<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Bár a hiteltörlesztési moratórium lehetőségével az adósok egy része még 2021. június végéig élhet, a szintén a koronavírus-járvány miatt bevezetett THM-plafon azonban csak 2020 végéig érhető el, raádaásul az ezzel együtt járó pénzügyi előny napról napra csökken. A Bank360.hu pénzügyi szakportál elemzői annak számoltak utána, hogy megéri-e még rohanni a bankba a kedvezményes kölcsön miatt, illetve, hogy mire számíthatnak januártól azok, akik jelenleg a kedvező hiteldíjmutató szerint törlesztenek.

A márciusban bevezetett THM-plafonnak köszönhetően a fogyasztási hitelek, köztük a szabad felhasználású személyi kölcsönök teljes hiteldíjmutatója (THM) nem haladhatta meg az 5,9 százalékot. Június végén a jegybanki alapkamat 0,75 százalékra csökkent, ennek eredményeként a THM-plafon is alacsonyabb lett, július 1-jétől már csak 5,75 százalék lehetett a maximum THM.

Egy új személyi kölcsön esetében a szabályozás alapján év végéig egy kedvezőbb törlesztőrészletet kell fizetni, januártól azonban emelkedni fognak a kamatok, így a havonta fizetendő összeg is magasabb lesz.

Mennyivel drágulnak a személyi kölcsönök januártól?

Ahhoz, hogy a különbséget pontosan ki lehessen számolni, érdemes hitelkalkulátort használni, hiszen így a hitelintézetek közötti különbség is megmutatkozik. A Bank360.hu elemzői összehasonlították, hogy október végi igényléssel számolva hogyan változnak a kondíciók a kamatforduló után, vagyis ha a THM-plafon véget ér.

Egy hárommillió forintos személyi kölcsönnel számolva, 60 hónapos futamidőnél a legkisebb különbség 1600 forint az idei és a jövő évi törlesztőrészlet között. A kalkulátor szerint a legkedvezőbb ajánlatnál a THM decemberig 5,75 százalék, a teljes futamidőre nézve pedig 6,91 százalék. Ez alapján az induló törlesztőrészlet 57 442 forint, ez januártól 59 081 forintra emelkedik meg - a teljes visszafizetendő összeg 3 539 943 forint.

Van azonban olyan ajánlat is, ahol ennél sokkal nagyobb a különbség. Az előző példához hasonlóan hárommillió forintos hitelösszeggel és 60 hónapos futamidővel számolva, van olyan hitelintézet, ahol az induló és a januári törlesztőrészlet között több mint 15 ezer forint a differencia. Ebben az esetben a THM év végéig 5,70 százalék, a teljes futamidőre tekintve pedig 16,55 százalék. A havi törlesztőrészlet ennek köszönhetően 57 437 forintról 73 128 forintra emelkedik majd januártól. A teljes visszafizetendő összeg így 4 340 607 forint lesz.

Az összehasonlítás alapján látható, hogy miért nem érdemes az igénylés pillanatában kalkulált THM-mel és törlesztőrészlettel számolni. A THM-plafon miatt ezek az értékek minden banknál közel azonosak, a különbség a januártól érvényes feltételeket összehasonlítva látszik igazán.

A bankoknál az alábbiak szerint változik a havi törlesztőrészlet összege:

 

Megéri rohanni a bankba a kedvezményes kamatért?

“Sokkal fontosabb, hogy a hiteligénylés egy átgondolt és megfontolt döntés eredménye legyen, ne pedig egy kedvezőnek vélt lehetőséget próbáljunk meg kihasználni” - tanácsolta Vrazsovits Rita, a Bank360.hu elemzője.

A szakértő rámutatott: már csak két hónapig él a személyi kölcsönöknél a kedvezményes időszak, januártól változnak a feltételek, minden banknál eltérő mértékben. Ilyen rövid idő alatt tehát már nincs lehetőség sokat spórolni, még a drágább ajánlatoknál sem nagyobb az előny 10-20 ezer forintnál, ha a teljes futamidőre vonatkozó költségeket számoljuk.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Korán jött a Mikulás: jó hír jött a hitelekről!
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 07:43
Korán jött a Mikulás a banki ügyfeleknek, akik olyat láthatnak a hitelfeltételek hó eleji változtatásakor, amire utoljára tavaly volt példa. Elmaradt a megszokottá vált kamatemelési hullám, két nagybank pedig már csökkentette is a kölcsönei kamatát - derül ki a Bank360.hu elemzéséből.
Személyes pénzügyek Indul a nagy karácsonyi bevásárlás – mennyit költünk csokoládéra, italra, parfümre?
Elek Lenke | 2022. december 1. 19:36
Bár egyelőre nem lehet tudni, hogyan bírjuk majd a rezsi-emelkedést és mennyire kell hozzányúlni a félretett tartalékokhoz, az biztos, hogy most is nagy sürgés-forgás lesz az üzletekben, minden vásárló igyekszik még időben beszerezni a szükséges hozzávalókat.
Személyes pénzügyek Az OTP nagy dobását minden bank követheti majd?
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 17:17
Az OTP döntése, miszerint a kölcsön kamatát egyszer a futamidő alatt a piaci kamatszintre csökkenhetik majd, felkavarta az állóvizet.
Személyes pénzügyek Mennyire lesz durva a jövő évi villany- és gázszámla? Hamarosan kiderül!
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 11:34
Legkésőbb december 16-ig kiderül, milyen tarifákkal számolhatunk 2023 első negyedévében.
Személyes pénzügyek Százmilliókat csalnak ki a magyaroktól a bankkártyás csalók
Privátbankár.hu | 2022. november 27. 17:21
A bankkártyás forgalom bővülésével párhuzamosan a csalók is nagyobb elánnal vetik be magukat és próbálják átverni a kártyás fizetőket. A bankok gyakran hangsúlyozzák, hogy senki ne adjon ki idegeneknek érzékeny adatokat vagy a fizetéshez szükséges kódokat. Ha gondatlanul jár el a bankkártyás, akkor könnyen lehet, hogy a bank nem téríti meg az összeget.
Személyes pénzügyek Sokat spórolhat, aki jól választ hitelt
Privátbankár.hu | 2022. november 25. 12:07
A korábbi évek kamatakcióival ellentétben idén az is karácsonyi ajándékként fogható fel, hogy a bankok lassítottak a személyi hitelek kamatainak emelésénél.
Személyes pénzügyek Egymillió magyar autósnak kell döntést hoznia
Privátbankár.hu | 2022. november 25. 11:18
Közel egymillió autósnak, köztük majd félmillió magánszemélynek kell arról döntenie néhány napon belül, hogy szeretnének-e biztosítót váltani. Az inflációs hatás a biztosítások díját és a fedezetlenségi díjakat is jelentősen emeli, így érdemes alaposan megfontolni, hogy váltsunk-e, és ha igen, melyik társasághoz vigyük a kötelező biztosítást – írja a Bank360.hu.
Személyes pénzügyek Elkelt az összes hely a pénzügyi diákverseny országos döntőjében
Privátbankár.hu | 2022. november 23. 15:07
A végéhez ért a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! pénzügyi tudatossági verseny megyei fordulója, a Privátbankár.hu kihirdette a szakképző iskolák és technikumok diákjainak szervezett verseny országos döntőjének mezőnyét.
Személyes pénzügyek Már csak négy hely kiadó a pénzügyi diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2022. november 22. 16:13
Folytatódott a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! pénzügyi tudatossági verseny, amelyet a Privátbankár.hu idén ősszel a szakképző iskolák és technikumok diákjainak szervezett.
Személyes pénzügyek Itt vannak a betéti kamatsapka részletei, de vannak még kérdések
Privátbankár.hu | 2022. november 22. 11:10
Megjelent a rendelet.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG