<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Fontos adat érkezett Amerikából: az új munkahelyek számáról és a munkanélküliségi rátáról jelentettek tengerentúlon. Az adatnak az ad különös jelentőséget, hogy a Fed az amerikai munkaerőpiac alakulásához kötötte a gazdaságélénkítő program jövőjét: magyarán akkor állítja le a pénznyomdát, ha a megfelelő szintre csökkent a munkanélküliség. A hírre a forint erősödött.

A vártnál nagyságrendekkel kevesebb új munkahely létesült decemberben az az amerikai gazdaság mezőgazdaságon kívüli szektoraiban - közölte pénteken az amerikai munkaügyi minisztérium.

A mezőgazdaságon kívüli szektorokban létrejött új munkahelyek száma az előző hónaphoz képest, 2003. január - 2013. december. (Forrás: Bureau of Labor Statistics)A várt 190 ezer helyett mindössze 74 ezerrel nőtt az új munkahelyek száma, de a munkanélküliségi ráta közben 7 százalékról 6,7 százalékra csökkent, ami 5 éves mélypontnak számít. Ennek fő oka az aktívan állást keresők számának csökkenése. Azoknak a munkaképes korú amerikaiaknak az aránya, akik dolgoznak vagy aktívan munkát keresnek, 63 százalékról 62,8 százalékra csökkent, ami több mint 35 éves mélypont, és azt jelenti, hogy 347 ezer fő kiesett a rendszerből.

Átmeneti visszaesés?

A Reuters hírügynökség kommentárja szerint nem lehet kizárni, hogy az új munkahelyek számának meredek visszaesése csak átmeneti, mert egyszeri okai vannak, többek között az Egyesült Államok középső és északi részét sújtó sarkvidéki hideg.

A megkérdezett elemzők 196 ezres növekményt vártak, de sokan közülük az e heti munkaerő-piaci adatok láttán módosították fölfelé előrejelzésüket. Az ADP statisztikai vállalat havi foglalkoztatási jelentése szerint 238 ezerrel nőtt a munkavállalók száma decemberben az Egyesült Államokban, és az év utolsó hetében csökkent az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma.

A munkaügyi minisztérium adataiból kiderül: lényegesen csökkent az építőiparban létesült új munkahelyek száma, és csökkenés volt a kormányzati szektorban is. Ugyanakkor 2013-ban havonta átlagosan 182 ezer új munkahely létesült az Egyesült Államokban, ami nagyjából megegyezik a 2011-es és a 2012-es adattal.

Piaci hatás

Az adatnak az ad különös jelentőséget, hogy a Fed az amerikai munkaerőpiac alakulásához kötötte a gazdaságélénkítő program jövőjét: magyarán akkor állítja le a pénznyomdát, ha a megfelelő szintre csökkent a munkanélküliség és nőtt a foglalkoztatottság.

Az új munkahelyek száma a vártnál tehát sokkal kevesebb, de közben váratlanul nagyot esett a munkanélküliség - ez a furcsa kombináció heves piaci reakciókat váltott ki, a dollár az euróval szemben nagyot esett, 1,3580-ról 1,3660-ig húzott a jegyzés.

 

 

EUR/USD
Friss árfolyamok

A hírre az euróval párhuzamosan a forint is erősödni kezdett.

 

EUR/HUF
Friss árfolyamok

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG