<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Egy napra jönnek, ha mégis maradnak, akkor már sokan turista szállóban laknak és nem maradnak sokáig, főleg ez volt a jellemző tavaly a Magyarországra érkező turistákra. Ebben nagy szerep van a Malév csődjének is, amiből pedig a fapadosok húztak hasznot.
Lájkold a Privátbankárt, mi adunk 10 forintot - fogjunk össze együtt a gyerekekért! >>
Gilyán Csaba arra emlékeztetett, hogy a KSH 2013. január 1-jén tért át az új szállodai minősítési rendszer, az úgynevezett védjegyrendszer kategóriáinak használatára a havi adatok alapján még nincsenek indexek a minőségi kategóriák igénybevételére. A májusi adatok alapján azonban már megindul az indexképzés az új minősítési rendszer szerint. A szállodaiparban a szálláshelyek minősítését, osztályba sorolását - önbesoroláson alapuló csillagos beosztás helyett -, egy, a szakmai szövetségek közreműködésével kialakított, állami tulajdonban lévő tanúsító védjegyrendszer biztosítja 2012. április 30-tól.

Miközben az országba érkező turisták száma emelkedik, csökkent a több napraide látogatók aránya, és az országba érkezők kevesebbet költenek. Gilyán Csaba, a KSH szakértője elmondta: a turisták a korábbinál nagyobb arányban keresik az alacsonyabb kategóriájú szállodákat, és a közösségi szálláshelyek forgalma is gyorsabban emelkedik.

A KSH éves adatai azt mutatják, hogy az egy napra az országba érkezők száma 31 millióról 33 millió fölé nőtt. Az ide utazók átlagosan 10 200 forintot költöttek a korábbi 12 100 forintról helyett. A több napra érkezőkszáma 2011-ről 2012-re 5,327 millióról, 5,125 millióra esett, ezzel párhuzamosan az egy főre jutó napi kiadásaik is csökkentek 19 500 forintról 17 300 forintra.

Az olcsóbb szállást keresték

A kereskedelmi szálláshelyeken 2012-ben a külföldivendég-éjszakák száma 11 millió 300 ezer volt, a vendégek száma 8,1, az éjszakáké 8,5 százalékkal emelkedett. Az átlagosnál magasabb növekedést 2011-ről 2012-re a négycsillagos szállodák és a közösségi szálláshelyek forgalmában lehetett észlelni, a négycsillagos szállodákban eltöltött külföldi vendégéjszakák száma 5,21 millióról 8,492 millióra nőtt, a közösségi szálláshelyeken pedig 138 ezerről 218 ezerre emelkedett.

Molnár Judit, a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők (MUISZ) szóvivője is azt erősítette meg, hogy tapasztalataik szerint a nemzeti légitársaság csődjét követően nőtt a fapadosokkal érkező turisták aránya, akik inkább az alacsonyabb kategóriájú szálláshelyeket választják, és akik kevesebbet is fogyasztanak. Hozzátette azt is, hogy konferenciákat és nagy létszámú csoportokat is lemondtak a szervezők a Malév kiesését követően. A szakember úgy véli, hogy az idén sem változik ez a helyzet, a főszezonra az utazási irodák a 2012-höz hasonló kapacitásokat kötöttek le 2013-ra is.

Sokan csak a fővárost nézték meg

Kovács István, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének főtitkára (MSZÉSZ) szerint a magyar légitársaság csődje ellentmondásos hatást fejtett ki Budapest turizmusára. Az európai nagyvárosokban

Időközben elindult a repülési szezon a sármelléki reptéren is. Ahogy a Privátbankár már megírta, Németországból több nagyvárosból is érkeznek járatok. Részletek >>

a hagyományos légitársaságok lényegében versenytárs nélkül maradtak, így emelni tudták a repülőjegy árakat. Ez kedvezőtlenül érintette az üzleti utazókat, mivel a Malév egy-egy nagyobb esemény résztvevőinek korábban csoportos kedvezményeket adott.

Ugyanakkor több fapados légitársaság - mint a Ryanair és a Wizzair - igyekezett élni a piaci lehetőséggel, ezért olcsón árulták jegyeiket, ami elősegítette a Budapest iránti külföldi kereslet növekedését. Olyan helyekről is érkeztek Budapestre, ahonnan korábban nem volt légi kapcsolat. Ezek hatására dinamikusan nőtt a szabadidős, városlátogató turisták száma, akik jellemzően keveset költenek, és az olcsó szállodákat, szolgáltatásokat keresik - tette hozzá a főtitkár.

Idén is az egynapos turizmus lesz a jellemző

A kisebb költőképességű városlátogató turisták arányának növekedése, és az üzleti szegmens részarányának csökkenése pozitívan érinti a közép kategóriás – főleg 3 csillagos szállodákat –, és negatívan az 5 csillagos hoteleket. Ezt igazolja az MSZÉSZ Trendriport elemzése is, amely szerint a 2012-es budapesti REVPAR mutató, az egy kiadható szobára eső bevétel a 3 csillagos szállodákban 10,6 százalékkal, addig az 5 csillagos kategóriában 6 százalékkal, a 4 csillagosban pedig 4,2 százalékkal nőtt a az előző évhez képest.

Az MSZÉSZ 2013-ra a tavalyi tendenciák folytatódásával számol, a belföldi kereslet stagnálását, a külföldi kereslet kis mértékű javulását várja Budapesten. Az idei januári adatok szerint az év elején csaknem 10 százalékkal több külföldi érkezett, mint tavaly. Részletek >>

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Utazás Miért érdemes itthon nyaralni, hosszú hétvégézni? Szavazzon!
Eidenpenz József | 2019. június 7. 15:30
Azt mondja a miniszter, belföldön is lehet nyaralni. Van, aki így tesz, van, aki nem, de mik a fő okok? Szavazzon! Előző szavazásunkat pedig egy német áruházlánc nyerte.
Utazás Így kezdődött az évad a Balatonon
Privátbankár.hu | 2018. május 12. 16:14
Az évtizedes hagyományoknak megfelelően a balatonfüredi ünnepélyes évadnyitóval és a tó megkoszorúzásával szombaton elkezdődött a balatoni turisztikai és vitorlásszezon.
Utazás Ezeket az utakat zárják le holnap Budapesten
Privátbankár.hu | 2018. május 12. 14:23
Rendezvények és építési munkálatok miatt Budapest több pontján nehéz lesz közlekedni a hétvégén.
Utazás Vegyi incidens miatt volt lezárva a londoni City repülőtere
Privátbankár.hu | 2016. október 22. 09:29
Lezárták pénteken egy időre a londoni City repülőteret, miután az a gyanú merült fel, hogy valamilyen vegyszer kerülhetett a terminál levegőjébe. A speciális felszerelésekkel kivonult tűzoltóság nem talált veszélyes anyagot, így a légikikötőt péntek este ismét megnyitották.
Utazás Egyiptom helyett idén inkább Bulgáriába és Spanyolországba utaznak a magyarok
Privátbankár.hu | 2016. február 27. 09:42
Egyiptom helyett az idén inkább Bulgáriába és Spanyolországba utaznak a magyarok az előfoglalások adatai alapján - közölte az Invia online utazási ügynökség az MTI-vel.
Utazás Ebben a városban már nyomozók keresik az illegális szálláskiadókat
Privátbankár.hu | 2015. augusztus 1. 08:27
Álruhás nyomozókkal is kutatnak Barcelonában az adót nem fizető illegális szálláskiadók után, miközben új adót vetettek ki rájuk és korlátozzák az új engedélyek kiadását. Csakhogy ez egyelőre szélmalomharcnak tűnik, 14-szer annyi illegális szobakiadó lehet, mint amennyi hivatalos. A város közben nyugodtan kiteheti a megtelt táblát.
Utazás Jó a rajt: így indult az év a szállodásoknak
Privátbankár.hu | 2015. május 3. 10:21
A legfrissebb adatok szerint az év első két hónapjában 10 százalékkal nőtt a belföldi vendégéjszakák száma a szállodákban. Nincs ok a panaszra: a külföldiek is szép számmal jöttek, főleg a brit és amerikai vendégek száma ugrott meg drasztikusan, az oroszok továbbra is elmaradnak.
Utazás Már két ötcsillagos strand van az országban: ez az egyik
Privátbankár.hu | 2015. május 2. 15:38
Ötcsillagos minősítést kapott a hajdúszoboszlói strand, eddig csak egy ilyen strandunk volt.
Utazás BKK bérlete van? Így autózhat vele ingyen
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 11:30
Újabb szintre tört be a közösségi autózás: BKK bérlettel havidíj nélkül, fél órás távra vehetjük kölcsön az Avalon autóit.
Utazás Ma estig biztos kitart a magyar-lengyel barátság - Hajrá magyarok!
Nagy László Nándor | 2015. április 25. 10:41
Nagy Lajos óta nem volt ennyire magyar Krakkó - a korábbi lengyel királyi székhelyen ma bizonyosan percenként hallhatunk magyar szót, hiszen nagyjából 3-4 ezer magyar szállta meg a várost a divizíó IA világbajnokság - számunkra - döntőjére készülve. Ma este az elitligába jutásért játszik magyar jégkorong-válogatott.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG