3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Előzetes adatok szerint 2014 első félévében több gyermek született, és kevesebben haltak meg 2013 azonos időszakához képest. Lassabban fogy tehát a magyar, mint tavaly. Áprilisban ugrott nagyot a születések száma, tavaly nyáron belehúztak a magyar párok.

Előzetes adatok szerint 2014 első félévében 43 130 gyermek született, 3,1 százalékkal több, mint egy évvel korábban, és 62 969-en haltak meg, ami 3 százalékos csökkenést jelent. A természetes fogyás 19 839 fő volt, 3231-gyel kevesebb az egy évvel korábbinál - közölte a Privátbankárral a Központi Statisztikai Hivatal.


A születések száma az év öt hónapjában nőtt, februárban pedig enyhén csökkent az egy évvel ezelőttihez hasonlítva. A legnagyobb mértékű növekedés áprilisban volt, amikor a 7032 újszülött 9,4 százalékkal múlta felül az előző év áprilisit. Összességében az év első hat hónapjában született 43 130 gyermek 1282-vel, 3,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Kevesebb temetés, több esküvő

A halálozások száma az év öt hónapjában kevesebb, májusban viszont 5,3 százalékkal több volt, mint 2013-ban. Különösen a júniusi visszaesés jelentős, amikor az elmúlt év júniusához viszonyítva 10,4 százalékos volt a mérséklődés. Az év első hat hónapjában 3 százalékkal csökkent az elhunytak száma, 1949-cel kevesebb volt, mint 2013-ban.

Idén első félévben számottevően többen kötöttek házasságot, mint egy évvel ezelőtt. A esküvők száma az első öt hónapban felülmúlta az egy évvel korábbit, júniusban azonban 1,3 százalékkal el-maradt attól. A legnagyobb mértékű emelkedés februárban történt, amikor 20,2 százalékkal több házasságot regisztráltak az előző év azonos időszakához képest. Az év első hat hónapjában anyakönyvezett 15 934 házasságkötés jelentősen, 7,8 százalékkal, számszerűen 1150-nel haladta meg a bázisidőszaki értéket. 

Lassabban fogy a magyar

Ezer lakosra 8,8 élveszületés és 12,9 halálozás jutott. Az előbbi értéke 0,3 ezrelékponttal magasabb, az utóbbi 0,3 ezrelékponttal alacsonyabb volt, mint 2013. első félévében. Az év első hat hónapjában ezer élveszületésre 4,6 csecsemőhalálozás jutott, ami 0,6 ezrelékpontos csökkenés a tavalyi évhez képest. A házasságkötési arányszám 3,3 ezrelékes értéke 0,3 ezrelékponttal volt magasabb a 2013. január–júniusinál.

A halálozások száma mérséklődött, a születéseké emelkedett, ennek következtében a természetes fogyás üteme 4,7 ezrelékről 4,1 ezrelékre csökkent.

A születések és halálozások száma régiónként különböző mértékben változott. A születésszám a Dél-Alföldön kissé csökkent (0,2%), a többi régióban emelkedett. A növekedés mértéke Észak-Magyarországon és Észak-Alföldön volt figyelemre méltó (6, illetve 7,4%). A halálozások száma öt régióban mérséklődött, kettőben emelkedett. A nagyobb mértékű növekedés Észak-Alföldön (2,4%), a legjelentősebb csökkenés pedig Dél-Dunántúlon volt (6,3%).

2014 első félévében a természetes fogyás üteme – Dél-Alföld kivételével  – mindegyik régióban mérséklődött. Közép-Magyarországon – főleg a halálozások nagyobb mértékű csökkenése miatt – 27,7 százalékkal visszaesett, Dél-Alföldön viszont – a születésszám enyhe mérséklődése és a halálozások számának növe-kedése miatt – 3,7 százalékkal magasabb volt. A házasságkötések száma mindegyik régióban nőtt, főként  Észak-Magyarországon (14,5%), a legkisebb növekedést (4,5%) pedig Közép-Magyarországon regisztrálták.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Itt a lehetőség, hogy számonkérje Nagy Márton ígéretét!
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 10:55
Bár az infláció és az irányadó kamat szintje is egy számjegyű, korábbi ígérete ellenére az Orbán-kormány mégsem kívánja csökkenteni a szabad felhasználású diákhitel 7,99 százalékos kamatát. A tervezet most van társadalmi egyeztetés alatt.
Személyes pénzügyek Vigyázzon, így akarják átverni a csalók az OTP ügyfeleit!
Privátbankár.hu | 2024. június 7. 12:57
Az adathalászok a limit beállítással kapcsolatban keresik meg az ügyfeleket, és próbálják rávenni őket a limit megemelésére, illetve a számlájukon található összeg elutalására.
Személyes pénzügyek Legalább 5 millió forintba kerül egy garázs Budapesten
Privátbankár.hu | 2024. június 5. 15:38
Fáziskéséssel követik a garázsárak az ingatlanpiaci trendeket: a gépkocsitárolók ára jelenleg csökkenő tendenciát mutat, noha az utóbbi fél évben igencsak élénkült a kereslet.
Személyes pénzügyek Részesedjen Ön is a régió fejlődéséből!
Natív tartalom | 2024. június 5. 14:03
Az OTP Alapkezelő új alapja egyedülálló befektetési lehetőséget nyújt Közép-Kelet-Európa blue chipjeibe.
Személyes pénzügyek Százötvenmilliós dilemma: egy családi házat vagy egy festményt vegyünk?
Kenessei András | 2024. június 2. 05:41
Három hazai aukciós ház (Virág Judit Galéria, BÁV, Kieselbach Galéria) tavaszi árverésének eredményeiből szemezgettünk.
Személyes pénzügyek Két égető kérdés foglalkoztatja most a privátbanki ügyfeleket - mindkettőre van válasz
PR | 2024. május 30. 10:55
A hozamok kérdése mellett kiemelt fókuszba került a felhalmozott vagyonok generációs átörökítése. Bálint Attila, a Raiffeisen Private Banking igazgatója tud megoldást. És persze elmeséli a legújabb befektetési trendeket is.
Személyes pénzügyek Nem elég, hogy drága az élelmiszer, még ez is!
Privátbankár.hu | 2024. május 29. 10:56
Éves összehasonlításban 11 százalékkal, 56 ezer forintra emelkedett a normál használatú személygépkocsik kötelező gépjármű-felelősségbiztosításának átlagos éves díja, amely a 2023-as éves átlagos infláció utóhatása, de az alatt alakult.
Személyes pénzügyek Veszélyeket rejt, ha nincs nálunk készpénz?
Privátbankár.hu | 2024. május 29. 08:48
Egy-egy kereskedőnél átlagosan napi 450 ezer forintot fizetünk bankkártyával, és már csak az elfogadó kereskedők harmada az, ahol azért küzdenek, hogy napi átlagban legalább 1000 forintos plasztik forgalmat fel tudjanak mutatni.
Személyes pénzügyek Van ilyen? Lesz egy árverés, ami nem az újgazdagokra gyúr
Kenessei András | 2024. május 27. 18:58
Az elmúlt években, néhány évtizedben úgy alakult a hazai árverési gyakorlat, hogy három időpont köré tömörültek a legnagyobb árverőházak aukciói: májusban tartották a tavaszi, szeptember-októberben az őszi, decemberben pedig a karácsonyi árveréseket. Május lévén most a tavaszi árverésekre figyelünk, azokon belül is elsősorban a festményekre és grafikákra. Ezúttal a Nagyházi Galéria árverését vesszük górcső alá.
Személyes pénzügyek A magánnyugdíjpénztárak megszüntetése megrendítette a bizalmat
Privátbankár.hu | 2024. május 17. 10:39
Karácsony Mihály a Nyugdíjas Parlament elnöke szerint a jelenlegi nyugdíjmegtakarítási lehetőségek nem elég ösztönzőek az emberek számára. A fiatalok nem nagyon használják az öngondoskodás elemeit, az idősebb generációknak pedig csökken a részvételi hajlandósága. Laptársunk, szintén a Klasszis Média csoporthoz tartozó Piac és Profit Nyugdíjszerviz című műsorának legutóbbi adásában Dr. Farkas András a Nyugdíjguru News szerkesztője, alapítója, Karácsony Mihály, a nyugdíjas parlament elnöke elemezte a magyar nyugdíjrendszer sajátosságait.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG