5p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A gyors kiszállítás elengedhetetlen az ügyfelek elégedettségének és hűségének megtartásához a modern piacon. A GKI beszámolója szerint 2021-ben Magyarországon közel 67 millió megrendelést szállítottak ki a szolgáltatók, és ez a tendencia továbbra is meghatározó marad. De mitől lesz gyors a kiszállítás ?

Pintér Gyula, a SZAM SPED Kft. cégvezetője
Pintér Gyula, a SZAM SPED Kft. cégvezetője

A last mile (utolsó kilométer) raktár olyan raktár vagy elosztóközpont, amely az áruk végső rendeltetési helyéhez közel, jellemzően városi területeken található. A last mile raktár néhány előnye a következő:

1. Csökkentett szállítási költségek: A raktárnak a végső rendeltetési helyhez közeli elhelyezésével csökken az áruk szállításának távolsága, ami jelentős költségmegtakarítást eredményezhet.

2. Rövidebb szállítási idők: Mivel a raktár közelebb van a végfelhasználókhoz, a szállítási idő jelentősen lerövidülhet, ami különösen fontos az időérzékeny áruk vagy az e-kereskedelmi megrendelések esetében.

3. Jobb ügyfélszolgálat: A végfelhasználókhoz közeli raktár lehetővé teszi a rugalmasabb szállítási lehetőségeket, például az aznapi vagy másnapi kiszállítást, ami javíthatja a vásárlói elégedettséget.

4. Fokozott készlethatékonyság: Azzal, hogy a raktár közelebb van a végfelhasználókhoz, összességében kisebb készletet lehet tartani, miközben biztosítható, hogy a megfelelő termékek a megfelelő időben rendelkezésre álljanak.

5. Jobb készletgazdálkodás: Egy last mile raktárral a vállalkozások jobban ellenőrizhetik készleteiket, így jobb döntéseket hozhatnak a készletszintekről, a termékek rotációjáról és más fontos tényezőkről.

6. Csökkentett környezeti hatás: Az áruk szállítási távolságának csökkentésével a last mile raktárak hozzájárulhatnak a szállítás környezeti hatásainak csökkentéséhez.

 

Tévedés, hogy Budapest a logisztika központja

„Nagyon sokan még mindig úgy gondolkodnak, hogy egy fővároshoz közeli telephelyet, raktárat választanak cégük számára, még akkor is, ha így kiszolgálási területüket temérdek pluszkilométer megtételével tudják csak elérni. A mai kor a centrális helyett a lokális elhelyezkedést igényli, mert a költségmegtakarításban, sok más mellett, minden kilométer számít” – vallja Pintér Gyula, a SZAM SPED Kft. cégvezetője.

Ez az oka annak, hogy a SZAM SPED januártól Hajdúszoboszlón nyit logisztikai raktárat, és a cég központja is ide költözik.

„Debrecenhez közeli elhelyezkedésének köszönhetően raktárunk ideális helyen van a kereskedelmi útvonalak szempontjából, könnyen elérhető innen a keleti országrész több nagyvárosa, illetve stratégiai fontosságú a debreceni repülőtér közelsége, ami a régió legnagyobb nemzetközi repülőtere” – tette hozzá Pintér Gyula.

Nincs saját raktára? Béreljen!

Akinek nincs a tulajdonában saját raktárterület, annak ahelyett, hogy sürgősen egy raktár kialakításába kezdene, érdemes számba vennie a rendelkezésre álló bérlési lehetőségeket.

Kinek éri meg raktárat bérelni? A vállalkozások széles köre dönthet úgy, hogy raktárat bérel, különböző okokból, például:

Kiskereskedelmi és e-kereskedelmi vállalkozások: termékeik tárolásához és azoknak a vevőkhöz történő eljuttatásához.

Gyártó cégek: nyersanyagok és késztermékek tárolására, valamint összeszerelési és csomagolási műveletekre.

Nagykereskedelmi és disztribúciós vállalatok: termékeik tárolására és azok kiskereskedők, illetve más vállalkozások részére történő elosztására.

Logisztikai és szállítási vállalkozások: elosztó központként vagy átrakodási pontként használhatják az áruk mozgatásához.

Szolgáltató cégek: berendezések és kellékek tárolására, például építőipari vállalkozások vagy rendezvényszervezők esetében.

Végső soron a raktár bérléséről szóló döntés a vállalkozás konkrét igényeitől függ, például az általa kezelt áruk típusától és mennyiségétől, a cég méretétől és a költségvetésétől.

A raktárbérlés előnye, hogy annyi területért fizet a bérlő, amennyit valójában használ. Egy hatalmas raktárépületet nem kell egymagának fenntartania, személyzettel, technológiákkal ellátnia, csupán mindezek kényelmét élvezi, akár többedmagával, a költségeken osztozva.

 

Milyen egy jó raktár 2023-ban?

„Amikor kiadó raktárat keresünk, az elhelyezkedése mellett fontos az általa kínált szolgáltatásokat is megvizsgálni. Lényeges, hogy a raktár a raklapok széles skáláját tudja kezelni, igény szerint felpolcozva. Fontos, hogy hozzáadott szolgáltatásként személyzetet is tudjanak biztosítani az árumozgatáshoz és a komissiózáshoz, valamint a raktárba történő be- és kiszállításban is lehessen számítani a támogatásukra” – mutatott rá a szakember.

A hajdúszoboszlói SZAM SPED-raktár nagyszerű megoldást jelent azon cégek számára, amelyek javítani szeretnék a szállítási hatékonyságot és a készletgazdálkodási folyamatokat, illetve csökkentenék a költségeket és a környezetre gyakorolt hatásukat. Egy jól megválasztott raktár nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a vállalkozások megfeleljenek ügyfeleik igényeinek, és versenyképesek maradjanak a mai, gyorsaságot előnyben részesítő piacon.

(x)

 

Címkék: Vállalat
A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat Jól ment az INA-nak, lett is nagy osztalék
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 17:10
Az INA horvát olajipari vállalat pénteki közgyűlésén 240 millió euró (95,6 milliárd forint) osztalék kifizetéséről döntött, ez részvényenként 24 euró (9564 forint).
Vállalat Újabb jó hírt kapott Mészáros Lőrinc
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 10:02
Az OPUS Global Nyrt. jelentős hatékonyságjavulásának eredményeként rekord profitot ért el 2024 első három hónapjában. A nehéz külső körülmények mellett így ismét megmutatkozott a szinergiák kihasználásának a fontossága.
Vállalat Amíg Ön aludt, Elon Musk keresett 16 ezer milliárd forintot
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 06:41
Megszavazták a részvényesek Musk kompenzációs csomagját.
Vállalat A Liberty csehországi kohója csődöt jelentett, nem csak Dunaújvárosban vannak gondok
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 16:14
Az indiai tulajdonú acélvállalat súlyosan eladósodott Liberty Ostrava kohója csődeljárásba menekült -  jelentette a cseh média csütörtökön. Az acélipar árrései meredeken estek. A céget eladják.
Vállalat Csányi Sándor pincészete nem tud kikeveredni a veszteségből
Kormos Olga | 2024. június 12. 10:03
Ismét ránéztünk a borászatok tavalyi évére. Mivel oly sok figyelemreméltó borászat van Magyarországon, a szegmens csak egy szeletét tudjuk felvillantani, de így is érdekes képet kapunk a 2023-as évükről. Például a két leggazdagabb magyarnak nem a borászat a legerősebb oldala. 
Vállalat A norvégok sokallják Elon Musk juttatását, és szakszervezetet is szeretnének a Teslánál
Privátbankár.hu | 2024. június 8. 11:48
Norvégia vagyonalapja szombaton bejelentette, hogy a jövő héten esedékes részvényesi szavazáson Elon Musk, a Tesla vezérigazgatójának 56 milliárd dolláros fizetési csomagja ellen fog szavazni.
Vállalat Jó hírt közölt a magyar állammal egy hitelminősítő
Privátbankár.hu | 2024. június 6. 18:04
Az állami tulajdonú nagyvállalat MVM Zrt. osztályzatát megerősítették.
Vállalat Már nem csak a benzinkutakon vehetünk hot dogokat
Privátbankár.hu | 2024. június 4. 18:28
Aki evett már a Mol-kutakon hot dogot, az minden bizonnyal díjazni fogja, hogy mostantól már az egyik üzletlánc polcain is megvásárolhatjuk a grillkolbászokat.  
Vállalat Zsíros biznisz Pintér Sándor bizalmasának lenni
Privátbankár.hu | 2024. június 3. 10:56
A Civil Biztonsági Zrt. 2023-as eredménye alapján 9 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött az őrző-védő cég. A siker titka nem is ennek a vállalkozásnak a gazdálkodása, hanem a leányvállalatok által ide utalt osztalék.
Vállalat A választások előtti napokban kapott jó hírt Gattyán György
Privátbankár.hu | 2024. június 3. 09:59
Cégcsoportja egyik zászlóshajóját sikerült két évig tartó veszteség után nyereségbe kormányoznia.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG