3p

A megugró energiaköltségek szokatlan helyeken is felütötték a fejüket – az apácáknak is foglalkoznia kell a kérdéssel.

A délkelet-franciaországi Notre-Dame-des-Neiges apátságban élő apácák minden követ megmozgatnak annak érdekében, hogy képesek legyenek fenntartani a történelmi épületet, és kifizessék a megugró számlákat. A Guardian cikkében mutatta be a ciszterci rendi apácákat, akik roppant leleményes módon a saját forrásvízükből és illóolajokból készült tisztítószereket árulnak az interneten és a helyi üzletekben.

A ciszterci rendi apácák 18 hónappal ezelőtt költöztek be az Ardèche-ban található apátságba, amelyet több mint 445 hektár, főként erdő vesz körül, miután a 170 éven át itt élő trappista szerzetesek létszámuk csökkenése és az utánpótlás hiánya miatt elhagyták azt. Az épület rendkívül neves, hiszen például 1878 szeptemberében leghíresebb vendége Robert Louis Stevenson skót író volt, aki 28 éves korában járt itt, a Cévennes-hegységben tett 12 napos, közel 150 kilométeres túraútjának részeként, amelyet egy művében is elmesélt.

Egy apátsági épület fenntartása komoly összeget visz el
Egy apátsági épület fenntartása komoly összeget visz el
Fotó: Wikimedia Commons/Poucheline

Magas a rezsi

A trappista szerzetesek a csendes és magányos elmélkedésnek szentelték az életüket, azonban a ciszterci nővérek más utat választottak: az imádság mellett szappanokat és tisztítószereket gyártanak, és a közösségi médiában is aktívan dokumentálják mindennapjaikat. A kis közösség havi szinten 400 üveg tisztítószert állít elő, amelyeket az apátsági boltban vagy az interneten árulnak. Erre szükség is van, hiszen ahogy arról az apácák egyike, Marine nővér beszámolt:

"Csak a villanyszámla havi 5000 euróra rúg, annak ellenére, hogy rendkívül ügyelünk arra, hogy minél takarékosabbak legyünk".

A rendkívül modern szemléletű nővérek annak érdekében, hogy 2025-re energiafüggetlenné váljanak, 100 ezer eurós közösségi gyűjtést is indítottak, hogy napelemeket szereljenek fel az apátság tetejére, generátorokat a területet átszelő patakokba, és a geotermikus energia használata is felmerült.

Régi-új

A cikk emlékeztet, a ciszterci elvek szerint élők hagyományosan három foglalkozásnak szentelik magukat: a liturgia végzésének, a kétkezi munkának és az olvasásnak, így a munka a rend mindennapjainak fontos részét képezi. A Notre-Dame-des-Neiges apácáinak azonban mindezek mellett akad ideje szórakozásra is, az Air des Neiges néven forgalmazott termékek mellett hóemberépítős, szánkózós videókat is közzétettek már.

Több illatban és típusban is árulják a tisztítószereiket
Több illatban és típusban is árulják a tisztítószereiket

A rezsiköltségek térítése mellett Marine nővér szavai szerint konkrét céljaik is vannak – meg akarják változtatni a szerzetesi életről alkotott képet:

"Az embereknek gyakran nagyon szigorú elképzelésük van a szerzetesi életről, de ez nem akadályoz meg minket abban, hogy megtapasztaljuk az igazi örömöt, a frissességet és az egyszerűséget; ez egy módja annak, hogy azt mondjuk a fiataloknak: létezünk, ha érdekel ez az élet, lehetséges."

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Turizmus Mibe kerülhet egy európai vakáció a túloldalról?
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 12:55
Egyelőre kiszámíthatatlan, hogy idén nyáron több amerikai turista árasztja-e el Európát, mint tavaly, mert az utazni vágyok céljai és lehetőségei ellentmondanak egymásnak.
Turizmus Az oroszok kezdik felfedezni Oroszországot - Van, aki nem szobát vesz, hanem szállodát
Elek Lenke | 2024. június 9. 15:19
A kívülálló azt gondolná, hogy egy olyan országban, ahol naponta halnak meg a frontra küldött katonák, kisebb bajuk is nagyobb az állampolgároknak annál, hogy azon törjék a fejüket, hova is utazzanak nyaralni.
Turizmus Mit csinálnak az olaszok, hogy kezelni tudják a turistaáradatot?
Mester Nándor | 2024. június 8. 17:33
Egymás után jelentenek be különféle szigorításokat a jelentősebb európai turisztikai célpontokon. Egyelőre még nem látszik, hogy sikerül-e megállítani az egyre nagyobb hullámokat. Arra pedig alig van példa, hogy az adott ország kormánya, a helyi önkormányzatok és a turisztikai szakmai szervezetek közösen találnának ki valami életszerű gyakorlatot a túlturizmus (overtourism) kezelésére. Olaszország jó példa, bár Velence lépései miatt most sokan tiltakoznak.
Turizmus Kezd felpörögni a turizmus egész Európában
Privátbankár.hu | 2024. június 7. 14:10
Az európai uniós tagországok szálláshelyein eltöltött vendégéjszakák száma 7 százalékkal 452,6 millióra emelkedett 2024 első negyedévében az előző év azonos időszakához képest - közölte az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken.
Turizmus Megnéztük a világ egyik legszebb katedrálisát – galéria!
Privátbankár.hu | 2024. június 2. 18:46
Az északkelet-franciaországi Elzász kellemes hely és igazán bővelkedik látnivalókban – a közelmúltban mi is ellátogattunk oda.
Turizmus Milliárdokat herdált el az Orbán-kormány a vidéki turizmusra? - A hét videója
Izsó Márton-Mester Nándor-Vég Márton | 2024. május 31. 18:56
Egy évtized alatt sem sikerült milliárdokból olyan látványosságot varázsolni vidékre, ami miatt a külföldi vendégek elhagynák Budapestet. Ki fog megszállni a luxusszállodákban? Budapest turizmusa viszont újra szárnyal. Ezektől a témákról is beszélt a hét videójában Mester Nándor és Vég Márton.
Turizmus Elriasztja a külföldieket, ami most Magyarországon zajlik?
Privátbankár.hu | 2024. május 29. 08:30
A külföldi turisták kevesebb éjszakára szálltak meg áprilisban, mint egy évvel korábban.
Turizmus Olaszországban van megoldás a turistaáradat kezelésére
Privátbankár.hu | 2024. május 27. 17:22
Hogyan akarják megfékezni a túlzott turistaáradatot Európában és főleg Olaszországban? Mi lesz az Airbnb sorsa és mit tehetnek az önkormányzatok. Ezekről beszélt felelős szerkesztőnk, Mester Nándor a Trend Fm Reggeli monitor című adásában. A műsor első részében pedig arról, hogy miért folytatódik a lakásdrágulás itthon és hogy mennyit hozott eddig az otthonfelújítási program folytatása.
Turizmus Megújult Bécs egyik különleges látványossága - érdemes megnézni
Vágó Ágnes | 2024. május 14. 11:32
A 2023-24-ben teljesen felújított és átalakított, nemrégiben ismét megnyílt bécsi Hundertwasser KunstHausba látogatott el laptársunk.
Turizmus Horrorárakat hoz az olimpia, de jön a szuperbérlet
Elek Lenke | 2024. május 11. 13:41
A francia főváros az olimpia idejére különleges közlekedési bérletet bocsátott forgalomba, amely lehetővé teszi a sportrajongók számára, hogy egy adott összeg fejében, korlátlanul utazhassanak a város minden olimpiai és paralimpiai helyszínére, a játékok egész ideje alatt.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG