3p
A jó munkaerőpiaci helyzetnek, a gazdasági növekedésnek köszönhetően tele van az állami nyugdíjkassza Németországban. Így egyrészt jövőre is magas, három százalék körüli nyugdíjemelés várható, másrészt pedig hacsak jelképes mértékben is, de csökkentenék a nyugdíjjárulékot. De a kis keresetűek számára nagyobb ajándékot is terveznek.
Nyugdíjkifizetés Berlinben, 1958-ban. Akkor is emeltek. (Bundesarchiv)

Több mint három százalékkal emelkedhetnek a nyugdíjak 2018-ban Németországban a nyugdíjkassza jó helyzete miatt – jelentették a német lapok. Az emelés, mint minden évben, most is júliustól esedékes, és 21 millió nyugdíjast érint. Emellett csökkentenék a munkavállalók által fizetendő nyugdíjjárulékot is, igaz, eléggé jelképes mértékben.

A járulék ezek szerint 0,1 százalékponttal 18,6 százalékra csökkenne, ami a Handelsblatt kalkulációja szerint csak jelképes, mintegy 1,60 eurót jelentene átlagosan, fejenként és havonta. Ráadásul várhatóan csak pár évig, 2022-ig állhat fent ez a kedvező helyzet.

A társadalom elöregedése, a nemsokára nyugdíjba vonuló népes „baby boom-generáció” miatt 2023-tól ugyanis várhatóan ismét emelni kell a járulékot még akkor is, ha a gazdaság jól teljesít. A 2024-es évben valószínűleg 19,8, 2030-ra pedig 21,6 százalékra szükséges felvinni a befizetési rátát.

Havi 43 euróval több

A Der Spiegel Online szerint a nyugati tartományokban 3,1, a volt NDK területén 3,2 százalékos emelés várható jövőre, egy tipikus átlagnyugdíjas esetében ez havi 43 euró. Erről és a nyugdíjjárulék csökkentéséről november 22-én dönthet a német kormány. Ezen a nyáron Nyugaton 1,9, Keleten 3,59 százalékkal nőttek a nyugdíjak, egy évvel korábban 4,25, illetve 5,95 százalék volt az emelés. (A volt NDK területén a nyugdíjakat fokozatosan a nyugati szinthez közelítik.)

Az már a most folyó „Jamaika-koalíciós” tárgyalások része, hogy a dolgozók munkanélküli-hozzájárulását is csökkentenék, 0,3-0,5 százalékponttal. A munkanélküliség Németországban több évtizedes mélypontok közelében van. De ennél nagyobb változtatásokat is terveznek a leendő koalíció tagjai (CDU, CSU, FDP és Zöldek).

Ne tengődj átdolgozott élet után

Most az röppent fel, hogy 2019-re új nyugdíjkoncepciót készítenek, és ebben az alacsony keresetű dolgozókat preferálják. Hogy pontosan hogyan képzelik ezt el, nem világos, 2018 végéig dolgoznák ki a koncepciót. De a cél az, hogy akik évtizedeken keresztül dolgoztak, ne csak valamiféle minimális alapellátást kapjanak.

A bérek kis része a nyugdíj

A németek körében eléggé erős az öregkori szegénységtől való félelem, annak ellenére, hogy az ország jóléti államnak számít. A német nyugdíjak a bérekhez képest ugyanis meglehetősen alacsonyak, európai összehasonlításban is az egyik legalacsonyabb szintet érik csak el. Jelenleg az átlagbér 48,2 százalékát teszi ki az átlagnyugdíj. Ez most átmenetileg emelkedhet kissé, de később újra eshet, a prognózisok szerint 2030-ra 45, 2045-re 42,2 százalékra. (Már ha egyáltalán lehet ilyen hosszú távra előre tervezni – a szerk.)

Ezen kívül a nyugíjkorhatár emelésére is szükség lehet, erről "63, 67, 69 vagy 71 évesen kellene majd nyugdíjba menni?" című cikkünkből tudhatsz meg többet.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Gondolta volna? Egyre kevesebbet bizonytalankodnak a magyarok a pénzügyekben
Elek Lenke | 2024. július 23. 13:35
Bár a közhiedelem szerint a férfi a család feje, sok esetben a nők azok, akik gazdálkodnak a családi büdzsével, illetve akik hitelt vesznek fel a saját nevükre, lévén a gyes vagy gyed miatt kimutatható az állandó jövedelmük – ez is elhangzott a Provident keddi sajtótájékoztatóján, ahol egy nagyon fontos témáról, a magyarok pénzügyi helyzetéről, tudatosságáról, magabiztosságáról esett szó, településtípusokra és nemekre bontva.
Személyes pénzügyek Mi történik itt? Lakáshitelekben dúskál Magyarország
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 14:55
Hatalmas növekedést mutat a magyar lakáshitelpiac 2024 első felében. A Bankmonitor szakértőinek becslése szerint júniusban a szerződések volumene átlépte a 130 milliárd forintot és ezzel az első félévi lakáshitel volumen már közel 10 százalékkal meg is haladja a 2023. év egészében felvett lakáshitelek összegét.
Személyes pénzügyek Nem is gondolná, mennyivel olcsóbb lehetne a devizaváltás és -utalás!
Csabai Károly | 2024. július 14. 13:13
Mindössze el kéne fogadni a már hosszú évek óta Magyarországon is jelenlévő fintech cég, a Wise javaslatát, ami azt célozza, hogy a bankok és egyéb pénzügyi szolgáltatók ügyfeleinek csak tavaly 30 milliárd euró értékben felszámított rejtett költségek eltűnjenek. Magali Van Bulckkal, a Wise EMEA régiójának szabályozásért és kommunikációs stratégiáért felelős igazgatójával a cég londoni központjában beszélgettünk.
Személyes pénzügyek Még hogy pénzromlás! Van egy réteg, amely elégedetten dörzsölheti a tenyerét
Csabai Károly | 2024. július 11. 05:44
A legalább 20 millió forintjukat, de az esetek többségében ennek a többszörösét profikra bízó honfitársaink összvagyona közel 18 százalékos éves növekedés eredményeként átlépett egy lélektani határt, június végén már 10 ezer milliárd forint fölé került. Ez az összeg közel 60 ezer számlán fial, 5 százalékkal többön, mint egy évvel korábban, ami jelzi, hogy folyamatosan nő azok tábora, akik még a vad infláció közepette is képesek gyarapodni. Egyéb érdekességek is kiderülnek lapunk félévente elkészített friss felméréséből, a Privátbanki Körképből.
Személyes pénzügyek Belemászik a pénztárcákba az MI: hallgatna-e rá pénzkérdésekben?
Buksza blog | 2024. július 10. 15:02
A vagyonkezelés alapvetően egy tanácsadói üzletág, amelyben a szakértők javaslatokat tesznek a befektetési döntésekre azoknak, akik hallgatnak rájuk. Ezt a munkát elvileg az MI is elvégezhetné.
Személyes pénzügyek Egyre jobb buli önkéntes nyugdíjpénztári tagnak lenni
Privátbankár.hu | 2024. július 4. 10:53
Csökkentek a díjterhelési mutatók, a magas hozamok miatti sikerdíjak mellett is csak alig nőttek a költségek.
Személyes pénzügyek Nyugalmasabb időszak jön a babavárónál
Privátbankár.hu | 2024. június 29. 14:01
Véget érhet az elmúlt éveket jellemző nagy kilengések időszaka a babaváró hitelnél: 2024. első négy hónapjában havi kétezer szerződés környékén stabilizálódott a kereslet, és ha nem jön a képbe újabb jogszabályváltozás, nagyjából erre a szintre állhat be a piac. A támogatott konstrukció súlya viszont az előttünk álló években már csökkenhet a lakossági piacon.
Személyes pénzügyek Üzentek Matolcsy Györgyék a pórul járt Apple Pay-ügyfeleknek
Privátbankár.hu | 2024. június 27. 16:19
Minden károsultnak visszajár a jóvá nem hagyott tranzakciók összege.
Személyes pénzügyek Ön Apple Pay-ügyfél? Akkor még mindig retteghet!
Privátbankár.hu | 2024. június 27. 14:06
Szerda estétől a rendszer szabálytalan működése miatt számos ügyfél bankszámláiról százezrek tűntek el.
Személyes pénzügyek Strandlabdát az OTP-től? - a bank online piactere, a fizz.hu élesre vált
Privátbankár.hu | 2024. június 27. 12:57
Az eddig tesztüzemben működő oldal a nagybank segítségével vezető szerepre törne. Magyar nyelvű ügyfélszolgálatot, és áruhitelt is kínálnak. Bíznak a banki háttér meggyőző erejében.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG