Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Német szakértők szerint radikális átalakulás előtt állnak a diszkont üzletláncok, nemsokára nem olyan lesz az Aldi és a Lidl, ahogy megismertük. Mindkét áruházlánc áttervezte üzlethelyiségeit, és kíméletlen árharcot folytat, már a márkás termékek piacán is. A diszkontok és a hagyományos szupermarketek közötti különbség idővel teljesen eltűnhet.

„Az Aldi-elv halála”, „Aldi és Lidl hamarosan nem lesz többé” – próbálja sokkolni az olvasót az N24.de. A nálunk is működő diszkontláncok egyik legnagyobb konkurense, a hagyományos szupermarketeket üzemeltető, szövetkezeti hátterű Rewe főnöke, Alain Caparros szerint a klasszikus élelmiszer-diszkontoknak végük. Öt év múlva egy ilyen sem lesz majd Németországban, főleg az Aldi fejlődik éppen a klasszikus szupermarketek irányába.

A szupermarketek és a diszkontok közötti különbség várhatóan el fog tűnni. Az Aldi a korábbi 600 cikk helyett már 2000 -féle árut kínál, és most az úgynevezett raklapos értékesítésnek is búcsút kíván mondani. A Rewe szerint a jövő szupermarketje nem annyira bolt lesz, hanem közösségi tér, a vásárló pedig vendéggé avanzsál, élményeket, fogyasztási lehetőségeket kínálnak majd neki. A vezérigazgató elsősorban a belvárosokban és városrész-központokban, este is sokáig nyitva tartó üzleteket tervez nyitni.

Külföldön terjeszkednek nagyon

A Planet Retail piackutató nyomán azt írják, hogy az Aldi és a Lidl továbbra is sikeres lesz és újabb tízmilliárdokkal növelheti forgalmát 2020-ig. A 2016-os is rekordév lehet a két lánc számára. Ez azonban részben külföldi terjeszkedésnek köszönhető, az Aldi 1000, a Lidl 1200 új üzlet nyitását tervezi 2020-ig.

Németországban is tendencia, hogy a kis üzletek, kisebb szupermarketek nem tudnak megélni a nagyok mellett. Sokat kritizálják azt a döntést is, amely lehetővé tette, hogy az Edeka üzletlánc átveheti a Kaiser's Tengelmann üzleteit, ezzel 50 százalék körüli piaci részesedésre téve szert.

Luxus kontra kiugró minőség

„Luxus-Lidl a minőségi Aldi ellen”, „A Lidl megtámadja az Aldit” – írja a német Wirtschaftswoche is. Eszerint a két üzletlánc párbaja a következő fázisába ért, az Aldi után a Lidl is minőségi termékekre áll át. Csinos dizájnt alakít ki áruházaiban, nagyobb tereket épít és vásárlói mosdót nyit babapelenkázóval. Ugyanakkor az árakat is tovább kívánja csökkenteni, akciós ajánlatok rendszerét építve ki. (Arról, hogy hogy néznek ki az új német Lidl-üzletek, itt van egy kisebb fotóalbum.)

Azt ígérik, ennek ellenére a vásárlás ugyanolyan egyszerű és gyors marad, a kínált termékek 1600 körüli számán sem változtatnának. A dolgozóknak is kedveznek, például választhatnak a pénztárosok, hogy állva vagy ülve szeretnének dolgozni. Öltözőket és pihenőhelyiséget, oktatótermet terveznek nekik. Az újfajta fiókokat azonban egyelőre csak ott vezetik be, ahol új üzlethelyiségeket nyitnak.

Heti öt nagy leárazás

A Lidl csak Németországban hárommilliárd eurót szánt az átalakításokra, azután amikor tudomást szerzett az Aldi Süd terveiről, még megtoldotta 200 millióval. A Lidl főleg azért keres új megoldásokat, mert nemrég az Aldi is elkezdett márkás termékeket – például Nutella, Coca Cola, Red Bull – felvenni a kínálatába, amelyek a Lidlnél már régen kaphatók. Folyik az árharc, most a Lidl hetente öt márkás termékre tervez nagy leárazást rendezni. (A fogyasztóknak kedvez az árharc – írtuk a napokban.)

Eközben Magyarországon...

A 2017-es évtől ismét belepiszkálnának az ágazat működésébe. Ledhet, hogy a kormány újabb trükköt készít elő a multik elriasztása érdekében? Már abba is beleszólna, hogy mit árulhatnak a boltok és mit nem. Cikkünk itt>>>>>>>>>

A Lidl a 2015/2016-os üzleti évben 64,6 milliárd eurónyi árbevételt ért el nemzetközi szinten, ez 9,5 százalékos növekedést jelent. Júniustól Litvániában nyitnak 15 üzletet, 2018-ban pedig az USA-ban szeretnének megjelenni. Az Aldi becslések szerint idén öt százalékkal 76 milliárdra, a Lidl 71 milliárdra növelheti bevételét. A 2020-as évre a két cégtől 91, illetve 89 milliárdot várnak.

Minek ide a luxus?

Miért van szükség az Aldi luxuscikk-offenzívájára? - teszi fel a kérdést a Wirtschaftswoche másik cikke. A cég május elején mutatta be Bajorországban a „jövő áruházát”, és 2019-ig az összes egységét modernizálni szeretné Németországban. A cég 2012-ben a Coca Colával indított, majd azóta 70 márkás terméket vezetett be üzleteibe a korábban szerényebb választékot kínáló polcokra.

Persze olcsón. „Azt kell elérnünk, hogy a vásárlónak az legyen a benyomása, hogy sehol másutt nem tud olcsóbban bevásárolni” - idéznek egy illetékest. Az Aldi azonban tavaly szerény, két százalék körüli bevétel-csökkenést szenvedett el Németországban. A márkás termékek értékesítése nélkül ez több is lehetett volna.

Vékony kötélen egyensúlyoz

A márkás termékekkel az Aldi főleg az Edeka és a Rewe hagyományos szupermarket-láncokkal veszi fel a versenyt. Az eredeti diszkont-koncepció felpuhítását a márkás termékekkel azonban vékony kötélen való egyensúlyozáshoz hasonlítják a cikkben. Nem szabad ugyanis elveszíteniük az olcsóság imidzsét.

A konkurensek sem alszanak, és gyakran aláígérnek az Aldi luxustermék-árainak. Ezért óvatosan adagolják a márkás termékeket, és az olcsó diszkont-árucikkeknek tartják fenn a döntő helyet a polcokon.

A cikk utal arra, hogy a háttérben is szörnyű harc folyik, a márkás termékek előállítói például a nagyobb Edeka és Rewe láncokkal való jó kapcsolatot kockáztatják, ha az Aldiba is beengedik a termékeiket. A gyártók számára viszont az Aldi mintegy 4000 fiókja rendkívül vonzó piac.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Csúcsközelbe drágult a nagybevásárlás - mégis fellélegezhetnek a nyugdíjasok és az alacsony jövedelműek
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2021. május 10. 15:22
Az áprilisban mért hajszálnyi havi árcsökkenés májusra eltűnt: áremelkedést mértünk a hazai hipermarketekben. Nemcsak havi szinten, éves távlatban is feljebb mentek az árak - az áremelkedés üteme azonban beállni látszik a 3 százalék körüli szintre. Már második hónapja mértünk ekkora éves áremelkedést szokásos havi Árkosár-felmérésünk során - a tavalyi évvel ellentétben idén kissé fellélegezhetnek az alacsonyabb jövedelműek és a nyugdíjasok.
Vásárló A leghasznosabb társ az otthonod tisztán tartásában
Márkázott tartalom | 2021. május 7. 14:33
Neked mi segít rendben és tisztán tartani az otthonodat? A jól felosztott otthoni házimunka? Egy takarító vagy takarítónő? Kipróbált és hatékony tisztítószerek? Jól nevelt gyerekek? Ahányan vagyunk, annyiféle választ adhatunk, de abban egyformák vagyunk, hogy mindannyian igyekszünk rendben és tisztán tartani az otthonunkat, na meg abban is, hogy igyekszünk ezt minél hatékonyabban, minél kevesebb energia és idő ráfordításával teljesíteni.
Vásárló Jön a pályázat: elektromos autóra vágyók, figyelem!
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 6. 17:57
Jön az elektromos járműves pályázat.
Vásárló Idén nyáron sem lesz Sziget Fesztivál
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 6. 13:29
A szervezők már 2022-re koncentrálnak. 
Vásárló Jelenlét: a példaértékű program hosszú távra nyújt segítséget
PR | 2021. május 5. 10:07
A Jelenlét Program keretében a Magyar Máltai Szeretetszolgálat fenntartható társadalmi célú vállalkozásokat működtet, melyek legfontosabb célja, hogy a perifériára szorult embereket integrálja az értékteremtő munka világába. A program válságálló, hazai munkahelyeket hoz létre és sikeres termékeket juttat a piacra.
Vásárló Egyre több gyermek látja meg a világot magánklinikákon
PR | 2021. május 3. 18:01
Folyamatosan növekszik a magánszülések száma, olyannyira, hogy a tavalyi év az eddigi legnagyobb elmozdulást mutatta, az évek óta sztenderd, országos 2%-os arány 2020-ban 3%-ra növekedett. Budapesten pedig még ennél is nagyobb arányú volt a növekedés, a három budapesti magánszülészeten több mint kétezer csecsemő jött világra.
Vásárló Mennyi idő alatt szerelhető fel egy napelemes rendszer?
Márkázott tartalom | 2021. május 3. 13:42
Sokszor felmerül a kérdés, hogy mennyi idő alatt szerelhető fel egy napelemes rendszer, talán a türelmetlenség vagy a technológia nem ismerete miatt. Tudnunk kell, hogy a szerelés lényegében egy-két munkanapnál többet nem vesz igénybe. Ha nem kellene az engedélyeztetésre időt szánni, akkor valószínűleg észre sem vennénk, hogy egyik napról a másikra napelemre váltottunk. 
Vásárló Elkezdték oltani a dolgozókat az Audinál is
Privátbankár.hu | 2021. április 28. 14:27
3 ezren vakcinálnak.
Vásárló Budapest kiült a teraszra, és megitta a rá váró sört (galéria)
Izsó Márton | 2021. április 25. 11:51
Szombaton öt hónap kényszerszünet után ismét kinyithattak a vendéglátó egységek teraszai. A fővárosi lakosok, mintha parancsként értékelték volna Orbán Viktor facebookos kurjantását, miszerint "szabad a sör!", tömegekben vonultak ki, hogy a kocsmák, éttermek elé kitelepülve élvezzék a napsütést, egymás társaságát, az alkoholt és azt a csipetnyi szabadságot, ami most a nyakukba szakadt. Kollégánk körbejárta Budapest legkiülősebb részeit, és fotózott.
Vásárló Ma már mindent előre megtervezünk, a mosolyunkat is
PR | 2021. április 22. 14:24
A mosolytervezés egyre népszerűbb azok körében, akiknek munkájuknál fogva fontos a jó megjelenés. Topmenedzserek, középvezetők, területi képviselők, közszereplők, modellek döntenek úgy, hogy igénybe veszik ezt a szolgáltatást. De mit takar pontosan a mosolytervezés?
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.