BUX
35 229.08
-0.40%
-142.00
OTP
10 740.00
-1.01%
-110.00
MOL
1 791.00
-1.05%
-19.00
RICHTER
6 565.00
+0.84%
+55.00
MTELEKOM
384.00
-0.13%
+0.00
 
2019. február 20. 15:23

A honanyák fizetése bruttó 891 ezer és 1,7 millió forint között mozoghat. Az átlagot többszörösen is meghaladó fizetésük mellé többféle nagy összegű juttatásban is részesülhetnek. Találtunk 10 olyan képviselőt, aki hivatali autót és üzemanyagkártyát is egyaránt feltüntetett juttatásként.

Félház - az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülése 2016. július 20-án. A Liget-projekt kapcsán ellenzéki képviselők kezdeményezték a rendkívüli vitanapot. MTI Fotó: Kovács Tamás

Az Országházban tevékenykedő honatyák és honanyák fizetése bruttó 891 ezer és 1,7 millió forint között mozoghat attól függően, hogy képviselői pozíciójuk mellett vállalnak-e bármilyen szerepet, tisztséget frakciókon belül, illetve bizottságokban. A fizetés mellé azonban több más juttatásban is részesülhetnek a képviselők, bár ezek igénybevételének megvannak a maguk szabályai. Szükség esetén a telefonok, laptopok és más elektronikai napi használatú cikkek mellé kaphatnak

 • bérelt lakást,
 • bérelt irodát,
 • benzinkártyát,
 • és egyes pozíciókhoz autóhasználati jog is jár.

Azt, hogy ki, mit igényel, nagyban meghatározza a lakóhelye, valamint a saját és családja tulajdonában álló ingatlanok elhelyezkedése is. Egy debreceni képviselőnek jó eséllyel nincs fővárosi ingatlanja, ezért teljes joggal fizet neki az állam egy bérelt lakást. A saját autóval megtett utazás ellentételezéseként pedig szintén megalapozottan igényel üzemanyagkártyát az Országgyűlés Hivatalától.

A vagyonnyilatkozatban feltüntetett juttatások összegzése alapján azt kaptuk, hogy a 199 képviselő körében

 • a legnépszerűbb juttatás az üzemanyagkártya, ezt ugyanis 122-en kérték.
 • Ennél valamivel kevesebb képviselőnek, 113-nak irodát is bérel az állam,
 • 72 képviselőnek biztosít az állam bérelt lakást,
 • 21 képviselő a betöltött tisztsége alapján személygépjármű használatára jogosult,
 • 8 képviselő kéri juttatásként a közösségi közlekedés költségtérítését,
 • és mindössze 3 olyan személy van, aki a klasszikusra esküszik és tömegközlekedési bérletet kért a munkáltatójától.

Bérletet az MSZP-s Kunhalmi Ágnes és Varga László, valamint a fideszes Varga Mihály, pénzügyminiszter igényelt. A két MSZP-s képviselő azonban nem elégszik meg a BKV-bérlettel, hiszen mellé üzemanyagkártyát is igényeltek. A jogszabályok ezt azonban nem zárják ki, sőt.

Az Országgyűlésről szóló törvény vonatkozó paragrafusa alapján ugyanis az üzemanyagkártyán lévő összegből az elektromos autó töltésének költsége, útdíjak mellett helyi és helyközi bérletet is lehet finanszírozni. Üzemanyagkártyát egyébként nemcsak a saját tulajdonban lévő autóhoz igényelhetnek a képviselők, hanem a hozzátartozójuk használatában lévő autóhoz is. Így lehetséges az, hogy a vagyonnyilatkozatok alapján 30 olyan képviselő igényelt benzinkártyát, akinek a tulajdonában nincs autó.

Ennél sokkal faramucibb és furcsább a helyzet azokban az esetekben, amikor a betöltött pozícióhoz hivatali autó is jár a képviselőknek, amelynek költségeit teljesen vagy részben az állam fedezi és személyes célokra is használhatnak. Ilyen pozíció például a frakcióvezetői tisztség vagy az Országgyűlés alelnöki posztja.

A vagyonnyilatkozatokban feltüntetett juttatások összesítése során ugyanis találtunk 10 olyan képviselőt, aki hivatali autót és üzemanyagkártyát is egyaránt feltüntetett juttatásként. Ez már csak azért is furcsának tűnik elsőre, mert üzemanyagkártyát saját, vagy hozzátartozói tulajdonban lévő autóhoz lehet igényelni, a hivatali autó költségeit pedig az állam fedezi. A pártonként szerinti lebontás alapján

 • 5 fideszes honatya él mindkét lehetőséggel, Halász János, Kövér László, Németh Szilárd, Németh Zsolt és Völner Pál,
 • 2 MSZP-s képviselőnél, Harangozó Tamásnál és Tóth Bertalannál,
 • 2 jobbikosnál, Gyöngyösi Mártonnál és Sneider Tamásnál,
 • valamint a DK-s Gyurcsány Ferencnél találtunk még ilyen furcsa juttatáshalmozást.

Ezzel a probléma csak annyi, hogy az Országgyűlésről szóló törvény kimondja:

"Nem jogosult az Országgyűlés Hivatala által biztosított üzemanyagkártyára az a képviselő, aki e törvény, illetve az állami vezetői juttatásokra vonatkozó jogszabály vagy más jogszabály alapján személygépkocsi használatára jogosult".

Szerettük volna megkérdezni a juttatások ilyen szintű halmozásának jogszerűségéről a vagyonnyilatkozatokat ellenőrző Mentelmi Bizottságot, ám egyik megkeresésünkre sem érkezett válasz a cikkünk megjelenéséig.

A frakciók részéről azonban érkeztek a vagyonnyilatkozatokban szereplő információk pontosítására irányuló reakciók. Az MSZP sajtóosztálya szerint Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője és Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese a cikkben szereplő benzinkártyát - a frakció által biztosított gépkocsi átvételekor - leadták, azaz a kettős felhasználásra nem került sor. A cikkük alapját képező vagyonnyilatkozatokat természetesen képviselőink helyesbítik - írták. A DK Gyurcsány Ferenc esetében arról tájékoztatta kollégánkat, hogy a frakció által bérelt autót használ, a képviselőknek járó benzinkártyát nem vette fel, Vadai Ágnes pedig csak BKV-bérletet igényelt, benzinkártyát szintén nem.

A vagyonnyilatkozatokban foglaltakkal ellentétben ugyanakkor az Országgyűlés sajtóirodája cikkünk megjelenése után arról tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy a cikkben nevesített képviselők egyike sem vette igénybe az üzemanyagkártya juttatást. Az országgyűlés frakciói saját pénzügyi keretük terhére biztosítanak gépjárművet és hozzá üzemanyagkártyát a frakciók tisztségviselőinek, és így jár el az Országgyűlés Hivatala az állami vezetői juttatásra jogosult Országgyűlés elnöke és alelnöke esetében is.

   Az Ön bizalma a mi tőkénk

   A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


   Személyes pénzügyek Fontos tudnivalók az NHP hajráról és a Növekedési kötvényprogramról
   MTI | 2020. július 15. 09:15
   Az új felügyeleti ösztönzőkről beszélt az MNB alelnöke, Kandrács Csaba.
   Személyes pénzügyek Csapás a készpénzre: januártól szinte mindenhol lehet majd elektronikusan fizetni
   Privátbankár.hu | 2020. július 15. 06:41
   Ahol online kassza van, ott biztosítani kell a vásárlóknak a kártyás, átutalásos vagy mobiltelefonos fizetés lehetőségét január 1-jétől.
   Személyes pénzügyek Megszavazták az Airbnb-törvényt, az önkormányzatok ítélkeznek a lakáskiadás fölött
   Privátbankár.hu | 2020. július 14. 16:39
   Az Országgyűlés megszavazta: a települések, a budapesti kerületek és a fővárosi önkormányzat saját területén felhatalmazást kap arra, hogy megállapítsa, legfeljebb hány napra adható ki magánszálláshely és egyéb szálláshely egy naptári évben.
   Személyes pénzügyek A koronavírus-járvány hatására csúcsra járnak a hitelfedezeti biztosítások
   Privátbankár.hu | 2020. július 14. 09:46
   Ez is kiderül az OTP Bank megbízásából készült reprezentatív kutatásból, amely arra kereste a választ, hogy a koronavírus-járvány változtatott-e a lakosság öngondoskodási hozzáállásán.
   Személyes pénzügyek Utazási korlátozás: rengeteg a kétség a horvát nyaralással kapcsolatban
   Gáspár András | 2020. július 12. 18:37
   A vasárnap bejelentett utazási korlátozás nem érinti Horvátországot - a magyarok egyik kedvenc nyaraló-célpontja szabadon látogatható oda-vissza, hiába ért csúcsra az új fertőzések száma. Arra azonban nincs garancia, hogy ez sokáig így is marad: Gulyás Gergely is utalt rá, hogy heti rendszerességgel átnézik a besorolásokat, de ha kell, akár soron kívül is lépnek. Ha így alakul, elég macerás lesz hazajönni az Adriáról, még ha nem is lehetetlen - de némi kényszerű otthonlétet és plusz költséget be kell majd kalkulálni.
   Személyes pénzügyek Belföldön nyaral idén a magyarok több mint fele
   Privátbankár.hu | 2020. július 10. 09:57
   A Netrisk biztosító felmérése szerint ezen felül nagyon sokan a nyár végére vagy őszre tolták el az utazásukat.
   Személyes pénzügyek Kunetz Zsombor: a beteg megint nem a jogalkotóval fog konfrontálódni
   Kormos Olga | 2020. július 8. 15:34
   Az egészségügyi szakértő Facebook-posztjában arról ír, hogy a július 1-jei társadalombiztosítási járulékkal kapcsolatos szigorítások időzítése nem ideális az első és a második hullám között.
   Személyes pénzügyek Egyre többször küldjük ki a pénzt az országból
   MTI | 2020. július 6. 08:49
   Továbbra is dinamikusan nő a külföldi utalások száma, az első negyedévben 6 százalékos volt az erősödés.
   Személyes pénzügyek Mindjárt itt van a nyári diákroham ideje, de az albérletpiac most csak a fejét vakarja
   Privátbankár.hu | 2020. július 1. 09:12
   Úgy néz ki, tartós lesz az airbnb-lakások kiürülése miatt bekövetkezett, átlagosan 10 százalékos bérletidíj-csökkenés a fővárosban - de közben a vidéki városokban nem nagyon ment a lakáshotelezés, így az árak is inkább csak nőttek. És a koronavírus esetleges második, őszi hulláma miatt az is elképzelhető, hogy nem is kell a diákoknak annyi lakás, mert ismét otthonról kell majd tanulniuk.
   Személyes pénzügyek Hol nőtt a magyar foglalkoztatottak száma? Hogyan vegyünk ezüstöt?
   Privátbankár.hu | 2020. június 30. 15:10
   Májusban már ismét 5600 fővel nőtt az Ausztriában foglalkoztatott magyarok száma, az egész gazdaságban pedig 59 ezren találtak munkát. Azokban az ágazatokban vettek fel ismét több embert, ahol nagy volt a leépítés korábban. Az ezüst hosszabb távon túlszárnyalhatja az aranyat, de nem mindegy, hogyan vesszük. Erről beszélt kollégánk a TrendFM műsorában.
   Friss
   hírlevél