<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Tízezer év múlva valószínűleg nyoma sem lesz a svájci Hôtel des Horlogersnek, de lehet, hogy már előbb, magától eltűnik. Ami nem gond: sőt, ez a tulajdonos akarata.

Mondhatnánk persze, kit érdekel, hogy áll-e még egy épület 10 ezer év múlva, meg hogy régen semmi nem műanyagból épült… De tény, hogy a tájba simuló 50 szobás szállodát, amely Genftől északra, nagyjából egy órás autóútra nyílt meg, szándékosan úgy tervezték, hogy egy nap magától lebomoljon és eltűnjön a tájban. Ugyanis minden természetes vagy biológiailag lebomló anyagból készült: a környező fenyőerdők szolgáltatták a fát, a falakat helyi kövekből emelték, a Literie Bonnet ágynemű pamut, még a szőnyegragasztó és az íróeszközök is környezetbarátok.

Fotó: Hôtel des Horlogers
Fotó: Hôtel des Horlogers

Ültesd el a ceruzát!

 Ami az utóbbit illeti, arra biztatják a vendégeket, hogy vigyék haza a szobákból a ceruzákat és ültessék el azokat; a hegyénél, egy speciálisan kialakított kapszula belsejében ugyanis kakukkfűmag található, ami egy idő után kihajt.

Ez a részletekre való odafigyelés valójában nem lehet meglepő azok részéről, akik a világ legprecízebb óráit készítik. A Hôtel des Horlogers (azaz az „órások szállodája”) az Audemars Piguet márka első vendéglátó projektje. Az első műhelyt 1875-ben alapították, a mostani szálloda szomszédságában. 

Az ingatlan a Vallée de Joux-ban található, Svájc óragyártásának történelmi központjában. A  projekt létesítésénél az volt a legfontosabb szempont, hogy a jövőben gondolkozzon és fenntartható legyen. A megnyitó előtt André Cheminade vezérigazgató elmondta, hogy az ingatlanban való tartózkodás „kisebb környezeti lábnyommal jár, mintha sátrat verne valaki a völgyben”.

Fagyökerek a hallban

A neves dán építésziroda, a Bjarke Ingels Group vállalta a kihívást, hogy megtervezze a projektet, egyszersmind megszerezze a svájci Minergie-ECO-tanúsítványt, amely a környezeti fenntarthatóság legszigorúbb szabályrendszere. 

Fotó: Hôtel des Horlogers
Fotó: Hôtel des Horlogers

Ennek a gondolatnak a jegyében rendezték be a belső tereket is. A dekoráció felidézi a környező erdő hangulatát, a vendégek a hallban egy csüngő fagyökerekből álló szobor alatt sétálnak el, mielőtt elérnék a recepciót, amely egy ammonitfosszíliára emlékeztet.

Érdekes, hogy amit a Hôtel des Horlogers-ben nem talál meg az ember, azok éppen a túlméretezett faliórák - mintha eltűnt volna az idő… Órákat csak az alkalmazottak és a vendégek csuklóján lehet látni. Az egész szálloda a nyugalmat sugározza, a pihenést szorgalmazza, és nem a rohanó életet.

Órakészítési mesterkurzus, múzeum, meg a Michelin-csillagok

Az órarajongók sem fognak azonban csalódni – különösen, hogy pár perc alatt odaérnek a szomszédos óramúzeum kapujához. A Musée Atelier Audemars Piguet-ben, amelyet szintén a dán cég tervezett, több mint 300 különleges időmérő remek látható. Aki szeretné, az ötórás órakészítési mesterkurzuson is részt vehet.

Fotó: Hôtel des Horlogers
Fotó: Hôtel des Horlogers

Ami a vendéglátás színvonalát illeti, ugyancsak csúcsteljesítményekről beszélhetünk: az ínyenceket a három Michelin-csillagos francia séf, Emmanuel Renaut étlapja várja.

Turizmus Rárepül Ázsiára az Emirates
Privátbankár.hu | 2023. január 18. 14:31
Miután Kína ismét megnyitotta határait és enyhítette a koronavírussal kapcsolatos beutazási korlátozásait, az Emirates a közelgő Holdújév előtt, az élénkülő utazási igényekre reagálva növeli járatainak számát Ázsia több részén. 
Turizmus Szüzek túrája – Turisztikai programok, csak nőknek
Elek Lenke | 2023. január 14. 19:09
Igencsak megosztó trend, de létező: számos utazási iroda és turisztikai célpont szervez utakat, csak nőknek, és persze, akik mindezt kitalálják, azok sem férfiak...
Turizmus A külföldi turisták húzzák fel a magyar szálláshelyek bevételeit
Privátbankár.hu | 2023. január 12. 08:54
A belföldi vendégek száma alig emelkedett tavalyhoz képest, a külföldieké viszont szépen megugrott.
Turizmus Nem akarja megvenni valaki Elvis magángépét? Ma is százezrek követik, merre járt
Elek Lenke | 2023. január 11. 15:23
Magyar kétkezi milliárdosok figyelmébe: vasárnapig még lehet licitálni Elvis Presley magángépére, amely a Roswell International Air Centerben parkol 1982 óta. Most azonban aukción szerepel a floridai Kissimmee-ben. A kikiáltási ár nem magas, 100 ezer dollár, de a gép alapos rekonstrukcióra szorul.
Turizmus Tönkre veri az éttermeket és a hoteleket a drága energia
Privátbankár.hu | 2023. január 10. 10:30
Lassabb lehet a nem európai turisták visszatérése.
Turizmus Jó hír az oltatlanoknak, mégsem zárnak le egy fontos országot előttük
Privátbankár.hu | 2023. január 9. 12:53
Visszavonták Thaiföldön azt a szabályt, amelynek értelmében csak oltottak utazhattak volna be az országba.
Turizmus A németek szeretik a legjobban Horvátországot
Privátbankár.hu | 2023. január 2. 13:58
Tavaly 18,9 millió turista látogatott Horvátországba és 104,8 millió vendégéjszakát töltöttek el, a vendégek száma 37 százalékkal, a vendégéjszakáké 25 százalékkal volt több az előző évinél - közölte hétfőn a horvát turisztikai minisztérium, az általa elindított eVisitor rendszer adatai alapján.
Turizmus Ebből még baj lehet: a beérkező kínai turisták több mint fele covidos olasz adatok szerint
Privátbankár.hu | 2022. december 28. 16:57
Kínában szabadon engedték a vírust, új variánsok is érkezhetnek Európába.
Turizmus Egyiptom főszezon előtt - megindultak a magyarok
Szakonyi Péter | 2022. december 22. 15:51
December elején elindult Kairó és Budapest között a heti harmadik közvetlen járat, jövő tavasszal pedig visszaáll a "békeidők" menetrendje, vagyis hetente négy járattal köti össze Egyiptomot Budapesttel az Egyptair. A téli főszezon előtt a helyszínen, vagyis a Vörös-tenger partján jártunk, hogy friss tapasztalatokat tudjunk megosztani olvasóinkkal.
Turizmus El se hisszük: egy országban enyhítenének a legbosszantóbb repülőtéri korlátozáson
Privátbankár.hu | 2022. december 15. 10:17
Egy deciről két literre emelnék a biztonsági ellenőrzésen átvihető folyadékmennyiséget a britek.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG