<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Az állami támogatások sok fiatal házaspárnak nyújtanak anyagi segítséget, jellemzően ingatlanvásárlás során - az összeget tekintve akár több tízmillió forint is a rendelkezésükre állhat, ha minden lehetőséget kihasználnak. Előfordul azonban, hogy a támogatás igénylése után néhány évvel válásra kerül a sor. Erről a forgatókönyvről kevesebb szó esik, pedig egy ilyen helyzetben nagyon sokat számít, hogy a pár mennyire tájékozott a lehetőségeit és a kötelezettségeit tekintve. A Bank360.hu elemzése abban segít, hogy egy esetleges válás esetén minél kisebb anyagi problémát okozzon az állami támogatások elvesztése.

Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint száz házasságból körülbelül 40 házasság végződik válással - ezt figyelembe véve számítani lehet rá, hogy az idő előrehaladtával egyre több olyan elvált lesz, akiknek vissza kell fizetniük a korábban felvett, házassághoz kötött állami támogatást. De mennyit és hogyan kell visszafizetni? A Bank360.hu több forgatókönyvet is számításba vett a babaváró hitellel és a csokkal kapcsolatban.

Már megszülettek a gyerekek: így is vissza kell fizetni a támogatást?

Érdemes külön vizsgálni a babaváró hitelt és a csokot, hiszen a kettőre eltérő szabályok vonatkoznak. A babaváró hitel esetében a kamattámogatás feltétele, hogy az igénylést követő öt éven belül legalább egy gyermeke szülessen a párnak. Ha ezt már teljesítették, és ezután válnak el, akkor sem dőlhetnek hátra, mivel a válás kimondása után elvesztik a kamattámogatást - az addig igénybe vett támogatást azonban nem kell visszafizetni. A futamidő hátralévő részében fizetendő törlesztőrészlet összegéről a bank fogja tájékoztatni a feleket.

Ha a válástól számított öt éven belül valamelyik elvált fél újabb házasságot köt, akkor ismét igénybe veheti a kamattámogatást - azt azonban kiköti a rendelet, hogy az új házastársnak is teljesítenie kell az igényléshez szükséges alapfeltételeket - magyarországi lakcímet kell igazolnia, nem lehet büntetett előéletű, illetve ha a férj volt korábban támogatott, akkor az új feleség nem lehet idősebb 41 évnél.

Illusztráció - forrás: DepositphotosIllusztráció - forrás: Depositphotos

A csok esetében a válás után visszafizetendő összeg attól függ, hogy a vállalt gyermekek közül hány született meg. Mi történik például akkor, ha egy pár két gyermeket vállalt és egy új építésű lakásra vett fel 2,6 millió forint támogatást, de végül az első gyermek megszületése után elválnak? Ebben az esetben az első gyermek után 600 000 forint támogatásra jogosultak, viszont a fennmaradó kétmillió forintot vissza kell fizetniük, méghozzá a Ptk. szerinti késedelmi kamat ötszörösével - ezt a késedelemmel érintett naptári félév első napján érvényes jegybanki alapkamat alapján számolja ki a folyósító bank.

Mi történik, ha még a gyermekek születése előtt elválik a pár?

“A szabályok hasonlóak, azzal a különbséggel, hogy több pénzt kell visszafizetni. A babaváró hitelnél nemcsak a futamidő hátralévő részében kell büntetőkamattal számolni, hanem az addig igénybe vett kamattámogatást is vissza kell fizetni egy összegben - erre a válás kimondásától számolva 120 napja van a párnak” - mondta el Vrazsovits Rita, a Bank360.hu elemzője. 

A csoknál pedig - az előző példát folytatva - ha két vállalt gyermek közül végül egy sem születik meg, akkor a teljes támogatási összeget vissza kell fizetni, késedelmi kamattal együtt.

A fenti két eset mellett van egy kevésbé jellemző forgatókönyv is, de a Bank360.hu szakértői már erre is láttak precedenst: mi a helyzet akkor, ha a pár akkor válik el, amikor a feleség még a közös gyermekkel várandós? A csok rendelet szerint ebben az esetben akkor is teljesítettnek kell tekinteni a gyermekvállalást, ha a gyermek csak a válás kimondása után születik meg. Ezt azonban mindenképpen jelezni kell a bank felé.

Mire kell figyelni a válásnál?

Amellett, hogy a visszafizetendő támogatás nagy terhet ró a válófélben lévő párra, a határidőkre is oda kell figyelniük, hiszen ezen is sok múlhat. Egyrészt be kell tartaniuk a válás bejelentésére vonatkozó határidőket - ez a babaváró hitel és a csok esetében is 30 nap. A rendelet szerint a babaváró hitellel kapcsolatos változásokat a folyósító hitelintézetben, míg a csokkal kapcsolatos ügyeket a területileg illetékes kormányhivatalnál kell jelezni, de a Bank360.hu szakértői azt javasolják, hogy a bankot minden esetben keresse fel a pár - lehetőség szerint minél hamarabb, nehogy kicsússzanak a határidőből. Célszerű lehet már a válási határozat kézhezvétele előtt érdeklődni az illetékes banknál.

A másik határidő a támogatás visszafizetésére vonatkozik: erről a banktól fognak iránymutatást kapni a felek, ahogy a visszafizetendő összegről is. Fontos tudni, hogy indokolt esetben részletfizetésre is van lehetőség, ha a támogatási összeg egy összegben történő visszafizetése túl nagy terhet róna a válófélben lévő párra - ennek a feltételeiről szintén a bank, illetve az illetékes kormányhivatal fog tudni tájékoztatást adni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Hány telefonfülke van még az országban és mennyit használják őket?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 23. 10:01
Folyamatosan csökken a nyilvános telefonfülkék száma, de még mindig rendszeresen használják azokat, havonta átlagosan ötven hívást indítanak egy-egy nyilvános készülékről.
Személyes pénzügyek Melyik éri meg jobban? A fogyasztóbarát személyi hitel vagy a hagyományos?
Privátbankár.hu | 2021. július 20. 16:37
A Minősített Fogyasztóbarát személyi kölcsön számos olyan jellemzővel bír, ami miatt kedvezőbb egy hagyományos személyi kölcsönnél, a Nemzeti Bank korábbi közlése alapján az idei év első négy hónapjában felvett személyi kölcsönök közül minden ötödik minősített volt. A Bank360 elemzői annak jártak utána, hogy milyen feltételekkel lehet hagyományos, illetve fogyasztóbarát hitelhez jutni júliusban, és jobban megéri-e az új konstrukció.
Személyes pénzügyek A válság ellenére is új történelmi csúcson az Ausztriában dolgozó magyarok száma
Eidenpenz József | 2021. július 20. 12:00
Annak ellenére, hogy a koronavírus-válságnak még koránt sincs vége, és nem a legjobb évként fog bevonulni a turizmus történetébe sem a 2021-es, az Ausztriában dolgozó magyarok száma új történelmi csúcsra emelkedett. Messze a magyarok kapták a legtöbb állást júniusban, amihez hozzájárulhat, hogy osztrák dolgozókból egyre kevesebb van. Az országban azonban megint szigorítanak, így a nyár második fele erősen kérdéses.
Személyes pénzügyek Magyarország sem marad ki az időjárás okozta károkból
Privátbankár.hu | 2021. július 19. 16:27
A Generali Biztosító adatai szerint július második és harmadik hétvégéjének viharai után eddig közel 5500 bejelentés érkezett, összesen 1,5 milliárd forint értékben. 
Személyes pénzügyek Ráerősített az öngondoskodás iránti igényre a járvány
Privátbankár.hu | 2021. július 19. 15:12
Egyre többen veszik saját kezükbe az egészségügyi öngondoskodás kérdését – derült ki a Pénztárszövetség első negyedéves eredményeiből. A hosszú távú, nyugdíjcélú megtakarítások mellett tavaly és a 2021-es év első negyedévében a több mint 930 ezer egészségpénztári tag 8 milliárd forintnyi egyéni befizetéssel gyarapította egészségügyi célú befizetéseit, ami rekordösszegnek számít az elmúlt 20 év első negyedéveit tekintve.   
Személyes pénzügyek Jól meglökte a koronavírus az asztali számítógépek iránti keresletet
MTI | 2021. július 19. 12:20
Az elmúlt három negyedévben világszerte szépen nőttek a PC-eladások, igaz, a lendület így a végére épp hanyatlásnak indult.
Személyes pénzügyek Két bank is a babaváró hitel növekvő folyósítását jelezte
MTI | 2021. július 14. 06:24
Jelentős növekedésről számolt be a babaváró hitelek folyósításában két pénzintézet.
Személyes pénzügyek Még hogy válság? Egy év alatt közel 900 milliárddal tollasodtak meg a hazai gazdagok - itt a legfrissebb privátbanki körkép!
Csabai Károly | 2021. július 12. 05:21
Nemcsak a meglévő ügyfelek számláját gyarapították a koronavírus-járvány utáni első sokkot követően jelentősen felpattant árfolyamok. Hanem a friss pénzek is, vagyis, hogy több mint másfélezren döntöttek úgy, ezentúl a pénzeik fialtatását profikra bízzák. Mindezek következtében június végén közel 47 ezer számlán már 7 ezer milliárd forintos magánvagyont kezeltek a hazai privátbankárok, akik 30 millió forint alatt szóba sem állnak módosabb honfitársainkkal, a többségnél azonban 100 millió a beugró. Egyéb érdekességek is kiderülnek a legfrissebb körképünkből.
Személyes pénzügyek Az itthon nyaraló magyarok közel fele 50 ezer forintnál kisebb büdzsével tervez
Privátbankár.hu | 2021. július 8. 12:29
32 százalékuk pedig 50 és 100 ezer forint közötti vakációs költségvetéssel számol idén.
Személyes pénzügyek Csak május végéig 460 milliárd forint lakáshitelt vettek fel a magyarok
MTI | 2021. július 8. 07:54
Az év első öt hónapjában már majdnem olyan értékben kötöttek hitelszerződéseket, mint a teljes 2016-os évben.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos