TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A jó munkaerőpiaci helyzetnek, a gazdasági növekedésnek köszönhetően tele van az állami nyugdíjkassza Németországban. Így egyrészt jövőre is magas, három százalék körüli nyugdíjemelés várható, másrészt pedig hacsak jelképes mértékben is, de csökkentenék a nyugdíjjárulékot. De a kis keresetűek számára nagyobb ajándékot is terveznek.
Nyugdíjkifizetés Berlinben, 1958-ban. Akkor is emeltek. (Bundesarchiv)

Több mint három százalékkal emelkedhetnek a nyugdíjak 2018-ban Németországban a nyugdíjkassza jó helyzete miatt – jelentették a német lapok. Az emelés, mint minden évben, most is júliustól esedékes, és 21 millió nyugdíjast érint. Emellett csökkentenék a munkavállalók által fizetendő nyugdíjjárulékot is, igaz, eléggé jelképes mértékben.

A járulék ezek szerint 0,1 százalékponttal 18,6 százalékra csökkenne, ami a Handelsblatt kalkulációja szerint csak jelképes, mintegy 1,60 eurót jelentene átlagosan, fejenként és havonta. Ráadásul várhatóan csak pár évig, 2022-ig állhat fent ez a kedvező helyzet.

A társadalom elöregedése, a nemsokára nyugdíjba vonuló népes „baby boom-generáció” miatt 2023-tól ugyanis várhatóan ismét emelni kell a járulékot még akkor is, ha a gazdaság jól teljesít. A 2024-es évben valószínűleg 19,8, 2030-ra pedig 21,6 százalékra szükséges felvinni a befizetési rátát.

Havi 43 euróval több

A Der Spiegel Online szerint a nyugati tartományokban 3,1, a volt NDK területén 3,2 százalékos emelés várható jövőre, egy tipikus átlagnyugdíjas esetében ez havi 43 euró. Erről és a nyugdíjjárulék csökkentéséről november 22-én dönthet a német kormány. Ezen a nyáron Nyugaton 1,9, Keleten 3,59 százalékkal nőttek a nyugdíjak, egy évvel korábban 4,25, illetve 5,95 százalék volt az emelés. (A volt NDK területén a nyugdíjakat fokozatosan a nyugati szinthez közelítik.)

Az már a most folyó „Jamaika-koalíciós” tárgyalások része, hogy a dolgozók munkanélküli-hozzájárulását is csökkentenék, 0,3-0,5 százalékponttal. A munkanélküliség Németországban több évtizedes mélypontok közelében van. De ennél nagyobb változtatásokat is terveznek a leendő koalíció tagjai (CDU, CSU, FDP és Zöldek).

Ne tengődj átdolgozott élet után

Most az röppent fel, hogy 2019-re új nyugdíjkoncepciót készítenek, és ebben az alacsony keresetű dolgozókat preferálják. Hogy pontosan hogyan képzelik ezt el, nem világos, 2018 végéig dolgoznák ki a koncepciót. De a cél az, hogy akik évtizedeken keresztül dolgoztak, ne csak valamiféle minimális alapellátást kapjanak.

A bérek kis része a nyugdíj

A németek körében eléggé erős az öregkori szegénységtől való félelem, annak ellenére, hogy az ország jóléti államnak számít. A német nyugdíjak a bérekhez képest ugyanis meglehetősen alacsonyak, európai összehasonlításban is az egyik legalacsonyabb szintet érik csak el. Jelenleg az átlagbér 48,2 százalékát teszi ki az átlagnyugdíj. Ez most átmenetileg emelkedhet kissé, de később újra eshet, a prognózisok szerint 2030-ra 45, 2045-re 42,2 százalékra. (Már ha egyáltalán lehet ilyen hosszú távra előre tervezni – a szerk.)

Ezen kívül a nyugíjkorhatár emelésére is szükség lehet, erről "63, 67, 69 vagy 71 évesen kellene majd nyugdíjba menni?" című cikkünkből tudhatsz meg többet.

A cikk a Garantiqa támogatásával készült.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Közel kétezer milliárddal tartoznak a NAV-nak a magyarok
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 27. 07:33
Igaz, minimálisan, de mérséklődött az adóhivatal követelésállománya.
Személyes pénzügyek Világutolsó olajcégek, stagnáló magyar munkavállaló-szám Ausztriában
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 17:04
Az olajcégek és energiavállalatok nyomott árfolyamáról és az Ausztriában, Németországban dolgozó magyar munkavállalók helyzetéről beszélt munkatársunk a TrendFM-nek.
Személyes pénzügyek Újdonsággal rukkolt elő a Gránit Bank
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 12:23
A hazai bankok között elsőként, akár már a számlanyitás másnapján, plasztik nélküli, vásárlásra alkalmas digitális bankkártyát biztosít új ügyfeleinek a Gránit Bank. E kártyaszolgáltatás újdonsága abban áll, hogy az ügyfeleknek a számlanyitás után nem kell megvárniuk a fizikai bankkártyát ahhoz, hogy a mobiltelefonjukkal fizetni tudjanak.
Személyes pénzügyek Álomnyugdíj: így halmozhat fel tízmilliókat
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 11:35
Több mint 24 millió forintot tud felhalmozni egy huszonéves nő a nyugdíjba vonulásáig, ha a nettó átlagfizetésének körülbelül 10 százalékát havonta félreteszi. Egy tíz évvel idősebb férfi pedig 26 millió forintra tehet szert - derül ki a K&H Biztosító összeállításából. A társaság tapasztalatai szerint az öngondoskodás és a nyugdíjas évekre történő takarékoskodás egyre inkább a fókuszba kerül szinte mindegyik korosztályban. Ezt jelzi az is, hogy a K&H Biztosító az idei első félévben - a koronavírus-járvány ellenére – nyugdíjbiztosítások értékesítésében 24 százalékos növekedést ért el.  
Személyes pénzügyek Kialakult a diákverseny országos döntőjének 19 fős mezőnye
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 15:43
Az eddig bejutott csapatok után az október 20-ai elődöntőkben egy kiskunfélegyházi, egy kiskunhalasi, egy szegedi, egy békéscsabai és egy budapesti team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. Nem csak a győztes csapat tagjai részesülnek majd jutalomban, a verseny támogatói, szakmai partnerei ugyanis számos értékes díjat ajánlottak fel.
Személyes pénzügyek Hátrányba kerültek a magyar munkavállalók Ausztriában a határzár miatt?
Eidenpenz József | 2020. október 21. 05:08
Majdnem a tavaly őszi szinten járt szeptemberben a magyar állampolgárok száma az osztrák munkaerő-piacon. Nagyjából stabilnak nevezhető a létszám a legfrissebb jelentés szerint Németországban is. Ám a korábbiaktól eltérően feltűnően több román, szlovén, lengyel, török, horvát és német kapott munkát Ausztriában, mint magyar. Kérdés, mi lesz a síszezonban – ha megtartják egyáltalán.
Személyes pénzügyek 400-450 milliárd forint maradhat az adósoknál a hitelmoratórium meghosszabbítása miatt
Privátbankár.hu | 2020. október 20. 11:11
Ez eddigi moratóriumosok 47 százaléka élhet a folytatással.
Személyes pénzügyek Már csak öt hely kiadó a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 18. 20:04
Az eddig bejutott kilenc megyei győztes után ugyanis a csütörtöki elődöntőkben egy zalaegerszegi, egy egri, egy kazincbarcikai, egy fehérgyarmati és egy nyíregyházi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. A még szabad öt helyért október 20-án, kedden kerül sor az utolsó elődöntőkre, amelyekben négy megye (Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok), valamint Budapest csapatai csapnak össze.
Személyes pénzügyek További öt hely kelt el a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 16. 13:15
A múlt héten bejutott győri, szombathelyi, tatai és pápai csapat után az október 13-ai megyei elődöntőkben egy székesfehérvári, egy siófoki, egy villányi, egy szekszárdi és egy budaörsi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében.
Személyes pénzügyek Novembertől már az Erste sem értékesít lakástakarék-szerződést
Privátbankár.hu | 2020. október 14. 14:39
Mindezt a honlapján tette közzé a hitelintézet. A lépés szinte napra pontosan egy évvel azután következik be, hogy az OTP Bank is a piacról való - egyelőre átmeneti - kivonulásról döntött. MIndezek következtében október 31. után már csak a Fundamenta-Lakáskasszánál lehet új lakástakarék-szerződést kötni.
hírlevél