<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Igaz, még nem a 100 évet, de „ennyi idős” korban, az öt éveknek is nagy jelentősége. A budapesti Marriott jelenleg 95 éves, ebből az alkalomból rendeztek ünnepi fogadást a Duna-parti szálloda ikonikus épületében.

Hogyan kezdődött? Tipikus amerikai karrierrel: egy kisvállalkozásból, egy üdítóital kereskedésből született 1927-ben a világ ma egyik legnagyobb szállodalánca. Mára a Marriott International a világ egyik vezető szállodaipari cégévé vált, világszerte több mint 3700 szállodával, 73 országban.

A céget J. Willard és Alice S. Marriott alapította 1927-ben, amikor megnyitották első A&W franchise üzletüket. Amikor csípős mexikói ételekkel bővítették kínálatukat, nevüket The Hot Shoppe-ra változtatták. 1957. január 18-án nyílt meg első házuk, a 365 szobás The Twin Bridges Marriott Motor Hotel. Az évek folyamán újabb és újabb márkák csatlakoztak a lánchoz, például a SpringHill Suites (1998), Bulgari Hotels (2004) vagy az AC Hotels (2011).

Willard Marriott halála után 1985 és 2012 között a Marriott International elnöke és vezérigazgatója az ifjabb J.W. Marriott lett. Pár éve a nagyvállalat vezérigazgatói posztjára Arne Sorenson-t nevezték ki – ez az első alkalom, hogy nem a családi nevet viseli a cég vezérigazgatója. A cég központja az amerikai Bethesdában található.

A hazai úttörő. Fotó: MarriottA hazai úttörő. Fotó: Marriott

A szállodalánc híres vállalati ars poeticájának legfontosabb elemei:

  • Helyezd előtérbe az embereket – becsüld meg munkatársaidat és ők gondoskodni fognak a vevőidről!
  • Hajszold a kiválóságot – tökéletes kiszolgálással kötelezd el magad vendégeid iránt!
  • Tedd magadévá a változást – a siker sosem végleges!
  • Cselekedeteid legyenek feddhetetlenek – a mód, ahogy viselkedünk az üzleti életben legalább olyan fontos, mint az üzlet maga!
  • Szolgáld világunkat – a vállalati kultúránk minket élettel telivé, cégünket erősebbé és világunkat egy jobb hellyé teszi!

Szakmai körökben is gyakran idézik ifj. J.W. Marriott szavait:

“A kultúra az élet fonala, olyan ragasztó, amely összeköti múltunkat, jelenünket és jövőnket.”
Hiszünk benne, hogy értékeink közé tartozik a hitelesség.”

A budapesti Duna-parti szállodát sokáig nehéz volt a fővárosi nagyközönség körében „átkeresztelni”. A Finta József-tervezte Intercontinentalépülete volt az első igazán világszintű szálloda. Valamint az első a világvezető szállodaláncai közül, amely 1969 végén bevonult az akkori szocialista országok között úttörőként a turizmusba, és ott meghatározó szerepet játszott, húzóerővel bírt. Hamarosan követte a szakágazat többi akkori nagyágyúja.

A Marriott 20 éve van jelen Magyarországon és mára foglaltság tekintetében is úttörő a hazai luxus szállodák közül.

A szállodaiparban kizárólag üzemeltetőként tevékenykedő Marriott International az európai kontinens piacain idáig 5 márkát vezetett be (JW Marrott Hotels & Resorts, Marriott Hotels & Resorts, Renaissance Hotels & Resorts Courtyard by Marriott, Marriott Executive Apartments). Ezenkívül két partnerszállodalánc, a Ritz- Carlton és a Ramada International házait működteti.

Címkék: Turizmus Turizmus

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Turizmus Vége a türelmi időnek a lejárt amerikai útlevelekkel szemben
Elek Lenke | 2022. július 2. 19:38
A megengedő szabályt eredetileg azért vezették be, hogy megkönnyítsék az utasok dolgát, figyelembe véve, hogy a világjárvány miatt évekre lelassult az útlevélfeldolgozás.
Turizmus Míg nyaral, egy ló válaszol Izlandon az email-jeire
Elek Lenke | 2022. június 25. 12:56
A főnöke nem hagyja, hogy nyugodtan pihenjen? A munkahelyi e-mailjei tönkreteszik a nyaralását? Az izlandi turisztikai szervezet – a hozzájuk illő abszurd humorral  és kiváló marketing ötlettel – rátalált a probléma megoldására: amíg a szigetországban pihensz, egy ló válaszol majd leveleidre.
Turizmus Így nyaral a magyar idén: "Nem megyünk külföldre semmiképpen sem" - videó
Bendl Vera – Izsó Márton | 2022. június 19. 17:10
Nyugat-Európa helyett Horvátország, tíz nap helyett öt nap Isztambul, külföld helyett belföld. Megkérdeztük, hogyan hat az infláció az utazási tervekre. 
Turizmus Milyen a wellness, ha magyar? Itt lenne az ideje rendet tenni
Elek Lenke | 2022. június 19. 11:28
Minden valamirevaló fogadó, szálloda, panzió wellnessnek hirdeti újabban magát, holott csak egy kicsi jacuzzijuk van – panaszkodott a minap egy belföldön sok helyütt járt ismerősöm. Lehet ezt büntetlenül tenni? Nem átvágásról van-e szó Igen, mintha mostanában ez a szó devalválódott volna. Pedig ha tartalmas, ötletes, nívós, akkor valóban vonzerő.
Turizmus Tényleg rámegy a gatyánk a nyaralásra? Az idei év a last minute-ről fog szólni - Klasszis podcast
Privátbankár.hu | 2022. június 17. 15:24
Idén nincsenek könnyű helyzetben sem azok, akik a nyaralásukat próbálják megszervezni, sem pedig azok a turisztikai szolgáltatók és vendéglátók, akik szeretnének valami értelmezhető bevételt összehozni. A bizonytalanság miatt sokan még mindig nem tudják, hova menjenek - akinek még nincs szállása, ne essen kétségbe. Itt a Klasszis podcast legújabb adása.
Turizmus Svájcba repülne? Ne tegye!
Privátbankár.hu | 2022. június 15. 09:11
Műszaki hiba miatt a svájci hatóságok lezárták az ország légterét.
Turizmus Immigrant Food a Fehér Ház mellett – étterem, és még valami más
Elek Lenke | 2022. június 12. 18:11
Aki látványosan állást szeretne foglalni a bevándorlás mellett, az bizonyára ellátogat a Fehér Ház melletti Immigrant Food-ba. A pár éve nyílt étterem egyik fő célja, hogy felhívja a figyelmet a zöldségek és a gabonák élelmi fontosságára, de ez csak a konyhatechnológiai törekvés: a fő politikai szándék az, hogy a menüvel és az enteriőr stílusával a bevándorlást támogató szervezetek mellett álljon ki.
Turizmus Döbbenetes visszaesést követően újraépítkezik az amerikai turizmus
Szakonyi Péter | 2022. június 9. 18:52
Ötödére csökkent az USA-ba utazók száma 2020-ban. A hatalmas visszaesés ugyan növekedésbe fordult tavaly, de a dollár szárnyalása és növekvő infláció megakaszthatja a várt növekedési trendet. Optimista becslések szerint legkorábban 2025-ben érhetik el ismét az eddigi csúcsot.
Turizmus Már külföldön is hanyagolják a készpénzt a magyarok
Privátbankár.hu | 2022. június 9. 13:48
Szívesen utaznak külföldre a magyarok, de nagyobb részük kerüli a készpénzt.
Turizmus Egyre több az amerikai emigráns – Ausztriától Ghánáig
Elek Lenke | 2022. június 5. 17:24
Bár többnyire arról esik szó, hányan várnak arra, hogy Amerikában telepedhessenek le és kapjanak munkavállalási engedélyt, nem kevesen éppen, hogy elhagynák az Újvilágot. Sok amerikai vágyálma ez, vagy, mert unalmasnak tartják környezetüket, vagy csak egyszerűen szeretnének másutt, izgalmasabb helyen lakni.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG