1p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Miként a hó az ország sok táján, úgy záporoznak a hírek pénteken délután a Malév csődjével kapcsolatban, jobbak is, rosszabbak is. A csőd miatt legalább 2600 állás szűnik meg, ugyanakkor a Ryanair új magyarországi bázist hoz létre, amivel 2000 munkahelyet teremt. A repülőjegyeket nem foglalják át és nem térítik vissza, a storno-biztosítások sem fizetnek, de legalább a biztosítási díjat visszaadják.

Az Orangeways menetrendszerinti buszjáratain - a szabad jegyek függvényében - öt napon keresztül ingyen utaztatja azokat az érvényes Malév-jeggyel rendelkező utasokat, akik a légitársaság leállása miatt nem tudtak eljutni úti céljuk helyszínére. Amint Kovács Miklós, a busztársaság vezérigazgatója elmondta, a járatok Bécs, Pozsony, Prága, Berlin, Krakkó, Kolozsvár, Marosvásárhely és Csíkszereda célállomásokat érintik.

A Ryanair a Malév leállását követően Budapestre telepíti négy Boeing gépét és két héten belül megnyitja budapesti bázisát - ismertette Michael Cawley, a cég vezérigazgató-helyettese sajtótájékoztatóján a légitársaság teveit. A társaság ezzel kétezer új munkahelyet teremt az országban.



Malév-jegyet már nem lehet átfoglalni vagy visszatéríteni

Az utazási irodáknak a Malév-jegyekre szóló foglalásokat átfoglalni, törölni, jegyet módosítani és visszatéríteni nincs jogosultsága, az utasok csak újonnan megváltott, más légitársaságok járataira szóló jegyekkel utazhatnak – mondta el Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) szóvivője, az OTP Travel ügyvezető igazgatója. A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) olyan közleményt tett közzé, amellyel a továbbiakban nem engedélyezi az irodáknak a repülőjegyek visszatérítését és cseréjét.

A MUISZ szakjogászok által megfogalmazott állásfoglalást készített a Malév leállásával kapcsolatban. Eszerint az utazási szerződésről szóló kormányrendelet értelmében az utazásszervező felel az utazási szerződés nem-teljesítéséből eredő károkért, kivéve, ha a nem-teljesítést vis maior okozta. A vis maior az utazásszervező által nem befolyásolható, ésszerűen el nem hárítható olyan külső körülmény, amelyet a szerződéskötés idején nem látott és ésszerű elvárhatóság mellett nem is láthatott előre.

Az utazási irodák sem fizetnek?

A szerződés a jövőre hat ki és nem jár a szerződéskötés előtti helyzet visszaállításával, vagyis nem kell visszafizetni a részvételi díjat - állapítják meg. A napokban kiadott kormányrendelet rendezi a kártalanítást és segítségnyújtást azon utasok számára, akiknek az érvényes Malév-menetjegye a légitársaság üzemelése beszüntetésének napján vagy azt követően három naptári napon belül biztosít jogot az utazásra.

A tél közepén lesznek sokan munkanélküliek

A Malév csődje szociális válsággal fenyeget, egy kisvárosnyi ember veszítheti el a megélhetését a tél közepén - áll a Magyar Polgári Légiközlekedési Szövetség (MAPLESZ) közleményében. A szövetség szerint a tulajdonos magyar állam képviselőinek kell megnyugtató megoldást találniuk a helyzetre. A Malév összesen 2600 főnek ad munkát.

(Fotó: Budapest Airport)

 

A repülőtéren dolgozó szakembergárda sorsáról egyelőre nincs hivatalos információ, értesülések szerint a jövő héten jelentik be a csoportos létszámleépítéseket. Jóval több, mint 2600 család megélhetése került hirtelen veszélybe. A repülőtéri szakembergárda egyben tartása elengedhetetlen volna egy új, tiszta lappal induló magyarországi központú légitársaság beindításához is – így a MAPLESZ.

Könnyítések az utas- és storno-biztosításokban

A Malév váratlan leállása számos olyan utazót is érint, akik előzőleg utazásképtelenségre vonatkozó (storno) vagy utasbiztosítást kötöttek. Bár ezen biztosítások nem szolgálnak a Malév hibájából meghiúsult utazások miatti kártérítésre, a Generali-csoporthoz tartozó Európai Utazási Biztosító (EUB) néhány rendkívüli intézkedéssel igyekszik megkönnyíteni a bajba jutott utasok helyzetét - közölte a Generali. A biztosító vállalja, hogy a törölt Malév-járatokra megkötött utazásképtelenségi biztosítás díjának teljes összegét visszatéríti.

Erre az igényt annál az utazási irodánál kell jelezni, amelyiknél a biztosítást kötötték, és akkor van lehetőség rá, ha az utas részére korábban még nem történt kárkifizetés és a jegyet más légitársaságnál történt átfoglalással sem használták fel. Amennyiben az utasnak sikerül a Malév-jegyét más légitársaság járatára átfoglalni, akkor az EUB a korábban megkötött storno-biztosítást érvényesnek tekinti a módosított jegyre is az eredeti jegyár összegéig.

Csak átmenetileg maradnak el a turisták?

A Magyar Turizmus Zrt. (MT Zrt.) szerint a Malév leállásának csak átmeneti hatása lehet a beutazó forgalomra, Budapest megközelíthetősége jelenleg is és a jövőben is biztosított. A cég közleménye szerint a Malév működésének leállításával összefüggésben folyamatosan tárgyalásokat folytat a kormányzati illetékesekkel, a Budapest Airporttal, több légitársasággal és a szakmai szervezetekkel annak érdekében, hogy a Malév leállásával összefüggő járattörlések ne okozzanak komoly fennakadást a Magyarországra irányuló beutazó forgalomban.

(Fotó: Budapest Airport)

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségével is tárgyalásokat kezdett annak érdekében, hogy a Budapesten maradt utasok elszállásolása biztonságosan megoldódjon, a pénteken megjelent miniszteri rendeletben foglalt kármentesítési lehetőség felhasználásával.

A pilótáknak lesz indiai, koreai vagy arab állásuk

A Malév pilótái el tudnak helyezkedni indiai, koreai és arab légitársaságoknál, van irántuk kereslet - mondta el Kiss Kálmán, a pilóták szakszervezetének, a HUNALPA-nak az alelnöke. A Travel Service charter légitársaság pedig közölte, Budapestről induló járataihoz keres munkatársakat, és máris lecsapott a magyar pilótákra. Bejelentette, hogy május elsején menetrendszerinti járatokat indít Budapestről, Smartwings márkanév alatt, de a célállomásokat még nem közölte. Kapitányi, másodtiszti és utaskísérői pozícióba keresnek munkatársakat Boeing 737-800 típusú repülőgépekre.

A HUNALPA alelnöke megjegyezte, hogy kapitányként, amihez a tudást Magyarországon szerezte meg, külföldön havi nettó 15-20 ezer dollár nettó jövedelmet érhet el egy pilóta. A Malév pilótái azért maradtak itthon - fűzte hozzá -, mert Magyarországot szerették volna képviselni. Ugyancsak jó eséllyel kereshetnek külföldön munkát a műszakiak is - közölte Kiss Kálmán. Az alelnök emlékeztetett arra, hogy akkor, amikor a Swissair, illetve a belga Sabena csődbe ment, mindkét légitársaság bázisrepülőtere kihalt, s ez várhat a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre is.

A pilótáknak egyébként állásbörzét szerveznek:

A leállás előtt már koncepció kellett volna egy új légitársaságról

Sajnálatos, hogy a Malév leállása előtt nem született meg egy új nemzeti légitársaság létrehozásának koncepciója, ezt már három vagy hat hónappal ezelőtt meg kellett volna tenni - mondta el Déri Tamás, a Tensi Csoport egyik tulajdonosa, idegenforgalmi és légiközlekedési szakértő. Déri Tamás, aki a Malév vezérigazgatója volt a 90-es évek első felében, kifejezte bánatát amiatt, hogy a jól kiképzett humán erőforrás és az elmúlt több mint 60 év szakmakultúrája elvész.

Azért szükséges egy magyar nemzeti légitársaság - hangsúlyozta -, mert ha ilyen nincs, a magyar piacon lévő légitársaságok bármikor, bármilyen okból kivonulhatnak, ami hatalmas nemzetgazdasági veszteséget okozhat. Déri Tamás szerint átmenetet kellett volna teremteni a működő Malév és az új légitársaság létrehozása között, mert így átkerülhettek volna a jogok és a szakmai tudás is. Így viszont elveszhet a Malév piaca és a jogok, többek között a repülőtéri résidők, azaz a leszállásra és felszállásra megjelölt időpontok.

IATA: felfüggesztés valamennyi elszámolási rendszerből

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) az érvényben lévő szabályoknak megfelelően felfüggesztette a Malévet valamennyi banki elszámolási rendszerből - közölte az IATA pénteken.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Utazás Miért érdemes itthon nyaralni, hosszú hétvégézni? Szavazzon!
Eidenpenz József | 2019. június 7. 15:30
Azt mondja a miniszter, belföldön is lehet nyaralni. Van, aki így tesz, van, aki nem, de mik a fő okok? Szavazzon! Előző szavazásunkat pedig egy német áruházlánc nyerte.
Utazás Így kezdődött az évad a Balatonon
Privátbankár.hu | 2018. május 12. 16:14
Az évtizedes hagyományoknak megfelelően a balatonfüredi ünnepélyes évadnyitóval és a tó megkoszorúzásával szombaton elkezdődött a balatoni turisztikai és vitorlásszezon.
Utazás Ezeket az utakat zárják le holnap Budapesten
Privátbankár.hu | 2018. május 12. 14:23
Rendezvények és építési munkálatok miatt Budapest több pontján nehéz lesz közlekedni a hétvégén.
Utazás Vegyi incidens miatt volt lezárva a londoni City repülőtere
Privátbankár.hu | 2016. október 22. 09:29
Lezárták pénteken egy időre a londoni City repülőteret, miután az a gyanú merült fel, hogy valamilyen vegyszer kerülhetett a terminál levegőjébe. A speciális felszerelésekkel kivonult tűzoltóság nem talált veszélyes anyagot, így a légikikötőt péntek este ismét megnyitották.
Utazás Egyiptom helyett idén inkább Bulgáriába és Spanyolországba utaznak a magyarok
Privátbankár.hu | 2016. február 27. 09:42
Egyiptom helyett az idén inkább Bulgáriába és Spanyolországba utaznak a magyarok az előfoglalások adatai alapján - közölte az Invia online utazási ügynökség az MTI-vel.
Utazás Ebben a városban már nyomozók keresik az illegális szálláskiadókat
Privátbankár.hu | 2015. augusztus 1. 08:27
Álruhás nyomozókkal is kutatnak Barcelonában az adót nem fizető illegális szálláskiadók után, miközben új adót vetettek ki rájuk és korlátozzák az új engedélyek kiadását. Csakhogy ez egyelőre szélmalomharcnak tűnik, 14-szer annyi illegális szobakiadó lehet, mint amennyi hivatalos. A város közben nyugodtan kiteheti a megtelt táblát.
Utazás Jó a rajt: így indult az év a szállodásoknak
Privátbankár.hu | 2015. május 3. 10:21
A legfrissebb adatok szerint az év első két hónapjában 10 százalékkal nőtt a belföldi vendégéjszakák száma a szállodákban. Nincs ok a panaszra: a külföldiek is szép számmal jöttek, főleg a brit és amerikai vendégek száma ugrott meg drasztikusan, az oroszok továbbra is elmaradnak.
Utazás Már két ötcsillagos strand van az országban: ez az egyik
Privátbankár.hu | 2015. május 2. 15:38
Ötcsillagos minősítést kapott a hajdúszoboszlói strand, eddig csak egy ilyen strandunk volt.
Utazás BKK bérlete van? Így autózhat vele ingyen
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 11:30
Újabb szintre tört be a közösségi autózás: BKK bérlettel havidíj nélkül, fél órás távra vehetjük kölcsön az Avalon autóit.
Utazás Ma estig biztos kitart a magyar-lengyel barátság - Hajrá magyarok!
Nagy László Nándor | 2015. április 25. 10:41
Nagy Lajos óta nem volt ennyire magyar Krakkó - a korábbi lengyel királyi székhelyen ma bizonyosan percenként hallhatunk magyar szót, hiszen nagyjából 3-4 ezer magyar szállta meg a várost a divizíó IA világbajnokság - számunkra - döntőjére készülve. Ma este az elitligába jutásért játszik magyar jégkorong-válogatott.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG