1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A nyersanyagpiacok általános csökkenéséből az arany árfolyama sem tudta kivonni magát az elmúlt hét folyamán. A markáns veszteségeket egyes elemzők a határidős tőzsdéken történt kényszereladásokkal, és az USA-dollár kismértékű erősödésével magyarázzák. Valószínű azonban, hogy az 1 800 dolláros ellenállás előtt elakadó aranyár a profitjukat alkalmasint realizálni szándékozó spekulánsokat is tetemre hívta.

Az aranypiac.hu tájékoztatása szerint az európai kötvénypiacokra erős eladói nyomás nehezedett az utóbbi napokban, miután fokozódtak az eurózóna válságának további mélyülésétől való befektetői félelmek. Olaszországgal az euróövezet harmadik legnagyobb nemzetgazdasága került egy ideje a feszült érdeklődés középpontjába, miután egyre kevesebben hisznek már abban, hogy a római kormányzat képes lehet a több mint 2 billió eurós adósságszolgálatát teljesíteni.

Európa arany iránti kereslete tovább nőhet

Ennek eredményeként a múlt hét elején 7,48 százalékon is állt a 10 éves futamidejű olasz állampapírok hozama, ami az olasz kincstár mellett az ország hitelezői számára is kezd elviselhetetlen teherré válni. A növekvő hozamok a papírok csökkenő árfolyama révén jönnek létre, ami egyre inkább korlátozza azt, hogy a bankok friss tőkéért cserébe fedezetként felkínálhassák azokat. Ily módon a hitelpiacok elkezdenek kiszáradni, mivel a pénzintézetek számára megnehezedik a tőkepiacokról történő refinanszírozás, ez pedig a reálgazdaság hitelezésének beszűkülésével jár.

Eközben saját életben maradásukért is küzdenek az olasz nagybankok, amelyek az utóbbi három hónapban rekordösszegben kölcsönöztek pénzt az Európai Központi Banktól. Már most is gondot jelent a számukra a tőkepiacokról történő források bevonása, de ez jövőre még inkább súlyosbodhat, amikor 120 milliárd eurónyi kötvény refinanszírozása vár majd rájuk. Számos elemző kételkedik abban, hogy a pengeélen táncoló olasz pénzintézeteknek sikerül ez a manőver, ezért Európa arany iránti kereslete a biztos menedék jegyében a továbbiakban is növekedhet.

A sztárbefektetők túladtak az aranyon

A globális tőkepiacokat nyomasztó bizonytalanságok közepette annál is meglepőbb hírként érkezett a napokban, hogy John Paulson hedge fund-guru 36 százalékkal csökkentette pozícióját az aranyba fektető SPDR Gold Trust tőzsdén jegyzett alapban. John Paulson, akit az utóbbi három év egyik legnagyobb aranypiaci bikájaként tartott számon a közvélemény, azért is okozott meglepetést, mert nemrégiben még azt hangoztatta, hogy továbbra is hisz az aranyárfolyam folytatódó emelkedésében. A mostani események ugyanakkor a magyar származású milliárdosra, Soros Györgyre emlékeztetnek, aki már az idei év első negyedében egy kialakulóban lévő buborékra figyelmeztetett az aranynál.

A Paulson vezette tőzsdei társaságnak az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (Securities and Exchange Commission, SEC) felé kötelezően benyújtandó beszámolójából most az tűnik ki, hogy a második negyedévben birtokolt 31,5 millióról egy negyedévvel később 20,3 millióra csökkent az SPDR Gold Trust-ban lévő részjegyek száma. Ez 1,1 millió uncia (34 tonna) arany eladásával egyenértékű, ami nagyjából 2 milliárd dollárnak felel meg. Az értékesítés motivációjáról egyelőre csak spekulációk láttak napvilágot: Egyesek tudni vélik, hogy Paulson csak azért tárazott ki a papíraranyból, hogy inkább fizikai aranyrudakat vásárolhasson, mások szerint viszont azért szorult kényszerértékesítésre, hogy a részvénypiacokon elszenvedett veszteségeit kiegyenlítse.

Van, aki még kitart az arany mellett

Egy másik sztárbefektető, David Einhorn, aki mindenki mást megelőzve a Lehman Brothers egykori befektetési bank összeomlására fogadott, viszont a harmadik negyedévben is hűségesen kitartott aranybefektetései mellett. Az általa vezetett Greenlight Capital befektetőcég még növelte is az ágazati kitettségét azzal, hogy 116 millió dollár értékben bevásárolt a Barrick Gold bányavállalat és a Junior Gold Miners tőzsdén kereskedett alap részvényeiből, valamint további 200 millióval megtoldotta még a már meglévő befektetését a Gold Miners alapban is. Ezzel a Greenlight portfóliójában a sárga nemesfémnek jutott a legfontosabb szerep a harmadik negyedév során.

Az arany árfolyama a múlt hét elején még megközelítette az 1 800 dollárt, amely egy lélektani küszöbnek számít, majd onnét meredek esésbe fordult, és több támaszszintet kiütve végül 1 719 dolláron zárta a londoni kereskedésben a hetet. Ezzel a kurzus elhagyta a rövidtávú emelkedő trendfolyosót, és a pillanatnyilag túlvett állapotokra való tekintettel is egy még egészségesnek tekinthető korrekció vette kezdetét. Az árfolyam legfontosabb támasza a most következendőben az 50-napos mozgóátlag szürkével jelölt görbéje lehet. Ennek az eleste további eladói nyomást hozhat, ami az 1.700 dollár környéki támasz alá küldheti a jegyzéseket. További támaszszintek találhatók 1.680 és 1.660 dollárnál, amelyek közül különösen ez utóbbi lehet végzetes a középtávú trendet illetően.

Az ezüst árfolyama egyelőre tovább konszolidál az októberi erőteljes emelkedése után. Rövidtávon negatívumként értékelendő, hogy a jegyzéseknek legutóbb nem sikerült az 50-napos mozgóátlag fölé kerülniük, és az árfolyam kiesett az október elején indult emelkedő trendcsatornájából. Az újra meg újra felröppenő hírek a világgazdaság növekedésének lassulásáról dermesztően hatnak a befektetőkre, akik bátortalan próbálkozásaikat feladva a kritikus pontokon rendre visszavonulót fújnak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG