TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Donald Trump elnök megfertőződése a koronavírussal növeli az amúgy is tetemes bizonytalanságot a tőkepiacon, ezzel magyarázzák a mai mínuszos kezdést. Ez azonban egyelőre korlátozott, pánik nincs, a befektetők inkább kivárnak, és latolgatják a lehetséges forgatókönyveket. A BUX viszonylag jól szerepel, a forint is stabil maradt a tegnapi erősebb szinten. Csányi Sándor is veszi az OTP-t, a Mol is megkezdte részvényei vásárlását. Csődhullámra készülnek Németországban.

A mai nap nagy híre, hogy elkapta a koronavírust a Trump házaspár, ezzel indokolják a tőzsdék és a kőolaj mai mínuszos kezdését. Igaz, a tőzsdeindexek már hetek óta ugrálnak, esés és emelkedés váltogatja egymást. Közben a délután érkező fontos amerikai munkaerő-piaci adatokra is várnak (non-farming payroll).

A pániktól azonban messze vagyunk, az európai indexek fél százalék körüli esést mutatnak, az amerikai határidős indexek pedig egy és másfél százalék közötti mínuszban vannak. Budapesten a BUX index 0,3 százalékos süllyedést mutat, ezzel a jobbak közé tartozik Európában. Az OTP 0,6 százalékkal emelkedik, a Mol 1,2 százalékkal esik, a Richter 0,9, a Magyar Telekom pedig 0,7 százalékkal süllyed.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Miután tegnap nagyot erősödött a forint, több, mint négy forinttal esett az euró ára, ma minimális gyengülés tapasztalható. Húsz fillérrel feljebb, 358,80-on áll euró. A dollár kissé erősödik, enyhe mínuszban az arany, egy százalékkal süllyed az ezüst. A kőolaj három százalékkal van lejjebb, ezzel a Brent típusú olaj is 40 dollár alá süllyedt (39 dollár 70 cent).

Latolgatják a legrosszabbat is

Mintha nem lett volna elég a bizonytalanság eddig is, Donald Trump és felesége megfertőződése a koronavírussal számos kérdést vet fel. Az elnök 74 évesen a veszélyeztetett korcsoportba tartozik. Bár a betegség gyakran tünetmentes vagy enyhe tünetekkel és gyorsan lezajlik, más esetekben hetekig, hónapokig is elhúzódhat.

Trump, a nagy kérdés (Pixabay.com) Trump, a nagy kérdés (Pixabay.com)

Az elemzők azt is mérlegelik, hogy mi lesz, ha a legrosszabb bekövetkezik. Az sem mindegy, hogy ez a választások előtt, az elnökválasztás és a beiktatása között, pontosan mely időszakban következne be. Mindegyiknek más és más következményei lennének az amerikai politikában. (Lásd még: Elkapta a koronavírust a Trump-házaspár.)

Magyarországon egyébként minden eddiginél többen, 1322 főnél mutatták ki a vírust. Valamint 17-en haltak meg, ilyen magas számra utoljára áprilisban volt példa.

Nagyot erősödött a forint

Tegnap nagyot erősödött a forint, pedig az MNB nem változtatott a kéthetes betéti tender kamatain.

A tegnapi tenderen 0,75 százalékon tartotta a kamatszintet a jegybank, miközben több elemző további kamatemelést várt az Equilor Befektetési Zrt. szerint. Ám a forint jelentős erősödést mutatott, amiben szerepe volt Virág Barnabás nyilatkozatának is. A jegybank alelnöke ismét leszögezte, hogy az árstabilitás fenntartása fontos prioritás, és semmilyen csatornán keresztül nem fogják növelni az inflációs kockázatokat.

(A forint gyengülése az importcikkeken keresztül az inflációt is növeli, így ez a mondat azt is jelentheti, hogy a forintot nem engedik elszállni – a szerk.)

Csökkentették az OTP célárát

A Csányi Sándor érdekeltségébe tartozó Sertorius Global alap szeptember 30-án újabb 28 702 OTP-részvényt vett, 9262 forintos átlagáron. Régiós bankelemzőnk 11 ezer forintra csökkentette az OTP-re vonatkozó 12 hónapos célárat, de továbbra is felhalmozásra ajánlja a részvényt – írta az Erste Befektetési Zrt.

Az ok az alacsonyabb kamatmarzs miatt bekövetkező alacsonyabb nettó kamatbevétel és a közel háromszorosára növekvő céltartalék, ami jövőre is még a korábbi előrejelzés duplája lehet. De még 2022-ben is 20-30 százalékkal magasabb maradhat, mint a korábbi előrejelzésünk. Nagyon konzervatív megközelítés vezetett a jelenlegi árnál több mint 10 százalékkal magasabb célárfolyamhoz tetszik hozzá.

Megkezdte a Mol a sajátrészvény-vásárlásokat

A Mol a szeptember 25-én tett bejelentésének megfelelően október 1-jén 315 ezer saját részvényt vásárolt a Budapesti Értéktőzsdén 1683,9 forintos átlagárfolyamon. Ezt követően közvetett és közvetlen tulajdonában 52 millió 807 ezer 517 darab „A” sorozatú, valamint 578 darab „C” sorozatú törzsrészvény van.

A Mol bejelentette azt is, hogy 650 millió euró értékben kötvényt bocsátott ki. Szeptemberben pedig hordónként 1,1 dollár volt a Mol átlagos finomítói profitmarzsa.

  • Az egy hónappal korábbi 0,9 dolláros eredményhez képest így mérsékelten javuló környezetről számolhatott be a vállalat. A petrolkémiai marzs 357,5 euróra emelkedett a augusztusi 337,5 euróról írta az Equilor Befektetési hírlevele.
  • Véleményünk: A cég továbbra is gyenge iparági környezetben tevékenykedik, a szeptember alig lett jobb a gyenge augusztusnál. A hír kedvezőtlen a Mol számára így az Erste Befektetési.

Mitől esik az olaj?

A szerdai kedvező EIA olajkészletállomány-adat utáni jó hangulat nem tartott sokáig, tegnap, illetve ma reggel is jelentősen csökkennek az olajárak – írta a KBC Equitas.

Rossz hír, hogy a Reuters becslése szerint szeptemberben emelkedett az OPEC olajkitermelése, ebben főleg Líbia lehet a felelős. Ez pedig további nyomást helyez az árakra a tomboló koronajárvány miatt romló keresleti kilátások mellett. Donald Trump bejelentése a koronafertőzöttségéről pedig további negatív reakciót okozott az olajpiacon.

Kik voltak a nyertesek?

Jó jelentése nyomán emelkedett tegnap a Pepsi, a Constellation Brands és a Bed Bath & Beyond. Viszont kiderült, hogy húszezer Amazon-munkavállaló fertőződött már meg a koronavírussal. Majdnem nyolc százalékos ugrással új történelmi csúcsra érkezett a Fiverr, amely idén már hétszerezte árfolyamát. A cég szabadúszó munkavállalókat és megbízókat hoz össze online.

Grafikon: A Fiverr online munkaközvetítő árfolyama (Tradingview.com)

Grafikon: A Fiverr online munkaközvetítő árfolyama (Tradingview.com) Grafikon: A Fiverr online munkaközvetítő árfolyama (Tradingview.com)

Két technológiai cég, a Palantir (PLTR) és az Asana (ASAN) debütált a héten a nyilvános tőkepiacon, nem a hagyományos eljárással, hanem közvetlen tőzsdei bevezetéssel. (Az első nyilvános ajánlattételtől, az IPO-tól eltérően itt nem új, hanem korábban kibocsátott részvényeket adnak el.) A Palantir és az Asana egyaránt jó tőkeellátottságú nagybefektetők támogatását élvezi, és szilárd pénzügyi eredményeik vannak – írta az Investing.com.

A Palantir adatfeldolgozó, “adatbányász” cég stabil bevételi forrásokkal rendelkezik, kormányzati szervezetek a fő ügyfelei. Az Asana az otthoni munkavégzésből profitálhat, amely során a vállalatoknak eszközökre van szükségük távoli dolgozóik teljesítményének nyomon követésére. (Az Asana a Trello-hoz hasonló projektszervező rendszer.)

Csődhullámra készülnek a németek

A német Szövetségi Munkaügyi Ügynökség (BA) felkészül a csődhullámra – mondta vezetője, Detlef Scheele. A vírusválság miatt a kötelező csődbejelentéseket korábban felfüggesztették az országban, ennek közelgő kifutására készülnek.

