TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A megváltozott jogszabályi háttér miatt az Alkotmánybíróság az év elején először is azt vizsgálta, egyáltalán jogosult-e döntést hozni a magánnyugdíjpénztárakkal kapcsolatos beadványok ügyében - mondta el a hvg.hu-nak hosszú idő után interjút adó Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke.

Folyamatosan változó jogszabályi környezet, új tagok

A már nem hatályos alkotmányba tavaly egy módosítással a kormánypártok beleírták, hogy  az Ab nem foglalkozhat költségvetési- illetve adóügyekkel, ez pedig fejtörést okozott a testületnek, amely nagyjából egy évig tartotta napirenden a nyugdíj-ügyet. A korábbi nyugdíjjárulékot nyugdíj-hozzájárulásra keresztelte át ugyanis a kormánytöbbség - nyilvánvalóan azzal a szándékkal, hogy kihúzzák a talajt azok alól, kik szerint az államnak ezek után járadékfizetési kötelezettsége van.
A kérdés ekkor az volt, hogy pusztán a névváltozás elegendő-e ahhoz, hogy  a közteher ne minősüljön járuléknak. A testület végül úgy döntött, hogy az ügyben igenis van illetékessége eljárni. Sőt, augusztus végén már egy elutasító határozat is született, mely kimondta volna a pénztártörvény azon módosításainak alkotmányellenességét, melyek a pénztártagokat kizárják az állami nyugellátásból. Végül mégsem született döntés.

Paczolay szerint a folyamatos jogi változások és az új tagok miatt sem volt könnyű döntést hozni, de hogy az év utolsó Ab-ülésén a nyugdíjügyben mégsem sikerült döntést hozni, azt "személyes kudarcként élte meg" - mondta a hvg.hu-nak. Az Ab elnöke szerint december 28. "nehéz nap volt, meg mindig a hatása alatt áll".

Még ki nem hirdetett törvényeket is figyelembe vettek - miért?

Nem könnyítette meg az Ab feladatát az sem, hogy novemberben a nyugdíj-hozzájárulásból szociális adó lett. Ekkor már a testület 15 fősre bővült - a végső vitában ez is fontos szempont volt. Ráadásul pár nappal az Ab-döntés előtt a stabilitási törvény elfogadásával végül lehetőséget kaptak a pénztártagok arra, hogy állami nyugdíjat is kapjanak.

Így csak a 2011. december 1. és 31. közötti időszak nem gyarapította volna a szolgálati idejüket. A karácsony előtt született törvénymódosításokat ugyanakkor az Ab utolsó ülésnapján még nem írta alá a köztársasági elnök. Paczolay szerint ennek ellenére is figyelembe kellett venniük ezeket a törvénymódosításokat, hiszen az alkotmányellenesség kimondása így "csak egy hónapra szólt volna", vagyis a "törvénymódosítás a döntés gyakorlati jelentőségét nagymértékben csökkentette volna", bár mindehhez hozzátette, hogy "persze az ügy más tekintetben ettől még nem vált kevésbé fontossá".

Az új szabályozás értelmében a legtöbb ügyet törölték, ami az Ab asztalán volt (1600 beadványból nagyjából 1200-at) az érintetteknek 2012-ben 3 hónapjuk van, hogy megújítsák a tavalyi beadványokat. Ezt kizárólag magánszemélyként tehetik meg, tehát a 102 ezer pénztárban maradó tagnak egyenként kell ismét az Ab segítségét kérni - a pénztárban maradók ugyanakkor ugyanezen határidőn belül úgy is dönthetnek, hogy visszalépnek az állami rendszerbe. Paczolay arra számít, hogy a nyugdíjügy "visszatér", vagyis újra elő kell venniük.

Több tag, nehezebb munka, lassabb döntéshozatal

Az elnök szerint a 15 főre bővült testület nehezebben hoz döntéseket, sokkal több munkát igényel, hogy kompromisszumra jussanak. Éppen ezért lassabb is a munka, holott a jogalkotó korábban éppen arra hivatkozva emelte meg a testület létszámát, hogy az gyorsabban tudjon eljárni a rá bízott ügyekben. A testület elnöke szerint tehát nem az új bírák "személye" az, ami miatt nehezebb lett a döntéshozatal.

A nyáron a nyugdíj-ügyben született elutasító határozat teljes szövege nyilvánosságra került, az is feltűnő, hogy a Parlament jogalkotással sokszor megelőzte az Ab-t. Paczolay a kiszivárogtatásra azt mondta az interjúban, "súlyos eset, korábban is voltak ugyan szivárogtatások, de olyan még nem történt, hogy egy egész határozat szövege kikerült volna a sajtóhoz, minisztériumokhoz".  Az Ab elnöke azt sem tagadta, volt olyan eset, amikor határozatok szövegét a kormány is megkapta, még azok nyilvánosságra kerülése előtt. Az "alkotmányos kulturálatlanság beszivárgott az Alkotmánybíróság falai közé is" - mondta minderről az elnök, aki hozzátette, a szivárogtató az esküjét szegi meg, aminek büntetőjogi következményei is lehetnek.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Közel kétezer milliárddal tartoznak a NAV-nak a magyarok
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 27. 07:33
Igaz, minimálisan, de mérséklődött az adóhivatal követelésállománya.
Személyes pénzügyek Világutolsó olajcégek, stagnáló magyar munkavállaló-szám Ausztriában
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 17:04
Az olajcégek és energiavállalatok nyomott árfolyamáról és az Ausztriában, Németországban dolgozó magyar munkavállalók helyzetéről beszélt munkatársunk a TrendFM-nek.
Személyes pénzügyek Újdonsággal rukkolt elő a Gránit Bank
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 12:23
A hazai bankok között elsőként, akár már a számlanyitás másnapján, plasztik nélküli, vásárlásra alkalmas digitális bankkártyát biztosít új ügyfeleinek a Gránit Bank. E kártyaszolgáltatás újdonsága abban áll, hogy az ügyfeleknek a számlanyitás után nem kell megvárniuk a fizikai bankkártyát ahhoz, hogy a mobiltelefonjukkal fizetni tudjanak.
Személyes pénzügyek Álomnyugdíj: így halmozhat fel tízmilliókat
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 11:35
Több mint 24 millió forintot tud felhalmozni egy huszonéves nő a nyugdíjba vonulásáig, ha a nettó átlagfizetésének körülbelül 10 százalékát havonta félreteszi. Egy tíz évvel idősebb férfi pedig 26 millió forintra tehet szert - derül ki a K&H Biztosító összeállításából. A társaság tapasztalatai szerint az öngondoskodás és a nyugdíjas évekre történő takarékoskodás egyre inkább a fókuszba kerül szinte mindegyik korosztályban. Ezt jelzi az is, hogy a K&H Biztosító az idei első félévben - a koronavírus-járvány ellenére – nyugdíjbiztosítások értékesítésében 24 százalékos növekedést ért el.  
Személyes pénzügyek Kialakult a diákverseny országos döntőjének 19 fős mezőnye
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 15:43
Az eddig bejutott csapatok után az október 20-ai elődöntőkben egy kiskunfélegyházi, egy kiskunhalasi, egy szegedi, egy békéscsabai és egy budapesti team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. Nem csak a győztes csapat tagjai részesülnek majd jutalomban, a verseny támogatói, szakmai partnerei ugyanis számos értékes díjat ajánlottak fel.
Személyes pénzügyek Hátrányba kerültek a magyar munkavállalók Ausztriában a határzár miatt?
Eidenpenz József | 2020. október 21. 05:08
Majdnem a tavaly őszi szinten járt szeptemberben a magyar állampolgárok száma az osztrák munkaerő-piacon. Nagyjából stabilnak nevezhető a létszám a legfrissebb jelentés szerint Németországban is. Ám a korábbiaktól eltérően feltűnően több román, szlovén, lengyel, török, horvát és német kapott munkát Ausztriában, mint magyar. Kérdés, mi lesz a síszezonban – ha megtartják egyáltalán.
Személyes pénzügyek 400-450 milliárd forint maradhat az adósoknál a hitelmoratórium meghosszabbítása miatt
Privátbankár.hu | 2020. október 20. 11:11
Ez eddigi moratóriumosok 47 százaléka élhet a folytatással.
Személyes pénzügyek Már csak öt hely kiadó a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 18. 20:04
Az eddig bejutott kilenc megyei győztes után ugyanis a csütörtöki elődöntőkben egy zalaegerszegi, egy egri, egy kazincbarcikai, egy fehérgyarmati és egy nyíregyházi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. A még szabad öt helyért október 20-án, kedden kerül sor az utolsó elődöntőkre, amelyekben négy megye (Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok), valamint Budapest csapatai csapnak össze.
Személyes pénzügyek További öt hely kelt el a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 16. 13:15
A múlt héten bejutott győri, szombathelyi, tatai és pápai csapat után az október 13-ai megyei elődöntőkben egy székesfehérvári, egy siófoki, egy villányi, egy szekszárdi és egy budaörsi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében.
Személyes pénzügyek Novembertől már az Erste sem értékesít lakástakarék-szerződést
Privátbankár.hu | 2020. október 14. 14:39
Mindezt a honlapján tette közzé a hitelintézet. A lépés szinte napra pontosan egy évvel azután következik be, hogy az OTP Bank is a piacról való - egyelőre átmeneti - kivonulásról döntött. MIndezek következtében október 31. után már csak a Fundamenta-Lakáskasszánál lehet új lakástakarék-szerződést kötni.
hírlevél