4p

Január óta ötödik alkalommal mérsékli árait a Tesla, miközben adatvédelmi botrány van kibontakozóban.

A Tesla 2 és 6 százalék közötti mértékben csökkentette az árakat az Egyesült Államokban - derült ki a társaság honlapján közzétett adatokból. Az árkedvezmény kiterjesztése ugyan növelheti a forgalmat, ám az elemzők szerint árthat a nyereségességnek. Az év eleje óta ez az ötödik ilyen árcsökkentés a Tesla legnagyobb piacán. Egyes kommentárok szerint ezzel szeretné a vállalat magához csábítani a vevőket, mielőtt az Egyesült Államokban életbe lépnek azok a szigorúbb szabályok, amelyek várhatóan korlátozni fogják az elektromos járművek adókedvezményeit.

A Tesla a Model 3 szedán mindkét változatának árát 1000 dollárral, a Model Y crossoverét pedig 2000 dollárral csökkentette. A drágább Model S és Model X mindkét változatának árát 5000 dollárral mérsékelték. A vállalat azt is közölte, hogy a szigorúbb amerikai szabályok miatt a Model 3 alapmodelljére január óta igénybe vehető 7500 dolláros adójóváírás csökkenni fog. Egyes elemzők, akik a további árcsökkentésre számítottak, aggodalmukat fejezték ki, hogy a Tesla által eddig elért, a szektorban kimagasló haszonkulcs veszélybe kerülhet.

A hét elején közölte friss értékesítési adatait az elektromos autók legnagyobb gyártója. A Tesla 422 875 autót szállított ki világszerte az első negyedévben, ami rekordot jelentett. Ehhez hozzájárulhatott, hogy csökkentette az árait, hogy az emelkedő kamatok és a gyorsuló infláció által sújtott vásárlóknak kedvezzen. A Tesla nem részletezi az eladásokat régiók szerint, de az USA és Kína a legnagyobb piacai. Az eladások túlnyomó többségét a Model 3 szedán és az Y crossover adta. Ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy az új rekord az előző negyedévhez képest mindössze 4 százalékos növekedést jelent. A Tesla az idei évre 1,8 millió kiszállítást tűzött ki célul.

A Tesla az év elején csökkentette az árakat, hogy növelje a keresletet, miután a negyedik negyedévi szállítások csalódást okoztak a befektetőknek. Ez Kínában árháborút váltott ki, ami azzal fenyeget, hogy néhány versenytárs kiszorul a piacról. Az árcsökkentés egyébként összességében immár igen jelentős, hiszen a Tesla az év eleje óta kumuláltan 11 százalékkal vitte le az alap Model 3 árát, miközben az Model Y árát 20 százalékkal vágták meg.

A kocsik kamerái olyan dolgokat is rögzítenek, amelyekkel megsértik az adatvédelmi szabályokat. Fotó: Tesla
A kocsik kamerái olyan dolgokat is rögzítenek, amelyekkel megsértik az adatvédelmi szabályokat. Fotó: Tesla

A társaság körül közben egy komoly adatvédelmi botrány is kialakulóban van. Hírügynökségi beszámolók szerint az autógyártó alkalmazottai nagyon sok felvételt osztottak meg egymás között, amelyeket a járművek belső kamerái rögzítettek. Ezek között a kiszivárgott információk szerint számos olyan fotó és videó is van, amelyek révén sértették a tulajdonosok magánélethez való jogát. Feltételezhető az is, hogy a kocsik tulajdonosai nem voltak tisztában azzal, hogy a járművek felvételeket készítenek róluk. Az önvezető funkció miatt készült felvételek kapcsán a Tesla adatvédelmi szabályzata azt rögzíti, hogy a kamerafelvételek anonimok és azok nem alkalmasak arra, hogy akár az autóban ülőket, akár a felvételek helyszínét azonosítsák és úgy tárolják. Az ügyről nyilatkozó alkalmazottak szerint viszont a képek és videófelvételek olyan minőségűek, hogy azok mind a járműben ülő személy, mind pedig a felvétel helyének azonosítását lehetővé teszik.

A Teslákban elhelyezett kamerarendszer az elmúlt időszakban számos esetben váltott már ki vitákat. Februárban a holland adatvédelmi hatóság indított eljárást, mert az autó parkolásakor is rögzít felvételeket, amelyek megsértik az uniós adatvédelmi előírásokat. Kínában pedig korábban egyenesen betiltották, hogy a parkoló Teslák kormányzati épületek előtt felvételeket rögzítsenek.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat Emelt osztalékot fizet a Waberer’s
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 17:34
Egy rekord év után.
Vállalat Horvát céggel kötött üzletet a Mol
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 17:12
A Janaf kőolajvezeték-üzemeltető 2,2 millió tonna kőolajat szállít 2024 végéig.
Vállalat Nagyon jól megy a Duna House-nak idén eddig
Privátbankár.hu | 2024. április 9. 09:04
Közel 4 milliárd forintot zsebeltek be csak jutalékokból, de minden szegmens jól teljesített az első negyedévben.
Vállalat Az Appeninn elkezdett kaszálni ingatlanjain
Privátbankár.hu | 2024. április 5. 11:51
Tavaly 142 százalékkal 19,5 millió euróra növelte ingatlan-bérbeadási bevételeit az Appeninn-csoport, adózott eredménye 22,8 millió euróra emelkedett.
Vállalat Az Autowallis megújítja vezetését - kik a jelöltek?
Privátbankár.hu | 2024. április 5. 11:10
Az AutoWallis új igzagatósági és felügyelő bizottsági tagokat választ április 26-ai rendes közgyűlésén, és nem tervez osztalékot fizetni.
Vállalat Óvatos a Vertikal Group, nem költi el a profitot
Privátbankár.hu | 2024. április 3. 16:51
A Vertikal Group Nyrt. a tavalyi 765 millió forint adózott eredményét az eredménytartalékba helyezné a további növekedés finanszírozására az igazgatóság - közölte a környezetgazdálkodással foglalkozó társaság szerdán.
Vállalat Bevásárolt a Waberer's a szomszédban, további növekedést alapoznának meg
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:08
A szerb piac meghatározó szereplőjében szerzett többségi részesedést a magyar logisztikai óriás.
Vállalat Nagyot mentek a Volkswagen tömegmárkái 2023-ban
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 16:47
A Volkswagen-csoporthoz tartozó tömegmárkák (Core csoport) összesített árbevétele tavaly 21 százalékkal 138 milliárd euróra nőtt, a működési eredmény 80 százalékkal 7,3 milliárd euróra emelkedett.
Vállalat Menekülőre fogta a Boeing vezére
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 14:33
2024 végén távozik a Boeingtől David Calhoun vezérigazgató. 
Vállalat Szabálysértésen kapta az Apple-t, a Google-t és a Metát az Európai Bizottság
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 14:16
Az Európai Bizottság vizsgálatot indított az Apple, a Google és a Meta vállalat ellen, hogy megfeleltek-e a digitális piacokról szóló szabályozásnak (DMA) - jelentette be Margrethe Vestager digitális korra felkészült Európáért felelős uniós biztos hétfőn.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG