TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Csaknem duplájára növeli a pécsi IT-központ dolgozóinak létszámát az Aldi informatikai leányvállalata és az áruházakba is 100 új embert vesznek fel. A kiszállítással egybekötött online értékesítést azonban egyelőre csak vizsgálják, mert még mindig jövedelmezőbb és hatékonyabb az áruházi eladás. A német áruházlánc magyarországi cégének ügyvezetőjével beszélgettünk.

A 145 áruházat működtető Aldi Magyarország Élelmiszer Bt. egyelőre nem tervez további sztenderd méretű egységet nyitni, ám a meglévőknél oly mértékben emelkedik a forgalom, hogy szükséges a létszámbővítés. Még idén 100 fővel növekszik a létszám. A magyar és az európai hálózat informatikai kiszolgálása is újabb szakembereket követel, a másik leányvállalat, az Aldi International IT Services Kft. 150 új munkatársat vesz fel az év végéig, így a budapesti és a pécsi központban összesen 270 IT-munkatárs dolgozik majd. A leányvállalatok összlétszáma ily módon 4500 lesz decemberre.

A diszkont áruházakat működtető vállalat masszív informatikai fejlesztéseket hajt végre a megnövekedett igények kiszolgálására. (Ennek összegéről azonban nem mondtak részleteket az új budapesti központ átadásakor.) Az informatikai háttér tehát biztosan meglesz ahhoz, hogy beinduljon az online értékesítés, de egyelőre ez még nincs napirenden, ellentétben például a brit vagy az amerikai piaccal, ott az Aldi már bőven belevágott ebbe az üzletbe.

Bernhard Haider, a Bt. ügyvezető igazgatója szerint látják, hogy efelé halad a kiskereskedelem, de a cég magyarországi  élelmiszerkereskedelmében – ez teszi ki az Aldi forgalmának többségét – jelenleg nem éri meg az, ha egy vásárló viszonylag kevés terméket rendel és azt ki kell szállítani.

Azt már mi tesszük hozzá, hogy több szupermarket és hipermarket is bevezette az online rendelést és házhozszállítást, viszont a diszkontoknál ez még várat magára.Továbbá az online szórólap az Aldinál és a versenytársaknál is elérhető, egyeseknél mobil applikáció is rendelkezésre áll. Az is természetes, hogy a diszkont piacon a közösségi média felületein minden jelentős szereplő aktív, így az Aldi is. 

„A magyar vevők többsége még mindig inkább a fizikai vásárlást részesíti előnyben, ráadásul nekünk az impulzusvásárlás is fontos tényező, ezt éppen az áruházban teheti meg a vevő. A házhoz szállítás kérhető egyes elektronikai eszközöknél, de ezt az üzletben kell kérni és kifizetni - tehát itt nincs online rendelés. Szerintünk az online értékesítés majd kiegészítőként működhet Magyarországon” – érvelt lapunknak az igazgató.

Felvetettük, hogy a forgalom folyamatos emelkedése egy kelet-magyarországi regionális logisztikai központ létrehozását is indokolná. Érvelésünk szerint mivel a cég eleve sok élelmiszert vásárol a termelés helyén, vagyis az Alföldön, a költségcsökkentés jegyében megérné létesíteni egy ilyet.

Sztenderd Aldi-áruház belülről (fotó: Aldi) Sztenderd Aldi-áruház belülről (fotó: Aldi)

Az ügyvezető igazgató azonban azt mondta: a kínálatban egyrészt a nyugati megyékben és európai országokban vásárolt termékek is vannak, másrészt az iparcikkeket (főleg ázsiai gyártmányúakat) a nagy európai kikötőkből szállítják Magyarországra, s ezért a meglévő biatorbágyi logisztikai központ éppen jó helyen van. Közölte ugyanakkor, hogy ott is esedékes a fejlesztés, egy új, 8800 négyzetméteres elemmel növelik a hűtőraktárat, ezzel a cég hűtőkapacitását a kétszeresére duzzasztják. A beruházás mintegy 6 milliárd forintba kerül és 50 új állást jelent.

Ki mennyit keres az Aldinál?

A 8 órás munkaviszonyra vetített kezdő fizetés az üzletekben és a logisztikai központban egyaránt bruttó 322 800 forint. Két év után a bér 362 900 forintra, míg 10 év után, a 11. évtől 406 500 forintra nő. Az újonnan felvett raktári munkavállalók hathónapnyi munkaviszony után targoncavezetői képesítést szerezhetnek, melynek költségét az áruházlánc fizeti. A regionális területi vezetők már a betanulási időszakban is  bruttó 892 800 forintos bérre számíthatnak, ezen felül a közlekedéshez már a belépés napjától egy prémium kategóriás személygépkocsit kapnak magánhasználattal. Amikor a vezető – jellemzően háromnegyed évi tréning után – átveszi az irányítást 4-5 üzlete felett, a bére bruttó 1 128 300 forintra emelkedik.

Az Aldi teljes kínálatának több mint felét magyar termelőktől vagy szolgáltatóktól szerzi be. Bernhard Haider azt ígérte, hogy újabb belföldi cégeket vonnak be ebbe a hálózatba. A magyar vállalkozókat a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamarával kidolgozott program segíti ebben, de a vállalat a magyar áruk külföldre juttatását is támogatja.

Arra a kérdésünkre, hogy milyen ütemben akarják növelni a nem-élelmiszer kategóriába tartozó termékek arányát, csak annyit válaszolt, hogy jól fogynak ezek a termékek, más részletet nem említett. Viszont beszámolója szerint érdekes módon az utazásközvetítői szolgáltatást is sokan keresik.

Beszáll-e még nagyobb mértékben az üzemanyag-kereskedelembe a cég – kérdeztük a vezetőtől, miután tudjuk, hogy például a hipermarketek mellett több helyen is működnek ilyenek és igenis vonzerőt jelentenek az áruháznak. Az igazgató szerint folytatni akarják az együttműködést az OMV-vel, egyelőre öt áruháznál működik ilyen benzinkút.

Ennél jóval nagyobb volumenű az e-töltő hálózat. Az E.ON-nal közösen 123 magyarországi Aldi-üzlet parkolójában teszik ingyenesen elérhetővé az energiavállalat által telepített és üzemeltetett 360 töltőpontot. Az érintett üzletek több mint egyharmadánál már át is adták a töltőket. A két vállalat együttműködése 10 évre szól, és további 5 évvel meghosszabbítható.

A cikk a Garantiqa támogatásával készült.

Címkék: Vállalat

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Jaj a techcégeknek? Tényleg jön a digitális adó?
Király Béla | 2020. november 28. 06:12
Az európai vezetők jóideje próbálják megadóztatni a nagy amerikai technológiai vállalatokat, akik viszont igyekeznek minden jogi kiskaput kihasználni. Ráadásul ebben a kérdésben maguk mögött tudhatták Donald Trump elnököt is. Egyelőre vitatott, hogy Joe Biden győzelmet milyen irányú változásokat hoz, a franciák mindenesetre minél előbb be akarják vezetni a digitális adót.
Vállalat Újabb milliárdos tenderek Pakson
Kollár Dóra | 2020. november 27. 19:31
Ismételten tendereztet az orosz fővállalkozó ASZE cégcsoport Paks II beruházásért felelős magyarországi fiókirodája – az az igényeik változásából is látszik, hogy a beruházás dübörög előre.
Vállalat Tovább hasít a 4iG Nyrt.
Privátbankár.hu | 2020. november 27. 18:40
Folytatja pénzügyi szárnyalását a 4iG Nyrt. - derül ki a cég harmadik negyedéves eredményeiből, amit a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján tett közzé pénteken.
Vállalat Újrateszteli a vakcináját az AstraZeneca, hogy eloszlassa a kételyeket
Privátbankár.hu | 2020. november 27. 07:59
Belátták, hogy véletlen sikerre nem lehet alapozni.
Vállalat Egyre gyűlnek a viharfellegek az AstraZeneca-féle Covid-vakcina körül
Tiszai Balázs | 2020. november 26. 17:03
Az oltóanyag hatékonyságának bejelentése óta kiderült, hogy a szérum adagolásánál hibát vétettek, és csak ennek a véletlennek köszönhetően mérhettek 90 százalék körüli eredményességet az egyik al-tesztcsoportnál. A tesztalanyok többsége az eredetileg szándékolt dózist kapta, az viszont jelentősen gyengébb eredményeket produkált. A fejlesztők ezt elhallgatták - most gyengülnek az AstraZeneca-részvények, és kérdésessé vált, hogy az USA engedélyezi-e sürgősségi eljárásban a szérumot.
Vállalat A Valton őrizheti a Puskás Arénát
Tiszai Balázs | 2020. november 25. 13:34
Egyetlen céggel versenyeztek a munkáért, de a rivális pályázata érvénytelennek ítéltetett.
Vállalat Újabb céget vásárolhat fel a 4iG
Privátbankár.hu | 2020. november 24. 12:04
Adásvételi szerződést kötött a DTSM Kft. 100 százalékos üzletrészének megvásárlására a 4iG Nyrt. - tette közzé a vállalat a Budapesti Értéktőzsde honlapján. A 140 főt foglalkoztató, IT és telekommunikációs rendszerek, valamint adatközpontok üzemeltetését végző és vállalati service desk szolgáltatást nyújtó társaság a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti engedélyezését követően kerülhet a 4iG tulajdonába. A DTSM pénzügyi átvilágítását és cégértékelését a 4iG megbízásából az EY végezte.
Vállalat Nagy lehet a baj, az online fizetés elhalasztását kérhetik a boltosok
Privátbankár.hu | 2020. november 24. 07:28
A járvány alatt más kihívásokkal kell megküzdeniük.
Vállalat Cudar évre számítanak a vállalatok 2021-ben
MTI | 2020. november 24. 07:12
Egy felmérésben a megkérdezett cégek 9 százaléka jelezte, hogy növekedést vár a következő évben.
Vállalat Koronavírus vakcina: repkednek a milliárdok, de mégsem lehet tisztán látni
Király Béla | 2020. november 24. 05:30
Az Egyesült Államokban és Európában is milliárdos beszerzésekről beszélnek a politikai vezetők, ha a koronavírus elleni oltóanyag a téma. A szert előállító vállalatok is megadnak árakat, ennek ellenére csak távolról tűnik úgy, hogy transzparens folyamatok zajlanak.
Friss
hírlevél