<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Egyszer már kiderült, a 13. havi nyugdíj elhibázott lépés volt egy olyan országban, ahol 10 havi ellátmányra sincs fedezet. 2013 végén talán lenne fedezet rá, a kormány számolni kezdett. A 13. havi juttatás reformok nélkül biztos, hogy fenntarthatatlan.

Egy év alatt sok minden változott

Majdnem pont egy évvel ezelőtt írtunk arról, hogy a nemzetgazdasági tárca háttéranyagot készített a nyugdíjrendszer átalakításának halaszthatatlanságáról. Az akkor készült dokumentumban az állt, a nyugdíjrendszer reformja - figyelembe véve a demográfiai folyamatokat - "tovább nem halasztható". A kormány reformlendülete nyugdíjügyben azonban elakadt a magánpénztárak kiéheztetésénél, de most úgy tűnik újabb, nagy horderejű változtatásra készülnek: újra bevezethetik a 13. havi nyugdíjat. Nagyot változott a világ ezek szerint egy év alatt: az NGM-ben tavaly ilyenkor még azon morfondíroztak, hogyan bujtassák el azokat a (lehetséges) plusz tételeket, amivel egyensúlyban lehetne tartani a nyugdíjkasszát...

Harc az adósság ellen, harc a deficitcélért: belefér-e még a 13. havi?A nyugdíj a szent tehén

A kormány számára, úgy tűnik, kiemelten fontosak a nyugdíjasok. Ez már abból is látszott, hogy bár az infláció jócskán meghaladja a célszintet, a kormány a nyugdíjak értékét e felett emelte jövőre (5,2%-kal), ráadásul éppen akkor, amikor a hiányt kőbe véste, mert ki akar kerülni az Európai Bizottság túlzottdeficit-eljárásából (EDP). A tavaly év végén bejelentett közel 800 milliárdos megszorító csomag egyetlen eleme sem érinti a nyugdíjasokat (legalábbis közvetlenül), a nyugdíjak reálértéke pedig 5 év után jövőre nőhet először.Az Index információja szerint itt azonban nem állna meg a kormányzat, a portál információja szerint már háttérszámítások folynak a Magyar Államkincstárban a 13. havi nyugdíj újbóli bevezetésére. Ezt még 2009-ben törölte el a Bajnai.kormány a kiigazítások részeként. A 13. juttatás bevezetése utólag nagy hibának tűnt, nemzetgazdasági és költségvetési szempontból mindenképpen, fedezet ugyanis már akkor sem volt rá. A nyugdíjkasszát a második Orbán-kormány ugyan "bezárta", de a bevételek és a kiadások kiegyenlítése valójában csak papíron történt meg, a nyugdíjreform eddig bejelentett elemei közül egy sem jelent megoldást az elöregedő társadalom problémájára, vagyis arra, hogy egyre kevesebb aktív tart el egyre több inaktívat.

A nyugdíjkassza tehát csak látszólag stabil, egy 13. havi kiadás könnyen megboríthatja. A juttatás mostani bevezetése nagyjából 280-300 milliárdos tételt jelenthet a költségvetésnek. A 2012-es hiány alacsonyabb lehet a kormány által vártnál, ez nagyjából 140 milliárdos játékteret jelenthet, vagyis máris megvan a 13. havi nyugdíj fele. Az Index által megszólaltatott Barcza György, a Századvég vezető elemzője szerint a jövő évi 400 milliárdos tartalékból is le lehet csípni  egy keveset (140-150 milliárdot), és az év végén, illetve a választási év elején be is lehet vezetni a jóléti juttatást anélkül, hogy a hiánycélt átlépné a kormányzat.

Hosszú távon fenntarthatatlan

Hangsúlyozzuk azonban, hogy egyelőre csak öltet szinten fogalmazódott meg az elképzelés. Az biztos, hogy efféle intézkedést a kormány nem fog bejelenteni addig, amíg ki nem derül, kikerülünk-e az EDP-ből. Ősszel ráadásul már jobban fog látszódni az is, hogy bevezethető-e egy ilyen tétel, a jövő évi költségvetésben felhalmozott tartalék ugyan nagynak számít, de az elemzők által várt gazdasági teljesítmény jóval a kormány által várt alatt van, vagyis elképzelhető, hogy szükség lesz a 400 milliárdra a deficit tartásához. Ilyen gazdasági teljesítménnyel és ilyen költségvetési szerkezettel az viszont szinte biztos, hogy a 13. havi nyugdíj fenntarthatatlan hosszú távon. Ehhez szükség volna a kormány által korábban beharangozott mély szerkezeti reformokra: a svéd vagy a német nyugdíjmodell átvételére, az egyéni számlás rendszer kidolgozására. Ez azonban jelenleg tulajdonképpen sehol sem tart.

Hatalmas öngól lehet

A rendszer átfogó reformja és a megfelelő gazdasági teljesítmény nélkül (a keserű tapasztalat is azt mutatja), a 13. havi nyugdíj amilyen édes "cukorka" a választók egy meghatározó részének (3 millió nyugdíjas), annyira (ön)veszélyes tétel is lehet a későbbiekben a költségvetésre nézve. Egy világválság és egy költségvetési katasztrófa kellett hozzá, hogy ezt az elhibázott jóléti intézkedést egy kormány 2009-ben kivezesse. Kimondva kimondatlanul ugyanis korábban ehhez a tételhez egyetlen egy kormány sem akart hozzányúlni (sőt, volt olyan választási kampány, amikor a 14. havi ellátmány bevezetése is szóba kerül, jól lehet akkor 10 havi nyugdíjra se nagyon futotta a büdzséből).

Itt költenék el

A 13. havi juttatás most abban lenne más a Medgyessy-kormány által bevezetettnél, hogy Erzsébet-utalványon vagy SZÉP-kártyán keresztül érkezne, vagyis a juttatás így országon belül maradna. Ez abból a szempontból mindenképpen jó ötlet, hogy hozzájárulhatna a gyengélkedő belső fogyasztás beindításához.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Pénteken roham lesz a magyar boltokban? Lejár egy határidő
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 07:33
Sietnie kell annak, aki még élelmiszert akar venni SZÉP-kártyára a boltokban: ha a kormány az utolsó pillanatban nem hosszabbítja meg a határidőt, akkor az pénteken lejár.
Személyes pénzügyek Több százezres pluszköltségre számíthat, aki marad a moratóriumban
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 13:25
Ezért nem ajánlja ezt az MNB.  
Személyes pénzügyek Kiderült, mibe menekítjük a pénzünket a háború miatt
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 10:07
Megtakarítási szokásaik átalakításával reagáltak a magyar háztartások a háborús bizonytalanságra és a megugró inflációra az első negyedévben.
Személyes pénzügyek A durva infláció ellenére meglepően optimisták a fiatalok
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 08:37
Derűlátóak a nettó fizetésük alakulását tekintve a dolgozó fiatalok - derül ki a K&H ifjúsági indexhez készült felmérésből. A 19-29 évesek 19 százaléka az inflációt meghaladó, 56 százalékuk pedig attól elmaradó béremelkedésre számít. Közel 23 százalékuk nem vár változást. Mindössze 2 százalékuk tudja elképzelni, hogy kevesebbet kap a jövőben, hasonlóan alacsony arányra évek óta nem volt példa. 
Személyes pénzügyek Az ellátás zavartalanságáért szigorított a Mol
Privátbankár.hu | 2022. június 24. 11:47
A limitet pedig az átlagos tankolás fölé lőtték be.
Személyes pénzügyek Rekordot döntött az Ausztriában dolgozó magyarok száma – de megérkeztek az ukránok
Eidenpenz József | 2022. június 24. 05:46
Az Ausztriában dolgozó magyar munkavállalók száma még sohasem volt ilyen magas, de alaposan megugrott az ukránok száma és az ázsiai menekülteké is. Elárasztják-e a munkaerőpiacot a menekültek? Miért nem helyezkednek el még többen?
Személyes pénzügyek Miért ne a teljes visszafizetés alapján válasszunk lakáshitelt?
Privátbankár.hu | 2022. június 22. 15:14
A teljes visszafizetendő összeg azt mutatja meg, hogy a futamidő alatt összességében mennyit kell a kölcsön után rendeznünk a bank felé. Logikusnak tűnhet ez alapján kiválasztani a hitelt, ez a hozzáállás azonban nagyon is tévútra vezethet bennünket.
Személyes pénzügyek Ismert társkereső téveszthette meg a felhasználókat
Privátbankár.hu | 2022. június 21. 14:31
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálatot indított az Elittárs társkereső üzemeltetőjével szemben, amiért valószínűleg megtéveszti ügyfeleit a szolgáltatás lényeges jellemzőiről. A cég ugyanis többek között elhallgathatja, hogy a regisztrált felhasználók sem tudnak ingyenesen társat keresni az oldalon.
Személyes pénzügyek Megvan a nyilatkozat, amit be kell adni a törlesztési moratórium folytatásához
Privátbankár.hu | 2022. június 21. 07:13
Megjelent Rogán Antal miniszter rendelete arról, hogy milyen szövegű nyilatkozatot kell beadniuk a hiteladósoknak annak érdekében, hogy július 31. után is a törlesztési moratóriumban maradhassanak december 31-ig - írja a Bank360.hu.
Személyes pénzügyek A kormány megint azokon a lakáshiteleseken segített, akik nem voltak óvatosak
Privátbankár.hu | 2022. június 20. 10:16
Aki drágább, de hosszabb távon fix kamatozású hitelt választott, az most szívhatja a fogát: a kormány megint megmentette azokat, akik az olcsóbb, de kockázatosabb hitel mellett döntöttek. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG