<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Egyszer már kiderült, a 13. havi nyugdíj elhibázott lépés volt egy olyan országban, ahol 10 havi ellátmányra sincs fedezet. 2013 végén talán lenne fedezet rá, a kormány számolni kezdett. A 13. havi juttatás reformok nélkül biztos, hogy fenntarthatatlan.

Egy év alatt sok minden változott

Majdnem pont egy évvel ezelőtt írtunk arról, hogy a nemzetgazdasági tárca háttéranyagot készített a nyugdíjrendszer átalakításának halaszthatatlanságáról. Az akkor készült dokumentumban az állt, a nyugdíjrendszer reformja - figyelembe véve a demográfiai folyamatokat - "tovább nem halasztható". A kormány reformlendülete nyugdíjügyben azonban elakadt a magánpénztárak kiéheztetésénél, de most úgy tűnik újabb, nagy horderejű változtatásra készülnek: újra bevezethetik a 13. havi nyugdíjat. Nagyot változott a világ ezek szerint egy év alatt: az NGM-ben tavaly ilyenkor még azon morfondíroztak, hogyan bujtassák el azokat a (lehetséges) plusz tételeket, amivel egyensúlyban lehetne tartani a nyugdíjkasszát...

Harc az adósság ellen, harc a deficitcélért: belefér-e még a 13. havi?A nyugdíj a szent tehén

A kormány számára, úgy tűnik, kiemelten fontosak a nyugdíjasok. Ez már abból is látszott, hogy bár az infláció jócskán meghaladja a célszintet, a kormány a nyugdíjak értékét e felett emelte jövőre (5,2%-kal), ráadásul éppen akkor, amikor a hiányt kőbe véste, mert ki akar kerülni az Európai Bizottság túlzottdeficit-eljárásából (EDP). A tavaly év végén bejelentett közel 800 milliárdos megszorító csomag egyetlen eleme sem érinti a nyugdíjasokat (legalábbis közvetlenül), a nyugdíjak reálértéke pedig 5 év után jövőre nőhet először.Az Index információja szerint itt azonban nem állna meg a kormányzat, a portál információja szerint már háttérszámítások folynak a Magyar Államkincstárban a 13. havi nyugdíj újbóli bevezetésére. Ezt még 2009-ben törölte el a Bajnai.kormány a kiigazítások részeként. A 13. juttatás bevezetése utólag nagy hibának tűnt, nemzetgazdasági és költségvetési szempontból mindenképpen, fedezet ugyanis már akkor sem volt rá. A nyugdíjkasszát a második Orbán-kormány ugyan "bezárta", de a bevételek és a kiadások kiegyenlítése valójában csak papíron történt meg, a nyugdíjreform eddig bejelentett elemei közül egy sem jelent megoldást az elöregedő társadalom problémájára, vagyis arra, hogy egyre kevesebb aktív tart el egyre több inaktívat.

A nyugdíjkassza tehát csak látszólag stabil, egy 13. havi kiadás könnyen megboríthatja. A juttatás mostani bevezetése nagyjából 280-300 milliárdos tételt jelenthet a költségvetésnek. A 2012-es hiány alacsonyabb lehet a kormány által vártnál, ez nagyjából 140 milliárdos játékteret jelenthet, vagyis máris megvan a 13. havi nyugdíj fele. Az Index által megszólaltatott Barcza György, a Századvég vezető elemzője szerint a jövő évi 400 milliárdos tartalékból is le lehet csípni  egy keveset (140-150 milliárdot), és az év végén, illetve a választási év elején be is lehet vezetni a jóléti juttatást anélkül, hogy a hiánycélt átlépné a kormányzat.

Hosszú távon fenntarthatatlan

Hangsúlyozzuk azonban, hogy egyelőre csak öltet szinten fogalmazódott meg az elképzelés. Az biztos, hogy efféle intézkedést a kormány nem fog bejelenteni addig, amíg ki nem derül, kikerülünk-e az EDP-ből. Ősszel ráadásul már jobban fog látszódni az is, hogy bevezethető-e egy ilyen tétel, a jövő évi költségvetésben felhalmozott tartalék ugyan nagynak számít, de az elemzők által várt gazdasági teljesítmény jóval a kormány által várt alatt van, vagyis elképzelhető, hogy szükség lesz a 400 milliárdra a deficit tartásához. Ilyen gazdasági teljesítménnyel és ilyen költségvetési szerkezettel az viszont szinte biztos, hogy a 13. havi nyugdíj fenntarthatatlan hosszú távon. Ehhez szükség volna a kormány által korábban beharangozott mély szerkezeti reformokra: a svéd vagy a német nyugdíjmodell átvételére, az egyéni számlás rendszer kidolgozására. Ez azonban jelenleg tulajdonképpen sehol sem tart.

Hatalmas öngól lehet

A rendszer átfogó reformja és a megfelelő gazdasági teljesítmény nélkül (a keserű tapasztalat is azt mutatja), a 13. havi nyugdíj amilyen édes "cukorka" a választók egy meghatározó részének (3 millió nyugdíjas), annyira (ön)veszélyes tétel is lehet a későbbiekben a költségvetésre nézve. Egy világválság és egy költségvetési katasztrófa kellett hozzá, hogy ezt az elhibázott jóléti intézkedést egy kormány 2009-ben kivezesse. Kimondva kimondatlanul ugyanis korábban ehhez a tételhez egyetlen egy kormány sem akart hozzányúlni (sőt, volt olyan választási kampány, amikor a 14. havi ellátmány bevezetése is szóba kerül, jól lehet akkor 10 havi nyugdíjra se nagyon futotta a büdzséből).

Itt költenék el

A 13. havi juttatás most abban lenne más a Medgyessy-kormány által bevezetettnél, hogy Erzsébet-utalványon vagy SZÉP-kártyán keresztül érkezne, vagyis a juttatás így országon belül maradna. Ez abból a szempontból mindenképpen jó ötlet, hogy hozzájárulhatna a gyengélkedő belső fogyasztás beindításához.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Furcsa dolog történik a lakáshitelek kamataival - érdemes résen lenni
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 11:59
Annyira kellenek az ügyfelek a bankoknak, hogy az emelkedő jegybanki kamatok mellett is csökkentek a banki kamatszintek.
Személyes pénzügyek Jó hír a piaci áron tankolóknak, nagyot esnek szerdán az üzemanyagárak
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 10:31
Egyre többeket érint a piaci ár változása, érdemes két napot várni a tankolással.
Személyes pénzügyek Manapság elkerülhetetlen a hitelkártyák használata
Natív tartalom | 2022. augusztus 5. 11:42
Sokaknak még mindig mumus a hitelkártya, pedig a megfelelő tudatosság mellett akár spórolásra is alkalmas lehet. De mi köze egymáshoz az áruhitelnek és a hitelkártyáknak? Mire készüljön, aki először igényel hitelkártyát? Váradi Eszterrel, a Magyar Bankholding Hitelkártya vezetőjével beszélgettünk.
Személyes pénzügyek Elsőként kínál magyar bank piaci zöld lakáshitelt - mire lehet felvenni?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 4. 08:32
A K&H elsőként a piacon, új, zöld lakáshitel termékkel jelentkezik az energiafelhasználásukat csökkenteni kívánó ügyfeleik számára. Egyedi megoldásként ugyanabban a szerződésben hitelezhető az ingatlan megvásárlása és felújítása is.
Személyes pénzügyek Jobban kezelik a pénzt a fiatalok?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 3. 08:24
A 19-29 éves korosztály tagjainak csak a 20 százaléka nem takarékoskodik, 47 százalékuk havi rendszerességgel spórol, 18 százalék pedig azoknak az aránya, akik csak akkor tudnak félretenni, ha nagyobb összeghez jutnak.
Személyes pénzügyek Augusztusban is drágították a bankok a hiteleiket
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 2. 08:41
A jegybank egy hónapon belüli három nagy kamatemelésére már a harmadik hullámban válaszoltak a bankok. Augusztus elejétől több nagy pénzintézet is drágított a hitelein, ami után a lakáskölcsönt már csak elvétve lehet kapni 8 százalékos THM alatt - derül ki a Bank360.hu összeállításából.
Személyes pénzügyek Aki nem nyilatkozik a moratóriumról, az augusztustól fizethet
Privátbankár.hu | 2022. július 29. 08:04
Egy munkanapjuk és egy hétvégéjük maradt a törlesztési moratóriumban lévőknek a bennmaradási nyilatkozatra. Aki ezt bármilyen okból lekési, annak augusztustól újra fizetnie kell a kölcsönét.
Személyes pénzügyek Ezekre költenek hitelből a magyarok legtöbbször
Privátbankár.hu | 2022. július 28. 15:36
A megkérdezettek 43 százaléka vett fel hitelt az elmúlt 12 hónapban, míg egy évvel korábban csak minden harmadik magyar válaszadó állította ezt – derül ki a Provident Pénzügyi Zrt. anyavállalata, az International Personal Finance (IPF) megbízásából készült kutatásból.
Személyes pénzügyek A gyermeket nem vállalók többsége nem az anyagiak miatt dönt így
Privátbankár.hu | 2022. július 28. 14:05
A magyar felnőtt lakosság csaknem egyharmada (29 százaléka) tervez gyermekvállalást, a 18-39 éves korosztályban ez az arány ennek jóval több mint a kétszerese, 65 százalék. Az OTP Bank megrendelésére készült országos reprezentatív felmérés eredményéből az is kiderült, hogy a tervezési szakaszban járó párok többsége stabil pénzügyi háttérrel könnyebben vállalna gyermeket vagy legalábbis sok egyéb mellett fontos szempontnak tartja az anyagi biztonságot a döntés meghozatalakor. A teljes népességben, amelybe a gyermekvállalási kort elhagyók és a gyermeket nem tervezők is beletartoznak, némiképp eltolódnak az arányok. Ebben a körben a válaszadók fele látja úgy, hogy nem az anyagi helyzettől függ a gyermekvállalási hajlandóság. 
Személyes pénzügyek Megint csökkennek az üzemanyagárak - csak aztán nehogy az árstop kivezetését készítse ez elő
Privátbankár.hu | 2022. július 27. 11:30
Most mindenestre örülhet, aki piaci áron tankol.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG