1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A vendégéjszakák szeptemberben tovább nőttek, aminek nagyobb részét a külföldi turisták tették ki. Egyre többen érkeznek Németországból, Ausztriából, az Egyesült Királyságból, Oroszországból, Olaszországból, Csehországból, Spanyolországból, Hollandiából és Lengyelországból. A külföldi turisták első számú célpontja Budapest, ahol a belföldi turizmus azonban alacsony.

Szeptemberben a külföldi vendégek és a vendégéjszakák jelentős növekedési ütemének köszönhetően emelkedett a vendégforgalom. A szállodai vendégforgalom 8,5%-kal élénkült, melyben változatlanul a négycsillagos házak szerepe volt jelentős. A kereskedelmi szálláshelyek árbevétele folyó áron 4,9%-kal nőtt - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) felmérésből.

Szeptemberben a belföldi vendégek 799 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, ez a teljes vendégforgalom 40%-a. Számuk 1,2%-kal csökkent, míg az éjszakáké 2,6%-kal emelkedett az egy évvel ezelőttihez képest. A vendégforgalom növekedése kilenc turisztikai régióból hatot érintett. A belföldivendég-forgalom több mint kétharmadát fogadó szállodákban a vendégéjszakák száma 4,3%-kal emelkedett.

A vendégforgalom 60 százaléka külföldiektől származik

A külföldi vendégek 1205 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, számuk 7,4, az éjszakáké pedig 9,3%-kal nőtt 2011. szeptemberhez viszonyítva. A vendégéjszakákban mért vendégforgalom 60%-a, a szállásdíjbevétel 71%-a származott külföldiektől. A legjelentősebb küldő országokból érkező vendégek éjszakáinak száma Románia és az Egyesült Államok esetében csökkent, míg Németország, Ausztria, az Egyesült Királyság, Oroszország, Olaszország, Csehország, Spanyolország, Hollandia és Lengyelország esetében nőtt. A külföldivendég-forgalom jelentős részét fogadó szállodákon belül a kétcsillagos egységek kivételével növekedést regisztráltak. A külföldi vendégek száma a turisztikai régiók többségében emelkedett.

A luxusszállodákat jobban kihasználják

A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 55,3%-os volt, 4,8%-kal magasabb, mint egy évvel korábban. Ezen belül az ötcsillagosok 78,1, a négycsillagosok 64,3%-os foglaltságot értek el.

A megfigyelt időszakban a kiadott szállodai szobák bruttó átlagára (15 076 forint) stagnált, az egy kiadható szállodai szobára jutó árbevétel (8335 forint) 4,5%-kal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. Az egyes kategóriák között jelentős az eltérés, a legmagasabb értéket az ötcsillagos (35 661 forint), míg a legalacsonyabbat a kétcsillagos egységek regisztrálták (6830 forint).

Nőtt a szállodák bevétele

A KSH adatai szerint, a kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele folyó áron 4,9%-kal emelkedett a vizsgált időszakban. A szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás fogyasztóiár-indexe szeptemberben 4,4% volt. A szálláshelyek 26,6 milliárd forint bruttó árbevételt értek el, ezen belül a szállásdíjbevétel 15,3 milliárd forintot tett ki. A forint/euró árfolyam 284 forint volt szeptemberben, mindössze 1 forinttal gyengébb, mint egy évvel korábban.

A gyógyszállókat jobban kihasználták, mint a wellness-szállókat

Szeptemberben 30 gyógyszálloda és 163 wellness-szálló működött. Míg a gyógyszállodák esetében az összes vendégéjszakák száma (leginkább a belföldiek hatására) 5%-kal mérséklődött, a wellness-szállókban viszont közel 20%-kal  növekedett. A szobák kapacitáskihasználtsága szeptemberben a gyógyszállók esetében kedvezőbben alakult (71%), miközben a wellness-szállodák átlag alatti foglaltságot értek el (52%). A kiadott szállodai szobák bruttó átlagára a gyógyszállók esetében 13 800 forint, a wellness-szállók esetében 15 100 forint volt.

Budapestre inkább a külföldiek jönnek

Budapesten a vendégforgalom összességében 9,8%-kal nőtt – a külföldivendég-forgalom dinamikus növekedésének eredményeképpen – miközben a belföldivendég-éjszakák száma jelentősen (12%-kal) visszaesett. A vendégforgalom jelentős részét fogadó három–öt csillagos kategóriákban a szobák átlagára szeptemberben 9900 és 37 700, az egy kiadható szobára jutó árbevétel 6300 és 31 000 forint között alakult, ami 35–133, illetve 22–109 eurónak felelt meg.

A Balatonra pedig inkább magyarok járnak

A Balatoni üdülőkörzetben a belföldivendég-éjszakák száma ismét erőteljesebben emelkedett, mint a külföldivendég-éjszakák száma. A működő kereskedelmi szálláshelyek közül 2012 szeptemberében még 2033 egység fogadott el fizetőeszközként üdülési csekket és 1737 egység Széchenyi Pihenőkártyát. A belföldi vendégek 790 millió forint értékben fizettek SZÉP-kártyával a szálláshely- és kapcsolódó szolgáltatásokért - a KSH közleménye szerint.

A növekvő vendégforgalom ellenére idén kevesebben dolgoztak a vendéglátóiparban, mint tavaly

A szálláshely-szolgáltatást nyújtó – több, különböző ágazatban működő – vállalkozások a szálláshelyeken szeptemberben közvetlenül 30 ezer főt foglalkoztattak, ez 1,5%-kal kevesebb, mint 2011 azonos időszakában. A részmunkaidős foglalkoztatás aránya a szállodákban kategóriánként változó, kölcsönzött munkaerőt lényegében csak a négy-, illetve az ötcsillagos egységek foglalkoztattak, minimális arányban.

Az összes árbevétel és a szállodák vendégforgalma tekintetében szeptember  július és augusztus után az  év harmadik legerősebb hónapja. 2012. szeptember 30-án a hazánkban működő kereskedelmi szálláshelyek száma 2819 volt, ezen belül 952 szálloda 56 ezer szobával, 1009 panzió 11 ezer szobával működött. A szállodákban szeptemberben 428 szobával több állt rendelkezésre, mint az előző év azonos időszakában. Budapesten a vizsgált időszakban 184 szálloda működött, ezek kapacitása közel azonos volt, mint 2011-ben. Az egyéb szálláshelyek (üdülőház, kemping és közösségi szálláshelyek) száma országosan 858 volt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Utazás Miért érdemes itthon nyaralni, hosszú hétvégézni? Szavazzon!
Eidenpenz József | 2019. június 7. 15:30
Azt mondja a miniszter, belföldön is lehet nyaralni. Van, aki így tesz, van, aki nem, de mik a fő okok? Szavazzon! Előző szavazásunkat pedig egy német áruházlánc nyerte.
Utazás Így kezdődött az évad a Balatonon
Privátbankár.hu | 2018. május 12. 16:14
Az évtizedes hagyományoknak megfelelően a balatonfüredi ünnepélyes évadnyitóval és a tó megkoszorúzásával szombaton elkezdődött a balatoni turisztikai és vitorlásszezon.
Utazás Ezeket az utakat zárják le holnap Budapesten
Privátbankár.hu | 2018. május 12. 14:23
Rendezvények és építési munkálatok miatt Budapest több pontján nehéz lesz közlekedni a hétvégén.
Utazás Vegyi incidens miatt volt lezárva a londoni City repülőtere
Privátbankár.hu | 2016. október 22. 09:29
Lezárták pénteken egy időre a londoni City repülőteret, miután az a gyanú merült fel, hogy valamilyen vegyszer kerülhetett a terminál levegőjébe. A speciális felszerelésekkel kivonult tűzoltóság nem talált veszélyes anyagot, így a légikikötőt péntek este ismét megnyitották.
Utazás Egyiptom helyett idén inkább Bulgáriába és Spanyolországba utaznak a magyarok
Privátbankár.hu | 2016. február 27. 09:42
Egyiptom helyett az idén inkább Bulgáriába és Spanyolországba utaznak a magyarok az előfoglalások adatai alapján - közölte az Invia online utazási ügynökség az MTI-vel.
Utazás Ebben a városban már nyomozók keresik az illegális szálláskiadókat
Privátbankár.hu | 2015. augusztus 1. 08:27
Álruhás nyomozókkal is kutatnak Barcelonában az adót nem fizető illegális szálláskiadók után, miközben új adót vetettek ki rájuk és korlátozzák az új engedélyek kiadását. Csakhogy ez egyelőre szélmalomharcnak tűnik, 14-szer annyi illegális szobakiadó lehet, mint amennyi hivatalos. A város közben nyugodtan kiteheti a megtelt táblát.
Utazás Jó a rajt: így indult az év a szállodásoknak
Privátbankár.hu | 2015. május 3. 10:21
A legfrissebb adatok szerint az év első két hónapjában 10 százalékkal nőtt a belföldi vendégéjszakák száma a szállodákban. Nincs ok a panaszra: a külföldiek is szép számmal jöttek, főleg a brit és amerikai vendégek száma ugrott meg drasztikusan, az oroszok továbbra is elmaradnak.
Utazás Már két ötcsillagos strand van az országban: ez az egyik
Privátbankár.hu | 2015. május 2. 15:38
Ötcsillagos minősítést kapott a hajdúszoboszlói strand, eddig csak egy ilyen strandunk volt.
Utazás BKK bérlete van? Így autózhat vele ingyen
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 11:30
Újabb szintre tört be a közösségi autózás: BKK bérlettel havidíj nélkül, fél órás távra vehetjük kölcsön az Avalon autóit.
Utazás Ma estig biztos kitart a magyar-lengyel barátság - Hajrá magyarok!
Nagy László Nándor | 2015. április 25. 10:41
Nagy Lajos óta nem volt ennyire magyar Krakkó - a korábbi lengyel királyi székhelyen ma bizonyosan percenként hallhatunk magyar szót, hiszen nagyjából 3-4 ezer magyar szállta meg a várost a divizíó IA világbajnokság - számunkra - döntőjére készülve. Ma este az elitligába jutásért játszik magyar jégkorong-válogatott.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG