3p

Földbe áll a magyar gazdaság? Okozhat földrengést az amerikai elnökválasztás? Mire lesz elég a kormány akcióterve?
Online Klasszis Klub élőben Pogátsa Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a közgazdász-szociológustól!

2024. október 31. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Újított a MasterCard, indul a hitelkártyás részletfizetés a boltokban.

Vannak pillanatok az életben, amikor a végösszeget látva az ember legszívesebben visszakérdezne a kasszánál, hogy nem fizethetne-e részletekben – például az iskolakezdési dömpingnél vagy szemüvegvásárlásnál. Szerencsére most már nem kell tartani az elutasítástól, ugyanis egy egészen egyedülálló megoldást vezetett be a MasterCard Magyarországon, így Európában mi vagyunk a második ország, ahol a boltokban POS terminálon keresztül is lehet részletfizetést kérni, ezt mondta el Szendrei Szabolcs, a MasterCard európai termékfejlesztési igazgatója a vállalat rendezvényén.

Nyugaton kevésbé népszerű

A MasterCard regionális termékértékesítési vezetője, Kovács Szabolcs elmondta: összesen 8 európai országban végeztek igényfelmérést a témában. Az eredmények meglehetősen vegyesek lettek, Skandináviában például kevésbé nyitottak a részletfizetési megoldásra az ügyfelek, míg a közép-kelet-európai régióban, köztük Romániában és Magyarországon kitörő lelkesedés fogadta a felvetést. Ez nálunk még csak a Cetelemnél elérhető, de a következő hónapokban további bankok csatlakozására számítanak.

A most elindított tesztüzemben a MasterCard, a Magyar Cetelem Bank és az Ofotért vesz részt, így jelenleg kétezer szerencsés, aktív hitelkártyával rendelkező ügyfél számára nyílt lehetőség a részletfizetésre. Ez egészen 2018 első negyedévéig tart, és az eredményektől függően előbb az összes Cetelem-ügyfélre (ez mintegy 300 ezer aktív hitelkártyát jelent, aminek a 2/3-a képes a szolgáltatást biztosítani), majd az egész országra tervezik kinyitni a részletfizetési szolgáltatást. Szabó Péter, a Magyar Cetelem Bank vezérigazgatója hozzátette: a szolgáltatás elindítása nem jár plusz kártyakibocsátással, egy, már meglévő funkciót digitalizáltak most.

De milyen gyors?

Ha rövidek akarunk lenni: mint a villám. Jelenleg csak a 20 ezer forint feletti vásárlásokkor lehet igényelni részletfizetést – a felmérésből kiderült, hogy ez alatt nem igazán nyitottak az ügyfelek az ilyen megoldásra –, amihez nem kell mást tennünk, mint használni a bankkártyánkat. Fizetéskor és a PIN-kód megadását követően egy plusz üzenet ugrik fel a terminálon, ahol 3, 5 vagy 10 hónapos futamidőt választhatunk. Az időtartam kiválasztása után egy megerősítő üzenetet kapunk a kamattal megtoldott összeggel (ez a 3 havi részletfizetés esetében a vásárlás összege, az 5 és 10 hónapos fizetés esetében a Cetelemnél 25 százalékos éves ügyleti kamat van).

Ha ezt elfogadtuk, akkor meg is történik a vásárlás: a kereskedő megkapja a teljes összeget, a részleteket ezután az ügyfél a kártyakibocsátónak törleszti vissza havonta. A termináltól kapott blokkon szerepel, hogy hány havi törlesztő van még hátra, hány százalékos a kamat, és mennyi a törlesztőnk – mindezt kevesebb, mint 40 másodperc alatt. Ráadásul a már létező kártyákat lehet bevonni a szolgáltatásba, nincs szükség új kártyát igényelni, így az ügyfeleknek – amíg nem válik ez széles körben elérhető megoldássá – nincs más dolga. A kereskedőknek szintén nincs egyéb tennivalójuk, ahol van POS terminál, ott megoldható a részletfizetés, ehhez a MasterCard biztosítja a szükséges szoftverfejlesztést.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Hogyan döntsük el, mikor menjünk nyugdíjba?
Natív tartalom | 2024. október 22. 11:27
A nyugdíj épp azt a lehetőséget teremti meg, hogy az ember járhassa a maga útját, és tovább fejlődhessen – mondta a 103 éves Gerrit Deems holland teológus, aki arról vált híressé, hogy 89 éves korában kapta meg a doktori címet.
Személyes pénzügyek Ismét több ezer diákot mozgat meg a Privátbankár pénzügyi edukációs versenye milliós összdíjazás mellett
Privátbankár.hu | 2024. október 21. 18:11
Közel háromezren jelentkeztek az október 22-én, kedden kezdődő Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákversenyre, amelyen izgalmas feladatok és értékes nyeremények is várják a résztvevőket.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2024 ősz - pótjelentkezés
Privátbankár.hu | 2024. október 20. 10:28
2024 ősz - technikumoknak és szakképző iskolák diákjainak.
Személyes pénzügyek Kellemes meglepetés éri a benzinkutakra ellátogatókat
Privátbankár.hu | 2024. október 19. 12:46
Drágulás helyett olcsóbban lehet tankolni, s ennek még nincs vége.
Személyes pénzügyek Kell-e szigorítani a Nők 40 programon?
Privátbankár.hu | 2024. október 16. 09:57
A tervezett nyugdíjreform kapcsán vita kerekedett arról, hogy kell-e szigorítani Magyarországon a Nők 40 programot. Azóta kiderült, se nyugdíjreform nem lesz, se változtatás a Nők 40 programon, minden marad a régiben. Mégis a vita kapcsán számos eddig ismeretlen részlet került elő a magyar nyugdíjrendszerről.
Személyes pénzügyek „Felelős magatartással a legtöbb baleset elkerülhető” – beszélgetés Lambert Gáborral, a MABISZ kommunikációs vezetőjével
Natív tartalom | 2024. október 15. 19:18
Immár nyolcadik alkalommal rendezték meg a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) társrendezésében a Biztonság Hete rendezvénysorozatot. Az események középpontjában ezúttal a mikromobilitás, valamint hozzá kapcsolódóan a kerékpárosok és gyalogosok veszélyeztetettsége állt. Lambert Gáborral, a MABISZ kommunikációs vezetőjével e tematikus hét tapasztalatairól beszélgettünk.
Személyes pénzügyek A nyugdíjmegtakarítások lakáscélú felhasználásával kapcsolatban ezek még a nyitott kérdések
Privátbankár.hu | 2024. október 15. 13:51
A nyugdíjmegtakarítások adómentes lakáscélú felhasználásáról éjszaka megjelent a jogszabálytervezet. Számos kérdés már világis, de van ami még tisztázásra szorul.
Személyes pénzügyek Az ember is fontos, nem csak a munkaerő – interjú az Erste HR-vezetőjével 
Natív tartalom | 2024. október 14. 20:44
Új utak és új lehetőségek kiaknázását teszi lehetővé a digitalizáció a HR-esek számára. Akiknek az az egyik legfontosabb feladatuk, hogy tanácsadással, stratégiai döntéstámogatással és edukációval segítsék a munkavállalók kiteljesedését. Amennyiben ez sikerül, boldogabbak, kiegyensúlyozottabbak lesznek, és jobban tudnak teljesíteni munkahelyükön is - vallja Mihók Krisztina, az Erste humánerőforrás-vezetője.
Személyes pénzügyek Ingatlant is vásárolhatunk majd a nyugdíjpénztári megtakarításból
Privátbankár.hu | 2024. október 12. 09:14
Idén is jól teljesítettek a nyugdíjpénztárak. A hozamok bőven az infláció fölött alakultak az első kilenc hónapban, a nagyobb kockázatot vállaló portfóliók két számjegyű pluszban állnak.
Személyes pénzügyek Apple Pay: szinte biztos a változás, de van egy fontos kérdés
Privátbankár.hu | 2024. október 10. 14:59
Tíz éve vezette be a piacra az Apple az Apple Pay fizetési rendszert, ám a versenyhatósági eljárások miatt a bevált rendszert is át kell alakítani. Azt még nem tudjuk, hogy előnyére vagy hátrányára változik-e.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG