<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
9p
Nem panaszkodhatnak a hazai vendéglátósok: a belföldi szállodák többsége most is megtelik a közelgő húsvéti ünnepekre. Hol, mivel várják a vendégeket? Mit kínálnak a szállodák? Hol vannak még szabad szobák? Zalától Békés megyéig.

Az MTI tudósítói által készített körképéből kiderült, a legnagyobb zalai fürdőhelyek szállodái többségükben magyar vendégekkel telnek meg a húsvéti hétvégén a hévízi és zalakarosi hotelek foglaltsági adatai szerint. Alig egy héttel az ünnep előtt a hévízi Hotel Europa Fitben például csupán néhány üres szoba maradt, a 234 szobás hotel ágyait több mint 50 százalékban magyarok kötötték le, de nagyobb számban lesznek szlovák, német, osztrák és orosz vendégek is.

Húsvéti kisokos

- Újra vásárnap a vasárnap - ezek a boltok tartanak ma nyitva >>>

- Most vasárnap kinyitnak a boltok - és a buszok is megállnak >>>

- Nem minden sonka sonka - húsvéti sonkahatározó >>>

- Hogyan vegyünk sonkát, tojást? Erről itt olvashat >>>

- Ajándékot venne a gyereknek, de zárva a bolt? A nyúl is az internetre költözött >>>

És egy jó hír, ha havi bérlettel utazik >>>

Már csak egy-két szabad szoba van húsvétra a zalakarosi Hotel Karos Spában, a 320 szobás, négycsillagos hotelben húsvétkor is a magyar vendégek teszik ki a többséget, a foglaltságban mintegy 80 százalék a belföldi turisták aránya.

Esztergom, Komárom és Tata szállodáiban sincs szabad hely a húsvéti ünnepekre. A következő hétvégére minden hely elkelt a 80 ágyas esztergomi Bellevue és a 26 szobával rendelkező komáromi Thermál Hotelben.

Tatán a Hotel Kiss 43 szobájának mindegyikét lefoglalták már, a Hotel Kristályban még vannak szabad helyek, de szerdától élénkült a foglalások üteme.

Telt házra számítanak a wellness részleggel rendelkező Békés megyei szállodák tulajdonosai is. Bő egy héttel a húsvéti hosszú hétvége előtt a gyulai, orosházi-gyopárosfürdői és szarvasi hotelekben jellemzően már csak néhány szabad szoba van az ünnepnapokra. Húsvétra jellemzően magyar vendégek érkeznek Békés megyébe, egyre növekvő számú román turistáról csak az egyik gyulai szállodában számoltak be az MTI-nek.

Milyen volt a tavalyi húsvét a szállodásoknak? Részletek itt >>>

A Vas megyei wellness szolgáltatásokat is kínáló szállodákban szintén alig van már szabad szoba a húsvéti ünnepekre. A sárvári Park Inn szállodában már pénteken száz százalékos volt a foglaltság; a 223 szobával rendelkező négycsillagos szálloda vendégkörét mint általában, most is cseh, osztrák és magyar vendégek alkotják, belföldről sokan családostul érkeznek. A 200 szobás bükfürdői Danubius Resort Spa szállodai foglaltsága is meghaladta a 95 százalékot pénteken, itt a vendégek kétharmada osztrák és német, 20 százalékot képviselnek a magyarok. A szállodai szobát foglalók zöme nagypénteken érkezik, és húsvét hétfőn utazik haza.

Húsvétkor a Balatonra

A balatoni szállodák egy része csaknem megtelt már az első hosszú hétvégére az ünnepi felárak ellenére, és a többi is jó telítettségre számít - közölték a szállodavezetők az MTI érdeklődésére. A balatonfüredi Anna Grand Hotel értékesítési igazgatója elmondta, hogy a szállodában előfoglalási kedvezménnyel lehetett szobát foglalni február közepéig, részben ennek is köszönhetően március első feléig teljesen megtelt a hotel az ünnepnapokra.

A siófoki Hotel Residence-ben jól indult az év, az első hónapok mintegy 10 százalékos forgalom- és bevétel növekedést hoztak a tavalyi adatokhoz képest, 51-60 százalékos kapacitáskihasználtság mellett. Idén a húsvéti férőhelyek is előbb elkeltek, mint a korábbi évben, már nincs üres szoba.

Veszprém megyében teltházra számítanak a népszerű gyermekprogramokat kínáló szálláshelyek, a legtöbb helyen húsvéti programokkal, animációkkal igyekeznek színesíteni a programkínálatot.

A balatonfüredi Flamingo Wellness és Konferencia Hotel 181 szobájából már csak néhány szabad a húsvéti hétvégére. A wellness részlegnek köszönhetően a hotel a balatoni holtszezonban is igen jó telítettséggel üzemel hétvégeken.

A badacsonyi Hotel Bonvino 80 százalékos telítettségre számít húsvétkor az előfoglalások alapján, ami kedvező időjárás esetén jobban is alakulhat. Az 50 szobás borhotelben - a többi szállodához hasonlóan - 30-40 százalékkal magasabbak ilyenkor az árak.

A Zirc közelében fekvő Hotel Szépalmában a húsvétra érkező vendégek jellemzően négyfős családdal érkeznek, és 2-3 éjszakát töltenek el a szállodában. A veszprémi Gizella Hotel 10 százalékos forgalomnövekedést tapasztalt a húsvéti egyéni foglalásoknál.

A wellness programok mellett a szállodák kézműves foglalkozásokat, tojásfestést, tojásgravírozást, borkóstolást és városnézést, illetve különböző túraútvonalakat kínálnak a családoknak.

Tolna megye jelentősebb szállodáiban alig van szabad hely a húsvéti ünnepekre. A 94 szobás dombóvári Gunaras Resort Spa Hotelben teljes a foglaltság, 90 százalékban magyarországi vendégeket várnak - közölte Kormos László, a Gunaras Zrt. munkatársa. A bikácsi Zichy Parkhotelben Balogh Renáta szállodavezető-helyettes tájékoztatása szerint egy hónapja elkelt az összes szoba, a hotelt nagyrészt fővárosi családok keresik fel. A szekszárdi Merops Hotelben jelenleg 70 százalék feletti a foglaltság, 90 százalékban itt is belföldi vendégek töltik az ünnepeket - mondta Csillag Sándor igazgató.

Baranyában 50-80 százalékos foglaltsággal számol húsvétra a megkérdezett népszerűbb turisztikai szálláshelyek többsége, de vannak olyanok, amelyek teltházzal üzemelnek majd.

A bikali Puchner Kastélyszálló szobáit már február végén lefoglalták az ünnepnapokra, és hetek óta biztos, hogy a harkányi Dráva Hotel Thermal Resort és a villányi Hotel Crocus, a siklósi Hotel Castello is megtelik erre az időszakra.

A pécsi hotelek forgalma is fellendül húsvétra: a Corso Hotel kihasználtsága a március végi adatok alapján 50, a Hotel Makáré 70, a Hotel Palatinusé 80 százalékos lesz, de folyamatos az érdeklődés, a következő napokban várhatóan sokan kérnek még ajánlatokat.

Jellemző, hogy a szolgáltatásokat 90 százalékban belföldről, elsősorban családok veszik igénybe, előfordulnak azonban csoportok is. A teltházas foglaltsághoz hozzájárulnak az akciók, a várhatóan kedvező időjárás és a szállodák által kínált családi programok is.

---- A Győr-Moson-Sopron és Pest megyei körkép ----

A Győr-Moson-Sopron megyei szállodák átlagosan nyolcvan százalékban már megteltek húsvétra - mondta a Magyar Turizmus Zrt. nyugat-dunántúli régiós igazgatója az MTI-nek. Tama István szerint a megyében elsősorban a szabadidős tevékenységek vonzzák a turistákat, kivéve a megyeszékhelyt, Győrben ugyanis az üzleti és a sportturizmus a meghatározó.

A régiós igazgató elmondta azt is, hogy míg év közben a belföldi és a külföldi vendégek aránya 50-50 százalék, addig az elmúlt években húsvétkor már 70 százalékra tolódott a belföldiek aránya, ami a SZÉP-kártyának tulajdonítható.

A vendégek jellemzően három éjszakára érkeznek, de van olyan szálláshely is, ahol erre nem volt igény, így a húsvéti csomagot lecsökkentették két éjszakára.

Horváth Ottó, a győri Rába Hotel City Center igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy náluk ebben az időszakban inkább a csoportos foglalások a jellemzők. Példaként említette, hogy évről-évre visszatérő németországi törzsvendég körük is van, akik ilyenkor öt éjszakát töltenek a hotelban, napközben pedig ellátogatnak Budapestre, a Dunakanyarba, a Fertő tó környékére és Pozsonyba. A családosok jellemzően két éjszakát töltenek náluk.

A város legnagyobb szállodájának igazgatója elmondása szerint a foglalási dömping az utolsó napokban indul el, így abban reménykednek, hogy a hosszú hétvégén elérik majd a 70 százalékos kihasználtsági szintet.

Szarjas Tímea, a Hotel Sopron igazgatója az MTI-nek arról számolt be, hogy náluk elsősorban a gyermekes családok körében népszerű a húsvéti hétvége. A foglalások mintegy 85 százaléka egyéni belföldi, a maradék 15 százalék külföldi és csoportos foglalás.

Az igazgató hozzátette: kevés kiadható szobájuk van a jövő hét végére, reményei szerint telt házzal üzemelnek majd. A vendégek többsége három éjszakára foglal, és jellemzően Sopronon kívül a környékbeli települések – Fertőd, Nagycenk, Kismarton és Bécs - látnivalóit keresik fel. Népszerűek a húsvéthoz kapcsolódó tematikus programok is a városban, a hotel szintén évek óta készül programokkal a szállóvendégeknek, ilyen például a kerti tojáskeresés.

Pest megye szállodáiban is nagy az érdeklődés a húsvéti pihenés iránt, a kissé megemelt árakért cserébe a többnyire családdal érkezőket az ünnephez illő programokkal és étkekkel várják - derült ki az MTI körkérdésére adott válaszokból.

A herceghalmi Hotel Abacus Business & Wellness Hotelben először a családi szobákat foglalták le, s noha a csomagáraik 10-15 százalékkal magasabbak húsvétkor, mint a normál hétvégéken, telt házra számítanak - mondta Lipták Andrea értékesítési vezető.

A tavaszi szünet miatt sok vendég érkezik gyermekekkel, többen egy hétig is maradnak. A kicsiket nyuszi- és báránysimogatóval, tojáskereső „hadművelettel” és tojásfestéssel várják, és a felnőtteknek is kínálnak programokat. Az ünnepi szállodai menüben fácánból és bárányból készülő fogások szerepelnek, de a főtt tojás, a parasztsonka, a torma és a húsvéti kalács sem maradhat el - tette hozzá.

A ráckevei Kék Duna Wellness Hotelben a férőhelyek 90 százalékát lefoglalták már, Sárvári Krisztina igazgató szerint itt is telt házra lehet számítani. A vendégek zöme 50 év feletti, de most érzékelhetően több család érkezik majd, mint máskor. A hotelben húsvétolók több mint fele budapesti, illetve Pest megyei lesz, többségük 2-3 éjszakás csomagot vásárolt a normál (hétköznapi) áraknál 20-25 százalékkal drágábban.

A ceglédi Hotel Aquarell valamennyi szobáját már két hete lefoglalták, talán azért ilyen hamar, mert a tavaly húsvéti áron értékesítették őket - tájékoztatott Fejes Géza igazgatóhelyettes. A vendégek közel egyharmada gyerek lesz, akik alkalomhoz illő kézműves foglalkozásokon és egyéb színes programokon vehetnek részt.

Utazás Miért érdemes itthon nyaralni, hosszú hétvégézni? Szavazzon!
Eidenpenz József | 2019. június 7. 15:30
Azt mondja a miniszter, belföldön is lehet nyaralni. Van, aki így tesz, van, aki nem, de mik a fő okok? Szavazzon! Előző szavazásunkat pedig egy német áruházlánc nyerte.
Utazás Így kezdődött az évad a Balatonon
Privátbankár.hu | 2018. május 12. 16:14
Az évtizedes hagyományoknak megfelelően a balatonfüredi ünnepélyes évadnyitóval és a tó megkoszorúzásával szombaton elkezdődött a balatoni turisztikai és vitorlásszezon.
Utazás Ezeket az utakat zárják le holnap Budapesten
Privátbankár.hu | 2018. május 12. 14:23
Rendezvények és építési munkálatok miatt Budapest több pontján nehéz lesz közlekedni a hétvégén.
Utazás Vegyi incidens miatt volt lezárva a londoni City repülőtere
Privátbankár.hu | 2016. október 22. 09:29
Lezárták pénteken egy időre a londoni City repülőteret, miután az a gyanú merült fel, hogy valamilyen vegyszer kerülhetett a terminál levegőjébe. A speciális felszerelésekkel kivonult tűzoltóság nem talált veszélyes anyagot, így a légikikötőt péntek este ismét megnyitották.
Utazás Egyiptom helyett idén inkább Bulgáriába és Spanyolországba utaznak a magyarok
Privátbankár.hu | 2016. február 27. 09:42
Egyiptom helyett az idén inkább Bulgáriába és Spanyolországba utaznak a magyarok az előfoglalások adatai alapján - közölte az Invia online utazási ügynökség az MTI-vel.
Utazás Ebben a városban már nyomozók keresik az illegális szálláskiadókat
Privátbankár.hu | 2015. augusztus 1. 08:27
Álruhás nyomozókkal is kutatnak Barcelonában az adót nem fizető illegális szálláskiadók után, miközben új adót vetettek ki rájuk és korlátozzák az új engedélyek kiadását. Csakhogy ez egyelőre szélmalomharcnak tűnik, 14-szer annyi illegális szobakiadó lehet, mint amennyi hivatalos. A város közben nyugodtan kiteheti a megtelt táblát.
Utazás Jó a rajt: így indult az év a szállodásoknak
Privátbankár.hu | 2015. május 3. 10:21
A legfrissebb adatok szerint az év első két hónapjában 10 százalékkal nőtt a belföldi vendégéjszakák száma a szállodákban. Nincs ok a panaszra: a külföldiek is szép számmal jöttek, főleg a brit és amerikai vendégek száma ugrott meg drasztikusan, az oroszok továbbra is elmaradnak.
Utazás Már két ötcsillagos strand van az országban: ez az egyik
Privátbankár.hu | 2015. május 2. 15:38
Ötcsillagos minősítést kapott a hajdúszoboszlói strand, eddig csak egy ilyen strandunk volt.
Utazás BKK bérlete van? Így autózhat vele ingyen
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 11:30
Újabb szintre tört be a közösségi autózás: BKK bérlettel havidíj nélkül, fél órás távra vehetjük kölcsön az Avalon autóit.
Utazás Ma estig biztos kitart a magyar-lengyel barátság - Hajrá magyarok!
Nagy László Nándor | 2015. április 25. 10:41
Nagy Lajos óta nem volt ennyire magyar Krakkó - a korábbi lengyel királyi székhelyen ma bizonyosan percenként hallhatunk magyar szót, hiszen nagyjából 3-4 ezer magyar szállta meg a várost a divizíó IA világbajnokság - számunkra - döntőjére készülve. Ma este az elitligába jutásért játszik magyar jégkorong-válogatott.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG