2p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Finoman szólva sem tartozik az állampolgári jogok közé az, hogy az emberek külföldön vakációzzanak, főként, hogy repülőgéppel jussanak el a kiszemelt úti célhoz.

Az idei nyár hőhullámai, az olyan riasztó jóslatok, mint például hogy a Nyugat-Európa időjárását jelentősen befolyásoló Golf-áramlat néhány éven belül leállhat, arra utalnak, hogy a globális klímaváltozás előbb kezdheti éreztetni rettentő hatásait, mint amire a tudósok számítottak. Jóval azelőtt, hogy a fenntartható technológiák átvehetnék az uralmat a gazdaságban.

Ez azt sejteti, hogy a kormányok kénytelenek lesznek vészintézkedéseket bevezetni – írta a Jalopnik hírportál. Elvileg felmerülhetne a hadseregek fenntartásával kapcsolatos károsanyag-kibocsátás korlátozása, ám borítékolható, hogy ez lesz az utolsó, amikhez az államok hozzá fognak nyúlni. Hasonló a helyzet az energiatermeléssel, amelynek korlátozása a gazdaság leállásával fenyeget.

Nem fog kijönni fillérekből.
Nem fog kijönni fillérekből.

Egészen más a helyzet a légi közlekedéssel. Az ausztrál-kanadai Vice médiavállalat egyik anyagában azt taglalja, mi a feltétele annak, hogy a világ országai elérjék 2030-as szén-dioxid-kibocsátási céljaikat. A cikk szerint a kormányok titokban a légi utazások korlátozását tervezik ezek elérése érdekében. Különösen a hosszú távú utakét, mint amilyeneken az Ausztráliát a világ többi részével összekötő légi járatok közlekednek.

A Vice cikkírói szerint az Ausztrália és Európa, illetve Amerika közötti járatok óriási szén-dioxid-kibocsátásának radikális mérséklése látványos eredményt ígér. Ez azt jelentené, hogy kevesebb járat indulna ezeken az utakon, ami a kínálat csökkenése miatt megdobná a repülőjegyek árát.

Egy 2020-ban készült tanulmány szerint az ausztrál légi ipar 2019-ben – tehát a koronavírus-járvány előtti utolsó „békeévben” – 23,8 millió tonna szén-dioxidot bocsátott a levegőbe. Ez kevesebb, mint fele az Egyesült Államok hadserege légszennyezésének és kevesebb, mint négy százaléka annak, amit Szaúd-Arábia fosszilisenergia-ipara produkál.

A légi közlekedést azonban könnyű korlátozni akár járatok számának limitálásával, akár egy jó kis karbonadóval. Mindkettő megdrágítja a turisták utazásait. Ez az, amire jó, ha az olcsó repülési lehetőségeket kedvelő az európai turisták is számítanak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Turizmus Hatalmasat kaszált a Magyarországon is aktív szállodalánc, 800 millió dollárt is visszaoszthatnak
Privátbankár.hu | 2024. február 20. 11:52
Jól futott tavaly a 19 márkát és 6300 szállodát összefogó óriáscég.
Turizmus Turisztikai célpont lett Woodstock, a legendás rockfesztivál helyszíne
Elek Lenke | 2024. február 11. 18:31
Egy generáció legendája lett, szinte az utolsó énekes fellépte után rögtön, az 1969-es amerikai Woodstock Fesztivál. Ez a ma már nemcsak poptörténelmi, de kulturális szempontból is fontos helyszín idén először lesz hivatalosan is turista célpont. A Bethel Woods Center for the Arts a szokásos koncertnapokon ugyanis újabban szálláslehetőségeket is nyújt.
Turizmus Váratlanul lemondott az Expedia vezérigazgatója
Privátbankár.hu | 2024. február 9. 13:16
Ariane Gorin lesz az utódja.
Turizmus Gyorsabban telnek a romániai hotelek és panziók, mint hittük volna
Privátbankár.hu | 2024. február 5. 15:49
Romániában tavaly 9,8 százalékkal, 29,171 millióra nőtt a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma a kiadó szobákat és lakásokat is beleértve - közölte hétfőn az országos statisztikai intézet (INS). A világjárvány előtt, 2019-ben 29,870 millió vendégéjszakát jegyeztek fel Romániában a kiadó szobák és lakások adatai nélkül.
Turizmus Több lett a külföldi vendég
Privátbankár.hu | 2024. január 30. 12:05
Két számjegyű bővüléssel zárta a decembert a magyar turizmus. 
Turizmus Gigantikus reptérfejlesztést jelentettek be Madridban
Privátbankár.hu | 2024. január 26. 15:15
Az Adolfo Suárez-Madrid Barajas nemzetközi repülőteret 2,4 milliárd euró értékű munkálatokkal bővítik. 
Turizmus A törökök eltörölték az amerikaiak vízumkötelezettségét, a brazilok bevezették
Elek Lenke | 2024. január 26. 14:49
Törökország eddig is virágzó turisztikai nagyhatalom volt, többek között a magyar turistáknak is az egyik kedvenc üdülőhelye. A helyi hatóságok most még inkább megkönnyítik az ide tartók dolgát: a Törökországba utazó amerikai és kanadai turistáknak már idén január 1-jétől nincs szükségük vízumra, így minden eddiginél egyszerűbb lesz odalátogatni.
Turizmus Hajózni muszáj – idén is tengerre szállnak az úszó szállodák
Elek Lenke | 2024. január 22. 18:54
A Covid talán leginkább a tengerjárókat sújtotta, hiszen amíg a városi szállodákban a járvány idején is laktak üzletemberek, addig ezeket a hajókat teljesen leállították.
Turizmus Velencébe menne? Fontos változások jönnek
Privátbankár.hu | 2024. január 16. 12:43
Nagyon kellemetlen meglepetésbe futhat bele, aki elfelejt regisztrálni és fizetni.
Turizmus Kétarcú Kuba: luxusszálló és jegyrendszer
Elek Lenke | 2024. január 7. 13:51
Van is embargó, meg nincs is, kell is a külföldi bevétel és tőke, meg nem is. A kubai gazdasági rendszer ma is ennek számtalan változatú keverékét alkotja. Miközben papíron él az amerikai kereskedelmi embargó, a helyiek számára alapvető cikkeket illetően is él a jegyrendszer, naponta többször indulnak járatok az USA-ból Kubába. Sőt, luxusszálloda is nyílik, no nem a helybélieknek. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG