1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Budapest több pontján elkezdték telepíteni a Futárt, vagyis a tömegközlekedési járatok érkezéséről megbízható, valós idejű információkat nyújtó kijelzőket és hangszórókat. A szolgáltatás mintegy 2300 járművön és több mint 260 megállóban lesz látható.

A FUTÁR, vagyis a Forgalomirányítási és UtasTÁjékoztatási Rendszer projekt egy integrált közösségi közlekedési informatikai rendszer, amelyet a Budapesti Közlekedési Központ a BKV közreműködésével épít ki. A fejlesztés összköltségvetése 6,7 milliárd forint és az Új Széchenyi Terv keretében, európai uniós támogatással valósul meg.

A FUTÁR dinamikus utastájékoztatásának köszönhetően a megállóhelyeken és a járműveken elhelyezett kijelzők a jármű útiránya, indulási ideje mellett valós idejű információkat szolgáltatnak majd nem csak a járatok közlekedéséről, de egy esetleges forgalmi változásról is, megkönnyítve és kiszámíthatóvá téve az utazás tervezését. A rendszer a menetrend és a valós forgalmi helyzet alapján majdnem pontosan képes kiszámítani, melyik járat mikorra ér az útvonalán található megállókba. Mindez 2295 járművön, 263 megállóhelyen és csomópontban, mobil eszközökön, valamint internetes felületeken is elérhetővé válik.

Lehet, hogy gyorsabban jön majd a busz?

A fejlesztés amellett, hogy segíti majd a budapesti közösségi közlekedést használókat abban, hogy a lehető leggyorsabban érjék el céljukat, jelentős változást hoz a fővárosi közlekedés irányításában is. A FUTÁR műholdas rendszere ugyanis folyamatos, 24 órán át történő forgalmi felügyeletet biztosít a megrendelő BKK részére. A diszpécserek műholdas nyomkövető rendszer segítségével követik majd a járműveket, ezáltal folyamatosan szabályozhatják a felszíni közlekedést, vagy épp sokkal könnyebben és gyorsabban szervezhetnek meg egy villamos- vagy metrópótlást forgalmi zavar esetén. A megbízható kommunikációt új rádiórendszer is segíti.

A közterületen elhelyezett kijelzőknek több típusa is létezik, így a metróaluljárókban például falra rögzített monitoros utastájékoztatókkal találkozhatunk majd. A berendezések telepítési munkái ezekben a napokban fordulnak élesbe: gyors ütemben immár 64 helyszínen történt meg az oszlopok állítása. A tartószerkezetek egy részére már a kijelzők is kikerültek. A következő hetekben a továbbiakat is telepítjük.

De milyen hírt hoz majd a FUTÁR?

Ha nincs forgalmi zűrzavar, akkor alapvetően a járművek számjelzése, útiránya (vagyis, hogy merre megy) és az indulásig hátralévő percek jelennek majd meg, de egyéb információkat (például a jármű alacsony padlós) is jelezni fogják. A várható forgalmi változásokról és a forgalmi zavarokról futó szöveges és hangos tájékoztatás is adni fognak a berendezések.

A telepített berendezések a járatok közlekedéséhez igazodva éjjel-nappal működnek. A vakok és gyengén látók számára – távirányítással – hangos információt szolgáltatnak majd a készülékek.

Hol állnak majd Budapesten a FUTÁROK?

Elsősorban azokon a helyeken, ahol sok ember megfordul. Minden kerületben, sőt egyes agglomerációs településeken is lesz kijelző. A jelenleg már üzemelő régebbi, egyszerűbb felépítésű megállóhelyi és csomóponti elektronikus utastájékoztató eszközök helyét és állapotát is figyelembe vették és ahol kell ott le fogják cserélni őket. A forgalom napi lebonyolítása során keletkező gyakoribb zavarokra felkészülve határoztak meg olyan helyeket, ahol a menetrend szerint közlekedő járművekről nyújtott információknál gyakran lehet fontosabb az operatív tájékoztatás megfelelő színvonalú biztosítása. Ezért van a helyszínek között sok villamos megállóhely, hiszen a villamos vonalakon a forgalmi zavarok gyakoribbak.

 

      LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

      Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
      Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
      Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


      Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

      Utazás Miért érdemes itthon nyaralni, hosszú hétvégézni? Szavazzon!
      Eidenpenz József | 2019. június 7. 15:30
      Azt mondja a miniszter, belföldön is lehet nyaralni. Van, aki így tesz, van, aki nem, de mik a fő okok? Szavazzon! Előző szavazásunkat pedig egy német áruházlánc nyerte.
      Utazás Így kezdődött az évad a Balatonon
      Privátbankár.hu | 2018. május 12. 16:14
      Az évtizedes hagyományoknak megfelelően a balatonfüredi ünnepélyes évadnyitóval és a tó megkoszorúzásával szombaton elkezdődött a balatoni turisztikai és vitorlásszezon.
      Utazás Ezeket az utakat zárják le holnap Budapesten
      Privátbankár.hu | 2018. május 12. 14:23
      Rendezvények és építési munkálatok miatt Budapest több pontján nehéz lesz közlekedni a hétvégén.
      Utazás Vegyi incidens miatt volt lezárva a londoni City repülőtere
      Privátbankár.hu | 2016. október 22. 09:29
      Lezárták pénteken egy időre a londoni City repülőteret, miután az a gyanú merült fel, hogy valamilyen vegyszer kerülhetett a terminál levegőjébe. A speciális felszerelésekkel kivonult tűzoltóság nem talált veszélyes anyagot, így a légikikötőt péntek este ismét megnyitották.
      Utazás Egyiptom helyett idén inkább Bulgáriába és Spanyolországba utaznak a magyarok
      Privátbankár.hu | 2016. február 27. 09:42
      Egyiptom helyett az idén inkább Bulgáriába és Spanyolországba utaznak a magyarok az előfoglalások adatai alapján - közölte az Invia online utazási ügynökség az MTI-vel.
      Utazás Ebben a városban már nyomozók keresik az illegális szálláskiadókat
      Privátbankár.hu | 2015. augusztus 1. 08:27
      Álruhás nyomozókkal is kutatnak Barcelonában az adót nem fizető illegális szálláskiadók után, miközben új adót vetettek ki rájuk és korlátozzák az új engedélyek kiadását. Csakhogy ez egyelőre szélmalomharcnak tűnik, 14-szer annyi illegális szobakiadó lehet, mint amennyi hivatalos. A város közben nyugodtan kiteheti a megtelt táblát.
      Utazás Jó a rajt: így indult az év a szállodásoknak
      Privátbankár.hu | 2015. május 3. 10:21
      A legfrissebb adatok szerint az év első két hónapjában 10 százalékkal nőtt a belföldi vendégéjszakák száma a szállodákban. Nincs ok a panaszra: a külföldiek is szép számmal jöttek, főleg a brit és amerikai vendégek száma ugrott meg drasztikusan, az oroszok továbbra is elmaradnak.
      Utazás Már két ötcsillagos strand van az országban: ez az egyik
      Privátbankár.hu | 2015. május 2. 15:38
      Ötcsillagos minősítést kapott a hajdúszoboszlói strand, eddig csak egy ilyen strandunk volt.
      Utazás BKK bérlete van? Így autózhat vele ingyen
      Privátbankár.hu | 2015. április 29. 11:30
      Újabb szintre tört be a közösségi autózás: BKK bérlettel havidíj nélkül, fél órás távra vehetjük kölcsön az Avalon autóit.
      Utazás Ma estig biztos kitart a magyar-lengyel barátság - Hajrá magyarok!
      Nagy László Nándor | 2015. április 25. 10:41
      Nagy Lajos óta nem volt ennyire magyar Krakkó - a korábbi lengyel királyi székhelyen ma bizonyosan percenként hallhatunk magyar szót, hiszen nagyjából 3-4 ezer magyar szállta meg a várost a divizíó IA világbajnokság - számunkra - döntőjére készülve. Ma este az elitligába jutásért játszik magyar jégkorong-válogatott.
      hírlevél
      Ingatlantájoló
      Együttműködő partnerünk: 4iG