1p
Szomszédunk uniós csatlakozása után sokkal egyszerűbben lehet átlépni a határt. Egyes termékekből szinte korlátlanul vihet Horvátországba, és megszűnik az értékhatárhoz kötött vámfizetés is.

Az Európai Uniós jogszabályok értelmében Horvátország július 1-től vámjogi szempontból belföldnek minősül, így a horvát csatlakozást követően megszűnik a vámhatár Magyarország és Horvátország között. A csatlakozást megelőzően érvényben lévő úgynevezett vámmentességi törvény rendelkezései helyett a vonatkozó uniós és hazai szabályokat kell figyelembe venni, amelyek nagyságrendekkel kedvezőbb feltételeket teremtenek az utazók számára - derül ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közleményéből.

A számlát azért kérhetik

A csatlakozás után már nem korlátozzák, hogy milyen értékben lehet Horvátországban vásárolt termékeket áthozni a határon. Sem vámot, sem áfát nem kell fizetni a horvát termékek után. A megvásárolt termékek eredetét ugyanakkor továbbra is ellenőrizhetik magyar oldalon, így vásárláskor célszerű számlát vagy nyugtát kérni.

A vámhatár megszűnése miatt a határon megszűnik a vámellenőrzés, viszont a schengeni szerződésből fakadó ellenőrzési feladatok továbbra is megmaradnak.  Így az úti okmányokat  (útlevél, személyi igazolvány) továbbra is ellenőrzik.

A NAV közleménye szerint a Horvátországba történő utazáskor nem kell az utasnak vámeljárást kezdeményeznie vagy közterhet fizetnie, így szabadon kiszállíthatóvá válik a nyaraláshoz például egy motorcsónak. A behozni kívánt termékek esetében az értékbeli korlátozáson túl – a jövedéki termékek kivételével – a mennyiségi korlátozás is megszűnik.

Vám- és adómentesen behozható termék mennyisége utasonként: Csatlakozást megelőzően: Csatlakozást követően:
szőlőbor: 4 liter 90 liter (bor és pezsgő együttes behozatala esetén, pezsgő legfeljebb 60 liter)
sör: 16 liter 110 liter
22 térfogatszázaléknál nem nagyobb alkoholtartalmú alkoholtermék (pl.: likőr) 2 liter 20 liter
22 térfogatszázaléknál nagyobb alkoholtartalmú alkoholtermék (pl.: vodka) 1 liter 10 liter
cigaretta: 40 db (közút), vagy 800 db
200 db (légi utas)
szivar: 10 db (közút), vagy 200 db
50 db (légi utas)
szivarka: 20 db (közút), vagy 400 db
100 db (légi utas)
fogyasztási dohány: 50 gramm (közút) 1000 gramm
250 gramm (légi utas)
üzemanyag: A magán gépjárművek és motorkerékpárok hordozható tartályaiban szállított, járművenként legfeljebb 10 liter (vámmentességi törvény) A folyékony tüzelő-, fűtőanyagok, valamint a 10 liter mennyiséget meghaladó üzemanyag, amelyet nem a jármű üzemanyagtartályában szállítanak (Jöt.)
Vám- és adómentes értékhatár: 300 EUR (közút), vagy nincs
430 EUR (légi utas),
150 EUR (15 év alatti utas)
Készpénz-bejelentési kötelezettség: 10.000 EUR vagy ezt meghaladó összegű készpénz vagy készpénz-helyettesítő eszköz (értékpapír, kötvény, részvény, utazási csekk stb.) nincs
Háziállatok (kutya, macska, vadászgörény): egyedi azonosítás (tetoválás vagy mikrochip), védőoltás, egyszeri beutazásra szóló állatorvosi bizonyítvány, egyes esetekben állatútlevél állatútlevél (pet passport)
Gyógyszerek: orvosi igazolással a tartózkodás idejére indokolt mennyiségben kezelőorvos által előírt mennyiség
Vadászati, sportcélú fegyverek: fegyver- és lőszerkísérő igazolással 90 napig, továbbá meghívólevéllel, nemzeti engedéllyel és/vagy vadászati engedéllyel európai lőfegyvertartási engedély (ennek hiányában nemzeti tartási engedély, meghívólevél és lőfegyver-kísérő igazolvány)

A jövedéki termékek esetében - a vámjogszabályoktól eltérően - nincs egységes uniós jogszabály, egy olyan egységes jövedéki kódex, amely minden tagállamra nézve ugyanazokat a mennyiségi határokat állapítaná meg. Az uniós irányelveket és ajánlásokat figyelembe véve minden tagállam saját, nemzeti jogszabályában határozhatja meg a kereskedelmi mennyiségűnek nem minősülő, magánszemélyek által külön engedély nélkül vásárolható jövedéki termékek mennyiségét. Az utazás előtt tehát naprakész, hivatalos információ a Horvátországba bevihető jövedéki termékek mennyiségéről a horvát külképviseletnél (//hu.mfa.hr) szerezhető be.

Egyszerűbb lesz ételt is kivinni

Az élelmiszerek tekintetében Magyarországra a csomagolt és szavatossági idővel ellátott élelmiszerek a csatlakozást követően korlátozás nélkül, az egyéb élelmiszerek (pl. tojás, nyers hús stb.) az eredetet igazoló pénzügyi bizonylat (pl. számla) birtokában hozhatóak be uniós tagállamból. Jövedéki termék (pl. pálinka) behozatala során az eredetet és a jövedéki termék adózott voltát egyaránt igazolni kell. Adójegy nélküli cigaretta vagy zárjegy nélküli alkohol (22 térfogatszázaléknál nagyobb alkoholtartalmú ital) továbbra sem hozhatóak be Magyarországra.

Figyelni kell az igazolásokra

Horvátország csatlakozását követően megszűnik a külföldi (horvát) utas által Magyarországon vásárolt termékek, illetőleg a magyar utas által Horvátországban vásárolt termékek esetében az általános forgalmi adóra vonatkozó visszatérítés lehetősége. A külföldi utast megillető adómentesség szabályait az áfatörvény tartalmazza. Bizonyos feltételekkel mentesül az adó alól belföldről fuvarozott termék értékesítése a Közösség területén kívülre, ha a terméket a külföldi utas úti, vagy személyi poggyászában magával viszi. Tekintettel arra, hogy a mentesség igénybevételéhez kapcsolódik vámeljárás, melynek során a termék Közösség területéről történő kilépését igazolni kell, ezért a Horvátországba történő kiléptetés igazolására kizárólag 2013. július 1-jét megelőzően kerülhet sor.

Amennyiben az ügyfél Horvátország csatlakozásának időpontja előtt nem kéri igazolni a vásárolt áru Közösségből történő kiléptetését, akkor a csatlakozás időpontját követően – mint tagállami utasnak – már nem lesz lehetősége igénybe venni az áfatörvény szerinti mentességet. Továbbá figyelembe kell venni, hogy a jogszabály nem ad lehetőséget arra, hogy a csatlakozást megelőző esetleges kiléptetés utólag – a csatlakozást követően – kerüljön igazolására.

Nem rúgnak ki senkit, más feladatot kapnak

Horvátország EU-csatlakozása, illetve az állandó jellegű vámellenőrzések megszűnése a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ott dolgozó 173 főnyi munkatársának életét is érinti. A csatlakozásban érintett állomány jelentős része kiképzett, gyakorlattal rendelkező vagy már kiképzés alatt álló pénzügyőr. Az adóhatóság közleménye szerint fontosnak tartják, hogy minél több embert lehessen továbbfoglalkoztatni, hiszen a szervezettől való távozásuk és újonnan felvettekkel való pótlásuk hosszadalmas és gazdaságtalan, továbbá jelentős erőforrásokat kötne le.

A NAV folyamatos jelenlétének megszűnése azonban nem jelenti azt, hogy nem keletkeznének többletfeladatok, mivel a csatlakozást követően számítani kell a jogosulatlan ÁFA-visszaigénylésre, ami törvénytelen. Emiatt a közúti ellenőrzések megszervezése, koordinálása és végrehajtása jelentős létszámot és erőforrást igényel, a megszűnő kirendeltségek személyi állománya, speciális szaktudásuk miatt ezen a téren lesz bevethető. Fokozzák a járőrözést az utakon, és közterületeken, valamint vásárokon, piacokon, idegenforgalmilag frekventált területeken, valamint a dunai kompok és a Duna partszakaszának megfelelő ellenőrzése miatt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Utazás Miért érdemes itthon nyaralni, hosszú hétvégézni? Szavazzon!
Eidenpenz József | 2019. június 7. 15:30
Azt mondja a miniszter, belföldön is lehet nyaralni. Van, aki így tesz, van, aki nem, de mik a fő okok? Szavazzon! Előző szavazásunkat pedig egy német áruházlánc nyerte.
Utazás Így kezdődött az évad a Balatonon
Privátbankár.hu | 2018. május 12. 16:14
Az évtizedes hagyományoknak megfelelően a balatonfüredi ünnepélyes évadnyitóval és a tó megkoszorúzásával szombaton elkezdődött a balatoni turisztikai és vitorlásszezon.
Utazás Ezeket az utakat zárják le holnap Budapesten
Privátbankár.hu | 2018. május 12. 14:23
Rendezvények és építési munkálatok miatt Budapest több pontján nehéz lesz közlekedni a hétvégén.
Utazás Vegyi incidens miatt volt lezárva a londoni City repülőtere
Privátbankár.hu | 2016. október 22. 09:29
Lezárták pénteken egy időre a londoni City repülőteret, miután az a gyanú merült fel, hogy valamilyen vegyszer kerülhetett a terminál levegőjébe. A speciális felszerelésekkel kivonult tűzoltóság nem talált veszélyes anyagot, így a légikikötőt péntek este ismét megnyitották.
Utazás Egyiptom helyett idén inkább Bulgáriába és Spanyolországba utaznak a magyarok
Privátbankár.hu | 2016. február 27. 09:42
Egyiptom helyett az idén inkább Bulgáriába és Spanyolországba utaznak a magyarok az előfoglalások adatai alapján - közölte az Invia online utazási ügynökség az MTI-vel.
Utazás Ebben a városban már nyomozók keresik az illegális szálláskiadókat
Privátbankár.hu | 2015. augusztus 1. 08:27
Álruhás nyomozókkal is kutatnak Barcelonában az adót nem fizető illegális szálláskiadók után, miközben új adót vetettek ki rájuk és korlátozzák az új engedélyek kiadását. Csakhogy ez egyelőre szélmalomharcnak tűnik, 14-szer annyi illegális szobakiadó lehet, mint amennyi hivatalos. A város közben nyugodtan kiteheti a megtelt táblát.
Utazás Jó a rajt: így indult az év a szállodásoknak
Privátbankár.hu | 2015. május 3. 10:21
A legfrissebb adatok szerint az év első két hónapjában 10 százalékkal nőtt a belföldi vendégéjszakák száma a szállodákban. Nincs ok a panaszra: a külföldiek is szép számmal jöttek, főleg a brit és amerikai vendégek száma ugrott meg drasztikusan, az oroszok továbbra is elmaradnak.
Utazás Már két ötcsillagos strand van az országban: ez az egyik
Privátbankár.hu | 2015. május 2. 15:38
Ötcsillagos minősítést kapott a hajdúszoboszlói strand, eddig csak egy ilyen strandunk volt.
Utazás BKK bérlete van? Így autózhat vele ingyen
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 11:30
Újabb szintre tört be a közösségi autózás: BKK bérlettel havidíj nélkül, fél órás távra vehetjük kölcsön az Avalon autóit.
Utazás Ma estig biztos kitart a magyar-lengyel barátság - Hajrá magyarok!
Nagy László Nándor | 2015. április 25. 10:41
Nagy Lajos óta nem volt ennyire magyar Krakkó - a korábbi lengyel királyi székhelyen ma bizonyosan percenként hallhatunk magyar szót, hiszen nagyjából 3-4 ezer magyar szállta meg a várost a divizíó IA világbajnokság - számunkra - döntőjére készülve. Ma este az elitligába jutásért játszik magyar jégkorong-válogatott.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG