Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A tavalyi utolsó negyedévet és a teljes pénzügyi évet veszteséggel zárta az Air France KLM légitársaság. A cargo-üzletág a világgazdaság lassulása miatt mutatott visszaesést. A cég az idén reorganizációt hajt végre, a nyereséges működés érdekében. Az üzemanyagköltségek tavaly 904 millió euróval nőttek, és idén az első félévben is 1,1 milliárd eurós plusszal számolnak.

Tavaly a negyedik negyedévben az Air France KLM légitársaság 6,6 százalékkal növelte utasforgalmát a szállítási kapacitás 6,0 százalékos növekedése mellett. A növekedés a sztrájkok és a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt lerontott bázisadatnak, a Marseille-i bázis tavaly októberi felvételének, valamint a Martinair forgalma tavaly novembertől kezdődő konszolidációjának köszönhető.

A légitársaság kapacitás-kihasználtsági mutatója 81,8 százalék volt tavaly, 0,4 százalékponttal magasabb, mint 2010-ben. A szállítási kapacitási egységenként (Revenue per Available Seat-Kilometer, RASK) elért bevétel 2,6 százalékkal csökkent, az utasforgalmi bevétel pedig 3,2 százalékkal 4,68 milliárd euróra emelkedett. Az előző évinél 252 millió euróval magasabb üzemanyag-költségek miatt az üzleti eredmény 224 millió euró veszteségbe fordult a 2010-es 12 millióról.

A cargo-üzletág 2011 közepétől a világgazdasági lassulással összefüggésben romló eredményt mutat. Tavaly a kapacitáskihasználás az előző évihez képest 2,9 százalékponttal 67,5 százalékra csökkent. Az értékesítési árbevétel 802 millió euróra mérséklődött az előző évi 830 millióról, ezzel együtt az üzleti eredmény a fedezeti pontra csökkent az előző évi 60 millióról. Az utasforgalmi üzletág forgalma 6,9 százalékkal, kapacitása 6,6 százalékkal nőtt, részben az európai légtér tavaly áprilisi lezárása miatt lecsökkent bázisértéknek köszönhetően.

Az értékesítési árbevétel az előző évihez képest 4,5 százalékkal 24,36 milliárd euróra emelkedett, a működési költségek viszont 6,2 százalékkal 24,72 milliárd euróra. Az üzleti eredmény az üzemanyagköltségek 904 millió eurós növekedése után 353 millió euró veszteségbe fordult a 2010-es 28 millió eurós pozitív eredményről. A kiigazított üzleti eredmény 65 millió euró veszteség lett az előző évi 302 millió euró pozitív eredmény után. Az egyszeri tételektől megtisztított éves nettó eredmény 809 millió euró veszteség a 2010-es 289 millió euró  nyereség után.

A légitársaság 2012 januárjában léptette életbe a nyereséges működés visszaállítását célzó átszervezési programját, ennek keretében az egy egységre jutó költségeit üzemanyagköltségek nélkül tíz százalékkal, adósságállományát pedig kétmilliárd euróval tervezi csökkenteni. Az üzemanyagköltségek várható 1,1 milliárd eurós emelkedése miatt azonban az első félévben az előző évinél alacsonyabb üzleti eredményre számít. A második félévben azonban a vállalat már számít az átszervezési program első pozitív hatásainak jelentkezésére.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Utazás Miért érdemes itthon nyaralni, hosszú hétvégézni? Szavazzon!
Eidenpenz József | 2019. június 7. 15:30
Azt mondja a miniszter, belföldön is lehet nyaralni. Van, aki így tesz, van, aki nem, de mik a fő okok? Szavazzon! Előző szavazásunkat pedig egy német áruházlánc nyerte.
Utazás Így kezdődött az évad a Balatonon
Privátbankár.hu | 2018. május 12. 16:14
Az évtizedes hagyományoknak megfelelően a balatonfüredi ünnepélyes évadnyitóval és a tó megkoszorúzásával szombaton elkezdődött a balatoni turisztikai és vitorlásszezon.
Utazás Ezeket az utakat zárják le holnap Budapesten
Privátbankár.hu | 2018. május 12. 14:23
Rendezvények és építési munkálatok miatt Budapest több pontján nehéz lesz közlekedni a hétvégén.
Utazás Vegyi incidens miatt volt lezárva a londoni City repülőtere
Privátbankár.hu | 2016. október 22. 09:29
Lezárták pénteken egy időre a londoni City repülőteret, miután az a gyanú merült fel, hogy valamilyen vegyszer kerülhetett a terminál levegőjébe. A speciális felszerelésekkel kivonult tűzoltóság nem talált veszélyes anyagot, így a légikikötőt péntek este ismét megnyitották.
Utazás Egyiptom helyett idén inkább Bulgáriába és Spanyolországba utaznak a magyarok
Privátbankár.hu | 2016. február 27. 09:42
Egyiptom helyett az idén inkább Bulgáriába és Spanyolországba utaznak a magyarok az előfoglalások adatai alapján - közölte az Invia online utazási ügynökség az MTI-vel.
Utazás Ebben a városban már nyomozók keresik az illegális szálláskiadókat
Privátbankár.hu | 2015. augusztus 1. 08:27
Álruhás nyomozókkal is kutatnak Barcelonában az adót nem fizető illegális szálláskiadók után, miközben új adót vetettek ki rájuk és korlátozzák az új engedélyek kiadását. Csakhogy ez egyelőre szélmalomharcnak tűnik, 14-szer annyi illegális szobakiadó lehet, mint amennyi hivatalos. A város közben nyugodtan kiteheti a megtelt táblát.
Utazás Jó a rajt: így indult az év a szállodásoknak
Privátbankár.hu | 2015. május 3. 10:21
A legfrissebb adatok szerint az év első két hónapjában 10 százalékkal nőtt a belföldi vendégéjszakák száma a szállodákban. Nincs ok a panaszra: a külföldiek is szép számmal jöttek, főleg a brit és amerikai vendégek száma ugrott meg drasztikusan, az oroszok továbbra is elmaradnak.
Utazás Már két ötcsillagos strand van az országban: ez az egyik
Privátbankár.hu | 2015. május 2. 15:38
Ötcsillagos minősítést kapott a hajdúszoboszlói strand, eddig csak egy ilyen strandunk volt.
Utazás BKK bérlete van? Így autózhat vele ingyen
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 11:30
Újabb szintre tört be a közösségi autózás: BKK bérlettel havidíj nélkül, fél órás távra vehetjük kölcsön az Avalon autóit.
Utazás Ma estig biztos kitart a magyar-lengyel barátság - Hajrá magyarok!
Nagy László Nándor | 2015. április 25. 10:41
Nagy Lajos óta nem volt ennyire magyar Krakkó - a korábbi lengyel királyi székhelyen ma bizonyosan percenként hallhatunk magyar szót, hiszen nagyjából 3-4 ezer magyar szállta meg a várost a divizíó IA világbajnokság - számunkra - döntőjére készülve. Ma este az elitligába jutásért játszik magyar jégkorong-válogatott.
Friss
hírlevél