5p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Pár éve még 90 százalékos volt a kézierő mértéke a felületkezelési szegmensben – hívja fel a figyelmet sajtóközleményében a Kematechnik Innomontage Kft. (KI-Group). A fejlesztő és felületkezelési gyártósorokat előállító vállalkozás vezetője, Bognár Péter kifejtette, hogy pár év alatt jutottunk el oda, hogy már alap tartozéknak számítanak az ipar 4.0-ás fejlesztések. A magyar cég a General Electric, a Bosch, a Grundfos, az Arago Csoport, a BKK, a MÁV és a Stadler számára is szállít, éves bevétele meghaladta a 8,5 millió eurót.

Bognár Péter 2022-ben még arról nyilatkozott, hogy a felületkezelési ágazatban nagyjából 90 százalékban kézi erővel történt a munkavégzés, ami mellbevágónak tűnik, de két év alatt nagyot változott a környezet.

Ma már szinte mindenki kéri a 4.0-s megoldásokat a felületkezelésben is

„Rengeteget javult a helyzet. 2022-ben még mi ajánlottuk aktívabban az ipar 4.0-s megoldásokat, mi ismertettük meg ezeket a megrendelőkkel. Ma a nagyobb vállalatok, főleg a külföldi multik részéről egyre komolyabb igény jelentkezik a fejlesztésekre. A cégek 70-80 százalékánál már nem is kérdés, hogy kérik a digitalizált, automata vagy félautomata megoldásokat. Ezt a folyamatot az is magyarázza, hogy a cégek nehezebben találnak képzett munkaerőt. Sok helyen még nincs konkrét koncepció, pusztán nyitottak az ipar 4.0-s fejlesztésre. Van, aki automata mérlegelő funkciót kér, más kamerás rendszert. Óvatosan becsülnék, de ha két éve 90-10 százalék volt az arány a kézierő javára, ez ma már inkább a 40-60 százalékhoz lehet közelebb” – fejti ki a KI Group ügyvezetője.

A Kematechnik Innomontage maga rukkol elő a fejlesztésekkel

Mint a Kematechnik Innomontage sajtóanyagából kiderül: a vállalkozás arra rendezkedett be, hogy ne a megrendelőktől várja a modernizációra támasztott igényt, hanem ő maga diktálja az ütemet. 3 évvel ezelőtt a cég kifejlesztett egy megoldást, amellyel az adatalapú döntéshozatal felé lehet elmozdulni a gyártásban. Ez a MindStorm platform, amely klasszikus ipar 4.0-s eszköz. A szoftver révén a felületkezelő gyártósorok távolról vezérelhetőek, a gyártás egyes paraméterei tökéletesen nyomon követhetővé válnak, a sorokról bejövő adatok alapján egyre inkább tökéletesíteni lehet a részfolyamatokat, és ki lehet szűrni a hibákat – írják.

„A MindStorm programozását egy IT-partnerünkkel együttműködve végeztük, de a tervezést, a projektmenedzsmentet mi csináltuk. Tudomásom szerint itthon ebben az iparágban ilyen típusú fejlesztés még nem volt. Ma már tízből kilenc ügyfél kéri a szoftvert, mert a beruházás árához képest elhanyagolható összegért meg lehet vásárolni a technológiát, cserébe egészen más szintű hatékonyságot lehet vele elérni a gyártásban” – emeli ki a Kematechnik Innomontage ügyvezetője.

Felhívják rá a figyelmet, hogy a forradalmak korát éljük, így ma már elfogadott tény, hogy az ötödik ipari forradalom (ipar 5.0) határozza meg az egyes gazdasági szektorok fejlődésének irányát, amelyben a mesterséges intelligencia kiváltja az alacsonyabb hozzáadott értékű munkafolyamatokban az embert. Az adatalapú vezérlés és ellenőrzés az iparban is egyre nagyobb teret hódít, a KI-Group is elindította tavaly a maga fejlesztését ezen a téren.

MindStorm, prediktív elemzés

A MindStormon belül több funkcióra használják majd a mesterséges intelligenciát. Az elsődleges cél egy prediktív elemzés: a rendszer a beérkező adatok alapján figyelmeztetést fog küldeni, hogy milyen meghibásodás várható a felületkezelő gyártósoron, milyen típusú karbantartást érdemes elkezdeni. Vagyis az automata gyártósor megpróbálja előre jelezni, megjósolni, mi a teendő, hogy ne következzen be probléma, ne legyen hosszabb leállás. Bognár Péter jelezte, erre a technológiára is van már érdeklődés néhány megrendelőjük részéről. 

Iparágaktól függetlenül azok a vállalatok, amelyek számára versenyképességi kérdés, mennyit fektetnek kutatás-fejlesztésbe, már készülnek az újabb szintlépésre. Az integrált, intelligens gyártási rendszereken alapuló ipar 6.0-ra, amely már a tervezőasztalon vár a sorára – hívják fel a figyelmet.

Keretes

A magyar felületkezelési ágazat egyik meghatározó tagja a Kematechnik Innomontage Kft., melynek ügyvezetőjét, Bognár Pétert az ipar 4.0 hazai folyamatait illetően azért jogos meghallgatni, mert a cég kezdettől mérnökirodaként működik, vagyis a technológiai fejlesztéssel párhuzamosan folyamatosan befektet a humán tőkébe. A családi vállalkozásként indult vállalatcsoport „startup cége” a laborfülkék, elszívófalak tervezését végző Innomontage volt, amely egyesült a Kematechnik Mérnökirodával. Ma komplett felületkezelő gyártósor-rendszereket terveznek, de gyártanak is, például előkezelő-berendezéseket, anyagmozgatási rendszereket, ipari kemencét, vezérlőszekrényt, és a sorokhoz szükséges gépészetet.

A tavaly 8,5 millió eurós árbevételt összesítő vállalat megrendelői különböző iparágakból érkeznek, köztük van többek között a General Electric, a Bosch, a Grundfos, az Arago Csoport, a BKK, a MÁV és a Stadler. Emiatt a cég vezetői rálátnak, hogy az acélipari, fémipari cégek, gép- vagy épületgyártók, és autóipari beszállítók milyen vehemenciával nyitnak a negyedik, vagy éppen az ötödik ipari forradalom (ipar 5.0) megoldásai felé.

 

Címkék: Vállalat
A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat Csányi Sándor pincészete nem tud kikeveredni a veszteségből
Kormos Olga | 2024. június 12. 10:03
Ismét ránéztünk a borászatok tavalyi évére. Mivel oly sok figyelemreméltó borászat van Magyarországon, a szegmens csak egy szeletét tudjuk felvillantani, de így is érdekes képet kapunk a 2023-as évükről. Például a két leggazdagabb magyarnak nem a borászat a legerősebb oldala. 
Vállalat A norvégok sokallják Elon Musk juttatását, és szakszervezetet is szeretnének a Teslánál
Privátbankár.hu | 2024. június 8. 11:48
Norvégia vagyonalapja szombaton bejelentette, hogy a jövő héten esedékes részvényesi szavazáson Elon Musk, a Tesla vezérigazgatójának 56 milliárd dolláros fizetési csomagja ellen fog szavazni.
Vállalat Jó hírt közölt a magyar állammal egy hitelminősítő
Privátbankár.hu | 2024. június 6. 18:04
Az állami tulajdonú nagyvállalat MVM Zrt. osztályzatát megerősítették.
Vállalat Már nem csak a benzinkutakon vehetünk hot dogokat
Privátbankár.hu | 2024. június 4. 18:28
Aki evett már a Mol-kutakon hot dogot, az minden bizonnyal díjazni fogja, hogy mostantól már az egyik üzletlánc polcain is megvásárolhatjuk a grillkolbászokat.  
Vállalat Zsíros biznisz Pintér Sándor bizalmasának lenni
Privátbankár.hu | 2024. június 3. 10:56
A Civil Biztonsági Zrt. 2023-as eredménye alapján 9 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött az őrző-védő cég. A siker titka nem is ennek a vállalkozásnak a gazdálkodása, hanem a leányvállalatok által ide utalt osztalék.
Vállalat A választások előtti napokban kapott jó hírt Gattyán György
Privátbankár.hu | 2024. június 3. 09:59
Cégcsoportja egyik zászlóshajóját sikerült két évig tartó veszteség után nyereségbe kormányoznia.
Vállalat Az MVM újabb naperőműveket vesz
Privátbankár.hu | 2024. május 31. 16:07
 Az MVM csoport folytatja megújuló energiatermelő portfóliójának bővítését, az MVM Zrt. zöld termeléssel foglalkozó 100 százalékos leányvállalata, az MVM Zöld Generáció Zrt. további naperőműveket vásárol - közölte az MVM Energetika Zrt. pénteken a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
Vállalat Ünneppé varázsolták a Klasszis Média partnertalálkozóját a borászatok
Privátbankár.hu | 2024. május 31. 11:12
Második alkalommal került sor lapcsoportunk, a Klasszis Média kiemelt ügyfeleinek szóló, vakteszt formában megvalósított borkóstolóval és borkvízzel egybekötött ügyféltalálkozónkra május 28-án, kedden az ötcsillagos Aria Hotel Budapestben. Ahol a gyönyörű, különleges miliőjű lobbyban kellemes zongoraszó fogadta az érkezőket.
Vállalat Jól hoz a konyhára a megvásárolt Vodafone: megmutatta kártyáit a 4iG
Privátbankár.hu | 2024. május 31. 09:11
A cég közzétette negyedéves gyorsjelentését és éves beszámolóját.
Vállalat Magyarországi munkaerőpiac 2024-ben: a Jooble álláskereső portál véleménye
PR | 2024. május 30. 16:48
A munkaerőpiac állandó változásokkal néz szemben Magyarországon is, reagálva a környező gazdasági és társadalmi hatásokra. A munkalehetőségek mennyisége és típusa, a munkaadók elvárásai és a munkavállalók igényei egyaránt fejlődnek. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG