Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Az állami támogatások sok fiatal házaspárnak nyújtanak anyagi segítséget, jellemzően ingatlanvásárlás során - az összeget tekintve akár több tízmillió forint is a rendelkezésükre állhat, ha minden lehetőséget kihasználnak. Előfordul azonban, hogy a támogatás igénylése után néhány évvel válásra kerül a sor. Erről a forgatókönyvről kevesebb szó esik, pedig egy ilyen helyzetben nagyon sokat számít, hogy a pár mennyire tájékozott a lehetőségeit és a kötelezettségeit tekintve. A Bank360.hu elemzése abban segít, hogy egy esetleges válás esetén minél kisebb anyagi problémát okozzon az állami támogatások elvesztése.

Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint száz házasságból körülbelül 40 házasság végződik válással - ezt figyelembe véve számítani lehet rá, hogy az idő előrehaladtával egyre több olyan elvált lesz, akiknek vissza kell fizetniük a korábban felvett, házassághoz kötött állami támogatást. De mennyit és hogyan kell visszafizetni? A Bank360.hu több forgatókönyvet is számításba vett a babaváró hitellel és a csokkal kapcsolatban.

Már megszülettek a gyerekek: így is vissza kell fizetni a támogatást?

Érdemes külön vizsgálni a babaváró hitelt és a csokot, hiszen a kettőre eltérő szabályok vonatkoznak. A babaváró hitel esetében a kamattámogatás feltétele, hogy az igénylést követő öt éven belül legalább egy gyermeke szülessen a párnak. Ha ezt már teljesítették, és ezután válnak el, akkor sem dőlhetnek hátra, mivel a válás kimondása után elvesztik a kamattámogatást - az addig igénybe vett támogatást azonban nem kell visszafizetni. A futamidő hátralévő részében fizetendő törlesztőrészlet összegéről a bank fogja tájékoztatni a feleket.

Ha a válástól számított öt éven belül valamelyik elvált fél újabb házasságot köt, akkor ismét igénybe veheti a kamattámogatást - azt azonban kiköti a rendelet, hogy az új házastársnak is teljesítenie kell az igényléshez szükséges alapfeltételeket - magyarországi lakcímet kell igazolnia, nem lehet büntetett előéletű, illetve ha a férj volt korábban támogatott, akkor az új feleség nem lehet idősebb 41 évnél.

Illusztráció - forrás: DepositphotosIllusztráció - forrás: Depositphotos

A csok esetében a válás után visszafizetendő összeg attól függ, hogy a vállalt gyermekek közül hány született meg. Mi történik például akkor, ha egy pár két gyermeket vállalt és egy új építésű lakásra vett fel 2,6 millió forint támogatást, de végül az első gyermek megszületése után elválnak? Ebben az esetben az első gyermek után 600 000 forint támogatásra jogosultak, viszont a fennmaradó kétmillió forintot vissza kell fizetniük, méghozzá a Ptk. szerinti késedelmi kamat ötszörösével - ezt a késedelemmel érintett naptári félév első napján érvényes jegybanki alapkamat alapján számolja ki a folyósító bank.

Mi történik, ha még a gyermekek születése előtt elválik a pár?

“A szabályok hasonlóak, azzal a különbséggel, hogy több pénzt kell visszafizetni. A babaváró hitelnél nemcsak a futamidő hátralévő részében kell büntetőkamattal számolni, hanem az addig igénybe vett kamattámogatást is vissza kell fizetni egy összegben - erre a válás kimondásától számolva 120 napja van a párnak” - mondta el Vrazsovits Rita, a Bank360.hu elemzője. 

A csoknál pedig - az előző példát folytatva - ha két vállalt gyermek közül végül egy sem születik meg, akkor a teljes támogatási összeget vissza kell fizetni, késedelmi kamattal együtt.

A fenti két eset mellett van egy kevésbé jellemző forgatókönyv is, de a Bank360.hu szakértői már erre is láttak precedenst: mi a helyzet akkor, ha a pár akkor válik el, amikor a feleség még a közös gyermekkel várandós? A csok rendelet szerint ebben az esetben akkor is teljesítettnek kell tekinteni a gyermekvállalást, ha a gyermek csak a válás kimondása után születik meg. Ezt azonban mindenképpen jelezni kell a bank felé.

Mire kell figyelni a válásnál?

Amellett, hogy a visszafizetendő támogatás nagy terhet ró a válófélben lévő párra, a határidőkre is oda kell figyelniük, hiszen ezen is sok múlhat. Egyrészt be kell tartaniuk a válás bejelentésére vonatkozó határidőket - ez a babaváró hitel és a csok esetében is 30 nap. A rendelet szerint a babaváró hitellel kapcsolatos változásokat a folyósító hitelintézetben, míg a csokkal kapcsolatos ügyeket a területileg illetékes kormányhivatalnál kell jelezni, de a Bank360.hu szakértői azt javasolják, hogy a bankot minden esetben keresse fel a pár - lehetőség szerint minél hamarabb, nehogy kicsússzanak a határidőből. Célszerű lehet már a válási határozat kézhezvétele előtt érdeklődni az illetékes banknál.

A másik határidő a támogatás visszafizetésére vonatkozik: erről a banktól fognak iránymutatást kapni a felek, ahogy a visszafizetendő összegről is. Fontos tudni, hogy indokolt esetben részletfizetésre is van lehetőség, ha a támogatási összeg egy összegben történő visszafizetése túl nagy terhet róna a válófélben lévő párra - ennek a feltételeiről szintén a bank, illetve az illetékes kormányhivatal fog tudni tájékoztatást adni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Nagy januári gyorskölcsön-körkép: megéri, ha hirtelen kell a pénz?
Privátbankár.hu | 2021. január 26. 19:41
Az elmúlt három évre jellemző tendencia, hogy januárban több szabad felhasználású személyi kölcsön fogy, mint az azt megelőző év decemberében. Az idei adatokat még nem ismerjük, de a Bank360.hu pénzügyi szakportál saját statisztikái alapján január első felében is jelentősen többen érdeklődnek a személyi kölcsönök iránt, mint 2020. decemberben. A hitelportál elemzői azt vizsgálták meg, hogy megéri-e hiteligényléssel indítani az új évet, illetve hogy mennyibe kerül ez annak, aki végül így tesz.
Személyes pénzügyek 1,6 millió családnak jött jól eddig a hiteltörlesztési moratórium
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 26. 07:31
A Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára szerint a kormány jó döntést hozott, amikor kilenc hónapra és automatikusan minden hitelre meghirdette a hiteltörlesztési moratóriumot.
Személyes pénzügyek A 13. havi nyugdíj első részlete érkezik februárban
OS | 2021. január 20. 12:38
A 2021-ben egy átlagos összegű (150 600 forintos) nyugdíjban részesülő személy közel 37 650 forintot kap 13. havi nyugdíj címén 2021 februárjában a havi nyugdíján felül - olvasható Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter közleményében.
Személyes pénzügyek Lakásbővítés és felújítás: összegyűjtöttük, mit érhetsz el csokkal és lakásfelújítási támogatással
Privátbankár.hu | 2021. január 19. 19:19
2021 az otthonteremtés és a lakásfelújítás éve lehet az állami otthonteremtési programnak köszönhetően. Pénzügyi szakértővel vizsgáltuk meg, mennyi pénzt használhatnak fel a családosok, ha bővítésre és felújításra keresnek finanszírozási lehetőséget.
Személyes pénzügyek Óriási jövedelmi különbségeket mértek az országban
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 19. 07:04
Az adóhatóság adatai szerint 2019-ben a bruttó 295 ezer forintos átlagos havi munkaviszonyból származó jövedelem nettó havi 200 ezer forintot jelentett. Településtípusonként ettől jelentős eltérést mértek, Magyarország 19 megyéjéből 14-ben az országos átlag alatt volt a havi nettó kereset - közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt.
Személyes pénzügyek Itt van, hogy pontosan mikor utalják idén a nyugdíjakat
Baka F. Zoltán | 2021. január 15. 09:47
Három hónap lesz majd, amikor eltér a rendtől a kifizetések időzítése.
Személyes pénzügyek Szép számmal voltak magyarok, akik még a járvány alatt is gazdagodtak - itt a legfrissebb privátbanki körkép!
Csabai Károly | 2021. január 13. 06:07
Nemcsak a hazai privátbanki szolgáltatók által kezelt vagyonok gyarapodtak két számjeggyel 2020-ban, hanem az ügyfelek száma is megugrott. E válsághelyzetben szokatlan jelenség oka, hogy a Covid-19 miatt március közepén elrendelt globális veszélyhelyzet hatására annyira olcsóvá váltak a befektetések, hogy nem kevesen gondolták úgy, most időszerű beszállniuk, akár a kockázatosabb eszközökbe is, mint például a részvényekbe. Ám, hogy e pozitív tendencia az idén folytatódik-e, az elsősorban attól függ, sikerül-e a gazdaságnak visszatérnie a rendes kerékvágásba – derül ki legfrissebb, exluzív privátbanki felmérésünkből.
Személyes pénzügyek 5 milliárd marad a zsebekben, ingyenesen intézhetünk több ügyet is
MTI | 2021. január 10. 12:53
Január 1-től évi másfél millió államigazgatási ügy intézése vált ingyenessé, idéntől ugyanis illetékmentesek az elsőfokú közigazgatási eljárások - közölte Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára az MTI-vel.
Személyes pénzügyek 400 ezer forint közelébe ért a bruttó átlagfizetés tavaly októberben
MTI | 2021. január 6. 10:11
8,8 százalékkal volt magasabb, mint az egy évvel korábbi.
Személyes pénzügyek Elektromos bringára ad pénzt az állam - indul az újabb pályázati kör
Privátbankár.hu | 2021. január 3. 08:50
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium elektromos rásegítésű kerékpárok megvásárlását támogató kiírásának második körében 2021. január 4. és 8. között várják a pályázatokat. 
Friss
hírlevél