5p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Csaknem duplájára növeli a pécsi IT-központ dolgozóinak létszámát az Aldi informatikai leányvállalata és az áruházakba is 100 új embert vesznek fel. A kiszállítással egybekötött online értékesítést azonban egyelőre csak vizsgálják, mert még mindig jövedelmezőbb és hatékonyabb az áruházi eladás. A német áruházlánc magyarországi cégének ügyvezetőjével beszélgettünk.

A 145 áruházat működtető Aldi Magyarország Élelmiszer Bt. egyelőre nem tervez további sztenderd méretű egységet nyitni, ám a meglévőknél oly mértékben emelkedik a forgalom, hogy szükséges a létszámbővítés. Még idén 100 fővel növekszik a létszám. A magyar és az európai hálózat informatikai kiszolgálása is újabb szakembereket követel, a másik leányvállalat, az Aldi International IT Services Kft. 150 új munkatársat vesz fel az év végéig, így a budapesti és a pécsi központban összesen 270 IT-munkatárs dolgozik majd. A leányvállalatok összlétszáma ily módon 4500 lesz decemberre.

A diszkont áruházakat működtető vállalat masszív informatikai fejlesztéseket hajt végre a megnövekedett igények kiszolgálására. (Ennek összegéről azonban nem mondtak részleteket az új budapesti központ átadásakor.) Az informatikai háttér tehát biztosan meglesz ahhoz, hogy beinduljon az online értékesítés, de egyelőre ez még nincs napirenden, ellentétben például a brit vagy az amerikai piaccal, ott az Aldi már bőven belevágott ebbe az üzletbe.

Bernhard Haider, a Bt. ügyvezető igazgatója szerint látják, hogy efelé halad a kiskereskedelem, de a cég magyarországi  élelmiszerkereskedelmében – ez teszi ki az Aldi forgalmának többségét – jelenleg nem éri meg az, ha egy vásárló viszonylag kevés terméket rendel és azt ki kell szállítani.

Azt már mi tesszük hozzá, hogy több szupermarket és hipermarket is bevezette az online rendelést és házhozszállítást, viszont a diszkontoknál ez még várat magára.Továbbá az online szórólap az Aldinál és a versenytársaknál is elérhető, egyeseknél mobil applikáció is rendelkezésre áll. Az is természetes, hogy a diszkont piacon a közösségi média felületein minden jelentős szereplő aktív, így az Aldi is. 

„A magyar vevők többsége még mindig inkább a fizikai vásárlást részesíti előnyben, ráadásul nekünk az impulzusvásárlás is fontos tényező, ezt éppen az áruházban teheti meg a vevő. A házhoz szállítás kérhető egyes elektronikai eszközöknél, de ezt az üzletben kell kérni és kifizetni - tehát itt nincs online rendelés. Szerintünk az online értékesítés majd kiegészítőként működhet Magyarországon” – érvelt lapunknak az igazgató.

Felvetettük, hogy a forgalom folyamatos emelkedése egy kelet-magyarországi regionális logisztikai központ létrehozását is indokolná. Érvelésünk szerint mivel a cég eleve sok élelmiszert vásárol a termelés helyén, vagyis az Alföldön, a költségcsökkentés jegyében megérné létesíteni egy ilyet.

Sztenderd Aldi-áruház belülről (fotó: Aldi)
Sztenderd Aldi-áruház belülről (fotó: Aldi)

Az ügyvezető igazgató azonban azt mondta: a kínálatban egyrészt a nyugati megyékben és európai országokban vásárolt termékek is vannak, másrészt az iparcikkeket (főleg ázsiai gyártmányúakat) a nagy európai kikötőkből szállítják Magyarországra, s ezért a meglévő biatorbágyi logisztikai központ éppen jó helyen van. Közölte ugyanakkor, hogy ott is esedékes a fejlesztés, egy új, 8800 négyzetméteres elemmel növelik a hűtőraktárat, ezzel a cég hűtőkapacitását a kétszeresére duzzasztják. A beruházás mintegy 6 milliárd forintba kerül és 50 új állást jelent.

Ki mennyit keres az Aldinál?

A 8 órás munkaviszonyra vetített kezdő fizetés az üzletekben és a logisztikai központban egyaránt bruttó 322 800 forint. Két év után a bér 362 900 forintra, míg 10 év után, a 11. évtől 406 500 forintra nő. Az újonnan felvett raktári munkavállalók hathónapnyi munkaviszony után targoncavezetői képesítést szerezhetnek, melynek költségét az áruházlánc fizeti. A regionális területi vezetők már a betanulási időszakban is  bruttó 892 800 forintos bérre számíthatnak, ezen felül a közlekedéshez már a belépés napjától egy prémium kategóriás személygépkocsit kapnak magánhasználattal. Amikor a vezető – jellemzően háromnegyed évi tréning után – átveszi az irányítást 4-5 üzlete felett, a bére bruttó 1 128 300 forintra emelkedik.

Az Aldi teljes kínálatának több mint felét magyar termelőktől vagy szolgáltatóktól szerzi be. Bernhard Haider azt ígérte, hogy újabb belföldi cégeket vonnak be ebbe a hálózatba. A magyar vállalkozókat a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamarával kidolgozott program segíti ebben, de a vállalat a magyar áruk külföldre juttatását is támogatja.

Arra a kérdésünkre, hogy milyen ütemben akarják növelni a nem-élelmiszer kategóriába tartozó termékek arányát, csak annyit válaszolt, hogy jól fogynak ezek a termékek, más részletet nem említett. Viszont beszámolója szerint érdekes módon az utazásközvetítői szolgáltatást is sokan keresik.

Beszáll-e még nagyobb mértékben az üzemanyag-kereskedelembe a cég – kérdeztük a vezetőtől, miután tudjuk, hogy például a hipermarketek mellett több helyen is működnek ilyenek és igenis vonzerőt jelentenek az áruháznak. Az igazgató szerint folytatni akarják az együttműködést az OMV-vel, egyelőre öt áruháznál működik ilyen benzinkút.

Ennél jóval nagyobb volumenű az e-töltő hálózat. Az E.ON-nal közösen 123 magyarországi Aldi-üzlet parkolójában teszik ingyenesen elérhetővé az energiavállalat által telepített és üzemeltetett 360 töltőpontot. Az érintett üzletek több mint egyharmadánál már át is adták a töltőket. A két vállalat együttműködése 10 évre szól, és további 5 évvel meghosszabbítható.

Címkék: Vállalat
A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat Csányi Sándor pincészete nem tud kikeveredni a veszteségből
Kormos Olga | 2024. június 12. 10:03
Ismét ránéztünk a borászatok tavalyi évére. Mivel oly sok figyelemreméltó borászat van Magyarországon, a szegmens csak egy szeletét tudjuk felvillantani, de így is érdekes képet kapunk a 2023-as évükről. Például a két leggazdagabb magyarnak nem a borászat a legerősebb oldala. 
Vállalat A norvégok sokallják Elon Musk juttatását, és szakszervezetet is szeretnének a Teslánál
Privátbankár.hu | 2024. június 8. 11:48
Norvégia vagyonalapja szombaton bejelentette, hogy a jövő héten esedékes részvényesi szavazáson Elon Musk, a Tesla vezérigazgatójának 56 milliárd dolláros fizetési csomagja ellen fog szavazni.
Vállalat Jó hírt közölt a magyar állammal egy hitelminősítő
Privátbankár.hu | 2024. június 6. 18:04
Az állami tulajdonú nagyvállalat MVM Zrt. osztályzatát megerősítették.
Vállalat Már nem csak a benzinkutakon vehetünk hot dogokat
Privátbankár.hu | 2024. június 4. 18:28
Aki evett már a Mol-kutakon hot dogot, az minden bizonnyal díjazni fogja, hogy mostantól már az egyik üzletlánc polcain is megvásárolhatjuk a grillkolbászokat.  
Vállalat Zsíros biznisz Pintér Sándor bizalmasának lenni
Privátbankár.hu | 2024. június 3. 10:56
A Civil Biztonsági Zrt. 2023-as eredménye alapján 9 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött az őrző-védő cég. A siker titka nem is ennek a vállalkozásnak a gazdálkodása, hanem a leányvállalatok által ide utalt osztalék.
Vállalat A választások előtti napokban kapott jó hírt Gattyán György
Privátbankár.hu | 2024. június 3. 09:59
Cégcsoportja egyik zászlóshajóját sikerült két évig tartó veszteség után nyereségbe kormányoznia.
Vállalat Az MVM újabb naperőműveket vesz
Privátbankár.hu | 2024. május 31. 16:07
 Az MVM csoport folytatja megújuló energiatermelő portfóliójának bővítését, az MVM Zrt. zöld termeléssel foglalkozó 100 százalékos leányvállalata, az MVM Zöld Generáció Zrt. további naperőműveket vásárol - közölte az MVM Energetika Zrt. pénteken a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
Vállalat Ünneppé varázsolták a Klasszis Média partnertalálkozóját a borászatok
Privátbankár.hu | 2024. május 31. 11:12
Második alkalommal került sor lapcsoportunk, a Klasszis Média kiemelt ügyfeleinek szóló, vakteszt formában megvalósított borkóstolóval és borkvízzel egybekötött ügyféltalálkozónkra május 28-án, kedden az ötcsillagos Aria Hotel Budapestben. Ahol a gyönyörű, különleges miliőjű lobbyban kellemes zongoraszó fogadta az érkezőket.
Vállalat Jól hoz a konyhára a megvásárolt Vodafone: megmutatta kártyáit a 4iG
Privátbankár.hu | 2024. május 31. 09:11
A cég közzétette negyedéves gyorsjelentését és éves beszámolóját.
Vállalat Magyarországi munkaerőpiac 2024-ben: a Jooble álláskereső portál véleménye
PR | 2024. május 30. 16:48
A munkaerőpiac állandó változásokkal néz szemben Magyarországon is, reagálva a környező gazdasági és társadalmi hatásokra. A munkalehetőségek mennyisége és típusa, a munkaadók elvárásai és a munkavállalók igényei egyaránt fejlődnek. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG