<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A honanyák fizetése bruttó 891 ezer és 1,7 millió forint között mozoghat. Az átlagot többszörösen is meghaladó fizetésük mellé többféle nagy összegű juttatásban is részesülhetnek. Találtunk 10 olyan képviselőt, aki hivatali autót és üzemanyagkártyát is egyaránt feltüntetett juttatásként.
Félház - az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülése 2016. július 20-án. A Liget-projekt kapcsán ellenzéki képviselők kezdeményezték a rendkívüli vitanapot. MTI Fotó: Kovács Tamás

Az Országházban tevékenykedő honatyák és honanyák fizetése bruttó 891 ezer és 1,7 millió forint között mozoghat attól függően, hogy képviselői pozíciójuk mellett vállalnak-e bármilyen szerepet, tisztséget frakciókon belül, illetve bizottságokban. A fizetés mellé azonban több más juttatásban is részesülhetnek a képviselők, bár ezek igénybevételének megvannak a maguk szabályai. Szükség esetén a telefonok, laptopok és más elektronikai napi használatú cikkek mellé kaphatnak

 • bérelt lakást,
 • bérelt irodát,
 • benzinkártyát,
 • és egyes pozíciókhoz autóhasználati jog is jár.

Azt, hogy ki, mit igényel, nagyban meghatározza a lakóhelye, valamint a saját és családja tulajdonában álló ingatlanok elhelyezkedése is. Egy debreceni képviselőnek jó eséllyel nincs fővárosi ingatlanja, ezért teljes joggal fizet neki az állam egy bérelt lakást. A saját autóval megtett utazás ellentételezéseként pedig szintén megalapozottan igényel üzemanyagkártyát az Országgyűlés Hivatalától.

A vagyonnyilatkozatban feltüntetett juttatások összegzése alapján azt kaptuk, hogy a 199 képviselő körében

 • a legnépszerűbb juttatás az üzemanyagkártya, ezt ugyanis 122-en kérték.
 • Ennél valamivel kevesebb képviselőnek, 113-nak irodát is bérel az állam,
 • 72 képviselőnek biztosít az állam bérelt lakást,
 • 21 képviselő a betöltött tisztsége alapján személygépjármű használatára jogosult,
 • 8 képviselő kéri juttatásként a közösségi közlekedés költségtérítését,
 • és mindössze 3 olyan személy van, aki a klasszikusra esküszik és tömegközlekedési bérletet kért a munkáltatójától.

Bérletet az MSZP-s Kunhalmi Ágnes és Varga László, valamint a fideszes Varga Mihály, pénzügyminiszter igényelt. A két MSZP-s képviselő azonban nem elégszik meg a BKV-bérlettel, hiszen mellé üzemanyagkártyát is igényeltek. A jogszabályok ezt azonban nem zárják ki, sőt.

Az Országgyűlésről szóló törvény vonatkozó paragrafusa alapján ugyanis az üzemanyagkártyán lévő összegből az elektromos autó töltésének költsége, útdíjak mellett helyi és helyközi bérletet is lehet finanszírozni. Üzemanyagkártyát egyébként nemcsak a saját tulajdonban lévő autóhoz igényelhetnek a képviselők, hanem a hozzátartozójuk használatában lévő autóhoz is. Így lehetséges az, hogy a vagyonnyilatkozatok alapján 30 olyan képviselő igényelt benzinkártyát, akinek a tulajdonában nincs autó.

Ennél sokkal faramucibb és furcsább a helyzet azokban az esetekben, amikor a betöltött pozícióhoz hivatali autó is jár a képviselőknek, amelynek költségeit teljesen vagy részben az állam fedezi és személyes célokra is használhatnak. Ilyen pozíció például a frakcióvezetői tisztség vagy az Országgyűlés alelnöki posztja.

hirdetés

A vagyonnyilatkozatokban feltüntetett juttatások összesítése során ugyanis találtunk 10 olyan képviselőt, aki hivatali autót és üzemanyagkártyát is egyaránt feltüntetett juttatásként. Ez már csak azért is furcsának tűnik elsőre, mert üzemanyagkártyát saját, vagy hozzátartozói tulajdonban lévő autóhoz lehet igényelni, a hivatali autó költségeit pedig az állam fedezi. A pártonként szerinti lebontás alapján

 • 5 fideszes honatya él mindkét lehetőséggel, Halász János, Kövér László, Németh Szilárd, Németh Zsolt és Völner Pál,
 • 2 MSZP-s képviselőnél, Harangozó Tamásnál és Tóth Bertalannál,
 • 2 jobbikosnál, Gyöngyösi Mártonnál és Sneider Tamásnál,
 • valamint a DK-s Gyurcsány Ferencnél találtunk még ilyen furcsa juttatáshalmozást.

Ezzel a probléma csak annyi, hogy az Országgyűlésről szóló törvény kimondja:

"Nem jogosult az Országgyűlés Hivatala által biztosított üzemanyagkártyára az a képviselő, aki e törvény, illetve az állami vezetői juttatásokra vonatkozó jogszabály vagy más jogszabály alapján személygépkocsi használatára jogosult".

Szerettük volna megkérdezni a juttatások ilyen szintű halmozásának jogszerűségéről a vagyonnyilatkozatokat ellenőrző Mentelmi Bizottságot, ám egyik megkeresésünkre sem érkezett válasz a cikkünk megjelenéséig.

A frakciók részéről azonban érkeztek a vagyonnyilatkozatokban szereplő információk pontosítására irányuló reakciók. Az MSZP sajtóosztálya szerint Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője és Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese a cikkben szereplő benzinkártyát - a frakció által biztosított gépkocsi átvételekor - leadták, azaz a kettős felhasználásra nem került sor. A cikkük alapját képező vagyonnyilatkozatokat természetesen képviselőink helyesbítik - írták. A DK Gyurcsány Ferenc esetében arról tájékoztatta kollégánkat, hogy a frakció által bérelt autót használ, a képviselőknek járó benzinkártyát nem vette fel, Vadai Ágnes pedig csak BKV-bérletet igényelt, benzinkártyát szintén nem.

A vagyonnyilatkozatokban foglaltakkal ellentétben ugyanakkor az Országgyűlés sajtóirodája cikkünk megjelenése után arról tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy a cikkben nevesített képviselők egyike sem vette igénybe az üzemanyagkártya juttatást. Az országgyűlés frakciói saját pénzügyi keretük terhére biztosítanak gépjárművet és hozzá üzemanyagkártyát a frakciók tisztségviselőinek, és így jár el az Országgyűlés Hivatala az állami vezetői juttatásra jogosult Országgyűlés elnöke és alelnöke esetében is.

   Készült a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. támogatásával.

   Jól jönne 1,5 millió forint?

   A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

   Személyes pénzügyek Jön a részvénynyugdíj, mutatjuk, mit tudunk róla eddig
   Privátbankár.hu | 2021. december 5. 19:04
   Németországban újfajta nyugdíj bevezetését tervezik, amely az eddigi klasszikus állami nyugdíjt egészítené ki, és a járulék részvényekbe fektetésén alapulna. Ez felpezsdítheti a németek befektetési kedvét és a részvénypiacot is. Irigykedve nézik a svéd modellt, amely igencsak bejött, évente átlag 11 százalékot hozott a nyugdíjasoknak húsz éven keresztül.
   Személyes pénzügyek Melyiket érdemes választani: a napelemes pályázatot vagy az otthonfelújítási támogatást?
   Privátbankár.hu | 2021. december 5. 10:56
   December 6-tól nagylelkű támogatási forma válik elérhetővé a napelemes rendszerek telepítésére és fűtéskorszerűsítésre, akár 11 millió forintos értékben. Ez számottevően meghaladja a maximum hárommillió forintot kínáló otthonfelújítási támogatást, de az ördög a részletekben rejlik: az új napelemes pályázat nemcsak a személyi feltételekben, de a költségek elszámolásában is szigorúbb - derül ki a Bank360 összeállításából.
   Személyes pénzügyek Milliókat adnál a gyerek 18. szülinapjára? Most kell rámenni az állami támogatásra
   Privátbankár.hu | 2021. december 5. 09:10
   Az idei állami támogatás még csak 6 ezer forint a babakötvényre, jövőre viszont megduplázzák - aki az idei pénzt sem akarja az államnál hagyni, az még most fizessen be.
   Személyes pénzügyek Jöhet a nyugdíjfordulat? Félnek a jövőtől a fiatalok
   Privátbankár.hu | 2021. december 2. 14:55
   Nőtt azoknak a 35 év alattiaknak a száma, akik nyugdíj- és egészségpénztárban gondolkodnak – derül ki a Prémium Önkéntes Pénztárak adataiból.
   Személyes pénzügyek Még mindig sok a tévhit, ha a végrendeletekről van szó
   Privátbankár.hu | 2021. december 2. 13:46
   Csaknem 10 százalékkal többen tettek végintézkedést közjegyző előtt az idén november közepéig, mint tavaly egész évben. Ugyanakkor a lakosság többsége még mindig nem rendelkezik vagyonáról a halála esetére.  
   Személyes pénzügyek Sokan nem terveznek a tavalyinál fényűzőbb karácsonyt
   Privátbankár.hu | 2021. december 1. 15:34
   A koronavírus-járvány gazdasági hatásai az idei ünnepeken is nyomot hagynak.
   Személyes pénzügyek Megrohamozták a hazai bankokat
   Privátbankár.hu | 2021. december 1. 10:07
   Ráharaptak a Zöld Otthon Program kedvezményes kamatú hitelére az ingatlant vásárlók és építők. A bankokhoz már az első hónapban annyi igénylés futott be, hogy ilyen ütemben fél év alatt elfogyhat a jegybank 200 milliárdos kerete. Sokan más lakáskölcsönnel együtt veszik fel a zöld hitelt, és akár az építési, vásárlási terveiket is módosítják ennek érdekében.
   Személyes pénzügyek Rengeteg értékes szerves hulladék megy veszendőbe
   Natív tartalom | 2021. november 30. 16:03
   Éves szinten óriási mennyiségű szerves hulladék keletkezik a háztartásokban. Bár már egyre többen felismerik, hogy ez értékes alapanyag is lehet, de a biztató folyamatok ellenére sajnos jelentős mennyiségben még mindig kommunális hulladékként végzi az egyébként komposztálható hulladék.
   Személyes pénzügyek Kiderült, mit szeretnénk kapni leginkább karácsonyra
   Privátbankár.hu | 2021. november 28. 11:36
   Az idén az emberek a korábbinál hamarabb elkezdték intézni karácsonyi bevásárlásaikat, az Oracle Retail fogyasztói kutatása szerint a vevők 14 százaléka többet is hajlandó fizetni a gyorsabb vagy garantált szállításért, mások pedig, 29 százalékuk, a kényelmesebb módját választják az ajándékozásnak és ajándékkártyát vesznek konkrét tárgyak helyett.
   Személyes pénzügyek Pénzesőben bíznak a fiatalok
   Privátbankár.hu | 2021. november 28. 08:37
   A dolgozó fiatalok majdnem kétharmada számít béremelésre a következő időszakban, 46 százalékuk az inflációnál alacsonyabb, 20 százalékuk viszont azt meghaladó emelést valószínűsít - derül ki a K&H ifjúsági indexéből. A pesszimisták, vagyis a fizetéscsökken számítók aránya nagyon alacsony, mindössze 4 százalékos.
   Friss
   Privátbankár
   Mfor
   Piac és Profit

   Munkatársakat keresünk!

   Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

   Részletek

   hírlevél
   depositphotos Ingatlantájoló