<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
A forint gyengülésért egyértelműen Magyarország a felelős, dobta vissza a labdát a Roubini Global Economics a Wall Street Journalban, a nemzetgazdasági minisztérium előző napi közleményére reagálva.

A szaktárca közleményében ugyanis a spekulánsok forint elleni támadásának tulajdonította a forint gyengülését, annak, hogy Nouriel Roubini, a világ egyik legbefolyásosabb pénzügyi elemzője, szokásos hírlevelének előfizetői részére azt tanácsolta, hogy amíg Magyarország kormánya alá nem írja az új IMF-megállapodást, addig shortolják a forintot.


A magyar minisztérium az RGE forintra kiadott eladási ajánlását "pécézte ki" az árfolyamcsökkenés elsőszámú okaként. "Mi azonban úgy látjuk, hogy Matolcsy György miniszter legutóbbi nyilatkozata, melyben elhibázottnak nevezte a 2002 és 2010 között folytatott erősforint-politikát, volt a forint gyengülésének a legfőbb oka" - írta Jelena Vukotic, a Roubini Global Economics (RGE) kelet- és közép-európai vezető elemzője az NGM közleményére adott válaszában.  Jelena Vukotic szerint a piacok Matolcsy Györgyöt tekintik a jegybankelnöki poszt egyik esélyes várományosának, ezért kijelentését úgy értelmezték, hogy a kormány agresszív monetáris lazító programot kíván folytatni és gyengébb forintárfolyamot szorgalmaz, ami kedvezne az exportőröknek, de növelné a devizahitelesek törlesztési terheit.


Az RGE vezető elemzője rámutatott, hogy a forint árfolyama ugyan csökkent az elmúlt héten, de nem kiemelkedő mértékben. A kormány unortodox lépései ennél jóval nagyobb eladási hullámokat is kiváltottak már - tette hozzá. Jelena Vukotic szerint az, hogy a kormányzó többség jelöli ki a távozó Simor András helyére az új jegybankelnököt fokozza a további kamatcsökkentések és nem szokványos monetáris eszközök alkalmazásának valószínűségét, ami pedig újabb nyomás alá helyezi majd a forint árfolyamát.


A magyar gazdaság további piaci zavarok veszélyének van kitéve magas eladósodottsága és bankrendszerén keresztül az euróövezeti válságnak való erős kitettsége miatt. "Olyan nem konvencionális lépések, mint a jegybank devizatartalékainak igénybe vétele nyugtalanságot okozhat a befektetők körében és a tőke menekülését idézheti elő" - fogalmazott a Roubini Global Economics kelet- és közép-európai vezető elemzője a Wall Street Journalban megjelent cikkében.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos