5p
Egyelőre csupán lassítja kecskeméti gyárának bővítését a Daimler, értesült a Privátbankár.hu. A német autógyártók eladásai csökkennek, a környezetvédelmi célú fejlesztések pedig viszik a pénzt – sokan már az iparág közelgő válságáról beszélnek. A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara felmérése szintén azt jelezte előre, hogy az idén visszafoghatják fejlesztéseiket a hazai német cégek.
Az egymilliomodik Mercedes Kecskeméten (Fotó: Mercedes)

Lassítja, de nem függeszti fel a Daimler a kecskeméti Mercedes-gyár bővítését, a beruházás visszafogása már meg is kezdődött, értesült a Privátbankár.hu német iparági körökből.

Az Index korábban azt írta, hogy a német cég „átmenetileg felfüggesztette” a fejlesztést. A vállalat annyit közölt, hogy módosította terveit, de a kecskeméti bővítés összességében nincs veszélyben, mint ahogy az sem, hogy a következő évtized első felében már termeljen az új gyár.

Csökkentek az eladások

A német autóipar összességében rossz időszakban van, a kereslet visszaesése több gyártónál is megfigyelhető.

A Mercedes-Benz áprilisban mintegy 182 ezer autót adott el globális szinten, ami 5,5 százalékos visszaesés az előző év azonos időszakához képest. Az első négy hónapban hasonló mértékben, 5,6 százalékkal mérséklődött a forgalom.

A Porsche eladásai az idei első negyedévben 12 százalékkal csökkentek globálisan, Európában 32, Németországban pedig 28 százalékos csökkenést voltak kénytelenek elkönyvelni. Az Audi eladásai áprilisban 13 százalékkal zuhantak, a BMW viszont 2,3 százalékkal növelte a forgalmat ebben a hónapban.

A tavalyi második félévben pedig hét százalékkal esett vissza a Németországban gyártott járművek száma az első félévhez képest.

Drága fejlesztések, fenyegető vámok

További kihívást jelentenek a környezetvédelmi célú fejlesztések, amelyek hatalmas összegeket emésztenek fel. (A tavalyi hét százalékos visszaesés részben éppen a szigorodó környezetvédelmi standardok számlájára írható – a szerk.) A cégek ugyanis mind az autók, mind a gyárak károsanyag-kibocsátását radikálisan csökkenteni kívánják. Ola Källenius – aki május végén veszi majd át a Daimler vezetését – például azt tűzte ki célul, hogy 2030-ig az eladott autóik több mint fele elektromos- vagy hibridautó legyen.

Ronthatja a német autógyártók helyzetét – és ezáltal a magyar gyárak kilátásait – az is, ha Donald Trump amerikai elnök valóra váltja korábbi fenyegetését, és húsz százalékos importvámot vezet be az európai autókra. Amerikai sajtóhírek szerint Trump péntek éjjelig dönthet ebben a kérdésben.

A német sajtó egy része már egyenesen az (ottani) autóipar kríziséről beszél. A Daimler adózás előtti nyeresége tavaly például 11,1 milliárd euróra esett az egy évvel korábbi 14,3 milliárdról, az idei első negyedévben pedig 2,27-ről 2,1 milliárdra olvadt a profit.

Pesszimistábbak a hazai cégek

Eközben a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) is arra figyelmeztetett idei konjunktúra-jelentésében, hogy a Magyarországon működő német cégek a tavalyinál jóval szerényebb bővülésre számítanak mind a nemzetgazdaság egészére, mind a saját üzletre nézve.

Bár a cégek többsége még mindig jónak értékeli saját helyzetét, optimizmusa jelentős mértékben visszaesett. Ez főleg a nagy létszámú, feldolgozóipari és/vagy nagy exporthányaddal rendelkező vállalkozásokra jellemző – tehát azokra a cégekre, amelyek a korábbi években az erősödő konjunktúra hajtóerői voltak. Ennek oka elsősorban a bizonytalan külpiaci kilátásokban rejlik, állapította meg a DUIHK.

Létszámbővítést már „csak” minden harmadik cég tervez – tavaly még ötven százalék felett volt ez az arány –, és csökkent a beruházásokat növelni szándékozó vállalatok aránya is (39 százalék).

2018 még jól sikerült

Ami a magyarországi Mercedes-céget illeti, a tavalyi év összességében még jól sikerült. A nemrég közzétett üzleti beszámoló szerint az üzemi eredmény 81-ről 99 millió euróra, az adózott eredmény pedig 76,9-ről 89,5 millió euróra nőtt.

Az árbevétel is pozitív irányba mozdult: a belföldi értékesítésé nettó 9 millió euróról 9,1 millióra, míg az exporté 3,54 milliárdról 3,55 milliárdra bővült. (Erről további részleteket későbbi cikkünkben olvashat.)

Frissítés:

Nem került veszélybe a magyarországi bővítés

Szerda délután az autógyár is kiadott egy közleményt, amelyben azt írták: nincs veszélyben az a korábban kitűzött cél, hogy bővítsék a Mercedes-Benz kecskeméti gyárát.

A Mercedes-Benz-gyár közleménye szerint a magyarországi telephelyen számtalan fejlesztés zajlik a bővítés mellett is. A gyár teljes kapacitással működik, és a termelési programja már a jövő évre is telített, hiszen az itt gyártott kompakt autók kereslete továbbra is növekszik.

Mint írták, a piaci igények, a technológiai trendek és az iparágat érintő szabályozások mind befolyásolják azt, hogy az autóipari gyárak milyen irányba fejlesztenek, így a Daimler AG is rendszeresen felülvizsgálja termék portfólióját és igyekszik kiegyensúlyozott kapacitás-kihasználtságot elérni nemzetközi gyártási láncában.

A kecskeméti gyár fontos eleme ennek a termelési láncnak. A Daimler csak jó tapasztalatokkal rendelkezik Magyarországon és hosszú távon épít kecskeméti beruházására - olvasható a közleményben. (MTI)

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat Startup-ökoszisztéma: kik lesznek idén a legek?
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 11:10
A díjat a legeredményesebb magyar startup alapítója adja át december 7-én.
Vállalat A szaúdik bevásárolják magukat a brit gazdaság artériájába
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:36
A legismertebb repülőtér 10 százalékát veszi meg egy szaúd-arábiai alap. Az ország tovább növeli ezzel üzleti érdekeltségeit a nyugati világban. A belépő egy globálisan is irgalmatlan pénzet kezelő átláthatatlan befektetési alap.
Vállalat Durván jól hasított az easyJet 2023-ban
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 13:56
A brit fapados légitársaság, az easyJet Plc szeptember végével záródott pénzügyi évében elért adózás előtti nyeresége némileg felülmúlta az elemzői várakozásokat, részben a bevételek 42 százalékos növekedésének, valamint az üzleti év második felében elért rekordmagas adózás előtti nyereségnek köszönhetően.
Vállalat Csődben a legnagyobb ukrán légitársaság
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 11:55
Nincs már repülőgépe és nem fizeti a pilótákat sem az Ukraine International Airlines.
Vállalat Csúnyán összerúgta a port a Tesla a svédekkel
Privátbankár.hu | 2023. november 27. 19:54
A sztrájkoló dolgozók miatt perel az amerikai vállalat.
Vállalat A COVID-19 jelentős veszteségeket okozhat a cégeknek, amelyek azonban elkerülhetőek vagy csökkenthetőek lehetnek
PR | 2023. november 24. 09:52
Egy ezer főt foglalkoztató magyar vállalkozás éves szinten átlagosan 370 millió forintot meghaladó kárt szenvedhet el a COVID-19 következményei miatt. A pénzügyi és a kommunikációs szektorban ez az összeg az 580 millió forintot is elérheti – derül ki egy nemrég készült magyar tanulmányból.1 Az egészséggazdasági elemzés szerint azonban ez a veszteség elkerülhető, de legalábbis jelentősen enyhíthető lehet, ha a cégek költséghatékony intézkedésekkel bővítik a járványügyi ajánlások szerinti foglalkozás-egészségügyi tevékenységüket.1
Vállalat Súlyos milliárdokra perelik a PlayStation gyártóját
Privátbankár.hu | 2023. november 22. 14:33
A Sony jócskán a zsebébe nyúlhat majd, ha elbukja a pert. 
Vállalat Megtudtuk, mire készül a 4iG és a Rheinmetall
Privátbankár.hu | 2023. november 21. 18:46
Ez a német cég által rendezett befektetői napon hangzott el.
Vállalat Perre kell mennie a mesterséges intelligenciának
Privátbankár.hu | 2023. november 21. 17:01
A ChatGPT-t készítő OpenAI néhány befektetője jogi lépéseket fontolgat a vállalat igazgatótanácsa ellen - mondták az ügyet ismerő források
Vállalat Akkora pofáraesés várja Elon Muskot, hogy az egész Teslát is bedöntheti
Litván Dániel | 2023. november 20. 19:01
Nagyon nagy szüksége lenne a Teslának egy új modellre és egy sztorira, amivel tovább lehetne építeni a márka imázsát. Ehhez képest nagyon úgy tűnik, a legújabb autójuk megfelelő fékrendszer nélkül száguld a PR-katasztrófa betonfala felé.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG