5p

Klasszikus vs. fapados utasbiztosítások: melyik éri meg jobban, mire és mennyit fizetnek? 

A válasz elsősorban az egyéni igényektől és az utazási szokásoktól függ, így például attól, hogy viszünk-e magunkkal jelentősebb összegű készpénzt, családdal vagy nagyobb társasággal utazunk-e, fontos-e, hogy a poggyászunk magasabb összegre legyen biztosítva, és van-e az utasok között várandós nő vagy idősebb személy. Ezeket mérlegelve viszont sokat spórolhatunk.

Fapados utasbiztosítás törlésre, késésre és útlemondásra

A fapadosoknál köthető utasbiztosításokat kifejezetten a repülős utakhoz alakították ki. A Ryanair utasbiztosítása például plusz díj felszámítása nélkül téríthet a járat törlése és késése után, és a Wizz Air termékéhez hasonlóan a repülőjegy árát is állja, ha betegség vagy baleset miatt meghiúsul az utazás (a hazai diszkont légitársaság egyébként a szállásköltséget is fizetheti ez esetben). De jó tudni, hogy ez utóbbi – az útlemondás – az egyik legdrágább elem, amit a fapados biztosítás díja akkor is tartalmaz, ha ez számunkra nem fontos szolgáltatás. 

Nem érdemes tülekedni Ferihegyen. Előre kell megkötni a biztosítást. Fotó: privátbankár/Mester Nándor
Nem érdemes tülekedni Ferihegyen. Előre kell megkötni a biztosítást. Fotó: privátbankár/Mester Nándor

Bár a fapados biztosítások fedezetei általában korlátozottabbak, mint a klasszikus termékeké, néhány esetben mégis az előbbiekkel járhatunk jobban - mondja a CoverMe elemzője, Paál Balázs. A várandós nők a 24-28. héttől a legtöbb biztosítónál nem köthetnek a terhességi komplikációk miatt szükséges orvosi kezelés vagy útlemondás költségét korlátlanul fedező biztosítást, ám a Wizz Air a terhesség 28. hete után is korlátozás nélkül fizeti ezeket, ha egy szakorvos igazolta az utazásra alkalmasságot. 

A klasszikus utasbiztosítások többségével szemben a fapados biztosítások készpénzt is fedezhetnek: a Wizz Air például maximum 90 ezer forintig, míg a Ryanair 500 euróig (mintegy 190 ezer forintig) téríthet pénzünk ellopása vagy elvesztése esetén - feltéve, hogy ezt a rendőrségen bejelentettük. A poggyászkárokat a biztosítók általában maximum 400-500 ezer forintig állják. A Ryanair ebben az esetben is nagyvonalúbb: az ír fapados biztosítási összege 1500 euró, azaz közel 600 ezer forint a csomagokra. 

Fapados kötés 

Mivel a fapadosok által kínált biztosítást csak a repülőjegyhez lehet megkötni, így nem kell még az alkusz vagy a biztosító oldalán is regisztrálnunk, továbbá a személyes adatainkat is elegendő egy alkalommal, a repülőjegy foglalásakor megadni. A fapadosoknál nincsenek különböző csomagok és kiegészítők, ezért ezeket az utasbiztosításokat néhány kattintással meg lehet kötni, a biztosítási díjat pedig a repülőjeggyel együtt fizethetjük - derül ki a CoverMe elemzéséből.

Az idősebbek és a sportolni vágyók számára egy klasszikus utasbiztosítás lehet előnyösebb 

A klasszikus utasbiztosítások esetében viszont válogathatunk az olcsóbb alaptermékek és a drágább, de a betegségre, a balesetre és az értékeinkre kiemelt fedezetet nyújtó csomagok és kiegészítő biztosítások között. Ezek megkötése így nagyobb odafigyelést igényel, viszont jóval több kockázatra kínálhatnak védelmet, mint a fapadosok termékei.

Aki például extrém sportolást, búvárkodást, hegyi kerékpározást vagy túrázást tervez az utazása során – ráadásul akár még értékes műszaki cikkeit vagy sportfelszerelését is magával viszi –, az csak a hagyományos biztosítóknál (extra díj fejében) kaphat ezekre is kiterjedő biztosítást. 

Akik hosszabb időtartamra (akár egy évre), vagy fizikai munkavégzési céllal utaznak külföldre, azok szintén az alkuszoknál vagy a biztosítóknál köthetnek biztosítást. 
A fapados légitársaságoknál általában nem lehet egy bizonyos életkor (64-70 év fölött) biztosítást kötni az esetlegesen felmerülő orvosi költségekre, a hagyományos biztosítók azonban (jellemzően pótdíjért) akár 90 éves korig is szolgáltathatnak.

A krónikus betegségekre és a strandlopásra is fizethetnek a klasszikus biztosítások 

Biztosításkötés előtt érdemes átnézni a termékismertetőt is. Például van olyan biztosító, ahol kár esetén nem kell a cascónál ismert önrésszel is beszállnunk, ám a fapadosoknál valószínűleg nekünk is a zsebünkbe kell nyúlni baj esetén.  A krónikus betegséggel utazóknak is csak a klasszikus biztosítások jelenthetnek megoldást, ezek általában az ismert betegségek szövődményeit, súlyosbodását is fedezik – igaz, gyakran csökkentett értékben. 

A személyes vagyontárgyaink biztonsága sem mellékes: a klasszikus utasbiztosítások például a mobil vagy a tablet, illetve a sportfelszerelések strandon történt lopását is fedezhetik.

Olcsóbb lehet a klasszikus 

Aki nem akar a csomagok és a kiegészítők között válogatni, hanem egy általános fedezetet keres egy átlagos repülős utazásra, annak jó választás lehet a fapadosok utasbiztosítása. 

Hosszabb utaknál vagy több utazónál viszont már komoly tétel a biztosítás díja, és ezen főként a klasszikus biztosítások személyre szabásával spórolhatunk sokat. Ha ezek mellett döntünk, érdemes több ajánlatot is összehasonlítani és figyelni a kedvezményekre: a gyerekek után például akár 50 százalék, a csoportoknak 10 százalék, a családoknak a felnőttek díjából 5-20 százalék kedvezmény járhat, de 10 százalékot takaríthatunk meg azzal is, ha online kötjük meg a biztosítást - mutat rá a CoverMe digitális biztosítási platform elemzője.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Turizmus Újabb kényszerszünet Münchenben
Privátbankár.hu | 2023. december 5. 08:56
Az ónos eső átírta a forgatókönyvet. 
Turizmus Klasszis TopDesign 2023: íme, a győztesek!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 10:36
November 30-án, a napokban megnyílt ötcsillagos pesti belvárosi Hotel Dorotheában átadták a győzteseknek a díjakat a Klasszis Csoport által meghirdetett Klasszis TopDesign 2023 gálaestjén.
Turizmus Mit nekik a háború! Nem otthon várják az oroszok a Gyed Marózt
Elek Lenke | 2023. november 28. 15:04
Az oroszok lassan megszokták a háborút – már azok, akik túlélték. Az óriási ország egyes régióiban ugyanúgy zajlik az élet, mintha nem tartana évek óta az öldöklés. Az emberek az ünnepre készülnek, vásárolnak – és utaznak.
Turizmus Tudta, hogy a szomszédunkban lesz az európai Yellowstone park?
Kormos Olga | 2023. november 26. 17:44
Romániának óriási ambíciói vannak, hogy egy hatalmas új vadonrezervátumot hozzon létre Európa szélén, és már nagy lépéseket tett a megvalósítás érdekében.
Turizmus Dobogón a horvát tengerpart, menő bizonyítványt "kaptak" a turisták
Privátbankár.hu | 2023. november 21. 17:01
Az európai idegenforgalom egyes országokban elemi erővel állt vissza a koronavírus-járvány előtti szintjére. 
Turizmus Józanság, Netflix és MI - így utazunk majd jövőre
Elek Lenke | 2023. november 19. 14:21
Mi várható a turisztikában 2024-ben? Belép a mesterséges intelligencia, fontos lehet az alkoholmentes kínálat és a streamingszolgáltatók is nagy befolyásra tesznek szert.
Turizmus Politikai vihar készülődik a magyarok által is kedvelt turistaparadicsomban
Privátbankár.hu | 2023. november 19. 12:21
Változtatna az ország külpolitikai irányvonalán a Maldív-szigetek új elnöke, de mit szól ehhez India?
Turizmus Új szállodamárka érkezett Budapestre, vajon mennyibe kerül a dunai kilátás?
Privátbankár.hu | 2023. november 19. 09:11
Az Újlipótvárosban adták át a Marriott különleges almárkájának első magyarországi egységét.
Turizmus Rossz ötlet éhesen, szomjasan elindulni - nyitnak a karácsonyi vásárok
Elek Lenke | 2023. november 18. 17:52
Kinézek az ablakon: még minden csupa zöld. Alig látni idén sárga leveleket, aminek okát agrárszakemberek is kielemezték már, lásd klímaváltozás. Ugyanakkor a hétvégén nyílnak a karácsonyi vásárok, elkezdődik a több mint egy hónapig tartó fogyasztói-vásárlói áruzuhatag. Ez lett a harminc éve még csak „ártatlan” fényes-kedves-ünnepi hangulatú belvárosi sétákból. Elek Lenke jegyzete.
Turizmus Így alakult a hazai turizmus az ősz első hónapjában
Privátbankár.hu | 2023. november 8. 08:50
Szeptemberben a vendégek száma 9,4, a vendégéjszakáké 5,8 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG