<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Bár a hiteltörlesztési moratórium lehetőségével az adósok egy része még 2021. június végéig élhet, a szintén a koronavírus-járvány miatt bevezetett THM-plafon azonban csak 2020 végéig érhető el, raádaásul az ezzel együtt járó pénzügyi előny napról napra csökken. A Bank360.hu pénzügyi szakportál elemzői annak számoltak utána, hogy megéri-e még rohanni a bankba a kedvezményes kölcsön miatt, illetve, hogy mire számíthatnak januártól azok, akik jelenleg a kedvező hiteldíjmutató szerint törlesztenek.

A márciusban bevezetett THM-plafonnak köszönhetően a fogyasztási hitelek, köztük a szabad felhasználású személyi kölcsönök teljes hiteldíjmutatója (THM) nem haladhatta meg az 5,9 százalékot. Június végén a jegybanki alapkamat 0,75 százalékra csökkent, ennek eredményeként a THM-plafon is alacsonyabb lett, július 1-jétől már csak 5,75 százalék lehetett a maximum THM.

Egy új személyi kölcsön esetében a szabályozás alapján év végéig egy kedvezőbb törlesztőrészletet kell fizetni, januártól azonban emelkedni fognak a kamatok, így a havonta fizetendő összeg is magasabb lesz.

Mennyivel drágulnak a személyi kölcsönök januártól?

Ahhoz, hogy a különbséget pontosan ki lehessen számolni, érdemes hitelkalkulátort használni, hiszen így a hitelintézetek közötti különbség is megmutatkozik. A Bank360.hu elemzői összehasonlították, hogy október végi igényléssel számolva hogyan változnak a kondíciók a kamatforduló után, vagyis ha a THM-plafon véget ér.

Egy hárommillió forintos személyi kölcsönnel számolva, 60 hónapos futamidőnél a legkisebb különbség 1600 forint az idei és a jövő évi törlesztőrészlet között. A kalkulátor szerint a legkedvezőbb ajánlatnál a THM decemberig 5,75 százalék, a teljes futamidőre nézve pedig 6,91 százalék. Ez alapján az induló törlesztőrészlet 57 442 forint, ez januártól 59 081 forintra emelkedik meg - a teljes visszafizetendő összeg 3 539 943 forint.

Van azonban olyan ajánlat is, ahol ennél sokkal nagyobb a különbség. Az előző példához hasonlóan hárommillió forintos hitelösszeggel és 60 hónapos futamidővel számolva, van olyan hitelintézet, ahol az induló és a januári törlesztőrészlet között több mint 15 ezer forint a differencia. Ebben az esetben a THM év végéig 5,70 százalék, a teljes futamidőre tekintve pedig 16,55 százalék. A havi törlesztőrészlet ennek köszönhetően 57 437 forintról 73 128 forintra emelkedik majd januártól. A teljes visszafizetendő összeg így 4 340 607 forint lesz.

Az összehasonlítás alapján látható, hogy miért nem érdemes az igénylés pillanatában kalkulált THM-mel és törlesztőrészlettel számolni. A THM-plafon miatt ezek az értékek minden banknál közel azonosak, a különbség a januártól érvényes feltételeket összehasonlítva látszik igazán.

A bankoknál az alábbiak szerint változik a havi törlesztőrészlet összege:

 

Megéri rohanni a bankba a kedvezményes kamatért?

“Sokkal fontosabb, hogy a hiteligénylés egy átgondolt és megfontolt döntés eredménye legyen, ne pedig egy kedvezőnek vélt lehetőséget próbáljunk meg kihasználni” - tanácsolta Vrazsovits Rita, a Bank360.hu elemzője.

A szakértő rámutatott: már csak két hónapig él a személyi kölcsönöknél a kedvezményes időszak, januártól változnak a feltételek, minden banknál eltérő mértékben. Ilyen rövid idő alatt tehát már nincs lehetőség sokat spórolni, még a drágább ajánlatoknál sem nagyobb az előny 10-20 ezer forintnál, ha a teljes futamidőre vonatkozó költségeket számoljuk.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Pénteken roham lesz a magyar boltokban? Lejár egy határidő
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 07:33
Sietnie kell annak, aki még élelmiszert akar venni SZÉP-kártyára a boltokban: ha a kormány az utolsó pillanatban nem hosszabbítja meg a határidőt, akkor az pénteken lejár.
Személyes pénzügyek Több százezres pluszköltségre számíthat, aki marad a moratóriumban
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 13:25
Ezért nem ajánlja ezt az MNB.  
Személyes pénzügyek Kiderült, mibe menekítjük a pénzünket a háború miatt
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 10:07
Megtakarítási szokásaik átalakításával reagáltak a magyar háztartások a háborús bizonytalanságra és a megugró inflációra az első negyedévben.
Személyes pénzügyek A durva infláció ellenére meglepően optimisták a fiatalok
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 08:37
Derűlátóak a nettó fizetésük alakulását tekintve a dolgozó fiatalok - derül ki a K&H ifjúsági indexhez készült felmérésből. A 19-29 évesek 19 százaléka az inflációt meghaladó, 56 százalékuk pedig attól elmaradó béremelkedésre számít. Közel 23 százalékuk nem vár változást. Mindössze 2 százalékuk tudja elképzelni, hogy kevesebbet kap a jövőben, hasonlóan alacsony arányra évek óta nem volt példa. 
Személyes pénzügyek Az ellátás zavartalanságáért szigorított a Mol
Privátbankár.hu | 2022. június 24. 11:47
A limitet pedig az átlagos tankolás fölé lőtték be.
Személyes pénzügyek Rekordot döntött az Ausztriában dolgozó magyarok száma – de megérkeztek az ukránok
Eidenpenz József | 2022. június 24. 05:46
Az Ausztriában dolgozó magyar munkavállalók száma még sohasem volt ilyen magas, de alaposan megugrott az ukránok száma és az ázsiai menekülteké is. Elárasztják-e a munkaerőpiacot a menekültek? Miért nem helyezkednek el még többen?
Személyes pénzügyek Miért ne a teljes visszafizetés alapján válasszunk lakáshitelt?
Privátbankár.hu | 2022. június 22. 15:14
A teljes visszafizetendő összeg azt mutatja meg, hogy a futamidő alatt összességében mennyit kell a kölcsön után rendeznünk a bank felé. Logikusnak tűnhet ez alapján kiválasztani a hitelt, ez a hozzáállás azonban nagyon is tévútra vezethet bennünket.
Személyes pénzügyek Ismert társkereső téveszthette meg a felhasználókat
Privátbankár.hu | 2022. június 21. 14:31
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálatot indított az Elittárs társkereső üzemeltetőjével szemben, amiért valószínűleg megtéveszti ügyfeleit a szolgáltatás lényeges jellemzőiről. A cég ugyanis többek között elhallgathatja, hogy a regisztrált felhasználók sem tudnak ingyenesen társat keresni az oldalon.
Személyes pénzügyek Megvan a nyilatkozat, amit be kell adni a törlesztési moratórium folytatásához
Privátbankár.hu | 2022. június 21. 07:13
Megjelent Rogán Antal miniszter rendelete arról, hogy milyen szövegű nyilatkozatot kell beadniuk a hiteladósoknak annak érdekében, hogy július 31. után is a törlesztési moratóriumban maradhassanak december 31-ig - írja a Bank360.hu.
Személyes pénzügyek A kormány megint azokon a lakáshiteleseken segített, akik nem voltak óvatosak
Privátbankár.hu | 2022. június 20. 10:16
Aki drágább, de hosszabb távon fix kamatozású hitelt választott, az most szívhatja a fogát: a kormány megint megmentette azokat, akik az olcsóbb, de kockázatosabb hitel mellett döntöttek. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG