<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Az amerikai gazdasági fellendülés egyik motorjának tartott palaolaj- és palagáz-forradalom a nyersolaj világpiaci árának drasztikus csökkenéséhez is hozzájárult, így szakértők szerint egyre több amerikai palaolajmezőn nem éri meg termelni - írja a brit Guardian hírportálja.

A Baker Hughes olajipari szolgáltató szerint 1987 óta nem látott ütemben, hetente csaknem százával zárnak be palagáz- kitermelő kutak. A tavaly októberben üzemelő 1609 kút közül január végén már csak 1223 működött, és szakemberek szerint számuk az év végére ezer alá fog csökkenni.

Az amerikai szárazföldi kutak nyereségessége rendkívül változó: egyes telepek csak 90 dollár feletti olajár mellett képesek profitot termelni, míg mások akár már 30 dolláros világpiaci ár esetén is nyereségesek lehetnek.

Könnyen leállíthatók

James Burkhard, az IHS Energy olajpiaci kutató igazgatója szerint az amerikai upstream (kutatás és kitermelési) iparág rendkívül árérzékeny. Az olajárak stabilizálódásáig valószínűleg lelassulnak a fúrások, a világpiaci tendencia gátat szab a szárazföldi palaolaj-kitermelésnek, amely az elmúlt öt évben az olajpiaci kínálat növekedésének a motorja volt. 

Hozzátette: mivel a szárazföldi (onshore) kutak általában nem megállíthatatlanul nagy, több milliárd dolláros projektek, ezért viszonylag egyszerűen leállíthatók és újraindíthatók. 

A hírportál szerint az alacsonyabb olajár alapvetően pozitív irányba mozdítaná az amerikai gazdaságot, az olcsóbb fogyasztói javak és üzemanyag által, azonban az utóbbi években az olajipar a gazdasági növekedés meghatározó eleme lett, így árnyaltabb a hatás.

John White, a Roth Capital Partners vezető elemzője szerint átalakultak a palaolaj-kitermelés gazdaságossági mutatói, és ezért a kutatási aktivitás csökkenésére lehet számítani. "A viszonylag könnyen kitermelhető területeken kisebb számban, de nagyobb hozamú kutakkal folytatódnak majd a fúrások" - mutatott rá.

Csak ki kell várni

Ezzel ellentétben Steven Kopits, a Princeton Energy Advisors tanácsadó cég elnöke úgy véli, hogy csak ki kell várni, amíg leépül a piacot terhelő túlkínálat, és minden visszatér a régi kerékvágásba. "A palaolaj-termelők helyében én megpróbálnék túlélni hat hónapot, és megvárnám, hogy újra emelkedjenek az árak" - mondta.

Raoul LeBlanc, az IHS energia-igazgatója kifejtette: amennyiben az olajár továbbra is alacsony marad és jövőbeni emelkedésével szemben is megrendül a bizalom, az amerikai termelés 2016-ban stagnálhat, vagy akár csökkenhet is. 

Addig azonban rengeteg dolog történhet: emelkedhetnek az olajárak, csökkenhetnek a kitermelési (upstream) költségek, javulhat a kutak hozama, vagyis átrendeződhetnek a palaolaj-termelés gazdaságossági mutatói, és ismét növekedésnek indulhat az iparág az Egyesült Államokban.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG