BUX
36 340.47
-0.02%
-6.00
OTP
10 690.00
+2.30%
+240.00
MOL
1 987.00
-0.30%
-6.00
RICHTER
6 765.00
-2.59%
-180.00
MTELEKOM
400.00
+0.25%
+1.00
 
2019. október 16. 18:40

A várt emelkedés helyett csökkent az amerikai kiskereskedelem és vendéglátás forgalma - pedig a jövedelmek nőnek és a makroadatok sem néznek ki rosszul. A nagyon régóta tartó amerikai gazdasági növekedésnek mégiscsak vége lehet egyszer? A lakosság mindenesetre óvatos, a Fed további lazításának pedig egyre nő az esélye.

Megrogyott az amerikai gazdasági növekedés egyik oszlopa

Fél év után először csökkent a kiskereskedelem és a vendéglátás forgalma az Egyesült Államokban a szerdán közzétett szeptemberi adatok szerint. A kereskedelmi minisztérium közlése szerint az előző hónaphoz képest 0,3 százalékkal csökkent a forgalom - a szakértők ehhez képest 0,3 százalékos emelkedést vártak.

Utoljára februárban fordult elő visszaesés - szakértők szerint a mostani adat arra utal, hogy visszafogottabbá válik a belső fogyasztás, ami pedig fontos bázisa a gazdasági növekedésnek. Ha ehhez még hozzávesszük a szintén gyengülő üzleti beruházásokat és a feldolgozóipar halvány teljesítményét valamint a kereskedelmi háború lehetséges hatásait, akkor könnyen elképzelhető, hogy mégiscsak véget ér egyszer az amerikai történelem eddigi leghosszabb gazdasági növekedési szakasza - és ahogy a Bloomberg megjegyzi, ez ronthatja Trump elnök újraválasztási esélyeit 2020-ban.

A szakértők szerint mivel a jövedelmek stabilan emelkednek és egyébként a gazdasági mutatók sem utalnak visszaesésre, a szeptemberi újság-szalagcímek tehették óvatosabbá a fogyasztókat - ezek jórészt a kereskedelmi háborúval illetve annak lehetséges negatív hatásaival foglalkoztak.

Sokáig napirenden lesz még a kereskedelmi háború

Ezen a fronton továbbra sem igazán csillapodnak a kedélyek: bár folyik az ötletelés a feszültség enyhítésére, nem javította a megállapodás esélyét, hogy az Egyesült Államokban a képviselőház elfogadta a hongkongi demokráciapárti tüntetők támogatásáról szóló törvényt, erre ugyanis Kína válaszcsapásokkal fenyegetőzött. Trump elnök arról beszélt, hogy nem valószínű bármilyen megállapodás aláírása azelőtt, hogy találkozna Hszi Csin-ping kínai elnökkel a jövő havi APEC csúcson.
Összességében a kiskereskedelmi forgalom csökkenése, a gyenge feldolgozóipari teljesítmény és általában a gazdasági kilátások romlása miatt ismét tovább nőtt az esélye, hogy a Fed kamatot csökkent, tovább lazít a monetáris kondíciókon.

Az amerikai tőzsdéken a kisker-adat után gyengén indítottak az indexek, a kereskedési nap közepére főleg a bankszektorból érkező kedvező gyorsjelentések javították valamelyest a teljesítményt.

Európai sereghajtó lett a BUX - esett a Mol és az Opus

Európában jó hangulat volt (vagy legalábbis kivárás az EU-cúcs előtt), a főbb nyugat-európai indexek pluszban zártak, kivéve a bő fél százalékot gyengülő londoni FTSE-t. A fókuszban a Brexit-tárgyalások, a csütörtökön induló EU-csúcs és az induló európai gyorsjelentési szezon áll. A budapesti ma az egyik leggyengébben teljesítő európai tőzsde volt, 0,43 százalékot esett a BUX, ami leginkább az 1,3 százalékos Mol- és közel 5 százalékos Opus-zakónak köszönhető. Nézze meg, hogyan zártak részvényei >>

A forint ma szűk sávban mozgott, az euró jegyzése 333,50 környékéig emelkedett, estére azonban viszatért 332,40 forint környékére. Az olaj ára két nap esés után stabilizálódott.

Friss árfolyamok >>

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Trump bosszúja gyors volt, gépi intelligenciában nyomulnak az óriások
Eidenpenz József | 2020. május 28. 11:53
Az európai tőzsdéken ma is jó a hangulat, az USA-ban azonban egyelőre kérdéses. Főleg a tech-szektorban, miután Donald Trump máris beváltani látszik fenyegetését, és büntetésekkel igyekszik korrigálni az (őt) helytelenül moderáló közösségimédia-alkalmazásokat. A nagy technológiai óriások öt éve nem vásároltak fel ennyi startupot, főleg a mesterséges intelligenciában nyomulnak.
Részvény / Deviza / Áru Pesszimista a Fidelity, komoly esélyt ad a második hullámnak
Eidenpenz József | 2020. május 28. 06:07
Mintegy 60 százalékos valószínűséget ad a Fidelity International annak a forgatókönyvnek, hogy lesz második fertőzési hullám ősszel, amelyet még nem tudnak teljes mértékben kézben tartani az országok. A világ nagy mértékben függ majd Kínától, ahol pozitív növekedés várható a járvány ellenére is, 1,2 százalék a Fidelity alapszcenáriójában. Az EU gazdasága tíz százalékkal zsugorodhat idén, de rossz esetben ez húsz százalékra is lemehet.
Részvény / Deviza / Áru Trump megfenyegette a közösségi médiát, megint az OTP a húzópapír
Eidenpenz József | 2020. május 27. 18:42
A tőzsdeindexek nagy része még erősödik, de az eddig az emelkedés motorját jelentő technológiai papírok ma lefelé tartanak. Miután a Twitter megjelölte az amerikai elnök egyik bejegyzését, mint potenciálisan félrevezető információt, Trump szabályozással vagy bezárással fenyegette meg az egész szektort. Itthon tovább drágul az OTP, de megtorpant a Mol, amelyet az eső olaj nyomaszthat.
Részvény / Deviza / Áru Tavasszal megrohamozták a Tescót, most meg kapkodnak az utazási irodákért
Eidenpenz József | 2020. május 27. 11:04
Ma is maradt az optimizmus a tőzsdéken, pedig sűrűsödnek a fekete felhők az amerikai-kínai kapcsolatok egén. Európában nagy az optimizmus a mozgási korlátozások lazítása miatt, sokan már a nyaralásukat tervezgetik, ami a turizmussal kapcsolatos részvényeket küldte a magasba. A brit kiskereskedők nagy forgalomnövekedést értek el. Kevesebb alkalommal vásároltak az emberek, de akkor másfélszer annyit vettek. Ma is hasít az OTP.
Részvény / Deviza / Áru 3000 felett az S&P, tízezer fölé ugrott az OTP
Eidenpenz József | 2020. május 26. 18:53
Az amerikai részvénypiac a tegnapi zárva tartás után ma igyekezett bepótolni a lemaradást Európához képest, de nem sikerült neki. Az S&P 500 index így is 3000 pont felett jár, miközben Európa tovább menetelt. A BUX-ra sem lehetett panasz, főleg az OTP remekelt, öt százalék feletti ugrást produkált. A forint erős, annak ellenére, hogy az MNB ma nem sokat mondott a kamatdöntés után.
Részvény / Deviza / Áru Ebben a két országban júliustól már teljesen megszűnhetnek a korlátozások
Eidenpenz József | 2020. május 25. 18:51
Németországban és Spanyolországban is megvan a menetrendje, mikor szűnhet meg az utolsó korlátozás is. Szerdán az Európai Bizottság új előterjesztést mutathat be, amelyet az EU vezetői végre személyesen tárgyalnak meg. Újból megnyílik a virtuális térbe száműzött tőzsde New Yorkban. Ilyen hírek nyomán ma az európai részvények két százalék körüli emelkedést értek el.
Részvény / Deviza / Áru Indul a csőd-cunami, emelkedünk, mert mindenki esést vár
Eidenpenz József | 2020. május 25. 11:53
Jó a hangulat a tőzsdéken, látszólag különösebb ok nélkül, bár valószínűleg a tovább javuló járványstatisztikák sokat nyomnak a latban. Hong Kongban újra tüntetnek, az USA és Kína szócsatákat vív. A munkanélküliség-hullámot hasonló csődhullám követheti a vállalati és az ingatlanszektorban. Azért emelkedhet a tőzsde, mert mindenki esést vár.
Részvény / Deviza / Áru Három hónapja kezdődött a krach – hol tart a forint a globális deviza-roncsderbiben?
Eidenpenz József | 2020. május 25. 06:07
Úgy érzed, gyenge a forint? Akkor nézd meg, hol tart ehhez képest a cseh korona, a brazil reál vagy a török líra. De még Norvégia vagy Kanada sem úszta meg, jelentősen leértékelődött fizetőeszközük a vírusválság által okozott tőkepiaci krach közepette. Az is érthetővé válik, miért fordulnak mostanában sokan az aranyhoz.
Részvény / Deviza / Áru Tudjuk, mit csináltál áprilisban, újra tőzsdén a Pick szalámigyár
Eidenpenz József | 2020. május 22. 19:17
A videojátékok piaca hatalmas emelkedést mutatott áprilisban, de vették a hardvereket is. Sokan nyilván ezzel ütötték el az időt a karantén alatt. A tőzsdéken stagnálás vagy enyhe esés látható, a BUX kicsit jobban süllyedt, főleg a Mol miatt. Gyengült a forint is.
Részvény / Deviza / Áru Kína berúgta az ajtót – kisbefektetőknek már nem adnak el olajat?
Eidenpenz József | 2020. május 22. 11:41
Végleg rá akar telepedni Kína Hong Kongra, a tőzsdeindex majdnem hat százalékkal zuhant, Amerika válaszlépésekkel fenyeget. Az európai tőzsdék esése azonban mérsékelt, a BUX is az átlagot hozza, az OTP egy százalék alatti mértékben gyengül. Megint visszapattant 349 forint környékéről az euró. Egyes cégek nem akarnak olajat eladni olyan alapoknak, amelyekbe a kisbefektetők szállnak be. Drága lett bitcoinozni.
Friss
hírlevél