Előkészítik a  hatóságot egy nagy csődhullámra, vészhelyzetre készülnek” - mondta Scheele. A hatóság jelenleg további 250 alkalmazottat képez ki arra az esetre, ha jelentős csődhullám következne be. A szervezet 2021-re 1,6 milliárd eurót is tervezett a fizetésképtelenségek munkaügyi kezelésére. Idén ez csak 950 millió volt.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Koronavírus mindörökké? Megőrülnek a karantén-részvényekért
Eidenpenz József | 2020. október 21. 18:59
Európában ma nagyon rossz volt a tőzsdék hangulata, aminek fő oka a koronavírus-járvány terjedése és annak gazdasági következményei. Amerikában sokkal kisebb a süllyedés, Budapest pedig megúszta stagnálással, de a forint megint gyengül. Egy német és egy magyar cég is elektromos töltőket telepít. Bejelentkezett az Uber a Daimler-BMW duónál több mint egymilliárd euróval.
Részvény / Deviza / Áru Jön az elektromos Hummer, a W-válságtól rettegnek a tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. október 21. 12:10
Nagyon rossz a hangulat Európa tőzsdéin, mert a járványügyi hírek és a kapcsolódó gazdasági kilátások egyre rosszabbak. Egész országokat nem zárnak le, de több milliós régiókat igen. Itthon a BUX index viszonylag jól tartja magát, a forint is stabil. Egy gyógyszermulti szerint inkább a jövő év második felében lesz tömeges az oltás. Két éven belül hét elektromos pickupot fognak piacra dobni.
Részvény / Deviza / Áru Meddig bírják még a légitársaságok? Eladó a Lamborghini és a Bugatti?
Eidenpenz József | 2020. október 20. 19:07
Az amerikai gazdaságsegítő csomagra várnak a tőzsdék, a Wall Street egyelőre optimista. Európában elromlott a hangulat, főleg a német tőzsde zárt jelentős mínuszban, néhány index tartani tudta magát. Pesten szerény pluszban zárt az index, az OTP emelkedését a Mol esése semlegesítette. A forint megnyugodott  az MNB kamatdöntése után. A Volkswagen állítólag átgondolja luxusmárkáinak sorsát, ami az eladás is lehet.
Részvény / Deviza / Áru Folyik a versenyfutás az oltásért, tízezer felett járt az OTP
Eidenpenz József | 2020. október 20. 11:37
Számos gyorsjelentés érkezett, közöttük jó néhány kedvező is. Az igazi kérdés azonban az, hogy ma késő estig sikerül-e megállapodnia a két nagy politikai erőnek az Egyesült Államokban a következő gazdasági mentőcsomagról. Itthon a BUX ma is szépen emelkedik, az OTP tízezer felett is járt. A forint azonban gyengécske az MNB kamatdöntő ülése előtt.
Részvény / Deviza / Áru Velünk marad a gyenge forint? Izgalmas szinten a Mol
Eidenpenz József | 2020. október 19. 18:54
Elromlott a délelőtti jó klíma a tőzsdéken a délutáni órákra, Európában az újabb és újabb járványügyi korlátozások, Amerikában pedig a bizonytalan politikai helyzet és a gazdasági mentőcsomag elmaradása rontottak a hangulaton. A BUX azonban szép pluszban tudott végezni. A forint viszont tovább gyengélkedik, kérdés, lép-e erre valamikor valamit az MNB. Nagyot esett a Gripen vadászgépek gyártója.
Részvény / Deviza / Áru Vállalatok helyett a lakosságot kéne támogatni, megállíthatatlannak tűnik a forintgyengülés
Eidenpenz József | 2020. október 19. 12:18
Teljes gőzzel beindult a gyorsjelentési szezon, az európai indexek emelkedését főleg néhány jó eredménnyel magyarázzák. Amerikában pedig feléledt a gazdaságsegítő csomaggal kapcsolatos remény. Egy híres amerikai közgazdász szerint inkább a lakosságot kellene segíteni, nem a vállalatokat. A forint ma viszonylag stabil, de az egyik brókercég szerint további gyengülésre van ítélve.
Részvény / Deviza / Áru Hét fiatal fiú hatmilliárd dollárt ér a tőzsdén, költekezni kezdtek az amerikaiak
Eidenpenz József | 2020. október 16. 18:36
Pár rossz nap után ismét emelkedő üzemmódba váltottak a tőzsdék, több jó hír is érkezett. Nőttek az amerikai kiskereskedelmi eladások, kedvezőek az egyik kísérleti oltóanyag kilátásai, és számos vállalati hír is javította a hangulatot. A BUX szerény emelkedéssel kellett beérje, de legalább a forint gyengülése megállt. Egy dél-koreai tiniegyüttes teszi ki egy tőzsdére vitt cég bevételének 88 százalékát, a részvények hatalmas emelkedést értek el.
Részvény / Deviza / Áru Nem tett jót a járvány a Graphisoft Park SE-nek
MTI | 2020. október 16. 13:48
A Graphisoft Park SE ingatlanállományának valós piaci értéke mintegy 6,5 százalékkal, 246 millió euróra csökkent, részben a koronavírus-járvány hatása miatt - közölte a társaság pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Szaporodnak a sofőr nélküli autók San Francisco utcáin, jó hírek a Daimlertől
Eidenpenz József | 2020. október 16. 11:50
Ma ismét pluszban vannak az európai tőzsdeindexek, főleg néhány jó vállalati hír hatására, például az autószektorból és a luxuscikkek piacáról. A BUX index kis pluszban van, mindegyik részvényünk emelkedik, de a forint kissé gyengül. Pezseg az élet az elektromos és önvezető autók szektorában. A Robinhood-felhasználók elleni hackertámadásnak sokkal több áldozata lehet, mint ahogy korábban tudni lehetett.
Részvény / Deviza / Áru Hidrogénnel hajtaná repülőit az Airbus, nem stabilizálta a forintot az MNB
Eidenpenz József | 2020. október 15. 18:47
Európában nagyobb, az Egyesült Államokban mérsékeltebb esés volt ma tőzsdéken, Budapest jól megúszta 0,9 százalékkal. A forint folytatta gyengülését, amit az MNB sem próbált megakadályozni. A légitársaságok részvényei lejtőre kerültek. Az Airbus 15 év múlva hidrogén-hajtású repülőgépeket gyártana. A PSA búcsút mondhat kisautóinak.
hírlevél