<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Egyszer már kiderült, a 13. havi nyugdíj elhibázott lépés volt egy olyan országban, ahol 10 havi ellátmányra sincs fedezet. 2013 végén talán lenne fedezet rá, a kormány számolni kezdett. A 13. havi juttatás reformok nélkül biztos, hogy fenntarthatatlan.

Egy év alatt sok minden változott

Majdnem pont egy évvel ezelőtt írtunk arról, hogy a nemzetgazdasági tárca háttéranyagot készített a nyugdíjrendszer átalakításának halaszthatatlanságáról. Az akkor készült dokumentumban az állt, a nyugdíjrendszer reformja - figyelembe véve a demográfiai folyamatokat - "tovább nem halasztható". A kormány reformlendülete nyugdíjügyben azonban elakadt a magánpénztárak kiéheztetésénél, de most úgy tűnik újabb, nagy horderejű változtatásra készülnek: újra bevezethetik a 13. havi nyugdíjat. Nagyot változott a világ ezek szerint egy év alatt: az NGM-ben tavaly ilyenkor még azon morfondíroztak, hogyan bujtassák el azokat a (lehetséges) plusz tételeket, amivel egyensúlyban lehetne tartani a nyugdíjkasszát...

Harc az adósság ellen, harc a deficitcélért: belefér-e még a 13. havi?A nyugdíj a szent tehén

A kormány számára, úgy tűnik, kiemelten fontosak a nyugdíjasok. Ez már abból is látszott, hogy bár az infláció jócskán meghaladja a célszintet, a kormány a nyugdíjak értékét e felett emelte jövőre (5,2%-kal), ráadásul éppen akkor, amikor a hiányt kőbe véste, mert ki akar kerülni az Európai Bizottság túlzottdeficit-eljárásából (EDP). A tavaly év végén bejelentett közel 800 milliárdos megszorító csomag egyetlen eleme sem érinti a nyugdíjasokat (legalábbis közvetlenül), a nyugdíjak reálértéke pedig 5 év után jövőre nőhet először.Az Index információja szerint itt azonban nem állna meg a kormányzat, a portál információja szerint már háttérszámítások folynak a Magyar Államkincstárban a 13. havi nyugdíj újbóli bevezetésére. Ezt még 2009-ben törölte el a Bajnai.kormány a kiigazítások részeként. A 13. juttatás bevezetése utólag nagy hibának tűnt, nemzetgazdasági és költségvetési szempontból mindenképpen, fedezet ugyanis már akkor sem volt rá. A nyugdíjkasszát a második Orbán-kormány ugyan "bezárta", de a bevételek és a kiadások kiegyenlítése valójában csak papíron történt meg, a nyugdíjreform eddig bejelentett elemei közül egy sem jelent megoldást az elöregedő társadalom problémájára, vagyis arra, hogy egyre kevesebb aktív tart el egyre több inaktívat.

A nyugdíjkassza tehát csak látszólag stabil, egy 13. havi kiadás könnyen megboríthatja. A juttatás mostani bevezetése nagyjából 280-300 milliárdos tételt jelenthet a költségvetésnek. A 2012-es hiány alacsonyabb lehet a kormány által vártnál, ez nagyjából 140 milliárdos játékteret jelenthet, vagyis máris megvan a 13. havi nyugdíj fele. Az Index által megszólaltatott Barcza György, a Századvég vezető elemzője szerint a jövő évi 400 milliárdos tartalékból is le lehet csípni  egy keveset (140-150 milliárdot), és az év végén, illetve a választási év elején be is lehet vezetni a jóléti juttatást anélkül, hogy a hiánycélt átlépné a kormányzat.

Hosszú távon fenntarthatatlan

Hangsúlyozzuk azonban, hogy egyelőre csak öltet szinten fogalmazódott meg az elképzelés. Az biztos, hogy efféle intézkedést a kormány nem fog bejelenteni addig, amíg ki nem derül, kikerülünk-e az EDP-ből. Ősszel ráadásul már jobban fog látszódni az is, hogy bevezethető-e egy ilyen tétel, a jövő évi költségvetésben felhalmozott tartalék ugyan nagynak számít, de az elemzők által várt gazdasági teljesítmény jóval a kormány által várt alatt van, vagyis elképzelhető, hogy szükség lesz a 400 milliárdra a deficit tartásához. Ilyen gazdasági teljesítménnyel és ilyen költségvetési szerkezettel az viszont szinte biztos, hogy a 13. havi nyugdíj fenntarthatatlan hosszú távon. Ehhez szükség volna a kormány által korábban beharangozott mély szerkezeti reformokra: a svéd vagy a német nyugdíjmodell átvételére, az egyéni számlás rendszer kidolgozására. Ez azonban jelenleg tulajdonképpen sehol sem tart.

Hatalmas öngól lehet

A rendszer átfogó reformja és a megfelelő gazdasági teljesítmény nélkül (a keserű tapasztalat is azt mutatja), a 13. havi nyugdíj amilyen édes "cukorka" a választók egy meghatározó részének (3 millió nyugdíjas), annyira (ön)veszélyes tétel is lehet a későbbiekben a költségvetésre nézve. Egy világválság és egy költségvetési katasztrófa kellett hozzá, hogy ezt az elhibázott jóléti intézkedést egy kormány 2009-ben kivezesse. Kimondva kimondatlanul ugyanis korábban ehhez a tételhez egyetlen egy kormány sem akart hozzányúlni (sőt, volt olyan választási kampány, amikor a 14. havi ellátmány bevezetése is szóba kerül, jól lehet akkor 10 havi nyugdíjra se nagyon futotta a büdzséből).

Itt költenék el

A 13. havi juttatás most abban lenne más a Medgyessy-kormány által bevezetettnél, hogy Erzsébet-utalványon vagy SZÉP-kártyán keresztül érkezne, vagyis a juttatás így országon belül maradna. Ez abból a szempontból mindenképpen jó ötlet, hogy hozzájárulhatna a gyengélkedő belső fogyasztás beindításához.

Személyes pénzügyek Le fog esni az álla annak, aki péntektől tankolni akar
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 11:11
Olyat láthatnak a kútoszlopon, amit már régen nem.
Személyes pénzügyek Sokan költenének energetikai korszerűsítésre, csak nincs miből
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 09:56
A spórolás lenne a fő cél, ezért sokan hitelt is felvennének, de a családi kasszákból sok pénz hiányzik.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2023 tavasz, 2. forduló 2. nap
Privátbankár.hu | 2023. március 28. 12:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Békés és Zala megyei csapatoknak!
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2023 tavasz, 2. forduló 1. nap
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a Baranya, Tolna, Vas, Veszprém, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Pest megyei csapatoknak!
Személyes pénzügyek Nem kell elájulni a forint mai teljesítményétől
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 19:23
Erősödött a forint a főbb devizákhoz képest szerdán kora estére a reggeli szintekhez képest.
Személyes pénzügyek Nem hallgatott a kormány a bankokra
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 17:41
Maradnak a betéti kamatársapkák.
Személyes pénzügyek Maximum havi 147 ezres lakáshitel-törlesztést vállalhat egy átlagos huszonéves
Privátbankár.hu | 2023. március 19. 17:47
Az átlagfizetések alapján a húszas és a harmincas korosztály tagjai a túlzott eladósodás megakadályozását szolgáló adósságfék-szabályok szerint az átlagfizetésük alapján elméletileg 147 ezer, illetve 183 ezer forintos hiteltörlesztést vállalhatnak.
Személyes pénzügyek Masszívan érzi a vágtató inflációt a bankkártyánk is
Privátbankár.hu | 2023. március 16. 12:52
Masszívan jelentkezik a megugró infláció a bankkártyás forgalomban is: a bankkártyás vásárlások értéke egy év alatt 32 százalékkal ugrott meg, miközben a kártyás vásárlások számának bővülése alig haladta meg a 17 százalékot – hívja fel a figyelmet a BiztosDöntés.hu. A fogyasztási szokások átalakulását az online fizetés előretörése mutatja.
Személyes pénzügyek A jegybank aggódik, mert a Revolut még mindig nem itthoni leánybank
Privátbankár.hu | 2023. március 13. 10:23
Az MNB a hazai ügyfelek védelmében változatlanul szorgalmazza, hogy a Revolut Bank itthoni leánybankként, magyarországi székhellyel és kellő tőkeerővel, a magyar jegybank felügyelete alá tartozó intézményként végezze tevékenységét. A Revolut Bank továbbra sem nyújtott be ilyen célú engedélyezési kérelmet, s változatlanul határon átnyúló szolgáltatóként működik. A hazai ügyfelek így továbbra sem tudják Magyarországon rendezni elszámolási jogvitájukat és a magyar betétbiztosítási védelem sem terjed ki a Revolut Banknál tartott pénzbetéteikre. A hazai bankok eközben megbízhatóan, stabilan működnek.
Személyes pénzügyek A XXI. század új szakmái – Influenszer legyek vagy intimitás koordinátor?
Elek Lenke | 2023. március 12. 18:36
No, és mi akarsz lenni, ha megnősz? Még nem tudom… nyissak kutyaovit? Legyek esküvőszervező? Étkezéspszichológus? Bohócdoktor? Utazó blogger? Partikellék forgalmazó? Influenszer? Vagy inkább intimitás koordinátor? Egy ilyen beszélgetés aligha hangozhatott volna el akárcsak 30 évvel ezelőtt is.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG