4p

Károly király több napot dolgozott, és több eseményen vett részt uralkodása első évében, mint édesanyja, amikor brit uralkodóként trónra lépett. A király több mint 550 kötelezettségnek tett eleget tavaly óta, míg II. Erzsébet valamivel több mint 400 találkozót vállalt el uralkodása első évében.

King Charles, azaz Károly király, aki tavaly szeptember 8-án lépett trónra II. Erzsébet királynő halála után, a királlyá válása óta 161 napot töltött megbeszélésekkel és több tucat rendezvényen jelent meg. Igaz, édesanyja, II. Erzsébet alig maradt el ettől, neki 157 napon volt találkozója királynősége első 12 hónapjában, bár mindez akkoriban kisebb munkaterheléssel és kevesebb látogatással járt.

Édesanyját ugyan leelőzte Károly, de mégsem veszi fel a versenyt nagyapjával, VI. Györggyel, aki 183 elfoglaltságot vállalt be a trónon töltött első évében.

A statisztikákat a PA hírügynökség állította össze a Court Circular számaiból, amely a királyi család mindennapi tevékenységének hivatalos nyilvántartója – írja az Independent.

Az adatok azt mutatják, hogy bár bizonyos elfoglaltságok mindhárom uralkodónál azonosak – például kirándulások az ascoti versenyekre, vagy kerti partik –, mégis feltűnő különbségek vannak köztük, amelyek a változó időket és a személyi attitűdöket is jól tükrözik.

Károly király aktívabb volt az első évében, mint édesanyja. Igaz, ma jóval modernebb és gyorsabb életet élünk. Fotó: Depositphotos
Károly király aktívabb volt az első évében, mint édesanyja. Igaz, ma jóval modernebb és gyorsabb életet élünk. Fotó: Depositphotos

Károly 26 hivatalos audienciát tartott az Egyesült Királyság miniszterelnökeivel, amióta király lett. Ötöt még Liz Truss-sal – aki 48 nappal a trónra lépése után lemondott –, a további huszonegyet pedig Rishi Sunakkal.

Édesanyja majdnem ugyanennyit teljesített az 1952. februári királynővé válása utáni 12 hónap alatt. 27 audenciájából az egyiken Winston Churchilt fogadta - ő volt az első az uralkodása alatt regnált tizenöt miniszterelnökből.

VI. Györgynek mindössze 12 kormányfői meghallgatása volt az 1936. decemberi trónra lépését követő évben, hétszer Stanley Baldwinnal, öt alkalommal pedig Neville Chamberlain-nel.

A PA hírügynökség a tárgyalási napokat akkor regisztrálja, amikor az uralkodó legalább egy hivatalos látogatáson, találkozón, vagy rendezvényen részt vesz, és ebbe nem tartoznak bele a nem hivatalos események, mint például a magánjellegű templomlátogatás.

Károly király rögtön Skóciába, Észak-Írországba és Walesbe utazott a királlyá válása utáni nyolc napon belül, és uralkodásának első évét országjárással töltötte, többek között Yorkban, Wrexhamben, Manchesterben, Armagh-ban, Selkirk-ben és St Ives-ben.

Ezzel szemben II. Erzsébet csak 1952 júniusában tett hivatalos látogatást Skóciában, négy hónappal azután, hogy királynő lett, majd májusban magánemberként utazott az aberdeenshire-i Balmoral kastélybeli királyi rezidenciájába.

VI. György még tovább várt, hogy bejárja az országot, és csak 1937 májusában, megkoronázása után öt hónappal tett látogatást a haditengerészeti flottánál Portsmouthban.

Ha minden hivatalos látogatást egy-egy helyszínként és találkozóként számítunk, és ugyanazt a szabályt alkalmazzuk minden hivatalos megbeszélésre közönséggel vagy egy másik személlyel, akkor Charles több mint 550 megjelenésen van túl azóta, hogy király lett, miközben az édesanyja valamivel több mint 400-on jelent meg királynőként az első 12 hónapjában.

2022 szeptemberében ellepték Londont a virágok a királynő halálának hírére. Fotó: Depositphotos
2022 szeptemberében ellepték Londont a virágok a királynő halálának hírére. Fotó: Depositphotos

Károly első évének mintázata is eltérő volt, gyakran szerepelt nyilvános, ám rövid időtartamú látogatásokon a királyi rezidenciákon.

Károly királlyá válása óta két külföldi utazást is tett: 2023 márciusában Németországban volt állami látogatáson, júniusban pedig magánúton járt Romániában. Összehasonlításképpen: II. Erzsébet és VI. György az Egyesült Királyságban maradt az első éveiben, de Erzsébet épp Kenyában volt, amikor megtudta, hogy 1952-ben királynő lett, és gyorsan visszautazott Londonba.

Pénteken, szeptember 8-án lesz a néhai királynő halálának első évfordulója, aki 96 évesen halt meg Balmoralban. A tervek szerint a walesi herceg és hercegnő tisztelegni fognak II. Erzsébet előtt a szomorú évfordulón. Vilmos herceg és Kate Middleton állítólag üzenetet küldenek a briteknek a királynő öröksége tiszteletére. Az azonban még nem világos, hogy ezt személyesen, a televízióban vagy a közösségi médiában teszik-e majd meg.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Aggódhatunk? - a német befektetői kedv egy év után először esett: júliusban
Privátbankár.hu | 2024. július 16. 13:22
A német befektetői hangulat a vártnál jobban romlott júliusban, ami azt mutatja, hogy az eurózóna legnagyobb gazdaságának helyreállása rögös lesz – közölte a ZEW.
Makro / Külgazdaság Kiderült, melyik telefonmárkát veszik a legtöbben
Privátbankár.hu | 2024. július 16. 10:36
Az okostelefonok globális kiszállítása 6,5 százalékkal, 285,4 millióra nőtt az ide második negyedévben a tavalyi azonos időszakkal összevetve, és bár ezzel már a negyedik egymást követő negyedévben nőttek a kiszállítások, sok piac továbbra is kihívást jelent - áll az International Data Corporation (IDC) legfrissebb jelentésében.
Makro / Külgazdaság Ez nem a világvége, csak gyengébb lett a forint
Privátbankár.hu | 2024. július 16. 07:28
Gyengült a forint kedd reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Makro / Külgazdaság Az angol válogatott mellesleg megmentett egy brit iparágat
Bózsó Péter | 2024. július 15. 15:01
A labdarúgó-Eb 3 milliárd fonttal lendíti fel a brit gazdaságot, noha a kiskereskedelmi kilátások nem rózsásak.
Makro / Külgazdaság Két uniós biztos is lemondott
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 12:44
A román és a litván biztos július közepétől távozik posztjáról. 
Makro / Külgazdaság A választási show azonnal folytatódott a merénylet után: Trump egy ketrecharcos, aki nem fogja vissza magát, ha harapni kell
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 11:20
Rövid távon nyilván együttérzést, szimpátiát kelthet a Donald Trump ellen elkövetett merényletkísérlet, ám hosszabb távra van fontosabb kérdés. 
Makro / Külgazdaság Adatcunami jött Kínából
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 10:37
Kínában a lassult a kiskereskedelmi forgalom és az ipari termelés éves növekedése júniusban, amikor stagnált a munkanélküliség.
Makro / Külgazdaság Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség? Horn Gábort kérdezzük a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 09:58
A Republikon Alapítvány kuratóriumának elnöke július 24-én, szerdán 15 óra 30-kor lesz a vendégünk. Akit nemcsak arról kérdezünk, hogy az önkormányzati és az európai parlamenti választások eredményeként mi várható a jövőben. Például Karácsony Gergely képes lesz-e az előző mandátumához képest nagyobbnak tűnő ellenszélben irányítani Budapestet és kitölteni az újabb öt évet, hanem azt is, hogy Magyar Péter mennyire tud profitálni az EP-sikerből, valóban ő és a pártja lehet az, aki leváltja Orbán Viktor Fideszét? Ugyanakkor – már csak tanári végzettsége és gyakorlata, valamint pedagógiai vezetői tapasztalatai okán is – a hazai oktatás helyzetét is kivesézzük.
Makro / Külgazdaság Závecz Tibor: Magyar Péter világosan látja, hogyan lehet a 2026-os választást megnyerni
Csabai Károly | 2024. július 15. 09:31
A ZRI Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet alapító-ügyvezetője még azelőtt volt a Klasszis Klub vendége, hogy kiderült volna, a második újraszámlálás is Karácsony Gergely választási győzelmét hozta Vitézy Dáviddal szemben. Ám a beszélgetés egy része már a jövővel foglalkozott és nemcsak a fővárost illetően, hanem arról is bőven szó esett, milyen eredményt hozhatnak a 2026-os országgyűlési választások, például megbuktathatja-e Magyar Péter Tisza Pártja Orbán Viktor Fideszét. A Klasszis Klub 4. évfolyamának 54. adását most visszahallgathatja.
Makro / Külgazdaság Bojkottot hirdetnének Magyarországgal szemben
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 09:04
Nem kérnek a Magyarország által rendezendő találkozóból. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG