de később ezek is visszacsúsztak, sőt mínuszba mentek át. A palládium viszont tovább ragyog.

Hajnalban nagy riadalom volt a tőkepiacokon, amikor kiderült, hogy Irán rakétákat lőtt ki Irakban levő amerikai bázisokra. Azután azonban hamar megnyugodtak a piacok, talán azért, mert a rakéták kevés kárt okoztak. Ugyanakkor mindenki azt találgatta, hogy milyen további megtorló lépések, támadások várhatók.

Az ijedtség csúcsa az volt, hogy a korai órákban kevés nyitva tartó kereskedési rendszer egyikén, a határidős arany– és ezüstpiacon elszálltak az árak. A sárga fém éjszaka 1611, a szürke 18,89 dollárig ugrott fel. Nem sokkal később azonban visszatértek egy alacsonyabb szintre, sőt most már esnek, 1557 és 18,14 dollár az áruk.

Donald Trump amerikai elnök magyar idő szerint este fél hat körül beszédet tartott, ahol arra hívta fel a nyugat-európai nagyhatalmakat, hogy vonuljanak ki az Iránnal kötött nukleáris megállapodásból. Elmondása szerint egyetlen amerikai vagy iraki katona sem sérült meg a támadásban. A beszédet megfigyelők úgy értékelték, hogy a feszültség enyhülésére enged következtetni.

Szépen ment a BUX

A részvénypiacok ma az események fényében meglepően jól teljesítettek. Az amerikai indexek 0,7 százalékos pluszban vannak, itthon a BUX index egy százalékkal ment fel. Mind a négy nagyobb cégünk részvénye emelkedett, a forint stabil, 331,20 az euró. Az európai részvények vegyesen viselkednek, a német, francia index emelkedett, a brit, belga, svéd mutatók kissé estek.

A nap, a hét, a hónap, az év… legnagyobb nyertese a palládium. Ezt az utóbbi években, nagyjából 2016 elejétől rengetegszer leírhattuk. A főleg az autók katalizátoraiban használt fém iránt változatlanul erős a kereslet, az árfolyam évek óta feljebb és feljebb kapaszkodik. Ma is több mint két százalékkal ugrott meg eddig.

60 százalék egy év alatt

Az utóbbi időben az emelkedés gyorsulni látszik, szinte már parabolikus pályán mozog az árfolyam. A napokban átlépte a 2000 dollárt unciánként, és csak megy tovább. A politikai feszültségek miatt a többi nemesfém is megyeget az idén, de ettől jóval elmaradó mértékben.

Palládium (piros), arany (sárga), ezüst (szürke), platina (zöld vonal). Forrás: Tradingview.com

Tavaly a palládium mintegy 60, az arany 19, a platina 22, az ezüst 15 százalékkal ment fel. Ezzel a részvénypiacok egy részét igen, más részét nem sikerült utolérniük. (Az S&P 500 amerikai index 28,9, a Nasdaq Composite 35,2, a német DAX 25,2 százalékkal emelkedett.)

Több a kereslet, mint a kínálat

Meddig mehet ez így tovább? A palládiumot állítólag lehetséges lenne a már kevesebb, mint felébe kerülő platinával helyettesíteni. De az átállás túl sokba kerülne az autógyáraknak, így nem lépik meg.

Egyes fémek tőzsdei határidős árfolyamának teljesítménye (2019. dec. 31.)
1 2 3 5 10 Kód
év (%) év (%) év (%) év (%) év (%)
Arany 18,9% 15,7% 31,4% 28,6% 38,8% GC.F
Réz 6,3% -14,7% 12,5% -1,1% -16,2% HG.F
Palládium 59,5% 75,6% 169,0% 139,0% 369,0% PA.F
Platina 22,1% 3,2% 4,0% -19,1% -33,5% PL.F
Ezüst 15,3% 4,2% 9,7% 14,2% 6,2% SI.F
Vasérc 27,0% 24,5% 27,6% 31,4% -33,3% TR.F
(Forrás: Stooq.com)

Bár az autóipar lassulásának egyes országokban vannak jelei, a környezetvédelmi előírások szigorítása is a palládium-kereslet emelkedéséhez vezetett. Eközben a főleg Oroszországból és Dél-Afrikából érkező kínálat szűkös. Szakértők szerint már nyolc éve jelentősen meghaladja az éves kereslet (11,1 millió uncia) a kínálatot (hétmillió). Ezt a szaldót még az újrahasznosított fém évi 3,1 millió unciányi mennyisége javítja.

Helyettesítik?

A SeekingAlpha rendszeres árupiaci szerzője szerint azonban ha a palládium és a platina közötti árrés meghaladja a 900 dollárt, akkor nagyot nő annak a valószínűsége, hogy a palládiumot nagyobb arányban platinával helyettesítik. A differencia jelenleg már 2063–962, azaz 1101 dollár. Eközben tavaly már a platinakereslet is meghaladhatta a kínálatot.

(Az aranyról az Mfor.hu ma itt írt.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Hogy teljesített a tőzsde?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. március 8. 18:17
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 271,36 pontos, 0,63 százalékos emelkedéssel, 43 540,36 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Vészesen közeledik a forint a tavalyi mélyponthoz, 70 dollár fölé ért az olaj
Eidenpenz József | 2021. március 8. 12:06
Emelkedés van ugyan Európában, de inkább csak a pénteki lemaradást hozzák be a tőzsdeindexek. Az olaj és az olajipar emelkedése húzza az indexeket, így a BUX-ot is. Történelmi csúcsa közelében áll az euró/forint. Új őrület alakult ki a kriptovilágban, az első twitter-üzenet jogaiért valaki már 2,5 millió dollárt ígért.
Részvény / Deviza / Áru Nem segített az OTP-n a gyorsjelentés, november eleji szintre gyengült a forint is
Eidenpenz József | 2021. március 5. 12:12
Ma is az emelkedő kötvényhozamok nyomasztják a részvénypiacokat, a dollár is erősödik. A nyersanyagok szenvednek, kivéve az olajat, amely az OPEC meglepő önmérsékletének hála 2019 végi szintre emelkedett. Az OTP jelentése viszont nem okozott meglepetést, nem is tudja tartani a papír az árát. A kriptodeviza-szektor betör a profi futballba is?
Részvény / Deviza / Áru A pesti tőzsde is megérezte a ma bejelentett szigorításokat
Privátbankár.hu / MTI | 2021. március 4. 17:33
Komoly eséssel zárult a csütörtöki kereskedés.
Részvény / Deviza / Áru Újabb lehangoló nap a pesti tőzsdén, kihirdették Buffett trónfosztását
Eidenpenz József | 2021. március 4. 12:17
Bőven az európai átlag felett esik a magyar tőzsde, talán a magyar vírushelyzet romlása és a várható szigorítások miatt. Európában inkább csendes lecsorgás van a tegnapi csúnya amerikai esés után, de a kínai tőzsdén nagy volt a mínusz. Holnap jelent az OTP, a forint kissé gyengül. Warren Buffett helyét Cathy Wood veszi át sok befektető szemében.
Részvény / Deviza / Áru Milliókat veszíthetett az, akinek Mol, OTP vagy Richter papírja van
MTI | 2021. március 3. 19:04
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 807,11 pontos, 1,82 százalékos csökkenéssel, 43 595,22 ponton zárt szerdán. A részvénypiac forgalma 15,3 milliárd forint volt, a vezető részvények a Magyar Telekom kivételével gyengültek az előző napi záráshoz képest. A három nagy vesztes a Mol, a Richter és az OTP volt.
Részvény / Deviza / Áru Nagy átalakulás előtt áll a WallStreetBets, gyarapodott Soros György portfóliója
Eidenpenz József | 2021. március 3. 12:55
Kellemes a hangulat Európa tőzsdéin, amit a gyorsuló ütemű oltásokkal és a várható gazdasági kilábalással magyaráznak. A BUX inkább stagnál, a forint gyengülése viszont megállt. Növelte részesedéseit a Soros Fund, bár egyszerre shortol és longol is. A blokkláncra költözne a WallStreetBets.
Részvény / Deviza / Áru Nagyot bukott ma, akinek OTP-papírja van
MTI | 2021. március 2. 18:34
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 307,92 pontos, 0,69 százalékos csökkenéssel, 44 402,33 ponton zárt kedden. A részvénypiac forgalma 11,2 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest. Az OTP megint nagyot esett.
Részvény / Deviza / Áru Jelentettek a kínai elektromos trónkövetelők, piacot veszít a Tesla, jó hír a Moltól
Eidenpenz József | 2021. március 2. 12:25
Leült kissé a hétfői optimizmus a tőzsdéken, de Európa indexei pluszban vannak. A BUX-ot ma is a Mol húzza, amelynek marzsai szépen emelkedtek.Gyenge a forint, az OPEC-re vár az olajpiac. Az elektromos autógyártók okoztak izgalmakat, jelentett a NIO, az Xpeng, a Li Auto. Itt a Zoom Video mérlege is.
Részvény / Deviza / Áru Elindult a forint a lejtőn – két hónapja nem láttunk ilyen szintet
Király Béla | 2021. március 1. 19:15
Az elmúlt két hónapban megnyugtató távolságra került a forint a korábbi mélypontjától, és úgy tűnt, kialakulhat egy olyan sáv, amelyben tartósan mozoghat. Ennek a teteje az euróval szemben a 360-as szint volt, amelyet a múlt héten átütött, hogy aztán hétfőn tovább gyengüljön a hazai fizetőeszköz e viszonylatban.
Friss
hírlevél