<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
8p

Számos budapesti épület idézi fel a magyar főváros bohém múltját, de egyik sem olyan elbűvölő, mint az UNESCO által megőrzött Matild-palota – írja a tekintélyes amerikai Travel and Leisure. A bennfentesnek tűnő szerző ezután részletesen bemutatja a két palota történetét, majd megjegyzi, hogy „130 vendégszobájában és lakosztályában finom magyar hímzések és mozaikcsempék motívumai idézik a Gellért termálfürdőt, amely a város egyik leghíresebb szecessziós stílusú épülete.”

A lap szakértői idén is kiválasztották a világ l00 legjobb új szállodáját. Mindez nem csak egyfajta szakmai vetélkedésről szól, hanem egyben támpontot nyújt arra nézve, mivel lehet ma sikert elérni ezen a hatalmas, nemzetközi piacon. Világszerte luxus szállodák ezrei várják a vendégeket, köztük klasszikus márkák, és mindig feltűnnek teljesen új koncepcióban gondolkodók is. A paletta széles és sokszínű, a fényűző párizsi butikhoteltől az afrikai kunyhókig, vagy éppen Hanoi régi, de gyönyörűen felújított palotáiig.

Európára vetve szemünket, az tűnik ki, hogy mostanában elsősorban a patinás, régi épületek luxus szállodaként való újra teremtése az, ami szakmai rangot és üzleti eredményt hoz, legyen szó bármelyik fővárosról az öreg kontinensen.

A legjobbak között a Matild-palota.A legjobbak között a Matild-palota.

Oroszlánüvöltés, fenntarthatóság és társasági szalon

Ennél izgalmasabb azoknak a régióknak a fejlődése, ahol 100 éve még egy emeletes épület sem állt. A listán meglepően sok afrikai szálloda szerepel, de nem tunéziaiak vagy egyiptomiak. Botswanában található a DumaTau, amely a Wilderness Safaris lánc legújabb tagja. A komplexum nyolc sátorból áll, egy magaslaton, festői kilátással, alant pedig elefántok frissülnek a lenti lagúnában. A hotel – mely helyi nyelven oroszlánüvöltést jelent - több tucat vándorló faj csapásán fekszik, a nagymacskáktól a ritka madarakig különleges állatokat lehet közelről megfigyelni, akár a társalgó ablakán keresztül, akár a medencéből.

Persze, ma egy szafari szálloda nem a vadászatról szól, hanem a fenntarthatóságról, amit itt igen komolyan vesznek, a napenergiától az építészeti elemként használt anyagok, például falécek újra hasznosításáig. A kulináris kínálat  főszereplői a zöldséges és a helyi receptek – a vacsoráról csak a tábor villódzó fáklyafénye és a sakálüvöltés vonja el a figyelmet.

Afrikai, de másképp: egy erdő mögött rejtőzik a kenyai Nairobiban az Eden, amelyet Anna Trzebinski tervezett saját magának, 30 évvel ezelőtt, de nemrég döntött úgy, hogy megosztja otthonát idegenekkel. Víziója egy modernkori társasági szalon létrehozása, amely összeköti a helyi kreatívokat a kíváncsi utazókkal, hogy bemutassa a Nairobiban lüktető energiát, és felhívja a figyelmet olyan programokra és lehetőségekre, mint az élvonalbeli stúdiók művészeti túrái vagy a vállalkozókkal folytatott befektetési műhelye meglátogatása.

A Kisawa Sanctuary - Mozambik Benguerra-szigetén-  Nina Flohr vállalkozó és filantróp ötlete (eredetileg azért hozták létre a telepet, hogy segítse a helyi közösségeket, és megvédje az őket körülvevő állat- és növényvilágot)

Ez ma egy 700 hektáros trópusi édenkert, amelyet a szomszédos nemzeti tengeri park türkizkék vize határol. A 12 szellős rezidenciát pasztell színekbe öltöztették, hogy tükrözze a környék természetes színeit és nyugalmát. A közeli Bazaruto Tudományos Tanulmányi Központ látogatását feltétlen ajánlják az ide érkezőknek, ez egyfajta afrikai tengeri obszervatórium,  ahol a világ minden tájáról érkező kutatók felfedezik az Indiai-óceán egyik leggazdagabb és legkevésbé látogatott szubtrópusi ökoszisztémáját

Gyógyulj a szigeten, internet nélkül

Az egzotikus szigetvilágokat persze könnyű eladni, de ma már nem elég csupán a romantika és kikapcsolódás ígérete. A Maldív-szigetek szerelmeseinek ajánlják a Joali nevű atollt, ahol az alkalmazottak nagy része tréner, terapeuta vagy táplálkozási szakemberek. Az első osztályú személyzet nemcsak a kulináriáról tud sokat, hanem a lélekről, a bőrről, az ellazulásról, az energiáról, a watsu terápiáról és az ayurvédikus masszázsokról.

Mesés helyszín a Maldív-szigeteken.Mesés helyszín a Maldív-szigeteken.

Annak érdekében, hogy a vendégeknek legyen idejük a lehető legnagyobb mértékben kikapcsolódni a munkából, ott tartózkodásuk alatt wi-fi csak a villákban érhető el, a parton és másutt nem. Az étkezés az új divat szellemében jobbára vegetáriánus és vegán, és minden alapanyag a közelből származik, olykor egyenesen a kertből.

A The Ritz-Carlton  - ugyancsak a Maldív-szigeteken – épülete a néhai ausztrál építész, Kerry Hill hattyúdala. A szél és a hullámok örvényléséből kiindulva ultramodern víz feletti villákat tervezett. Mindegyik napelemekkel működik, és saját medencével rendelkezik. A gyógyfürdő egy lagúna fölött, gólyalábakon áll. A gyerekek számára olyan program is elérhető, ahol Jean-Michel Cousteau környezetvédelmi nagykövetei betekintést nyújtanak az óceánok világába.

Ragasz arannyal törött kerámiát!

A Roku Kyoto a hajdani japán főváros egyik gyöngyszeme. A szálloda elbájoló természeti környezetben található, az Okitayama Park és a Tenjin folyó szomszédságában, cédrusfáktól körbe ölelve, évszázados kőlámpásokkal díszítve, amelyek egykori templomokból származnak. A Rinpa művészeti iskola hatására az üdülőhely továbbra is támogatja a kezdő művészeket. A belső terek a helyi gyártók munkáit mutatják be, a szobák kerámia teáskészleteit is ők készítették. A portán számtalan érdekes programot ajánlanak a vendégeknek, a törött kerámia arannyal történő javításáról szóló oktatástól kezdve a környező dombok buddhista szerzetes által vezetett túrázásáig. A természetes meleg források szintén jelentős vonzerőt jelentenek. A szabadtéri termálmedencékből nagyszerű kilátás nyílik a hegyekre.

Dél-Amerika sem marad el újabban a turisták kényeztetésében: bár Guatemala luxus szállodai kínálata nem olyan gazdag, mint a szomszédoké, Mexikóé és Belizé. A Villa Bokéh azonban többet is túlszárnyal az ottani resortok közül. Bougainvilleák szegélyezte kertek, mesterséges lagúna a délutáni evezéshez, üvegházacska a jógához és a meditációhoz, és persze gyógyfürdők. A kétszintes haciendát az ország legtehetségesebb fiatal művészei keltették  igazán életre. Clara de Tezanos multimédiás installációja vagy Fernando Poyon kukoricahéjából készült szobra különösen figyelemre méltó.

Feljövőben Dél-Amerika

A hatalmas hegyek, szabálytalan sziklaszirtek, az égen átsuhanó hatalmas kondorok, és mindez az ősi Patagóniában, valahogy azt sugallja, milyen kicsi és jelentéktelen az ember. Az argentin Explora El Chaltén szálloda célja, visszavezetni a vendéget egy hajdani civilizációba, ami felér egy kultúrsokkal. A legjobb argentin séfek, Pablo Jesús Rivero és Guido Tassi által tervezett ízletes locavore menüvel különösen vonzó. Az Explora alapítója, Pedro Ibáñez ugyanazt a modellt követte, mint hat másik szállodájában. Mindez egy természetvédelmi terület közepén, kirándulásokkal, jégtúrákkal, sziklamászással gazdagítva.

A Rosewood márka dél-amerikai debütálása Brazília legnagyobb városában, Sao Paoloban egy Jean Nouvel által tervezett toronyban valósul meg. Homlokzatát egy lépcsőzetes függőleges kert borítja, amelynek célja, hogy felidézze a közeli esőerdők hangulatát. A francia belső építész szupersztár, Philippe Starck irányította az enteriőrök megtervezését, a fürdőkádaktól (amelyek mindegyike egyetlen márványdarabból faragott) a dekoratív, falra függesztett gitárokig, amelyeket brazil zenei legendák írtak alá. A szállodába több mint 450 – elsősorban dél-amerikai művész - alkotását rendeltek meg.

Lakj helyőrségben, gyönyörködj kacsacsőrű emlősökben

Az indiai Six Senses Fort Barwara-ba látogatók úgy érzik, mintha beléptek volna egy időgépbe: a szálloda egy felújított 14. századi helyőrségben található, amely egykor egy radzsasztáni királyi család tulajdonában volt. A 700 éves falakon belül buja kertek, tele őshonos növényekkel és pálmafákkal és persze medencékkel. A Six Senses márka arról ismert, hogy a wellnessre helyezi a hangsúlyt,

Ausztrália is követi a természet iránti vágy teljesítését:  a Silky Oaks Lodge, amely 40 faházból álló komplexum, a világ legrégebbi esőerdeje mellett helyezkedik el. A közeli Mossman folyó számos vadon élő állatnak ad otthont, beleértve a kacsacsőrű emlősöket is. A vendégeket dzsungelfürdők, kézműves bútorok, helyi fogások és erkélyes függőágyak várják.

Tasmánia eddig nem nagyon szerepelt még a milliomosok úti céljai között sem - akik már mindenütt voltak – de most friss úti cél elé nézhetnek: Hobartban, amely a tasmán sziget legnagyobb városa, a Marriotthoz tartozó Luxury Collection márka neve fémjelzi az új szállodát. Ez kívülről nem emlékeztet az őslakók világára, hiszen art deco stílusú épületből, és ultramodern külön pavilonból áll. A 152 szoba különlegessége, hogy régi, 19 századi kandallók és különleges tasmániai fából készült mennyezet adják meg egyedi hangulatát.

Címkék: Turizmus Szálloda

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Turizmus II. Erzsébet nevét veszi fel egy francia kisváros reptere
Elek Lenke | 2022. szeptember 28. 19:41
Világszerte a legkülönfélébb módokon rótták le az emberek a tiszteletüket, amikor II. Erzsébet brit királynő szeptember 8-án meghalt.
Turizmus Ez az Atlantisz sosem süllyed el - dubaji séfparádé, milliárdokért
Elek Lenke | 2022. szeptember 24. 12:09
Lehet-e bármilyen újdonságot mondani, azon szűk réteg tagjainak Dubajról, akik rendszeresen visszajárnak a turizmus eme virágzó városállamába? Ugyanakkor Magyarországon olyannyira ismert lett a név, hogy bekerült a köznyelvbe is - példátlanul -, ilyen a többféle értelmű dubajozni ige. Ám most még ezen is túl akarnak tenni: a világ legnagyobb luxusszállodáját október elején nyitják meg.
Turizmus Terminál-építés, járványokra tekintettel – a Changi ebben is élre tör
Elek Lenke | 2022. szeptember 18. 20:35
A Changi, Szingapúr híres reptere évek óta a világ legjobbnak ítélt légi csomópontja. Most új technikai újdonsággal rukkol elő e gigantikus létesítmény menedzsmentje, csökkentendő a jövőben kialakuló járványok veszélyességét.
Turizmus Rengetegen kerülhetnek utcára a vendéglátásban
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 13. 09:51
Pedig a júliusi számok még jók voltak, de a kilátások már kevésbé rózsásak.
Turizmus Az Esterházy birodalom, ma - Virágzó turisztikai nagyvállalat Burgenlandban
Elek Lenke | 2022. szeptember 11. 18:13
Ahol a hagyomány modern utakon jár – olvasom a csinos prospektus elején a szlogent, miközben több száz éves falak között sétálunk. A – közös - múlt meglehetősen mozgalmas volt, de milyen a jelen?
Turizmus Jók a turizmus számai, de az energiaárak bezárásokat hozhatnak
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 6. 10:21
A külföldiek jönnek, a magyarok mennek, a szektor talpraállása folytatódott - eddig.
Turizmus Jön egy újabb Concorde-utód szuper repülőgép
Szakonyi Péter | 2022. augusztus 21. 09:50
Egy lépésre a kétszeres hangsebességtől.
Turizmus Rágógumi fal, tésztamúzeum, Carhenge – A világ legfurcsább turistalátványosságai
Elek Lenke | 2022. augusztus 14. 05:48
Miből lehet turista látványosság vagy kiállítás? Mindenből. Emlékezzünk csak Örkény zseniális egypercesére, amikor a portás összeállít fél óra alatt egy Hubauer Sándor emlékkiállítást.
Turizmus Szépen épül vissza a hazai vendéglátás
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 10:14
A második és harmadik járványhullám ellen hozott tavaly év eleji korlátozó intézkedések egy évvel ezelőtt fokozatos feloldása miatt a következő hónapokban a növekedési ütem már lassulni fog, de a növekedés továbbra is fennmaradhat - vélik a Magyar Bankholding elemzői.
Turizmus "Nem az olcsó forint miatt jöttem ide, de én is érzem" - turistákat kérdeztünk a zuhanó forintról, videó
Bendl Vera – Izsó Márton | 2022. augusztus 6. 18:11
Vannak, akik azért jönnek Magyarországra, mert a valutájuk egyre többet ér, mások csak érzékelik a hatást. Megint mások egyszerűen izgalmasnak tartják az országot. 
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG