<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Az év elejétől számítva a gyapot árfolyama jelentős, mintegy 30 százalékos leértékelődésen esett át, a múlt évben kezdődött csökkenő trend idén is folytatódott a mezőgazdasági termény piacán. Egy friss elemzés szerint a keresleti és a kínálati oldalon várható csökkenés kiegyenlítheti egymást, a shortosok számára azonban jó kereseti lehetőség kínálkozik.

A Solar Capital elemzése szerint 2010-ben a tervezett termés közel 60 százaléka kiesett a rosszabb időjárási viszonyok miatt, így év végére 220 US centig emelkedett az árjegyzés, ezzel pedig történelmi maximumot állított be a gyapot. 2011 elejétől azonban éles fordulat következett be a piacon, köszönhetően a javuló időjárásnak és terméskilátásoknak.

Idén egyértelműen a globális gazdasági kilátások állnak a jelentős értékvesztés mögött. Jelenleg a fontosabb textilfeldolgozók között Kína, az Amerikai Egyesült Államok, valamit az Európai Unió szerepel. Az év második felében várható gazdasági lassulás a textilipar teljesítményére is rányomhatja bélyegét. „A jelenlegi helyzetben az iparágon belül árérzékenység alakult ki, ami arra sarkalta a kínai feldolgozókat, hogy az állami gyapotkészletekből fedezzék a termeléshez szükséges mennyiséget. Ezt figyelembe kell venni, hiszen így a legnagyobb gyapotfelvásárló eshet ki a piacról” - mutat rá Länger Péter, a Solar Capital Zrt. elemzője.

A globális kereslet csökkenésével egyidejűleg a kínálati oldal esetében is komolyabb problémával kell számolnunk. Júniusban ugyanis jelentős szárazság köszöntött be az Egyesült Államokban valamint Indiában, ami visszavetette a gyapot termésmennyiségét. Az Amerikai Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának véleménye szerint a 2012-es évben a gyapot minősége is elmaradhat a várttól, ami tovább erősítheti az állami készletek pozícióját a feldolgozásban.

A kereslet és kínálat oldalán egyaránt felmerülő csökkenés idén kiegyenlítheti egymást. Ebből adódóan pedig a gyapot fontonkénti árfolyama a következő egy-két hónapban a 70-80 US centes árszinteken stabilizálódhat.

„Abban az esetben azonban, ha a gazdasági és textilipari kilátások nem javulnak, és a 65-70 dollárcentes szintek elesnek a gyapot árfolyamában, könnyen elképzelhető, hogy 50 US centig csökkenhet a gyapot fontonkénti jegyzése, ezzel pedig az év egyik legrosszabbul teljesítő árupiaci terméke az év egyik legjobb trade-jévé válhat a gyapot-shortosok számára. Azoknak, akik ebből a trendből szeretnének profitálni, a decemberi gyapot árfolyamának figyelését ajánljuk”- emeli ki Länger Péter.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos