TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Amíg tavaly év közben több piaci szereplő is a tartós befektetési szerződések iránti érdeklődés lanyhulásáról számolt be, az év vége most is fordulatot hozott egyes szolgáltatóknál. A tbsz népszerűségét az idén fokozhatja, hogy miközben az adókedvezmény továbbra is fennáll, jelentősen bővült az ilyen számlákon tartható eszközök köre.

A megtakarítók számára idén a piaci folyamatokat szorosabban követő befektetési stratégiák kialakítására nyílik lehetőség.

Az idén hatályba lépett jogszabályváltozásoknak köszönhetően kitárult a világ a tartós befektetési szerződést kötő befektetők előtt és még inkább megéri a tőzsdézők számára a befektetéseket tbsz-számlán tartani. Januártól ugyanis jelentősen bővült a számlán tartható befektetések köre, már nemcsak forintban denominált eszközöket lehet tartani, hanem devizanemtől függetlenül helyezhetők el rajta eszközök. Továbbra is előnyt jelent, hogy ezen befektetések hozamát 3 év után csak 10%, 5 év után pedig 0% adó terheli, szemben a normál számlán levő befektetések után fizetett 16 % adóval.

Tordai Péter, a KBC Securities vezérigazgató-helyettese

Az új előírások alapján a tőzsdézők akár dollárban vagy euróban is tarthatják befektetéseiket a tbsz-számláikon, de végrehajthatnak devizakonverziót is, valamint megnyílnak előttük a külföldi értékpapírpiacok és elérhetővé válnak a frankfurti, londoni vagy az amerikai tőzsdék részvényei - foglalta össze a változásokat Tordai Péter, a KBC Securities lakossági üzletágért felelős vezérigazgató-helyettese. Hozzátette, a jogszabály-változás következtében jelentősen kibővült a tbsz-számlákon kereskedhető termékek köre is, nem csak részvényekkel, hanem például a nemzetközi tőzsdéken jegyezett alapok (etf-ek) révén sok más között kávé, olaj, réz, vagy akár arany is szóba jöhet befektetésként.

Bevásárolhat külföldről is

A tbsz-t nyitó tőzsdéző immár belátása szerint dönthet arról, hogy a frankfurti, a New York-i, vagy éppen a Budapesti Értéktőzsdén, a BÉTa piacon fektessen be. Még nagyobb rugalmasságot ad, ha az értékpapír szolgáltatónál egyetlen rendszerből és számláról lehet elérni az összes piacot. A tbsz-számlákra az adott éves felhalmozási időszak végeztével már nem lehet további összegeket befizetni, viszont a rajta levő befektetéseket tetszés szerint lehet átrendezni, így a korábbi években nyitott tartós befektetési számlákon az elhelyezett pénz mértékéig idén már vásárolni lehet külföldi értékpapírokat.

Decemberben a korábbi hónapok átlagánál négyszer nagyobb számban nyitottak tartós befektetési számlát a megtakarítók, és bár tapasztalataink szerint korábban főként a prémium és privát banki ügyfelek kedvelték a tbsz-ben rejlő lehetőségeket, fokozatosan nő a kisebb megtakarítással rendelkezők aránya. - vont mérleget Tordai Péter.
A szerződéseket meglátásunk szerint valós hosszabb távú megtakarítási szándék alapján kötik, ugyanis felbontásuk nagyon ritka, éves átlagban havonta maximum 1-2 szerződés szűnik meg - vont mérleget Tordai.

A szerződés felbontása egyébként semmilyen büntető szankcióval nem jár. Azok, akik tbsz-számlát nyitnak, a várható adókedvezmény miatt szerződnek és nem zavarja őket, ha időközben mégis fel kell törni a befektetést, hiszen így sem veszítenek semmit egy normál értékpapírszámlához képest.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Kialakult a diákverseny országos döntőjének 19 fős mezőnye
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 15:43
Az eddig bejutott csapatok után az október 20-ai elődöntőkben egy kiskunfélegyházi, egy kiskunhalasi, egy szegedi, egy békéscsabai és egy budapesti team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. Nem csak a győztes csapat tagjai részesülnek majd jutalomban, a verseny támogatói, szakmai partnerei ugyanis számos értékes díjat ajánlottak fel.
Személyes pénzügyek Hátrányba kerültek a magyar munkavállalók Ausztriában a határzár miatt?
Eidenpenz József | 2020. október 21. 05:08
Majdnem a tavaly őszi szinten járt szeptemberben a magyar állampolgárok száma az osztrák munkaerő-piacon. Nagyjából stabilnak nevezhető a létszám a legfrissebb jelentés szerint Németországban is. Ám a korábbiaktól eltérően feltűnően több román, szlovén, lengyel, török, horvát és német kapott munkát Ausztriában, mint magyar. Kérdés, mi lesz a síszezonban – ha megtartják egyáltalán.
Személyes pénzügyek 400-450 milliárd forint maradhat az adósoknál a hitelmoratórium meghosszabbítása miatt
Privátbankár.hu | 2020. október 20. 11:11
Ez eddigi moratóriumosok 47 százaléka élhet a folytatással.
Személyes pénzügyek Már csak öt hely kiadó a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 18. 20:04
Az eddig bejutott kilenc megyei győztes után ugyanis a csütörtöki elődöntőkben egy zalaegerszegi, egy egri, egy kazincbarcikai, egy fehérgyarmati és egy nyíregyházi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. A még szabad öt helyért október 20-án, kedden kerül sor az utolsó elődöntőkre, amelyekben négy megye (Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok), valamint Budapest csapatai csapnak össze.
Személyes pénzügyek További öt hely kelt el a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 16. 13:15
A múlt héten bejutott győri, szombathelyi, tatai és pápai csapat után az október 13-ai megyei elődöntőkben egy székesfehérvári, egy siófoki, egy villányi, egy szekszárdi és egy budaörsi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében.
Személyes pénzügyek Novembertől már az Erste sem értékesít lakástakarék-szerződést
Privátbankár.hu | 2020. október 14. 14:39
Mindezt a honlapján tette közzé a hitelintézet. A lépés szinte napra pontosan egy évvel azután következik be, hogy az OTP Bank is a piacról való - egyelőre átmeneti - kivonulásról döntött. MIndezek következtében október 31. után már csak a Fundamenta-Lakáskasszánál lehet új lakástakarék-szerződést kötni.
Személyes pénzügyek Otthonfelújítási programot indít a kormány a legalább egygyerekes családoknak
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 14. 10:04
2021. január elsején indul.
Személyes pénzügyek Sok lakáshiteles törlesztője megemelkedhet, amint lejár a moratórium
Privátbankár.hu | 2020. október 12. 08:19
A moratórium miatt nem, de a bankok közötti referencia kamatok emelkedése miatt pont a legnehezebb időszakban nőhet a változó kamatozású hitelek törlesztőrészlete. Sokakat érhet kellemetlen meglepetés, mikor a moratórium lejárta után újfent fizetniük kell a törlesztőrészleteket.
Személyes pénzügyek Négy hely már biztos a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 11. 12:09
Egy győri, egy szombathelyi, egy tatai és egy pápai csapat nyerte az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny október 8-ai megyei elődöntőit, így ők már készülhetnek a november 4-ei országos döntőre. Október 13-án, kedden újabb elődöntőkre kerül sor, ezúttal öt megye csapatai csapnak össze.
Személyes pénzügyek Csőtörésnél bánja igazán a magyar, hogy nincs lakásbiztosítása
Privátbankár.hu | 2020. október 10. 11:18
A legtöbben csak beázásnál vagy csőtörésnél eszmélnek. 100-ból 25 megkérdezettet ért már olyan káresemény, amikor jól jött volna a meglévőnél kiterjedtebb körű lakásbiztosítás. Bár a magyarok nagy része gondoskodik otthona biztosítási védelméről, sokan nem kezelik tudatosan szerződésüket, és nem követik figyelemmel, hogy pontosan mire is terjed ki a meglévő biztosítási csomagjuk – derül ki egy friss kutatásából.
hírlevél