TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Egyszer már kiderült, a 13. havi nyugdíj elhibázott lépés volt egy olyan országban, ahol 10 havi ellátmányra sincs fedezet. 2013 végén talán lenne fedezet rá, a kormány számolni kezdett. A 13. havi juttatás reformok nélkül biztos, hogy fenntarthatatlan.

Egy év alatt sok minden változott

Majdnem pont egy évvel ezelőtt írtunk arról, hogy a nemzetgazdasági tárca háttéranyagot készített a nyugdíjrendszer átalakításának halaszthatatlanságáról. Az akkor készült dokumentumban az állt, a nyugdíjrendszer reformja - figyelembe véve a demográfiai folyamatokat - "tovább nem halasztható". A kormány reformlendülete nyugdíjügyben azonban elakadt a magánpénztárak kiéheztetésénél, de most úgy tűnik újabb, nagy horderejű változtatásra készülnek: újra bevezethetik a 13. havi nyugdíjat. Nagyot változott a világ ezek szerint egy év alatt: az NGM-ben tavaly ilyenkor még azon morfondíroztak, hogyan bujtassák el azokat a (lehetséges) plusz tételeket, amivel egyensúlyban lehetne tartani a nyugdíjkasszát...

Harc az adósság ellen, harc a deficitcélért: belefér-e még a 13. havi?A nyugdíj a szent tehén

A kormány számára, úgy tűnik, kiemelten fontosak a nyugdíjasok. Ez már abból is látszott, hogy bár az infláció jócskán meghaladja a célszintet, a kormány a nyugdíjak értékét e felett emelte jövőre (5,2%-kal), ráadásul éppen akkor, amikor a hiányt kőbe véste, mert ki akar kerülni az Európai Bizottság túlzottdeficit-eljárásából (EDP). A tavaly év végén bejelentett közel 800 milliárdos megszorító csomag egyetlen eleme sem érinti a nyugdíjasokat (legalábbis közvetlenül), a nyugdíjak reálértéke pedig 5 év után jövőre nőhet először.Az Index információja szerint itt azonban nem állna meg a kormányzat, a portál információja szerint már háttérszámítások folynak a Magyar Államkincstárban a 13. havi nyugdíj újbóli bevezetésére. Ezt még 2009-ben törölte el a Bajnai.kormány a kiigazítások részeként. A 13. juttatás bevezetése utólag nagy hibának tűnt, nemzetgazdasági és költségvetési szempontból mindenképpen, fedezet ugyanis már akkor sem volt rá. A nyugdíjkasszát a második Orbán-kormány ugyan "bezárta", de a bevételek és a kiadások kiegyenlítése valójában csak papíron történt meg, a nyugdíjreform eddig bejelentett elemei közül egy sem jelent megoldást az elöregedő társadalom problémájára, vagyis arra, hogy egyre kevesebb aktív tart el egyre több inaktívat.

A nyugdíjkassza tehát csak látszólag stabil, egy 13. havi kiadás könnyen megboríthatja. A juttatás mostani bevezetése nagyjából 280-300 milliárdos tételt jelenthet a költségvetésnek. A 2012-es hiány alacsonyabb lehet a kormány által vártnál, ez nagyjából 140 milliárdos játékteret jelenthet, vagyis máris megvan a 13. havi nyugdíj fele. Az Index által megszólaltatott Barcza György, a Századvég vezető elemzője szerint a jövő évi 400 milliárdos tartalékból is le lehet csípni  egy keveset (140-150 milliárdot), és az év végén, illetve a választási év elején be is lehet vezetni a jóléti juttatást anélkül, hogy a hiánycélt átlépné a kormányzat.

Hosszú távon fenntarthatatlan

Hangsúlyozzuk azonban, hogy egyelőre csak öltet szinten fogalmazódott meg az elképzelés. Az biztos, hogy efféle intézkedést a kormány nem fog bejelenteni addig, amíg ki nem derül, kikerülünk-e az EDP-ből. Ősszel ráadásul már jobban fog látszódni az is, hogy bevezethető-e egy ilyen tétel, a jövő évi költségvetésben felhalmozott tartalék ugyan nagynak számít, de az elemzők által várt gazdasági teljesítmény jóval a kormány által várt alatt van, vagyis elképzelhető, hogy szükség lesz a 400 milliárdra a deficit tartásához. Ilyen gazdasági teljesítménnyel és ilyen költségvetési szerkezettel az viszont szinte biztos, hogy a 13. havi nyugdíj fenntarthatatlan hosszú távon. Ehhez szükség volna a kormány által korábban beharangozott mély szerkezeti reformokra: a svéd vagy a német nyugdíjmodell átvételére, az egyéni számlás rendszer kidolgozására. Ez azonban jelenleg tulajdonképpen sehol sem tart.

Hatalmas öngól lehet

A rendszer átfogó reformja és a megfelelő gazdasági teljesítmény nélkül (a keserű tapasztalat is azt mutatja), a 13. havi nyugdíj amilyen édes "cukorka" a választók egy meghatározó részének (3 millió nyugdíjas), annyira (ön)veszélyes tétel is lehet a későbbiekben a költségvetésre nézve. Egy világválság és egy költségvetési katasztrófa kellett hozzá, hogy ezt az elhibázott jóléti intézkedést egy kormány 2009-ben kivezesse. Kimondva kimondatlanul ugyanis korábban ehhez a tételhez egyetlen egy kormány sem akart hozzányúlni (sőt, volt olyan választási kampány, amikor a 14. havi ellátmány bevezetése is szóba kerül, jól lehet akkor 10 havi nyugdíjra se nagyon futotta a büdzséből).

Itt költenék el

A 13. havi juttatás most abban lenne más a Medgyessy-kormány által bevezetettnél, hogy Erzsébet-utalványon vagy SZÉP-kártyán keresztül érkezne, vagyis a juttatás így országon belül maradna. Ez abból a szempontból mindenképpen jó ötlet, hogy hozzájárulhatna a gyengélkedő belső fogyasztás beindításához.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Kialakult a diákverseny országos döntőjének 19 fős mezőnye
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 15:43
Az eddig bejutott csapatok után az október 20-ai elődöntőkben egy kiskunfélegyházi, egy kiskunhalasi, egy szegedi, egy békéscsabai és egy budapesti team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. Nem csak a győztes csapat tagjai részesülnek majd jutalomban, a verseny támogatói, szakmai partnerei ugyanis számos értékes díjat ajánlottak fel.
Személyes pénzügyek Hátrányba kerültek a magyar munkavállalók Ausztriában a határzár miatt?
Eidenpenz József | 2020. október 21. 05:08
Majdnem a tavaly őszi szinten járt szeptemberben a magyar állampolgárok száma az osztrák munkaerő-piacon. Nagyjából stabilnak nevezhető a létszám a legfrissebb jelentés szerint Németországban is. Ám a korábbiaktól eltérően feltűnően több román, szlovén, lengyel, török, horvát és német kapott munkát Ausztriában, mint magyar. Kérdés, mi lesz a síszezonban – ha megtartják egyáltalán.
Személyes pénzügyek 400-450 milliárd forint maradhat az adósoknál a hitelmoratórium meghosszabbítása miatt
Privátbankár.hu | 2020. október 20. 11:11
Ez eddigi moratóriumosok 47 százaléka élhet a folytatással.
Személyes pénzügyek Már csak öt hely kiadó a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 18. 20:04
Az eddig bejutott kilenc megyei győztes után ugyanis a csütörtöki elődöntőkben egy zalaegerszegi, egy egri, egy kazincbarcikai, egy fehérgyarmati és egy nyíregyházi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. A még szabad öt helyért október 20-án, kedden kerül sor az utolsó elődöntőkre, amelyekben négy megye (Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok), valamint Budapest csapatai csapnak össze.
Személyes pénzügyek További öt hely kelt el a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 16. 13:15
A múlt héten bejutott győri, szombathelyi, tatai és pápai csapat után az október 13-ai megyei elődöntőkben egy székesfehérvári, egy siófoki, egy villányi, egy szekszárdi és egy budaörsi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében.
Személyes pénzügyek Novembertől már az Erste sem értékesít lakástakarék-szerződést
Privátbankár.hu | 2020. október 14. 14:39
Mindezt a honlapján tette közzé a hitelintézet. A lépés szinte napra pontosan egy évvel azután következik be, hogy az OTP Bank is a piacról való - egyelőre átmeneti - kivonulásról döntött. MIndezek következtében október 31. után már csak a Fundamenta-Lakáskasszánál lehet új lakástakarék-szerződést kötni.
Személyes pénzügyek Otthonfelújítási programot indít a kormány a legalább egygyerekes családoknak
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 14. 10:04
2021. január elsején indul.
Személyes pénzügyek Sok lakáshiteles törlesztője megemelkedhet, amint lejár a moratórium
Privátbankár.hu | 2020. október 12. 08:19
A moratórium miatt nem, de a bankok közötti referencia kamatok emelkedése miatt pont a legnehezebb időszakban nőhet a változó kamatozású hitelek törlesztőrészlete. Sokakat érhet kellemetlen meglepetés, mikor a moratórium lejárta után újfent fizetniük kell a törlesztőrészleteket.
Személyes pénzügyek Négy hely már biztos a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 11. 12:09
Egy győri, egy szombathelyi, egy tatai és egy pápai csapat nyerte az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny október 8-ai megyei elődöntőit, így ők már készülhetnek a november 4-ei országos döntőre. Október 13-án, kedden újabb elődöntőkre kerül sor, ezúttal öt megye csapatai csapnak össze.
Személyes pénzügyek Csőtörésnél bánja igazán a magyar, hogy nincs lakásbiztosítása
Privátbankár.hu | 2020. október 10. 11:18
A legtöbben csak beázásnál vagy csőtörésnél eszmélnek. 100-ból 25 megkérdezettet ért már olyan káresemény, amikor jól jött volna a meglévőnél kiterjedtebb körű lakásbiztosítás. Bár a magyarok nagy része gondoskodik otthona biztosítási védelméről, sokan nem kezelik tudatosan szerződésüket, és nem követik figyelemmel, hogy pontosan mire is terjed ki a meglévő biztosítási csomagjuk – derül ki egy friss kutatásából.
Friss
hírlevél