<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Az állami támogatások sok fiatal házaspárnak nyújtanak anyagi segítséget, jellemzően ingatlanvásárlás során - az összeget tekintve akár több tízmillió forint is a rendelkezésükre állhat, ha minden lehetőséget kihasználnak. Előfordul azonban, hogy a támogatás igénylése után néhány évvel válásra kerül a sor. Erről a forgatókönyvről kevesebb szó esik, pedig egy ilyen helyzetben nagyon sokat számít, hogy a pár mennyire tájékozott a lehetőségeit és a kötelezettségeit tekintve. A Bank360.hu elemzése abban segít, hogy egy esetleges válás esetén minél kisebb anyagi problémát okozzon az állami támogatások elvesztése.

Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint száz házasságból körülbelül 40 házasság végződik válással - ezt figyelembe véve számítani lehet rá, hogy az idő előrehaladtával egyre több olyan elvált lesz, akiknek vissza kell fizetniük a korábban felvett, házassághoz kötött állami támogatást. De mennyit és hogyan kell visszafizetni? A Bank360.hu több forgatókönyvet is számításba vett a babaváró hitellel és a csokkal kapcsolatban.

Már megszülettek a gyerekek: így is vissza kell fizetni a támogatást?

Érdemes külön vizsgálni a babaváró hitelt és a csokot, hiszen a kettőre eltérő szabályok vonatkoznak. A babaváró hitel esetében a kamattámogatás feltétele, hogy az igénylést követő öt éven belül legalább egy gyermeke szülessen a párnak. Ha ezt már teljesítették, és ezután válnak el, akkor sem dőlhetnek hátra, mivel a válás kimondása után elvesztik a kamattámogatást - az addig igénybe vett támogatást azonban nem kell visszafizetni. A futamidő hátralévő részében fizetendő törlesztőrészlet összegéről a bank fogja tájékoztatni a feleket.

Ha a válástól számított öt éven belül valamelyik elvált fél újabb házasságot köt, akkor ismét igénybe veheti a kamattámogatást - azt azonban kiköti a rendelet, hogy az új házastársnak is teljesítenie kell az igényléshez szükséges alapfeltételeket - magyarországi lakcímet kell igazolnia, nem lehet büntetett előéletű, illetve ha a férj volt korábban támogatott, akkor az új feleség nem lehet idősebb 41 évnél.

Illusztráció - forrás: DepositphotosIllusztráció - forrás: Depositphotos

A csok esetében a válás után visszafizetendő összeg attól függ, hogy a vállalt gyermekek közül hány született meg. Mi történik például akkor, ha egy pár két gyermeket vállalt és egy új építésű lakásra vett fel 2,6 millió forint támogatást, de végül az első gyermek megszületése után elválnak? Ebben az esetben az első gyermek után 600 000 forint támogatásra jogosultak, viszont a fennmaradó kétmillió forintot vissza kell fizetniük, méghozzá a Ptk. szerinti késedelmi kamat ötszörösével - ezt a késedelemmel érintett naptári félév első napján érvényes jegybanki alapkamat alapján számolja ki a folyósító bank.

Mi történik, ha még a gyermekek születése előtt elválik a pár?

“A szabályok hasonlóak, azzal a különbséggel, hogy több pénzt kell visszafizetni. A babaváró hitelnél nemcsak a futamidő hátralévő részében kell büntetőkamattal számolni, hanem az addig igénybe vett kamattámogatást is vissza kell fizetni egy összegben - erre a válás kimondásától számolva 120 napja van a párnak” - mondta el Vrazsovits Rita, a Bank360.hu elemzője. 

A csoknál pedig - az előző példát folytatva - ha két vállalt gyermek közül végül egy sem születik meg, akkor a teljes támogatási összeget vissza kell fizetni, késedelmi kamattal együtt.

A fenti két eset mellett van egy kevésbé jellemző forgatókönyv is, de a Bank360.hu szakértői már erre is láttak precedenst: mi a helyzet akkor, ha a pár akkor válik el, amikor a feleség még a közös gyermekkel várandós? A csok rendelet szerint ebben az esetben akkor is teljesítettnek kell tekinteni a gyermekvállalást, ha a gyermek csak a válás kimondása után születik meg. Ezt azonban mindenképpen jelezni kell a bank felé.

Mire kell figyelni a válásnál?

Amellett, hogy a visszafizetendő támogatás nagy terhet ró a válófélben lévő párra, a határidőkre is oda kell figyelniük, hiszen ezen is sok múlhat. Egyrészt be kell tartaniuk a válás bejelentésére vonatkozó határidőket - ez a babaváró hitel és a csok esetében is 30 nap. A rendelet szerint a babaváró hitellel kapcsolatos változásokat a folyósító hitelintézetben, míg a csokkal kapcsolatos ügyeket a területileg illetékes kormányhivatalnál kell jelezni, de a Bank360.hu szakértői azt javasolják, hogy a bankot minden esetben keresse fel a pár - lehetőség szerint minél hamarabb, nehogy kicsússzanak a határidőből. Célszerű lehet már a válási határozat kézhezvétele előtt érdeklődni az illetékes banknál.

A másik határidő a támogatás visszafizetésére vonatkozik: erről a banktól fognak iránymutatást kapni a felek, ahogy a visszafizetendő összegről is. Fontos tudni, hogy indokolt esetben részletfizetésre is van lehetőség, ha a támogatási összeg egy összegben történő visszafizetése túl nagy terhet róna a válófélben lévő párra - ennek a feltételeiről szintén a bank, illetve az illetékes kormányhivatal fog tudni tájékoztatást adni.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Magyar Közlöny: a csok büntetőkamata nem lehet több 5 százaléknál
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 07:32
Legfeljebb 5 százalék lehet a büntetőkamat azoknak, akik nem teljesítik a csok felvételekor vállalt feltételeket. Az új rendeletre a jegybanki alapkamat drasztikus emelkedése miatt volt szükség. A büntetőkamat akár 65 százalékra is rúghatott volna.
Személyes pénzügyek Iszonyatos összegeket vesztünk az inflációval - tévút a készpénzes megtakarítás
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 10:57
Ezermilliárd forint olvadhat semmivé, de van jobb megoldás.
Személyes pénzügyek Megint érdemes gyorsan elmenni tankolni
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 10:27
Péntektől ugyanis újra emelkedik a benzin és a dízelolaj ára is.
Személyes pénzügyek Már a spórolós németek sem spórolnak
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 27. 13:15
A lakosság nagy része nem tud már pénzt félretenni a rendkívüli áremelkedés, például a megnövekedett rezsi miatt Németországban. A BVR bankszövetség becslése szerint a megtakarítási ráta 2014 óta először egyszámjegyűre csökkenhet az idén.
Személyes pénzügyek Rengeteg állás betöltetlen Ausztriában, augusztusban is rekord született
Eidenpenz József | 2022. szeptember 26. 05:14
Új rekord született augusztusban is, 115 622 magyar állampolgárságú munkavállaló dolgozott Ausztriában. Egy év és egy hónap alatt is a magyarok száma nőtt legjobban. Lassan utolérjük a csúcstartó németeket. Az ukránok rohama valamiért leült. A szomszédunkban még mindig rengeteg álláshely betöltetlen.
Személyes pénzügyek A zsebpénzben is visszaköszönhet az infláció
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 22. 10:25
Egyre drágábbak a meglóduló infláció miatt az iskolások hétköznapjai, például a menzákon jelentős drágulás figyelhető meg. A gyerekek kiadásai is emelkednek, ezért a szülőknek - ha megtehetik - magasabb zsebpénz-kiadással érdemes számolniuk az idei tanévben.
Személyes pénzügyek Pénteken változás jön az üzemanyagáraknál
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 21. 11:38
Változik a gázolaj ára azoknak, akik nem tankolhatnak 480-ért.
Személyes pénzügyek Hiteleiknél a bankok azonnal érvényesítik az MNB-kamatemelést, nem úgy a betéteiknél
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 19. 08:43
Ez derül ki a Bank360 legfrissebb körképéből.
Személyes pénzügyek Magas fizetése van annak, aki most lakáshitelt vesz fel
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 18. 12:31
Csökkent a tervezett lakásvásárlásukat részben hitelből finanszírozók átlagos életkora az idén. Az átlagos fizetésük pedig 16 százalékkal 563 ezer forintra emelkedett éves összevetésben - derül ki az ingatlan.com és a money.hu közös szolgáltatása, a Hitelintéző adataiból.
Személyes pénzügyek Meghal a bankkártya, megoldjuk okosba' a fizetést
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 16. 08:46
Tarolnak a különböző új digitális eszközök.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG