3p

Nem a legismertebb fogyasztói termékek, autók, üdítőitalok valamelyike lett a legjobb hírnevű márka az idei reputációs listán, hanem egy nemrégiben még alis ismert, szürke chipgyártó.

Az amerikai Nvidia chipgyártó vállalat immáron nem csupán a világ legértékesebb félvezetőgyártó cége, hanem a legjobb hírnévvel rendelkező márka is.  A vállalat első helyen végzett a 2024 Axios Harris Poll ranglistán, amely reputációjuk szerint állítja sorba a világ legismertebb márkáit. Leegyszerűsítve aszerint akarják sorrendbe állítani a vállalatokat, hogy melyikük jelenik meg a legfényesebben az amerikaiak fejében. A Harris Poll immáron húszéves gyakorlattal listázza a legismertebb márkákat. A Nvidia nem akármilyen márkákat előzött meg. A második helyen a nagyon sok mindennel foglalkozó, így folyton az amerikaiak szeme elé kerülő 3M végzett (két tizedponttal lemaradva), a harmadikra a Fidelity Investment pénzügyi szolgáltató került.

A chipgyártóé az első hely
A chipgyártóé az első hely
Fotó: Pixabay

Ezután három ismert márka, a Sony, az Adidas és a Honda következik, ám az Apple csak a kilencedik, a Samsung pedig a tizedik lett. A Costco diszkont-áruházlánc éppen hogy kicsusszant az első tízből. A Toyota a 12., az Aldi a 14., az Amazon a 16., a Google a 17., a Microsoft a 18. Az amerikaiak, nem felejtenek, ezt igazolhatja, hogy az IMB be tudott kerülni az első 20 utolsó helyére.

A Harris Poll nem takarékoskodott a felmérés alaposságán. Első körben január második felében több mint hatezer embert kérdeztek meg arról, mit gondolnak a legkülönbözőbb márkákról akár pozitívan, akár negatívan. Ebből létrejött egy százas csomag, amely a legismertebb márkákat tartalmazta. Ezután két körben sok ezer újabb válaszadót kértek meg arra, hogy különféle ismérvek alapján állítsanak fel rangsort a 100-as listán belül. A Nvidia első lett az ismertség növekedése, az általa képviselt vízió, a növekedés és a kulturális dimenzió szempontjából. A megbízhatósági sorrendben a nyolcadik, az etikus viselkedés alapján felállított listában a tizedik helyen végzett.

A vállalat nemrégen tette közzé tőzsdei gyorsjelentését, amivel felülmúlta a szakértők várakozásait. A cég üzleti évének április 28-án végződött első negyedében 26 milliárd dollár rekordárbevételt ért el. Ez 262 százalékkal magasabb az előző üzleti év azonos időszakának adatánál. A magyarázat egyszerű: a Nvidia Hopper chipje elengedhetetlen a nagy nyelvi mesterségesintelligencia-modellek tréningezésében. A vállalat az első félvezetőgyártó, amelynek piaci értéke elérte a 2000 milliárd dollárt. Jelenleg a világ harmadik legértékesebb vállalata a Microsoft és az Apple után. (Via Quartz

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat Váratlanul csődöt jelentett egy amerikai elektromosautó-gyártó
Privátbankár.hu | 2024. június 18. 13:24
A Fisker alig egy évvel ezelőtt dobta piacra első modelljét.
Vállalat Jól ment az INA-nak, lett is nagy osztalék
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 17:10
Az INA horvát olajipari vállalat pénteki közgyűlésén 240 millió euró (95,6 milliárd forint) osztalék kifizetéséről döntött, ez részvényenként 24 euró (9564 forint).
Vállalat Újabb jó hírt kapott Mészáros Lőrinc
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 10:02
Az OPUS Global Nyrt. jelentős hatékonyságjavulásának eredményeként rekord profitot ért el 2024 első három hónapjában. A nehéz külső körülmények mellett így ismét megmutatkozott a szinergiák kihasználásának a fontossága.
Vállalat Amíg Ön aludt, Elon Musk keresett 16 ezer milliárd forintot
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 06:41
Megszavazták a részvényesek Musk kompenzációs csomagját.
Vállalat A Liberty csehországi kohója csődöt jelentett, nem csak Dunaújvárosban vannak gondok
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 16:14
Az indiai tulajdonú acélvállalat súlyosan eladósodott Liberty Ostrava kohója csődeljárásba menekült -  jelentette a cseh média csütörtökön. Az acélipar árrései meredeken estek. A céget eladják.
Vállalat Csányi Sándor pincészete nem tud kikeveredni a veszteségből
Kormos Olga | 2024. június 12. 10:03
Ismét ránéztünk a borászatok tavalyi évére. Mivel oly sok figyelemreméltó borászat van Magyarországon, a szegmens csak egy szeletét tudjuk felvillantani, de így is érdekes képet kapunk a 2023-as évükről. Például a két leggazdagabb magyarnak nem a borászat a legerősebb oldala. 
Vállalat A norvégok sokallják Elon Musk juttatását, és szakszervezetet is szeretnének a Teslánál
Privátbankár.hu | 2024. június 8. 11:48
Norvégia vagyonalapja szombaton bejelentette, hogy a jövő héten esedékes részvényesi szavazáson Elon Musk, a Tesla vezérigazgatójának 56 milliárd dolláros fizetési csomagja ellen fog szavazni.
Vállalat Jó hírt közölt a magyar állammal egy hitelminősítő
Privátbankár.hu | 2024. június 6. 18:04
Az állami tulajdonú nagyvállalat MVM Zrt. osztályzatát megerősítették.
Vállalat Már nem csak a benzinkutakon vehetünk hot dogokat
Privátbankár.hu | 2024. június 4. 18:28
Aki evett már a Mol-kutakon hot dogot, az minden bizonnyal díjazni fogja, hogy mostantól már az egyik üzletlánc polcain is megvásárolhatjuk a grillkolbászokat.  
Vállalat Zsíros biznisz Pintér Sándor bizalmasának lenni
Privátbankár.hu | 2024. június 3. 10:56
A Civil Biztonsági Zrt. 2023-as eredménye alapján 9 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött az őrző-védő cég. A siker titka nem is ennek a vállalkozásnak a gazdálkodása, hanem a leányvállalatok által ide utalt osztalék.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG