5p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Német szakértők szerint radikális átalakulás előtt állnak a diszkont üzletláncok, nemsokára nem olyan lesz az Aldi és a Lidl, ahogy megismertük. Mindkét áruházlánc áttervezte üzlethelyiségeit, és kíméletlen árharcot folytat, már a márkás termékek piacán is. A diszkontok és a hagyományos szupermarketek közötti különbség idővel teljesen eltűnhet.

„Az Aldi-elv halála”, „Aldi és Lidl hamarosan nem lesz többé” – próbálja sokkolni az olvasót az N24.de. A nálunk is működő diszkontláncok egyik legnagyobb konkurense, a hagyományos szupermarketeket üzemeltető, szövetkezeti hátterű Rewe főnöke, Alain Caparros szerint a klasszikus élelmiszer-diszkontoknak végük. Öt év múlva egy ilyen sem lesz majd Németországban, főleg az Aldi fejlődik éppen a klasszikus szupermarketek irányába.

A szupermarketek és a diszkontok közötti különbség várhatóan el fog tűnni. Az Aldi a korábbi 600 cikk helyett már 2000 -féle árut kínál, és most az úgynevezett raklapos értékesítésnek is búcsút kíván mondani. A Rewe szerint a jövő szupermarketje nem annyira bolt lesz, hanem közösségi tér, a vásárló pedig vendéggé avanzsál, élményeket, fogyasztási lehetőségeket kínálnak majd neki. A vezérigazgató elsősorban a belvárosokban és városrész-központokban, este is sokáig nyitva tartó üzleteket tervez nyitni.

Külföldön terjeszkednek nagyon

A Planet Retail piackutató nyomán azt írják, hogy az Aldi és a Lidl továbbra is sikeres lesz és újabb tízmilliárdokkal növelheti forgalmát 2020-ig. A 2016-os is rekordév lehet a két lánc számára. Ez azonban részben külföldi terjeszkedésnek köszönhető, az Aldi 1000, a Lidl 1200 új üzlet nyitását tervezi 2020-ig.

Németországban is tendencia, hogy a kis üzletek, kisebb szupermarketek nem tudnak megélni a nagyok mellett. Sokat kritizálják azt a döntést is, amely lehetővé tette, hogy az Edeka üzletlánc átveheti a Kaiser's Tengelmann üzleteit, ezzel 50 százalék körüli piaci részesedésre téve szert.

Luxus kontra kiugró minőség

„Luxus-Lidl a minőségi Aldi ellen”, „A Lidl megtámadja az Aldit” – írja a német Wirtschaftswoche is. Eszerint a két üzletlánc párbaja a következő fázisába ért, az Aldi után a Lidl is minőségi termékekre áll át. Csinos dizájnt alakít ki áruházaiban, nagyobb tereket épít és vásárlói mosdót nyit babapelenkázóval. Ugyanakkor az árakat is tovább kívánja csökkenteni, akciós ajánlatok rendszerét építve ki. (Arról, hogy hogy néznek ki az új német Lidl-üzletek, itt van egy kisebb fotóalbum.)

Azt ígérik, ennek ellenére a vásárlás ugyanolyan egyszerű és gyors marad, a kínált termékek 1600 körüli számán sem változtatnának. A dolgozóknak is kedveznek, például választhatnak a pénztárosok, hogy állva vagy ülve szeretnének dolgozni. Öltözőket és pihenőhelyiséget, oktatótermet terveznek nekik. Az újfajta fiókokat azonban egyelőre csak ott vezetik be, ahol új üzlethelyiségeket nyitnak.

Heti öt nagy leárazás

A Lidl csak Németországban hárommilliárd eurót szánt az átalakításokra, azután amikor tudomást szerzett az Aldi Süd terveiről, még megtoldotta 200 millióval. A Lidl főleg azért keres új megoldásokat, mert nemrég az Aldi is elkezdett márkás termékeket – például Nutella, Coca Cola, Red Bull – felvenni a kínálatába, amelyek a Lidlnél már régen kaphatók. Folyik az árharc, most a Lidl hetente öt márkás termékre tervez nagy leárazást rendezni. (A fogyasztóknak kedvez az árharc – írtuk a napokban.)

Eközben Magyarországon...

A 2017-es évtől ismét belepiszkálnának az ágazat működésébe. Ledhet, hogy a kormány újabb trükköt készít elő a multik elriasztása érdekében? Már abba is beleszólna, hogy mit árulhatnak a boltok és mit nem. Cikkünk itt>>>>>>>>>

A Lidl a 2015/2016-os üzleti évben 64,6 milliárd eurónyi árbevételt ért el nemzetközi szinten, ez 9,5 százalékos növekedést jelent. Júniustól Litvániában nyitnak 15 üzletet, 2018-ban pedig az USA-ban szeretnének megjelenni. Az Aldi becslések szerint idén öt százalékkal 76 milliárdra, a Lidl 71 milliárdra növelheti bevételét. A 2020-as évre a két cégtől 91, illetve 89 milliárdot várnak.

Minek ide a luxus?

Miért van szükség az Aldi luxuscikk-offenzívájára? - teszi fel a kérdést a Wirtschaftswoche másik cikke. A cég május elején mutatta be Bajorországban a „jövő áruházát”, és 2019-ig az összes egységét modernizálni szeretné Németországban. A cég 2012-ben a Coca Colával indított, majd azóta 70 márkás terméket vezetett be üzleteibe a korábban szerényebb választékot kínáló polcokra.

Persze olcsón. „Azt kell elérnünk, hogy a vásárlónak az legyen a benyomása, hogy sehol másutt nem tud olcsóbban bevásárolni” - idéznek egy illetékest. Az Aldi azonban tavaly szerény, két százalék körüli bevétel-csökkenést szenvedett el Németországban. A márkás termékek értékesítése nélkül ez több is lehetett volna.

Vékony kötélen egyensúlyoz

A márkás termékekkel az Aldi főleg az Edeka és a Rewe hagyományos szupermarket-láncokkal veszi fel a versenyt. Az eredeti diszkont-koncepció felpuhítását a márkás termékekkel azonban vékony kötélen való egyensúlyozáshoz hasonlítják a cikkben. Nem szabad ugyanis elveszíteniük az olcsóság imidzsét.

A konkurensek sem alszanak, és gyakran aláígérnek az Aldi luxustermék-árainak. Ezért óvatosan adagolják a márkás termékeket, és az olcsó diszkont-árucikkeknek tartják fenn a döntő helyet a polcokon.

A cikk utal arra, hogy a háttérben is szörnyű harc folyik, a márkás termékek előállítói például a nagyobb Edeka és Rewe láncokkal való jó kapcsolatot kockáztatják, ha az Aldiba is beengedik a termékeiket. A gyártók számára viszont az Aldi mintegy 4000 fiókja rendkívül vonzó piac.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Kormányzati meghívót kaphat a Lidl és az Aldi Kanadából
Buksza blog | 2024. június 12. 09:04
Kanadában a kormány lépéseket tett arra, hogy külföldi versenytársakat, például az Aldival és/vagy a Lidlt hívja az országba, hogy versenytársat kapjon a legnagyobb helyi boltlánc. 
Vásárló Gazdasági csapás jön? Egy meglepő mutatóból is kiderülhet
Buksza blog | 2024. június 12. 08:29
Akár esik, akár fúj, a hölgyek használnak szépészeti termékeket, ám nem függetleníthetik magukat attól, hogy mennyi pénzt költhetnek ezekre. Ebből fakad egy lehetőség a recessziók előrejelzésére.
Vásárló Percenként frissülő árakkal bombázhatják a vevőket a boltok
Buksza blog | 2024. június 12. 07:55
Olyan tempóban frissülhetnek az áruházi akciók a jövőben, hogy az akcióvadászoknak lényegében folyamatosan a boltban kellene maradniuk, mert csak így lesznek képesek lecsapni a legfrissebb árengedményekre.
Vásárló Megjött a rossz hír a kormánynak a választások előtt - a boltokból érkezett a pofon
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2024. június 7. 05:49
A hivatalos inflációs adatok egy nappal a választások után érkeznek, a Privátbankár Árkosár friss eredményei viszont már most olvashatóak. Az előző havi komolyabb árcsökkenés után ráfagyhat a vásárlók arcára a mosoly: sokat drágult májushoz képest a nagybevásárlás júniusban, és tavaly nyárhoz képest is minimális az árcsökkenés. Ha már választások, megnéztük, hol a legolcsóbb a krumpli, a narancs és a pezsgő.
Vásárló Mindent vitt a Lidl és a barátja a szomszédban
Buksza blog | 2024. június 5. 10:55
Akárcsak Magyarországon, Romániában is a Lidl az egyik legnépszerűbb áruházlánc. Évek óta első helyen áll, most megvédte a címét. 
Vásárló Olyan vásárlók jelentek meg a diszkontokban, akikre senki sem számított
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. június 5. 10:11
Váratlan eredményt hoztak az Egyesült Államokban készült piackutatások. A viszonylag jól élő fogyasztóknak ugyan lenne pénzük hagyományos áruházakban vásárolni, ám sokszor a diszkontokat választják.
Vásárló Megjelenik a tévéshop utóda Európában is a kínai siker után
Buksza blog | 2024. június 5. 09:11
Az elmúlt évtizedek tévéshopjait támasztja fel új formában Európában is a Zara divatáruházlánc azt követően, hogy a kínai vásárlókat már sikerült a pénztárhoz terelnie a régi-új módszerrel.
Vásárló Ha nem vigyázunk, óriási bukás lehet a foci Eb-ből
Privátbankár.hu | 2024. június 4. 15:56
A csoportmérkőzésekkel hamarosan kezdetét veszi a 17. férfi labdarúgó Európa-bajnokság, amely miatt jellemzően megnő az online sportfogadások száma, ezzel együtt annak kockázata is, hogy a kiberbűnözők különféle csalási módszerekkel kísérletet tesznek - elsődlegesen - pénzszerzés céljából, minél több személyes adat begyűjtésére, a sportfogadni vágyók esetleges naivitását, vagy figyelmetlenségét kihasználva. A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH), a Szerencsejáték Zrt. (SZRT), az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) és a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) a kibertérből érkező támadások elleni hatékony védekezés és a játékosok védelme érdekében egy közös figyelemfelhívó, információbiztonsági tudatosságnövelő kampányt indít.
Vásárló Útmutató: Így válasszon partnert a költöztetéshez 2024-ben
Márkázott tartalom | 2024. június 4. 12:59
A nagyobb méretű bútorok és egyéb értéktárgyak költöztetése sok előkészületet igényel, és számos, előre nehezen látható kihívással járhat. A folyamatot nagyban megkönnyítheti, ha egy megbízható, felkészült és tapasztalt partnert választ a költöztetés lebonyolítására.
Vásárló A vevőszerzés minden vállalkozás számára létkérdés!
Márkázott tartalom | 2024. június 4. 11:33
Talán nem is szükséges alátámasztani azt, hogy mennyire lényeges, hogy minél több bevétele legyen egy vállalkozásnak, amit természetesen úgy tudnak elérni, hogy minél több terméket és/vagy szolgáltatást adnak el. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG