1p
Szakértők a program bukása után a megújuló energiaforrásokban és az atomenergiában bíznak.

Az eredeti cél: Oroszország meg/kikerülése

Hegedűs Miklós, a GKI Energiakutató Kft. ügyvezetője szerint talán nem általánosan ismert, hogy a Nabucco igazából nem európai gondolat, hanem az orosz rendszerváltás utáni években az amerikai globális stratégiai elgondolások torz szüleménye. Abból indultak ki, hogy a Szovjetunióból kivált közép-ázsiai országokból olyan független, demokratikus és piacgazdaságú övezetet célszerű kreálni, amely egyrészt korlátokat állít Oroszország ismételt nagyhatalmi törekvéseivel szemben, másrészt megállítja a muszlim vallás és a korábbi törzsi szerveződés visszarendeződését az adott térségben. A Nabucco ennek a globális stratégiai eszmefuttatásnak volt az egyik gazdasági eleme, célja a térség egyetlen számottevő termékének Oroszországtól független világpiacra juttatása.

Az első csapás: Közép-Ázsia érdektelen

A Nabucco-program felmerülésének időszakában az érintett térség különösen pedig Azerbajdzsán stratégiai fontosságúvá vált, időközben azonban, részben az amerikai magatartás megváltozása, részben az orosz gazdasági érdekeltségek megerősödése miatt, a világpolitika számára a térség érdektelenné vált. A Nabucco-program első és meghatározó kegyelemdöfését tehát az új, megváltozott globális stratégiai törekvések jelentették - emelte ki Hegedűs Miklós.

A második csapás: gazdasági válság

A globális gazdasági erőviszonyok átrendeződése okozta leértékelődés után a Nabuccot az orosz-ukrán gázvita ismételten előtérbe helyezte. Az EU-programmá vált Nabucco döntően kommunikációs hátszelet kapott ugyan, de a bekövetkezett és elhúzódó pénzügyi, gazdasági válság, valamint az EU kompetenciával kapcsolatos kialakulatlanság, a következő horogütés volt a Nabuccora. Ennek egyik eleme, hogy a válság után az EU és Magyarország gázfogyasztása is jelentősen visszaesett, bár hosszabb távon az importra utaltság nő, de lényegesen szerényebb mértékben. Ráadásul a legtöbb szakértő szerint 2020-ig a nem hagyományos földgáz berobbanása miatt a globális gázpiacot a túlkínálat jellemzi majd.

Mi lesz velünk Nabucco nélkül?

Ami a hazai gázellátás jelenét és jövőjét illeti, a Nabucco esetleges kimúlása, semmi érezhető megrázkódtatást nem jelent. A jelenlegi energiapolitika alapvetése ugyanis az arányában magasnak ítélt gázfogyasztás visszaszorítását célozza, részben a megújuló energiaforrások, részben az energiatakarékosság és nem utolsó sorban az atomenergia által. A jelenlegi és a 2015-ben belépő déli vezeték, a 6 milliárd köbmétert meghaladó tárolókapacitás és a kiépülő egységes EU gázhálózat a Nabucco nélkül is megbízhatóan kielégíti a hazai gázigényeket.

A Nabucco hosszú szenvedés után június végén bukott el. miután az azerbajdzsáni Shah Deniz II. földgázmező kitermelői nem ezt a vezetéket választották a földgáz Európába szállítására. Részletek>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG