<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Trumpnak nem tetszik, hogy a cég Európába helyezné a gyártást.

Gyáva megfutamodásnak nevezte Donald Trump a Harley-Davidson legutóbbi bejelentését, a motorgyártó vállalat ugyanis áthelyezné a gyártás egy részét Európába, hogy mentesüljön az amerikai elnök által kivetett vámok alól, amelyek éves szinten akár 100 millió dollárba is kerülhet a cégnek – írja a Reuters.

Trump állítása szerint sokat küzdött a vállalatért, mostani döntésük azonban olyan, mintha „a fehér zászlót lebegtetnék”. A Harley-Davidson kulcsszereplője az amerikai motorgyártásnak, bejelentésük szerint azonban nem emelnék áraikat a kereskedelmi és viszonteladói egységekben, csupán a gyártás egy részét költöztetnék át Európába.

Trump Twitter-üzenetében elmondta: keményen harcoltam értük, de végül mégsem fognak adózni az EU-n belüli eladások után, ami nem tesz jót a kereskedelemnek, ez 151 milliárd dolláros kiesés.

Az Egyesült Államok ebben a hónapban hirdetett vámadót a fém és alumínium importra az EU felé, ami hamar szemet-szemért harcba fulladt, erről korábban már részletesen beszámoltunk a Privátbankár.hu-n. >>>

Made in USA

Az új szabályozás a vállalat szerint mintegy 2200 dollárral növelné az Európába importált motorok árát, a jelenlegi költségeket azonban nem osztották meg. A Harley legolcsóbb motorja Franciaországban most csaknem 7500 euró (csaknem két és fél millió forint) A motorgyártó szerint a mostani költségemelés minimum 30 millió dollár plusz költséget jelent az év hátralévő részében, ami éves szinten akár 100 millió dollár is lehet.

Kína visszavág: csapás az amerikai olajexportra

Újabb meglepő fordulat az amerikai-kínai vámháborúban: az amerikai olajra is vámot vethet ki Kína, viszonozván a Trump elnök által bejelentett büntetővámokat.
Tovább >>>

Trump nemcsak Amerikát, de a Harley-Davidsont is nagyszerűvé akarja tenni választási ígérete szerint, a vállalat azonban kétkedően áll az új kereskedelmi politikához. A Fehér Ház álláspontja szerint a motorgyártónak mindinkább az Egyesült Államokon belül kellene a gyártást intéznie, ez pedig meg is valósul az új irányelveknek köszönhetően. A cég szóvivője erre reagálva elmondta: mostani bejelentésük egyértelmű az üggyel kapcsolatban.

A Harley-Davidson 50 százalékra akarja emelni tengeren túli eladásait a jelenlegi 43 százalékról. Januárban a cég bezárta kansasi műhelyét, miután a motorexport hatéves mélypontra esett. Tavaly a cég mintegy 40 ezer új motort adott el Európában, ami a teljes eladások 16 százalékát jelenti. A közlemény szerint a külföldi gyártás kibővítése akár másfél évet is igénybe vehet, a cég jelenleg három gyárat üzemeltet az USA-n kívül – Brazíliában, Indiában és Thaiföldön.

Trump hirtelen olajat öntött a tűzre: már nem úszhatjuk meg a háborút

Az amerikai elnök pénteken újabb követ vetett az egyébként is háborgó vízbe: 20 százalékos védővámmal fenyegette meg az európai autógyártókat, ami Magyarországot is érzékenyen érintheti. Az első számítások szerint 300 milliárd dolláros kereskedelmi forgalom kerülhet veszélybe, a folyamat (egyelőre beláthatatlan) végén a vásárlók lehetnek a legnagyobb vesztesek. További részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

A rovat támogatója a 4iG

Vállalat Tettek egy lépést az olcsó áram felé a németek, a sikernek Európa lehet a nyertese
Csernátony Csaba | 2023. június 4. 06:06
Az amerikai példákat követve egy németországi startup vállalkozás is megtette az első nagy lépést a fúziós energia kereskedelmi hasznosításának lehetősége felé. A cél nincs közel, de érdemes várni.
Vállalat Új ipari forradalom indult Európában, de a vége tragikus kudarc lehet
Csernátony Csaba | 2023. június 3. 15:09
A világ geopolitikai átalakulása ipari forradalmat indított Európában, ám a változás elbukhat, ha nem áramlik elég tőke a zöld és a digitális transzformációba. Az öreg kontinens a világ perifériájára sodródhat.
Vállalat Megjelent az MVM első zöldkötvénye
Privátbankár.hu | 2023. június 2. 16:25
Sikeres nemzetközi devizakötvény-kibocsátást hajtott végre az MVM Zrt., a kibocsátás eredményeként bevont forrás az MVM csoport zöld beruházásainak megvalósításához járul hozzá.
Vállalat Elárulták a NAV-osok, mostantól kikre ugranak
Privátbankár.hu | 2023. június 1. 16:33
Júniustól készülhetnek az ellenőrökre.
Vállalat De ki akar itt vállalkozni?
Privátbankár.hu | 2023. június 1. 15:01
Tovább csökkent a cégek száma áprilisban: mérsékelt a cégalapítási kedv, a végelszámolással megszűnt cégek aránya magas.
Vállalat Mire elég a toplistákon látható sokmilliárdos árbevétel-növekedés?
Privátbankár.hu | 2023. június 1. 11:33
Az éves beszámolók közzétételével megjelennek a különféle toplisták, amelyek a kiskereskedelmi láncokat árbevételük alapján rangsorolják. A toplisták így azonban csak azt mutatják meg, hogy a vásárlók mennyi pénzt hagytak a pénztáraknál. Semmi derül ki azonban a láncok nyereségességéről vagy hatékonyságáról. Az élelmiszerinfláció okairól meg ennél is kevesebb.
Vállalat A Balkánon (is) hasít a 4iG
Privátbankár.hu | 2023. május 31. 20:28
A Vodafone Magyarország sikeres akvizíciója és az albán leányvállalatok összeolvadása határozta meg a vállalat első negyedévét. A nettó árbevétel 87,4 százaléka a telekommunikációs, míg 12,6 százaléka az informatikai divízió tevékenységéből származott.
Vállalat Fontos változás a DIGIMobil ügyfeleinek, dolguk is lehet vele
Privátbankár.hu | 2023. május 31. 12:16
Holnaptól már a Vodafone hálózatát használják, de nem biztos, hogy minden automatikusan működni fog tovább.
Vállalat Rekordévet zárt a Garantiqa - 3700 milliárdnyi hitel nagy része mögött állt ott a cég
Privátbankár.hu | 2023. május 31. 11:57
Soha nem zárt még ilyen sikeres évet a Garantiqa Hitelgarancia Zrt., és ez a magyar vállakozásoknak is nagyon jó hír volt.
Vállalat Zsíros osztalékot hozott össze a Magyar Telekom leánya
Privátbankár.hu | 2023. május 30. 14:54
A macedón leányvállalat több mint 10 milliárdos osztalékot fizet.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG