3p

Mi a legnagyobb probléma a hazai felsőoktatásban?
És a gazdaságban? Mennyit ér egy magyar egyetemi diploma?
Online Klasszis Klub élőben Ádám Zoltánnal, a Corvinusról elbocsátott egyetemi oktatóval

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a közgazdásztól!

2024. október 9. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Valami borzalmas közeledik a klímaváltozásban, ám a tudósok, akik tisztában vannak ezzel, és az újságírók, akik írnak erről a témáról, nem bontják ki az igazság minden részletét ezzel kapcsolatban.

Az ENSZ márciusi klímajelentése világosan fogalmaz a klímaváltozással kapcsolatban. A Föld légkörének átlagos felmelegedése hamarosan meg fogja haladni a 1,5 Celsius-fokot az ipari forradalom előtti szinthez képest. Ez elég kiábrándító jövőkép. 

Rosszul néz ki a jövő. Fotó: Pixabay
Rosszul néz ki a jövő. Fotó: Pixabay

Erről írt a bostoni székhelyű Wbur.org hírportálján Barbara Moran, klímaváltozással foglalkozó szakíró. A 1,5 Celsius-fokos határ az úgynevezett „nincs visszaút” határ. Ezt átlépve a korallzátonyok meghalnak, az antarktiszi és grönlandi jég megroggyan, a szibériai permafroszt, az örök fagy birodalma úgy kezd olvadni, mint a járdára esett fagylaltgombóc, a szigetnemzetek elkezdenek eltűnni az óceánok emelkedő vízszintjében.

„Majdnem függetlenül attól, milyen további károsanyag-kibocsátást folytatnak az emberek, a következő évtized elején várhatóan elérjük a 1,5 fokos határt” – mondja Peter Thorne, az ENSZ jelentésének egyik szerzője. A kérdés csak az, hogy kissé túllépjük ezt, aztán megfordul a trend vagy irány a további hőmérséklet-emelkedés, és ezzel a még nagyobb katasztrófa.

A magyarázat arra, hogy miért elkerülhetetlen a 1,5 Celsius-fok elérése, egyszerű. Minél több szén-dioxid és más üvegház hatású gáz kerül a levegőbe, annál jobban nő az átlaghőmérséklet. Még egy évtized vagy annyi sem kell, és ez a felhalmozódás elvezet a kritikus hőmérséklet eléréséhez.

Riasztó nyugalom fogadta az ENSZ-jelentést

A Wbur cikkének szerzőjét meglepte, hogy az ENSZ-jelentés megjelenése után a kutatók és az újságírók nem kezdték el nagyon hangosan kongatni a harangokat. Ehelyett eufemisztikus süketelésre váltottak. Olyasmiket mondanak, mint

„most azonnal lépnünk kell, hogy a 1,5 fokos szint alatt maradjunk!”, meg „Egyre nehezebbé válik ez, de technikailag még lehetséges a kritikus szint elkerülése”.

Kristina Dahl, a Union of Concerned Scientists szakmai szervezet vezető klímatudósa elismeri, hogy a 1,5 Celsius-fokos felmelegedés elkerülése „lényegében nem reális”. Ugyanakkor azt mondja, hogy hasonlóan sok kollégájához, ő sem kész arra, hogy feladja ezt a célt. Egyrészt azért, mert minden tizedfokos növekedés, amit még el lehet esetleg kerülni, számít.

Másrészt szükség van egy ambiciózus célra, amelyet az emberek elé lehet állítani, hogy tettekre késztesse őket, aehelyett, hogy hagynák belenyugodni őket az elkerülhetetlen szörnyűségbe. A Wbur cikkírója szerint viszont ez azt jelenti, hogy gyerekként kezelik az embereket. Olyanokként, akiket meg kell óvni az igazságtól, hogy el ne sírják magukat ahelyett, hogy szembesítenék őket a saját felelősségükkel a teendőket illetően.

A klímatudósok eddig a 1,5 fokos felmelegedés elkerülését ambiciózus célnak tartották, amiről mostanra a csodavárásra váltottak. Dahl felfogása tükrözhet jó hozzáállást is, ám lehet, hogy tudóstársaival együtt csak hitegeti magát egy történettel. Egy olyan önámítással, amivel elkerülheti a kétségbeesést.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Tudomány-technika Így védték meg a kiberbiztonságot – beszámoltak a parlamenti bizottság előtt
Privátbankár.hu | 2024. október 1. 18:16
A Gazdasági Bizottság elfogadta a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága éves beszámolóját.
Tudomány-technika Megérkezett Elon Musk felmentőserege
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 30. 08:58
Dokkolt a SpaceX űrkapszulája a Nemzetközi Űrállomáson, felcsillant a remény a hazatérésre az ott ragadt űrhajósoknak.
Tudomány-technika A világ 10 leggyorsabb repülőgépe
Elek Lenke | 2024. szeptember 29. 10:21
Van, amikor a gyorsaság a fontos, van, amikor a biztonság. A milliárdos üzletemberek körében presztízskérdés, hogy milyen – többnyire magángéppel - érkezzenek egy fontos szerződés aláírására, míg a politikusok esetében a gyorsaság mellett a biztonság a legfontosabb szempont. Az amerikai Travel and Leisure összeállította a világ leggyorsabb személyszállítóit, természetesen a katonai gépek kivételével.
Tudomány-technika Klímaváltozási fásultság? Épp nincs itt az ideje!
Dr. Ács Barnabás, Ph.D | 2024. szeptember 25. 15:01
Újabb hőmérsékleti rekordok dőltek meg idén, és a szélsőséges időjárási események ismét bizonyítják, hogy az ember által okozott klímaváltozás mennyire komolyan fenyeget bennünket.
Tudomány-technika Van egy kis gond az iPhone16-tal
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 17. 09:17
Vannak, akik csalódottak. 
Tudomány-technika Ventilátort csinál a villanyórából és már lázadnak is ellene, mi az?
Buksza blog | 2024. szeptember 15. 17:03
A nagyvállalatok őrült hajszaként élik meg a mesterséges intelligencia alkalmazását, amiben nem szabad lemaradniuk, ugyanakkor két olyan következménnyel kell számolniuk, amire nem számítottak.
Tudomány-technika Elon Musk megsétáltatta őket az űrben, biztonságban földet értek a történelmet író űrhajósok
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 15. 13:11
Épségben hazatértek a Polaris Dawn misszió tagjai.
Tudomány-technika Kigyomlálja a romantikát a randizásból az MI
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 15. 11:47
Nincs is annál aranyosabb, mint amikor egy fiú ügyetlenül próbál udvarolni egy lánynak, ám ebben benne rejlik a visszautasítás kockázata. Hacsak nem lép közbe kerítőként a mesterséges intelligencia.
Tudomány-technika "Az utolsó órában vagyunk" - figyelmeztet a hatóság
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 14. 09:56
Az érintett cégek ugyan megugrották a NIS2 kiberbiztonsági irányelv jelentette első akadályt, de ez nem az út vége, hanem az eleje. Sietni kell, ha a következő lépéseknél sem akarnak lemaradni - figyelmeztet Bor Olivér, az SZTFH kommunikációs és kiberbiztonsági szakértője, aki szerint nem lehet, és nem is éri meg ügyeskedni az október 18-án élesedő szabályozás kapcsán. Interjú.
Tudomány-technika Kiderült, megérte-e várni az új iPhone-ra
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 10. 10:55
Hétfőn volt az Apple őszi bemutatója.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG