3p

A brit királyi család először engedi látogatóit az ikonikus kastélyba.

III. Károly király úgy döntött, bárki beléphet az ikonikus kastély ajtaján – adja hírül a Travel and Leisure amerikai turisztikai magazin. A Balmoral kastély 1852 óta a királyi család szentélye.

Sokan találgatják, miért pont most került sor erre a döntésre, amikor a család két tagja is küzd a rákkal, meg a nyilvánossággal. és azokkal a dilemmákkal, mit közöljenek a világgal minderről, és mit nem.

Lehet, hogy ez a döntés figyelemelterelő, de lehet, hogy egyfajta kárpótlás a kíváncsiskodók részére, vagy éppen szándék a királyi család népszerűsítésére, és megtépázott hírnevének javítására. A hír olvastán, sokan felsóhajtottak:

hát ezt II. Erzsébet nem engedte volna.

Vajon mit szólna ehhez II. Erzsébet?
Vajon mit szólna ehhez II. Erzsébet?
Fotó: Depositphotos

Még a világszerte rendkívül népszerű A korona című sorozat készítői sem voltak olyan szerencsések, hogy beengedték volna őket az ősi kastély falai közé, egy másikat kellett anno kibérelniük és berendezniük.

De ezen a nyáron, igaz, rövid időre (július 1. és augusztus 4. között) mégis beléphetnek ide a látogatók.

Történelmi események helyszíne

A magánrezidencia 1852 óta a királyi család egyfajta elvonulási menedéke, egyben privát otthona. Ekkor vásárolta meg Albert herceg a hatalmas birtokot Viktória királynő számára. Az 1855-ben épített, 167 szobás kastély egy elképesztően nagy és szépséges, 50 ezer hektáros parkban épült. II. Erzsébet királynő köztudottan személyes szentélyének tekintette Balmoralt, ahová minden nyáron visszavonult, és ahol 2022 szeptemberében hunyt el.

Ez az a hely, ahová a Windsor család tagjai elvonulnak szabadságra, ha Londontól távol akarnak lenni. Történelmi események helyszínéről beszélünk, ide vonult vissza az akkori Károly herceg és Kamilla a járvány idején, Diana hercegnő és Károly herceg itt fejezte be nászútját, és állítólag Vilmos és Harry itt értesültek édesanyjuk tragikus haláláról. A belső termek kapuit eddig csak az ott dolgozók léphették át, a királyi család tagjain kívül.

Ötórai tea is jár mellé

Az idei nyár turistacsoportjai egyszerre csak 10 főre korlátozódhatnak, és személyenként 100 angol fontot (127 USD) vagy 150 angol fontot (190 USD) kell fizetniük a háznézésért, beleértve egy elmaradhatatlan angolos délutáni teát.

Akik befizették a belépti díjat, a kastély több szobáját is meglátogathatják, bár nem mindet, a közel 170 helyiségbe valószínűleg sokan nem fognak bejutni.

A jegyek iránt óriási az érdeklődés, 24 órán belül elfogytak, akik pedig mégis be szeretnének bejutni, jó, ha folyamatosan figyelik a weboldalt a lemondások és a további időpontok miatt.

Land Roveres kirándulás az ötvenezer hektáros parkban

Azok pedig, akik nem elég szerencsések ahhoz, hogy beléphessenek a kastélyba, választhatják a  Land Roveres expedíciós túrákat,  hogy bejárják az óriási területű parkokat, valamint tanulmányozzák az itteni növény és állatvilágot. A Balmoral birodalom szabadtéri területének meglátogatására szóló jegyek 18 angol font (8 154 forint április 8-i árfolyammal számolva) alatt maradnak, és továbbra is foglalhatók. Bizonyára ezek iránt is élénk lesz a kereslet, hiszen 50 ezer hektár terület vár felfedezésre.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Turizmus Mibe kerülhet egy európai vakáció a túloldalról?
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 12:55
Egyelőre kiszámíthatatlan, hogy idén nyáron több amerikai turista árasztja-e el Európát, mint tavaly, mert az utazni vágyok céljai és lehetőségei ellentmondanak egymásnak.
Turizmus Az oroszok kezdik felfedezni Oroszországot - Van, aki nem szobát vesz, hanem szállodát
Elek Lenke | 2024. június 9. 15:19
A kívülálló azt gondolná, hogy egy olyan országban, ahol naponta halnak meg a frontra küldött katonák, kisebb bajuk is nagyobb az állampolgároknak annál, hogy azon törjék a fejüket, hova is utazzanak nyaralni.
Turizmus Mit csinálnak az olaszok, hogy kezelni tudják a turistaáradatot?
Mester Nándor | 2024. június 8. 17:33
Egymás után jelentenek be különféle szigorításokat a jelentősebb európai turisztikai célpontokon. Egyelőre még nem látszik, hogy sikerül-e megállítani az egyre nagyobb hullámokat. Arra pedig alig van példa, hogy az adott ország kormánya, a helyi önkormányzatok és a turisztikai szakmai szervezetek közösen találnának ki valami életszerű gyakorlatot a túlturizmus (overtourism) kezelésére. Olaszország jó példa, bár Velence lépései miatt most sokan tiltakoznak.
Turizmus Kezd felpörögni a turizmus egész Európában
Privátbankár.hu | 2024. június 7. 14:10
Az európai uniós tagországok szálláshelyein eltöltött vendégéjszakák száma 7 százalékkal 452,6 millióra emelkedett 2024 első negyedévében az előző év azonos időszakához képest - közölte az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken.
Turizmus Megnéztük a világ egyik legszebb katedrálisát – galéria!
Privátbankár.hu | 2024. június 2. 18:46
Az északkelet-franciaországi Elzász kellemes hely és igazán bővelkedik látnivalókban – a közelmúltban mi is ellátogattunk oda.
Turizmus Milliárdokat herdált el az Orbán-kormány a vidéki turizmusra? - A hét videója
Izsó Márton-Mester Nándor-Vég Márton | 2024. május 31. 18:56
Egy évtized alatt sem sikerült milliárdokból olyan látványosságot varázsolni vidékre, ami miatt a külföldi vendégek elhagynák Budapestet. Ki fog megszállni a luxusszállodákban? Budapest turizmusa viszont újra szárnyal. Ezektől a témákról is beszélt a hét videójában Mester Nándor és Vég Márton.
Turizmus Elriasztja a külföldieket, ami most Magyarországon zajlik?
Privátbankár.hu | 2024. május 29. 08:30
A külföldi turisták kevesebb éjszakára szálltak meg áprilisban, mint egy évvel korábban.
Turizmus Olaszországban van megoldás a turistaáradat kezelésére
Privátbankár.hu | 2024. május 27. 17:22
Hogyan akarják megfékezni a túlzott turistaáradatot Európában és főleg Olaszországban? Mi lesz az Airbnb sorsa és mit tehetnek az önkormányzatok. Ezekről beszélt felelős szerkesztőnk, Mester Nándor a Trend Fm Reggeli monitor című adásában. A műsor első részében pedig arról, hogy miért folytatódik a lakásdrágulás itthon és hogy mennyit hozott eddig az otthonfelújítási program folytatása.
Turizmus Egészen meghökkentő, hol támad a rezsidémon
Kollár Dóra | 2024. május 18. 17:44
A megugró energiaköltségek szokatlan helyeken is felütötték a fejüket – az apácáknak is foglalkoznia kell a kérdéssel.
Turizmus Megújult Bécs egyik különleges látványossága - érdemes megnézni
Vágó Ágnes | 2024. május 14. 11:32
A 2023-24-ben teljesen felújított és átalakított, nemrégiben ismét megnyílt bécsi Hundertwasser KunstHausba látogatott el laptársunk.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG