BUX
35 931.52
-0.80%
-291.00
OTP
10 760.00
-1.28%
-140.00
MOL
1 858.00
-0.11%
-2.00
RICHTER
6 795.00
-1.45%
-100.00
MTELEKOM
385.00
+1.18%
+4.00
 
2020. június 22. 12:25

Rossz hangulatban kezdték a hetet az európai részvényindexek, de azután sikerült enyhe pluszba kapaszkodniuk. Amerikában egyelőre jobbak a kilátások, annak ellenére, hogy a vírusfrontról nem érkeztek jó hírek ezen a hétvégén sem. Trump kampánya rosszul indul. A BUX esik, az OTP-vel az élen, és kis mértékben a forint is gyengül. Öt fontos hír a mai tőzsdéhez.

Az európai részvények hétfőn süllyedéssel kezdték a napot, miután még pénteken elromlott a hangulat az Apple egyes boltjainak hirtelen bezárása miatt. Délelőtt tizenegykor azonban már enyhe pluszban voltak az indexek, a német DAX 0,2, a francia CAC 40 0,3, az FTSE 100 pedig 0,1 százalékkal emelkedik. Az amerikai határidős indexek sokkal optimistább képet mutatnak, több mint egy százalékos pluszban állnak.

Itthon a BUX-index fél százalékkal süllyed, elsősorban az OTP másfél százalékos esése miatt. A Mol csak két forinttal, a Richter 0,9 százalékkal esik, a Magyar Telekom pedig négy százalékkal emelkedik. A forint kismértékben gyengül, 346,30 az euró árfolyama.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Gyengülésre áll a forint az Equilor Befektetési Zrt. szerint:

Az euró-forint árfolyama kioldalazott a csökkenő trend alól, az MACD-indikátor vételi jelzést adott. A jegyzés hamarosan a 30 napos mozgóátlagot érheti el, mely 347,30-nál húzódik. Ennek szignifikáns áttörése esetén további tér nyílhat felfelé, a következő állomás 350-nél lehet.

1. Kitartanak a vírusfélelmek

Az európai tőzsdéken továbbra is a vírussal kapcsolatos félelmek húzzák lefelé a nemzetközi sajtó szerint. Egyes országokban továbbra is erősen emelkedik a koronavírusos esetek száma és nőnek a félelmek, hogy ez még nagyobb károkat okoz majd a gazdaságnak. Globálisan rekordszámú megbetegedést jelentettek, elsősorban Észak- és Dél-Amerikában. Már 8,9 millió embernél mutatták ki a fertőzést és 468 ezer halt meg. Floridában még egyszer sem jegyeztek fel ennyi új fertőzöttet egy nap alatt.

Donald Trump elnök azt állítja, az esetek számának növekedése csak azért van, mert több tesztet végeznek. Ugyanakkor az elnök kampányrendezvényére csak a tervezett létszám harmada mert elmenni. Az is egy pofon az elnöknek, hogy a bíróság szerint kiadhatják korábbi biztonsági tanácsadója, John Bolton Trump-könyvét, ami nem túl hízelgő az elnökre nézve.

2. Bajban a Lufthansa és a Wirecard

Németországban a részvénypiacot főleg két részvény húzza le, a Lufthansa négy és fél, a Wirecard 35 százalékkal esik. A Lufthansa közgyűlésére a részvényesek 40 százaléka sem regisztrált vasárnapig, így veszélybe került a kilencmilliárd eurós állami segélycsomag elfogadása – jelentette a német média. A közgyűlési felhatalmazáshoz nem lesz meg az elegendő számú szavazó. A részvény mától már nem a DAX-indexben, hanem az MDAX-indexben szerepel. Vagyis a közepes nagyságú vállalatok mezőnyébe csúszott le.

A Wirecard-botrány tovább gyűrűzik, a múlt heti óriási zuhanások után is tud új meglepetést okozni a papír. Most azon vitatkoznak, hogy az a mintegy kétmilliárd euró, ami állítólag a cégnél eltűnt, létezett-e. A cég ráadásul visszavonta a 2019-es és az idei első negyedévi pénzügyi jelentéseket, úgy tűnik, újra kell írnia a mérlegeit. Ezen kívül tárgyalásban van a hitelezőivel.

3. Az EU-vezetők csak vitatkoznak

Az EU vezetői nem tudtak megegyezni a hétvégén a 750 milliárd eurós helyreállítási alapról, amelyről még pár héttel ezelőtt született elvi döntés. Különböző észak-európai országok ellenzik elsősorban a déliek megsegítését óriási összegekkel. Legalábbis akkor, ha ez a segítség nem hitel, hanem pénzügyi ajándék. A tárgyalások azonban folytatódnak, vezető politikusok júliusban szeretnének tető alá hozni egy megállapodást.

4. Csúcsközelben az arany

Az arany határidős árfolyama ma az 1775 dollárt is elérte, miközben az éves – és egyben sok éves – maximuma 1788,8 dollár. Az ezüst a 18 dolláros szinttel küzd. A Goldman Sachs 12 havi célárát 2000 dollárra emelte a sárga fémre.

5. A tőzsdénk 30. évfordulója

Újraalapításának 30. évfordulóját ünnepelte június 21-én a Budapesti Értéktőzsde (BÉT). Az 1864-ben megalakult tőzsde, közel ötvenéves kereskedési szünet után 1990-ben ezen a napon nyitott újra. “Ezáltal egybefonódott a rendszerváltással, emblematikus intézményként járult hozzá a hazai piacgazdasági átmenethez, majd a magyar gazdaság fejlődéséhez a következő évtizedek során” – írta a BÉT. Az évfordulóra többek között jubileumi logóval és a Magyar Nemzeti Bank által kibocsátott emlékérmével emlékezik meg a szervezet.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Tízezreket bocsátanak el a német autógyárak, hát még a beszállítók
Eidenpenz József | 2020. július 3. 18:35
Ma Európában egy százalék körüli mértékben estek a részvényindexek, miközben Amerika zárva volt. Budapesten is hasonló a helyzet, a forint is megindult lefelé. A rossz hírek közé tartozik, hogy nő a feszültség India és Kína között, ráadásul megnyílt a kereskedelmi háborús front. Több tízezer embert küldhetnek el a német autógyárak, és további tízezrekről beszélnek a beszállítók körében.
Részvény / Deviza / Áru Megjött a rettegett mutáció? De legalább nyitnak a pubok
Eidenpenz József | 2020. július 3. 11:54
A vártnál valamivel jobb beszerzésimenedzser-indexek érkeztek az európai országokból, miközben továbbra is nagyon rosszak a járványügyi hírek Amerikában. Komolyan felmerült, hogy a vírus már mutálódik. Az USA ma zárva van, így Európa egy kicsit el van veszve, irány nélkül oldalaz. Nem úgy a BUX index, amelynek minden fontosabb komponense pluszban van, és a forint is stabil.
Részvény / Deviza / Áru Itt az új 4iG elemzés: határ a csillagos ég?
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 10:14
Angol nyelvű elemzést készített a 4iG-ról az Edison Investment Research annak apropóján, hogy változtak a társaságban a tulajdoni viszonyok. Az elemzésben található számok alapján szép jövő elé néz a magyar informatikai vállalat.
Részvény / Deviza / Áru Kirobbanó formában a tőzsdék, a Richter vezette az emelkedést Pesten
Eidenpenz József | 2020. július 2. 18:55
Nagyon jó volt a tőkepiaci hangulat egész nap, de még külön lendületet kapott, amikor közzétették délután az amerikai munkaerő-piaci adatokat. Az európai tőzsdeindexek egy része három százalék körüli emelkedést is elért, de a BUX 2,3 százaléka is szép. A forint is erősödött. Az egyik brókercég szerint olcsó a Magyar Telekom, a másik viszont arról ír, miért esett tegnap akkorát a Mol.
Részvény / Deviza / Áru Aprócska autógyár lett a világ legértékesebbje
Király Béla | 2020. július 2. 14:31
Amikor egy adott szektoron belül a részvényárak erősen eltérő értékeléssel bírnak, rendre felmerül, hogy mennyire megbízható a tőzsdék értékítélete. Nem kérdéses, hogy ez a Toyota trónfosztása kapcsán is téma lesz.
Részvény / Deviza / Áru Lezárták fél Amerikát, a tőzsdék meg mámorban úsznak
Eidenpenz József | 2020. július 2. 11:40
Annak ellenére, hogy a koronavírus-járvánnyal, a készülő oltásokkal kapcsolatos hírek cseppet sem megnyugtatók, nagyon szépen emelkednek az indexek Európában. Ezúttal a BUX is csatlakozott, mindegyik vezető papírunk szépen drágul. A német autóipar szereplői lassú élénkülését várnak a következő hónapokra. A McDonald’s felfüggesztette üzleteinek újranyitását.
Részvény / Deviza / Áru Fantomárak, dühös brókerek – miért omlott össze ma a pesti és frankfurti kereskedés?
Eidenpenz József | 2020. július 1. 18:43
Európában vegyes volt a tőzsdék hangulata, az USA-ban viszont pluszban nyitottak az indexek, miután nőtt a remény arra, hogy elkészül a vírus elleni oltás. Emellett néhány gazdasági adat is viszonylag jól alakult. Az olajkészletek is többet estek a vártnál. Itthon a BUX index viszont 1,1 százalékkal esett, a forint viszont végre erősödött. De mi okozhatta a délelőtti leállást?
Részvény / Deviza / Áru Mészáros Lőrincék kiszálltak a 4iG-ből
Privátbankár.hu | 2020. július 1. 18:30
A 4iG Nyrt. elnök-vezérigazgatója tőzsdén kívüli ügyletekkel meghatározó, többségi befolyást szerez a 4iG Nyrt.-ben. Az eladó a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Opus és a Konzum PE Magántőkealap.
Részvény / Deviza / Áru A koronavírus egyik lehetséges nyertese: innováció és digitalizáció egy 24 milliárd dolláros piacon
MFC Equity | 2020. július 1. 12:46
Indul Stock Picking rovatunk - az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. Kéthetente tesszük közzé elemzéseiket - az első ígéretes vállalat a Nasdaq-on bevezetett Five9 Inc., amely egy 24 milliárd dolláros piacon kínál újfajta, felhő alapú megoldást.
Részvény / Deviza / Áru Kereskedési hiba Frankfurtban és Budapesten, leépítések és fizetéscsökkentések a légitársaságoknál
Eidenpenz József | 2020. július 1. 10:50
Mind a német tőzsdén, mind Budapesten kereskedési hibával indult a nap, de a tőzsdei hangulat alapvetően pozitív Európában. Szerény plusszok jellemzőek több más börzén, miközben a forint kissé erősödik, a nemesfémek tovább drágulnak. Megindult az olaj is. Forrong a repülés-szektor.
Friss
hírlevél