TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Donald Trump koronavírus-fertőzése volt ma az elsődleges beszédtéma a tőkepiacokon, amelyek közismerten nem szeretik a bizonytalanságot. Ez a hír is növeli a kockázatokat a tőzsdéken. A Tesla szép értékesítési számokkal jött elő, a német autógyárak viszont visszaszorulóban vannak az USA-ban. Négy részvényünkből három esett, a forint viszont megtartotta tegnapi nyereségének javát.

A napközbeni mínuszok a legtöbb európai tőzsdeindexnél pluszra változtak a kereskedési idő végére, kivéve például a német DAX-ot, amely egyharmad százalékos eséssel zárt. Párizsban stagnálás lett az eredmény, Londonban 0,4, Amszterdamban fél százalékos volt az indexemelkedés.

Az Egyesült Államok részvénypiacait sokkal jobban megviseli Donald Trump koronavírus-fertőzése, az S&P 500 fél százalékkal, a technológiai részvények Nasdaq 100-as indexe 2,0 százalékkal esik. Az ipari részvények jól tartják magukat, a Dow Jones csak 0,1 százalékkal süllyed.

Stabilan 360 alatt az euró

Itthon a BUX index 0,6 százalékos eséssel búcsúzott, az OTP 0,9 százalékos emelkedését lehúzta a Richter 2,1, a Mol 1,4 és a Telekom 1,2 százalékos süllyedése. A Mol ismét saját részvényeket vásárolt, ezúttal 120 ezer darabot, 1669,4 forintos átlagáron.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

A forint a csütörtöki nagy erősödés után kissé gyengült, csak 30 fillérrel emelkedett az euró ára, 358,80 forint. A dollár emelkedett, a nemesfémek gyengültek, az olaj három százalékos mínuszban van. Ma 5 százalékos mínusz körül is járt az olajár, ennek okairól délelőtt írtunk.

Trump tüneteire figyel a világ

Nagyrészt Donald Trump uralta a mai kereskedést, nagy izgalmat váltott ki a hír, miszerint az elnök és felesége koronavírus-tesztje pozitív lett. Az elemzők azt latolgatják, hogyan befolyásolja mindez a választási esélyeket. Joe Biden győzelmi esélye egyesek szerint 60-70 százalékról 90 százalékra is nőhet, még akkor is, ha Trump nem betegszik meg, csak karanténban tölt két hetet.

Trumpnak három ingadozó, sorsdöntő szerepet játszó államban is le kell mondania a választási gyűléseket. A következő televíziós vitát is elhalaszthatják. Sőt, vannak, akik úgy vélik, a november 3-i elnökválasztást is halaszthatják.

Férfi, és túlsúlyos

Trump 74 éves, túlsúlyos és férfi, ezek a tényezők nagyban növelik a megbetegedés, a kórházi kezelés kockázatát – írja a Bloomberg.com. Az elnöknek állítólag enyhe tünetei vannak, de kedélyállapota jó. Még ebben az életkorban is előfordul, hogy enyhe tünetekkel megússza valaki, mások azonban súlyosan megbetegednek. Ennek a különbségnek az okát a tudósok még nem derítették ki. Olyan ez a betegség, mint az orosz rulett – idéznek egy szakértőt.

Az amerikai munkaerő-piaci adatok nem forgatták fel a piacokat. Az újonnan létrejött munkahelyek száma szeptemberben 661 ezer volt, ami kevesebb, mint az elemzők 800 ezres becslése. A 7,9 százalékos munkanélküliségi ráta azonban jóval elmarad a 8,2 százalékos előrejelzéstől. A vártnál jobb lett viszont a Michigani Egyetem fogyasztói hangulati indexe.

Német autók és a Tesla

Németországban tovább tart a Bayer konszern vesszőfutása, de az autógyárak is hozzájárultak a DAX alulteljesítéséhez.

A fontos amerikai piacon különösen a BMW modelljei iránt csökkent a harmadik negyedévben a keresletet, az amerikai fogyasztók 16,2 százalékkal kevesebbet vásároltak – írta az N-Tv.de. A Volkswagen mínusza az USA-ban 7,6 százalékos volt, az Audi a BMW-hez hasonlóan teljesített. A BMW részvénye 0,5, a Volkswagené 1,7 százalékkal esett.

A Tesla rekordnagyságú autóértékesítési számokat tett közzé, 139 300 darabot, míg az elemzői várakozások átlaga 136 ezer volt. Ennek ellenére a részvény árfolyama öt százalékkal esik. Pedig egyes elemzők már a cég eredményességének várható javulását számolgatják.

Tesztelik a digitális eurót

Az EKB dolgozik a digitális eurón.

Az emberek Európában egyre többet fizetnek, spórolnak és fektetnek be elektronikusan. Feladatunk a pénznemünk iránti bizalom biztosítása. Ezért kell felkészítenünk az eurót a digitális korszakra mondta a jegybank vezetője, Christine Lagarde. Technikailag a digitális euró hasonló lenne a Bitcoin-hoz, az úgynevezett blokklánc segítségével működne. De a kriptovalutával ellentétben a központi bank felügyelete alatt állna. A tesztszakasz e hónap közepén kezdődne – írta az N-Tv.de.

Gödörben az olajszektor

Itt az idő “olajra lépni” az Alapblog szerint.

Soha nem volt még ennyire alacsony az energiaszektor súlya a részvénypiaci indexekben. Az olajipari vállalatok árfolyama a közelmúltban visszaesett a tavaszi mélypontok közelébe, annak ellenére, hogy a globális gazdaság sokkal jobb állapotban van a tavaszhoz képest. (…) Az olajipari szereplők elindultak a „zöldülés” útján, ami miatt az új mezők feltárására, olajkitermelésre fordított beruházási összegek csökkentése elkerülhetetlen. Ez pedig idővel problémát okozhat a kínálati oldalon (…) Az uralkodó befektetői értékítélet igen negatív az olajcégekkel kapcsolatban. Innen pedig könnyebb pozitívan csalódni.

 

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Koronavírus mindörökké? Megőrülnek a karantén-részvényekért
Eidenpenz József | 2020. október 21. 18:59
Európában ma nagyon rossz volt a tőzsdék hangulata, aminek fő oka a koronavírus-járvány terjedése és annak gazdasági következményei. Amerikában sokkal kisebb a süllyedés, Budapest pedig megúszta stagnálással, de a forint megint gyengül. Egy német és egy magyar cég is elektromos töltőket telepít. Bejelentkezett az Uber a Daimler-BMW duónál több mint egymilliárd euróval.
Részvény / Deviza / Áru Jön az elektromos Hummer, a W-válságtól rettegnek a tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. október 21. 12:10
Nagyon rossz a hangulat Európa tőzsdéin, mert a járványügyi hírek és a kapcsolódó gazdasági kilátások egyre rosszabbak. Egész országokat nem zárnak le, de több milliós régiókat igen. Itthon a BUX index viszonylag jól tartja magát, a forint is stabil. Egy gyógyszermulti szerint inkább a jövő év második felében lesz tömeges az oltás. Két éven belül hét elektromos pickupot fognak piacra dobni.
Részvény / Deviza / Áru Meddig bírják még a légitársaságok? Eladó a Lamborghini és a Bugatti?
Eidenpenz József | 2020. október 20. 19:07
Az amerikai gazdaságsegítő csomagra várnak a tőzsdék, a Wall Street egyelőre optimista. Európában elromlott a hangulat, főleg a német tőzsde zárt jelentős mínuszban, néhány index tartani tudta magát. Pesten szerény pluszban zárt az index, az OTP emelkedését a Mol esése semlegesítette. A forint megnyugodott  az MNB kamatdöntése után. A Volkswagen állítólag átgondolja luxusmárkáinak sorsát, ami az eladás is lehet.
Részvény / Deviza / Áru Folyik a versenyfutás az oltásért, tízezer felett járt az OTP
Eidenpenz József | 2020. október 20. 11:37
Számos gyorsjelentés érkezett, közöttük jó néhány kedvező is. Az igazi kérdés azonban az, hogy ma késő estig sikerül-e megállapodnia a két nagy politikai erőnek az Egyesült Államokban a következő gazdasági mentőcsomagról. Itthon a BUX ma is szépen emelkedik, az OTP tízezer felett is járt. A forint azonban gyengécske az MNB kamatdöntő ülése előtt.
Részvény / Deviza / Áru Velünk marad a gyenge forint? Izgalmas szinten a Mol
Eidenpenz József | 2020. október 19. 18:54
Elromlott a délelőtti jó klíma a tőzsdéken a délutáni órákra, Európában az újabb és újabb járványügyi korlátozások, Amerikában pedig a bizonytalan politikai helyzet és a gazdasági mentőcsomag elmaradása rontottak a hangulaton. A BUX azonban szép pluszban tudott végezni. A forint viszont tovább gyengélkedik, kérdés, lép-e erre valamikor valamit az MNB. Nagyot esett a Gripen vadászgépek gyártója.
Részvény / Deviza / Áru Vállalatok helyett a lakosságot kéne támogatni, megállíthatatlannak tűnik a forintgyengülés
Eidenpenz József | 2020. október 19. 12:18
Teljes gőzzel beindult a gyorsjelentési szezon, az európai indexek emelkedését főleg néhány jó eredménnyel magyarázzák. Amerikában pedig feléledt a gazdaságsegítő csomaggal kapcsolatos remény. Egy híres amerikai közgazdász szerint inkább a lakosságot kellene segíteni, nem a vállalatokat. A forint ma viszonylag stabil, de az egyik brókercég szerint további gyengülésre van ítélve.
Részvény / Deviza / Áru Hét fiatal fiú hatmilliárd dollárt ér a tőzsdén, költekezni kezdtek az amerikaiak
Eidenpenz József | 2020. október 16. 18:36
Pár rossz nap után ismét emelkedő üzemmódba váltottak a tőzsdék, több jó hír is érkezett. Nőttek az amerikai kiskereskedelmi eladások, kedvezőek az egyik kísérleti oltóanyag kilátásai, és számos vállalati hír is javította a hangulatot. A BUX szerény emelkedéssel kellett beérje, de legalább a forint gyengülése megállt. Egy dél-koreai tiniegyüttes teszi ki egy tőzsdére vitt cég bevételének 88 százalékát, a részvények hatalmas emelkedést értek el.
Részvény / Deviza / Áru Nem tett jót a járvány a Graphisoft Park SE-nek
MTI | 2020. október 16. 13:48
A Graphisoft Park SE ingatlanállományának valós piaci értéke mintegy 6,5 százalékkal, 246 millió euróra csökkent, részben a koronavírus-járvány hatása miatt - közölte a társaság pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Szaporodnak a sofőr nélküli autók San Francisco utcáin, jó hírek a Daimlertől
Eidenpenz József | 2020. október 16. 11:50
Ma ismét pluszban vannak az európai tőzsdeindexek, főleg néhány jó vállalati hír hatására, például az autószektorból és a luxuscikkek piacáról. A BUX index kis pluszban van, mindegyik részvényünk emelkedik, de a forint kissé gyengül. Pezseg az élet az elektromos és önvezető autók szektorában. A Robinhood-felhasználók elleni hackertámadásnak sokkal több áldozata lehet, mint ahogy korábban tudni lehetett.
Részvény / Deviza / Áru Hidrogénnel hajtaná repülőit az Airbus, nem stabilizálta a forintot az MNB
Eidenpenz József | 2020. október 15. 18:47
Európában nagyobb, az Egyesült Államokban mérsékeltebb esés volt ma tőzsdéken, Budapest jól megúszta 0,9 százalékkal. A forint folytatta gyengülését, amit az MNB sem próbált megakadályozni. A légitársaságok részvényei lejtőre kerültek. Az Airbus 15 év múlva hidrogén-hajtású repülőgépeket gyártana. A PSA búcsút mondhat kisautóinak.
hírlevél