Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Az állami támogatások sok fiatal házaspárnak nyújtanak anyagi segítséget, jellemzően ingatlanvásárlás során - az összeget tekintve akár több tízmillió forint is a rendelkezésükre állhat, ha minden lehetőséget kihasználnak. Előfordul azonban, hogy a támogatás igénylése után néhány évvel válásra kerül a sor. Erről a forgatókönyvről kevesebb szó esik, pedig egy ilyen helyzetben nagyon sokat számít, hogy a pár mennyire tájékozott a lehetőségeit és a kötelezettségeit tekintve. A Bank360.hu elemzése abban segít, hogy egy esetleges válás esetén minél kisebb anyagi problémát okozzon az állami támogatások elvesztése.

Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint száz házasságból körülbelül 40 házasság végződik válással - ezt figyelembe véve számítani lehet rá, hogy az idő előrehaladtával egyre több olyan elvált lesz, akiknek vissza kell fizetniük a korábban felvett, házassághoz kötött állami támogatást. De mennyit és hogyan kell visszafizetni? A Bank360.hu több forgatókönyvet is számításba vett a babaváró hitellel és a csokkal kapcsolatban.

Már megszülettek a gyerekek: így is vissza kell fizetni a támogatást?

Érdemes külön vizsgálni a babaváró hitelt és a csokot, hiszen a kettőre eltérő szabályok vonatkoznak. A babaváró hitel esetében a kamattámogatás feltétele, hogy az igénylést követő öt éven belül legalább egy gyermeke szülessen a párnak. Ha ezt már teljesítették, és ezután válnak el, akkor sem dőlhetnek hátra, mivel a válás kimondása után elvesztik a kamattámogatást - az addig igénybe vett támogatást azonban nem kell visszafizetni. A futamidő hátralévő részében fizetendő törlesztőrészlet összegéről a bank fogja tájékoztatni a feleket.

Ha a válástól számított öt éven belül valamelyik elvált fél újabb házasságot köt, akkor ismét igénybe veheti a kamattámogatást - azt azonban kiköti a rendelet, hogy az új házastársnak is teljesítenie kell az igényléshez szükséges alapfeltételeket - magyarországi lakcímet kell igazolnia, nem lehet büntetett előéletű, illetve ha a férj volt korábban támogatott, akkor az új feleség nem lehet idősebb 41 évnél.

Illusztráció - forrás: DepositphotosIllusztráció - forrás: Depositphotos

A csok esetében a válás után visszafizetendő összeg attól függ, hogy a vállalt gyermekek közül hány született meg. Mi történik például akkor, ha egy pár két gyermeket vállalt és egy új építésű lakásra vett fel 2,6 millió forint támogatást, de végül az első gyermek megszületése után elválnak? Ebben az esetben az első gyermek után 600 000 forint támogatásra jogosultak, viszont a fennmaradó kétmillió forintot vissza kell fizetniük, méghozzá a Ptk. szerinti késedelmi kamat ötszörösével - ezt a késedelemmel érintett naptári félév első napján érvényes jegybanki alapkamat alapján számolja ki a folyósító bank.

Mi történik, ha még a gyermekek születése előtt elválik a pár?

“A szabályok hasonlóak, azzal a különbséggel, hogy több pénzt kell visszafizetni. A babaváró hitelnél nemcsak a futamidő hátralévő részében kell büntetőkamattal számolni, hanem az addig igénybe vett kamattámogatást is vissza kell fizetni egy összegben - erre a válás kimondásától számolva 120 napja van a párnak” - mondta el Vrazsovits Rita, a Bank360.hu elemzője. 

A csoknál pedig - az előző példát folytatva - ha két vállalt gyermek közül végül egy sem születik meg, akkor a teljes támogatási összeget vissza kell fizetni, késedelmi kamattal együtt.

A fenti két eset mellett van egy kevésbé jellemző forgatókönyv is, de a Bank360.hu szakértői már erre is láttak precedenst: mi a helyzet akkor, ha a pár akkor válik el, amikor a feleség még a közös gyermekkel várandós? A csok rendelet szerint ebben az esetben akkor is teljesítettnek kell tekinteni a gyermekvállalást, ha a gyermek csak a válás kimondása után születik meg. Ezt azonban mindenképpen jelezni kell a bank felé.

Mire kell figyelni a válásnál?

Amellett, hogy a visszafizetendő támogatás nagy terhet ró a válófélben lévő párra, a határidőkre is oda kell figyelniük, hiszen ezen is sok múlhat. Egyrészt be kell tartaniuk a válás bejelentésére vonatkozó határidőket - ez a babaváró hitel és a csok esetében is 30 nap. A rendelet szerint a babaváró hitellel kapcsolatos változásokat a folyósító hitelintézetben, míg a csokkal kapcsolatos ügyeket a területileg illetékes kormányhivatalnál kell jelezni, de a Bank360.hu szakértői azt javasolják, hogy a bankot minden esetben keresse fel a pár - lehetőség szerint minél hamarabb, nehogy kicsússzanak a határidőből. Célszerű lehet már a válási határozat kézhezvétele előtt érdeklődni az illetékes banknál.

A másik határidő a támogatás visszafizetésére vonatkozik: erről a banktól fognak iránymutatást kapni a felek, ahogy a visszafizetendő összegről is. Fontos tudni, hogy indokolt esetben részletfizetésre is van lehetőség, ha a támogatási összeg egy összegben történő visszafizetése túl nagy terhet róna a válófélben lévő párra - ennek a feltételeiről szintén a bank, illetve az illetékes kormányhivatal fog tudni tájékoztatást adni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Még 2 hétig kérhető az adóbevallási tervezet postázása
Privátbankár.hu / MTI | 2021. április 13. 16:28
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) automatikusan elkészíti az szja-bevallási tervezeteket, de akinek nincs ügyfélkapu-regisztrációja, annak az idén is kérnie kell a tervezet postázását, ha szeretné azt papíralapon megkapni - hívta fel a figyelmet az adóhatóság.
Személyes pénzügyek Csoportos személybiztosítást kötött regisztrált ügyfelei számára a Bank360
Privátbankár.hu | 2021. április 11. 14:12
Csoportos személybiztosítást kötött regisztrált ügyfelei számára a Bank360 az NN Biztosítóval. A cél, hogy a kockázatközösséghez csatlakozó felhasználók ellenállóbbá váljanak nem várt élethelyzetekben.
Személyes pénzügyek Szövődmények koronavírus után: mennyibe kerül egy poszt-Covid vizsgálat?
Kormos Olga | 2021. április 11. 06:04
Maga a koronavírus-járvány kínálta fel az új, jól prosperáló piaci rést, amit megtaláltak a magán egészségügyi klinikák. Mivel a koronavírus-fertőzésből meggyógyultak több, mint harmada úgynevezett poszt-Covid tünetekkel, vagy szindrómával él tovább hosszabb-rövidebb ideig, a szövődmények, vagy maradványtünetek kiszűrésére különböző csomagokat kínálnak a pácienseknek. Ahogy egy jó piaci kínálathoz illik, a csomagok tartalma és ára között hatalmas árszórásokkal.
Személyes pénzügyek Felpörgette a vírus a bankok és az ügyfelek digitális átállását
Privátbankár.hu | 2021. április 5. 06:07
Kevesebb mint egy év alatt költözött át szinte minden fontosabb lakossági banki folyamat az online térbe. Mostanra közel az összes bank kínál online számlanyitást, a nagyobbaknál pedig kölcsönt is vehetünk fel, mobilon és netbankon keresztül pedig az összes fontosabb folyamatot magunk is el tudjuk végezni, bankfióki segítség nélkül. A Bank360 összeállítása.
Személyes pénzügyek Lejárt a türelem - mától mindent lát az adóhatóság
MTI | 2021. április 1. 07:58
Az adóügyekért felelős államtitkár új korszakról beszél az adózásban - a NAV mostantól minden számla adatát megkapja azonnal, online módon.
Személyes pénzügyek Április 19-ig jelentkezhetnek a gimnazisták a legújabb diákversenyre
Privátbankár.hu | 2021. március 31. 14:07
Április 19-én délig jelentkezhetnek a gimnáziumokban tanuló diákok a II. Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! versenyre. Eddig már közel félezren regisztráltak, négy fős csapatokban a megmérettetésre, amely három fordulóból áll és nemcsak a győztesek részesülnek értékes díjakban. A verseny fővédnöke Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériuma köznevelésért felelős államtitkára.
Személyes pénzügyek Elmaradt a síszezon, alig vettek fel magyar dolgozókat Ausztriában
Eidenpenz József | 2021. március 26. 14:35
Ausztriában januárban és februárban kissé nőtt a magyar állampolgárságú alkalmazottak száma, de így is mélyen az egy évvel korábbi szint alatt van. Jóval több román állampolgár kapott munkát, mint magyar, holott korábban ez rendszerint fordítva volt. A síszezon teljesen elmaradt és nem tudni, mikor következik a nyitás, sőt szigorításokról tárgyalnak. Svájcban viszont a koronavírus sem tudta megakasztani a magyarok számának növekedését.
Személyes pénzügyek Ömlik az életbiztosításokba a magyarok pénze, de még így is kicsi az arányuk a megtakarításokon belül
Privátbankár.hu | 2021. március 17. 11:09
A járványhelyzet miatt felértékelődött a biztonság, köztük az anyagi biztonság és tervezhetőség szerepe, ami az életbiztosításokba áramló pénzmennyiség növekedésében is tetten érhető. Évek óta emelkedik a kockázati életbiztosítások száma is, melyek alacsony költségek mellett érhetők el a a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) közleménye szerint.
Személyes pénzügyek A járvány ellenére szépen gyarapodtak a nyugdíjcélú megtakarítások
Privátbankár.hu | 2021. március 16. 09:53
Az önkéntes nyugdíjpénztárak 4,13 százalékos nettó hozamot értek el 2020-ban, a tagok hosszútávú, infláció feletti reálhozama 2-4 százalékos sávban alakul. A koronavírus tavaly tavaszi első hullámának tőkepiaci sokkja a nyugdíjpénztárak hozamteljesítményét is lerontotta. A nemzetközi tőzsdék és a BUX mélyrepülése után a járvány nyárra enyhülő nyomása optimista befektetői hangulatot, növekvő hozamteljesítményt hozott. A második vírushullám enyhébb visszaesést okozott a második félévben, decemberre azonban a pénztárak hozama újra jelentősen növekedett.
Személyes pénzügyek Ezen az 5 dolgon csúszhat el a falusi csok igénylése
Privátbankár.hu | 2021. március 15. 13:14
A falusi csok csak az ország bizonyos kistelepülésein igényelhető, ezeken a helyeken viszont jól kihasználható a felvehető összeg, az alacsonyabb ingatlanárak miatt. A falura költözők legfeljebb 10 millió forint támogatást vehetnek igénybe, de azok is pályázhatnak legfeljebb ötmillió forintra, akik a meglévő ingatlanjukat szeretnék bővíteni és korszerűsíteni. A Bank360.hu elemzői ennek a támogatási formának a buktatóit gyűjtötték össze, hogy egyszerűbb legyen azokat elkerülni.
hírlevél
depositphotos