5p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A honanyák fizetése bruttó 891 ezer és 1,7 millió forint között mozoghat. Az átlagot többszörösen is meghaladó fizetésük mellé többféle nagy összegű juttatásban is részesülhetnek. Találtunk 10 olyan képviselőt, aki hivatali autót és üzemanyagkártyát is egyaránt feltüntetett juttatásként.
Félház - az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülése 2016. július 20-án. A Liget-projekt kapcsán ellenzéki képviselők kezdeményezték a rendkívüli vitanapot. MTI Fotó: Kovács Tamás

Az Országházban tevékenykedő honatyák és honanyák fizetése bruttó 891 ezer és 1,7 millió forint között mozoghat attól függően, hogy képviselői pozíciójuk mellett vállalnak-e bármilyen szerepet, tisztséget frakciókon belül, illetve bizottságokban. A fizetés mellé azonban több más juttatásban is részesülhetnek a képviselők, bár ezek igénybevételének megvannak a maguk szabályai. Szükség esetén a telefonok, laptopok és más elektronikai napi használatú cikkek mellé kaphatnak

  • bérelt lakást,
  • bérelt irodát,
  • benzinkártyát,
  • és egyes pozíciókhoz autóhasználati jog is jár.

Azt, hogy ki, mit igényel, nagyban meghatározza a lakóhelye, valamint a saját és családja tulajdonában álló ingatlanok elhelyezkedése is. Egy debreceni képviselőnek jó eséllyel nincs fővárosi ingatlanja, ezért teljes joggal fizet neki az állam egy bérelt lakást. A saját autóval megtett utazás ellentételezéseként pedig szintén megalapozottan igényel üzemanyagkártyát az Országgyűlés Hivatalától.

A vagyonnyilatkozatban feltüntetett juttatások összegzése alapján azt kaptuk, hogy a 199 képviselő körében

  • a legnépszerűbb juttatás az üzemanyagkártya, ezt ugyanis 122-en kérték.
  • Ennél valamivel kevesebb képviselőnek, 113-nak irodát is bérel az állam,
  • 72 képviselőnek biztosít az állam bérelt lakást,
  • 21 képviselő a betöltött tisztsége alapján személygépjármű használatára jogosult,
  • 8 képviselő kéri juttatásként a közösségi közlekedés költségtérítését,
  • és mindössze 3 olyan személy van, aki a klasszikusra esküszik és tömegközlekedési bérletet kért a munkáltatójától.

Bérletet az MSZP-s Kunhalmi Ágnes és Varga László, valamint a fideszes Varga Mihály, pénzügyminiszter igényelt. A két MSZP-s képviselő azonban nem elégszik meg a BKV-bérlettel, hiszen mellé üzemanyagkártyát is igényeltek. A jogszabályok ezt azonban nem zárják ki, sőt.

Az Országgyűlésről szóló törvény vonatkozó paragrafusa alapján ugyanis az üzemanyagkártyán lévő összegből az elektromos autó töltésének költsége, útdíjak mellett helyi és helyközi bérletet is lehet finanszírozni. Üzemanyagkártyát egyébként nemcsak a saját tulajdonban lévő autóhoz igényelhetnek a képviselők, hanem a hozzátartozójuk használatában lévő autóhoz is. Így lehetséges az, hogy a vagyonnyilatkozatok alapján 30 olyan képviselő igényelt benzinkártyát, akinek a tulajdonában nincs autó.

Ennél sokkal faramucibb és furcsább a helyzet azokban az esetekben, amikor a betöltött pozícióhoz hivatali autó is jár a képviselőknek, amelynek költségeit teljesen vagy részben az állam fedezi és személyes célokra is használhatnak. Ilyen pozíció például a frakcióvezetői tisztség vagy az Országgyűlés alelnöki posztja.

A vagyonnyilatkozatokban feltüntetett juttatások összesítése során ugyanis találtunk 10 olyan képviselőt, aki hivatali autót és üzemanyagkártyát is egyaránt feltüntetett juttatásként. Ez már csak azért is furcsának tűnik elsőre, mert üzemanyagkártyát saját, vagy hozzátartozói tulajdonban lévő autóhoz lehet igényelni, a hivatali autó költségeit pedig az állam fedezi. A pártonként szerinti lebontás alapján

  • 5 fideszes honatya él mindkét lehetőséggel, Halász János, Kövér László, Németh Szilárd, Németh Zsolt és Völner Pál,
  • 2 MSZP-s képviselőnél, Harangozó Tamásnál és Tóth Bertalannál,
  • 2 jobbikosnál, Gyöngyösi Mártonnál és Sneider Tamásnál,
  • valamint a DK-s Gyurcsány Ferencnél találtunk még ilyen furcsa juttatáshalmozást.

Ezzel a probléma csak annyi, hogy az Országgyűlésről szóló törvény kimondja:

"Nem jogosult az Országgyűlés Hivatala által biztosított üzemanyagkártyára az a képviselő, aki e törvény, illetve az állami vezetői juttatásokra vonatkozó jogszabály vagy más jogszabály alapján személygépkocsi használatára jogosult".

Szerettük volna megkérdezni a juttatások ilyen szintű halmozásának jogszerűségéről a vagyonnyilatkozatokat ellenőrző Mentelmi Bizottságot, ám egyik megkeresésünkre sem érkezett válasz a cikkünk megjelenéséig.

A frakciók részéről azonban érkeztek a vagyonnyilatkozatokban szereplő információk pontosítására irányuló reakciók. Az MSZP sajtóosztálya szerint Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője és Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese a cikkben szereplő benzinkártyát - a frakció által biztosított gépkocsi átvételekor - leadták, azaz a kettős felhasználásra nem került sor. A cikkük alapját képező vagyonnyilatkozatokat természetesen képviselőink helyesbítik - írták. A DK Gyurcsány Ferenc esetében arról tájékoztatta kollégánkat, hogy a frakció által bérelt autót használ, a képviselőknek járó benzinkártyát nem vette fel, Vadai Ágnes pedig csak BKV-bérletet igényelt, benzinkártyát szintén nem.

A vagyonnyilatkozatokban foglaltakkal ellentétben ugyanakkor az Országgyűlés sajtóirodája cikkünk megjelenése után arról tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy a cikkben nevesített képviselők egyike sem vette igénybe az üzemanyagkártya juttatást. Az országgyűlés frakciói saját pénzügyi keretük terhére biztosítanak gépjárművet és hozzá üzemanyagkártyát a frakciók tisztségviselőinek, és így jár el az Országgyűlés Hivatala az állami vezetői juttatásra jogosult Országgyűlés elnöke és alelnöke esetében is.

      LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

      Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
      Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
      Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


      Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

      Személyes pénzügyek Sokan megtalálták a tutit a befektetési alapokban
      Privátbankár.hu | 2024. április 15. 13:40
      Ezt jelzi, hogy rengeteg pénzt raktak oda.
      Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - Teljes az országos döntő mezőnye
      Privátbankár.hu | 2024. április 12. 12:59
      Csongrád-Csanád, Baranya, és Zala vármegyei, budapesti, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Győr-Moson-Sopron vármegyei valamint Somogy és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei gimnáziumi csapatokkal lett teljes a döntős mezőny.
      Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! Újabb hat csapat jutott be a döntőbe
      Privátbankár.hu | 2024. április 11. 16:26
      Nógrád és Komárom-Esztergom, Heves és Bács-Kiskun valamint Borsod-Abaúj-Zemplén, Békés és Hajdú-Bihar vármegyei csapatok küzdelmével folytatódott a pénzügyi verseny.
      Személyes pénzügyek Mellbevágó adat, a nyugdíjasok több pénzt hoznak az államkasszának, mint amennyit kapnak
      Privátbankár.hu | 2024. április 10. 10:01
      Karácsony Mihály a Nyugdíjas Parlament elnöke hosszas kutatómunka és számítások után bátran vállalja azt az állítását, miszerint a nyugdíjszaldó pozitív a költségvetés számára. A nyugdíjasok tehát nem anyagi terhet jelentenek az államnak, hanem bevételt hoznak. Folytatódik laptársunk, szintén a Klasszis Média Lapcsoporthoz tartozó Piac&Profit, valamint az Oltalom Rádió közös műsora, a Nyugdíjszerviz Süle-Szigeti Bulcsúval és Karácsony Mihállyal. Magyarország első szolgáltató podcastja, ahol minden érintett választ kaphat kérdéseire. Egy műsor, amelynek témái előbb-utóbb minden családban előkerülnek.
      Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2024 tavasz, 2. forduló 3. nap
      Privátbankár.hu | 2024. április 10. 07:00
      Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a Csongrád-Csanád, Baranya, és Zala vármegyei, budapesti, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Győr-Moson-Sopron vármegyei valamint a Somogy és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei csapatoknak!
      Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2024 tavasz, 2. forduló 2. nap
      Privátbankár.hu | 2024. április 8. 07:00
      Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a Nógrád és Komárom-Esztergom, Heves és Bács-Kiskun, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén, Békés és Hajdú-Bihar vármegyei csapatoknak!
      Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - Hat csapat már bemasírozott a döntőbe
      Privátbankár.hu | 2024. április 4. 16:41
      A Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny második fordulójának első versenynapján Veszprém és Tolna, Vas és Fejér valamint Pest vármegye csapatai vehettek részt.
      Személyes pénzügyek Húszból csak egy pénzügyi guru tudja, mit beszél?
      Eidenpenz József | 2024. április 2. 05:41
      Nagyon sok kisbefektető, megtakarító az internetről, közösségi médiából, influenszerektől próbál tájékozódni a pénzügyekről. Ám kutatások szerint ezek túlnyomó része nem ért ahhoz, amit csinál. Ráadásul ez még a jobbik eset, mások ugyanis még manipulálhatják is a követőiket, ami károkat okozhat. A szakértők szabályozást sürgetnek a kontárok és csalók kiszűrésére. Hogyan ismerhetjük fel a rossz influenszereket?
      Személyes pénzügyek Ki mit hoz be? Ki mit visz ki? Árverésre ment a whisk(e)y
      Kenessei András | 2024. március 29. 14:07
      A világ egyik legismertebb árverezőháza izgalmas aukción vitte kalapács alá a Föld egyik legismertebb égetett szeszfajtáját, amelynek erőteljes angolszász, pontosabban kelta utódnépi kötődése van. Az árverés, a várakozásokat beváltva, nagy sikerrel zárult.
      Személyes pénzügyek Nagyon sok hitelt kellett felvenniük a magyar családoknak, a bankok is megmozdultak
      Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:38
      Történelmi magasságokban járt januárban a személyi kölcsönökben felvett összeg, lassan azért ezen a piacon is csökkennek a kamatok, de nem minden pénzintézetnél.
      hírlevél
      Ingatlantájoló
      Együttműködő partnerünk: 4iG