Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A Domestore tőkéje ezzel 17,5 milliárd forintra emelkedett.

A cikk elsőként laptársunk, az mfor.hu oldalán jelent meg.

Kevés olyan befektető van Magyarországon, aki évtizedes távlatban a topon tudott maradni; Leisztinger Tamás egy közülük. Az elméleti fizikus végzettségű üzletember már a kilencvenes években kivívta a tiszteletet - adott esetben az ellenszenvet - üzleti partnerei körében, roppant szívós - az érintettek egy része szerint inkább a kegyetlen jelzővel leírható - üzletpolitikájával. Azokban a daliás időkben kárpótlási jegyekkel, vállalatfelvásárlásokkal gyarapította vagyonát, majd egyre biztosabban vetette meg a lábát különböző iparágakban, egy időben a Budapesti Értéktőzsdében is volt érdekeltsége, majd az Orbán-korszakban a sport felé is nyitott: hosszú évekig ő határozta meg a miskolci - pontosabban a diósgyőri - sportéletet, amíg a közelmúltban szakításra nem került sor.

Orbán Viktor miniszterelnök és Leisztinger Tamás, a DVTK (akkori) többségi tulajdonosa a klub labdarúgó-edzőközpontjának átadásán 2016-ban (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)Orbán Viktor miniszterelnök és Leisztinger Tamás, a DVTK (akkori) többségi tulajdonosa a klub labdarúgó-edzőközpontjának átadásán 2016-ban (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Leisztinger nagy harcosnak számít az üzleti életben, iparági pletykák szerint nem teljesen önként engedte át szállodáit a NER-nek, és a diósgyőri labdarúgás finanszírozásában sem azért vállalt pusztán szerepet, mert egyébként szereti és állítólag magas szinten űzi ezt a sportágat. Az adott politikai helyzetben ez felvállalandó döntés volt - szólt a városi pletyka abban az időben.

E kiterjedt cégbirodalom egyik alapköve a Domestore Gazdasági és Üzletviteli Tanácsadó Kft., amely 59 vállalkozásban van jelen itthon és külföldön (ennyi leányvállalatot sorolnak fel a 2019-es évről szóló beszámoló kiegészítő mellékletében, és akkor még nem esett szó a közös vezetésű és társult vállalkozásokról), köztük olyan kulcsfontosságú Leisztinger-cégek mögött áll, mint az Arago Befektetési Holding Zrt., vagy a tőzsdén forgó Forrás Nyrt. 

Ami tehát a Domestore-ban történik, annak jelentősége van a Leisztinger-cégbirodalom jövőjét illetően.

Márpedig most történt: a diósgyőri visszavonulással szinte egyidőben közel 4 milliárd forinttal emelték meg a cég jegyzett tőkéjét. A cégnyilvántartás szerint 2020. október 7. hatállyal az addigi 13,6 milliárd forintról 17,579 milliárd forintra nőtt a Domestore jegyzett tőkéje.

A 4 milliárdos tőkeemelés, ha nem is számít rendkívülinek a magyar cégvilágban, mindenképpen a méretesebbek közé tartozik, ezért kérdéseket küldtünk a megadott e-mail címre, hogy tájékoztatást kérjünk Leisztinger Tamás terveiről, a tőkeemelés hátteréről, egyben interjút is kértünk az üzletembertől. A mailcím alapján a megkeresésünk Hidasi Emesénél, a felügyelőbizottság tagjánál landolhatott.

A válasz tömör és egyértelmű:

Köszönjük a megkeresést, nem kívánunk nyilatkozni.

A Domestore egyébként két éve (ennél frissebb üzleti eredmény nincs) 28,3 millió forintos árbevételt ért el, de a profilja (üzletviteli, egyéb vezetési tanácsadás) miatt nem ez határozza meg a cég eredményességét. Ekkora árbevétel mellett is 278,1 millió forintos üzemi eredményt értek el 2019-ben, az adózott eredmény pedig még nagyobb, 771,7 millió forint lett. Ami némi gyógyírt jelenthetett az egy évvel korábbi 1,8 milliárd forintos veszteségre.

Mindjárt más nagyságrendeket kapunk, ha a konszolidált számokat nézzük. Ez alapján a csoport mérlegfőösszege meghaladta a 100 milliárd forintot 2019-ben, árbevétele a 17 milliárdot, a korrigált adózott eredmény pedig 541,7 millió forint volt két éve.

A Domestore köré épült cégháló (melynek nem egy tagja tulajdonosként jelen van a Domestore-ban) jól visszaadja, mi mindenben lát üzletet Leisztinger Tamás. Ebben a körben találjuk például a barcelonai bejegyzésű Chimney Cake nevű vállalkozást, amely - ha nem tévedünk nagyot - az utóbbi időben megint népszerűvé vált kürtőskalács bizniszre állt rá. De van itt romániai, amerikai, szlovén bejegyzésű cég is, valamint a nehézipari, szállodaipari, agrár- és egészségipari érdekeltségek is szerepelnek a listán, csakúgy, mint a sportvállalkozások (amelyekkel kapcsolatban időközben megszülettek a tulajdonosi döntések). Nem mellékesen Leisztingernek médiaipar befektetése is van, a Népszava kiadója, a XXI. század Média Kft. is hozzá tartozik. Arról majd a 2020-as beszámolóból alkothatunk képet, hogyan alakult át a cégbirodalom egy évvel később. Akkor tudjuk meg azt is, mennyi embernek adott munkát a Domestore-birodalom; ahol 2019-ben összesen 1069 embert foglalkoztattak. 

(Laptársunk tárta fel tavaly ősszel a BKV buszbérlési beszerzésével összefüggésben, hogy a pályázaton nyertesnek kihozott, offshore hátterű cég mögött a Leisztinger-birodalom fontos emberei találhatók meg. Cikkünk nyomán a főváros elállt a pályázattól.)

Címkék: Vállalat

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Indul a verseny a nettó zéró karbonkibocsátásért - élen az európai vállalatok
Privátbankár.hu | 2021. március 4. 16:21
Elemzők szerint 2030-ra az összes vállalat csaknem egynegyede nettó zéró karbonkibocsátással rendelkezik majd. Az európai cégek élen járnak ezen a területen, de más térségek is egyre jobban felzárkóznak. 
Vállalat Garantiqa: az év végéig elérhető lesz a garanciaprogram
Privátbankár.hu / MTI | 2021. március 4. 14:41
Egész évben elérhető marad a válság negatív hatásainak enyhítését célzó Garantiqa Krízis Garanciaprogram - közölte az MFB Csoporthoz tartozó Garantiqa Hitelgarancia Zrt. 
Vállalat Adóvégrehajtási moratóriumot kér a BKIK
Privátbankár.hu | 2021. március 3. 15:03
Központilag függesszék fel a Főpolgármesteri Hivatal és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által indított hatósági beszedési megbízások kiadását - javasolja a kamara. 
Vállalat Tovább puhul a szigor az üzleti utazásoknál: újabb 4 kivételt nevezett meg Szijjártó Péter
Privátbankár.hu | 2021. március 3. 06:28
Eddig 13 EU-n kívüli ország volt a kivételek között, most újabb 4 ország került be azok közé, ahonnan 10 napos karantén nélkül térhetnek vissza a megfáradt üzleti utazók.
Vállalat Wizz Air: 3-4 év, mire visszatér az utasforgalom
Privátbankár.hu / MTI | 2021. március 2. 07:11
A Wizz Air vezérigazgatója szerint az emberek mobilitási igénye vissza fogja állítani az utazási kedvet, de sokkal inkább bízik a hosszú távú talpra állásban, mint a rövid távúban, úgy véli, a légiközlekedési iparág talán 2024-25-re jut újra a 2019-es szintre - írta a Magyar Nemzet kedden.
Vállalat Hiába a koronavírus, így is kimagasló lett az ALTEO 2020-as eredménye
Privátbankár.hu | 2021. március 1. 08:44
Főként a hő- és villamosenergia-termelésből érkező, valamint a befejeződött beruházásoknak és megvalósult felvásárlásoknak köszönhető magasabb bevételek révén nőtt 46 százalékkal éves szinten az ALTEO csoport kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredménye (EBITDA). A dinamikából a világjárvány okozta válság által leginkább sújtott energiakiskereskedelmi üzletág is kivette a részét, így a csoportszintű árbevétel csaknem 30 százalékkal bővült éves szinten, a nettó eredmény pedig 116 százalékkal állt magasabban, mint egy évvel korábban. Miközben gázmotoros energiatermelő kapacitásainak bővítésével a társaság megerősítette helyzetét az ország legnagyobb szabályozási központjai között, két új üzletágat is elindított 2020-ban: nyáron az e-mobilitást, ősszel pedig a menetrendezési szolgáltatást. Októberben – immár másodízben – sikeres kötvénykibocsátást hajtott végre a Növekedési Kötvényprogram keretében az ALTEO, amelyért utóbb BÉT Legek díjat is kapott.
Vállalat Kifocizhatják a sportfogadó-cégeket az angol labdarúgás szponzorai közül
Marosi Gergely | 2021. március 1. 05:17
A labdarúgás és a sportfogadás-hirdetések úgy vannak egymással, mint a borsó meg a héja. Már ameddig a törvényhozók úgy nem döntenek, hogy ezentúl csak héj nélküli borsót lehet árusítani. Az Egyesült Királyságban március végén fejezi be munkáját az a kormányzati munkacsoport, mely adatokat gyűjt a 2005-ös Szerencsejáték-törvény (Gambling Act) modernizációjához, érintve szerencsejáték és sport kapcsolatát. Elképzelhető, hogy kitiltják a szponzorok közül a sportfogadással foglalkozó cégeket akkor, amikor a koronavírus-járvány amúgy is lyukakat ütött a klubok költségvetésébe.
Vállalat Kkv-k ezrei kaptak a lehetőségen
MTI | 2021. február 27. 08:59
Márciusban is jár a munkáltatói adómentesség a turizmus, a vendéglátás és a szabadidő ágazatban, amellyel egyre több vállalkozó él, az adóelengedés 130 ezer dolgozó munkájának megtartását segítette.
Vállalat Nagy autóipari beruházást jelentett be Szijjártó Péter
Privátbankár.hu | 2021. február 26. 13:23
A külgazdasági és külügyminiszter facebookos élő videóban tájékoztatott az új autóipari beruházásról.
Vállalat Kiugróan teljesített a Richter a koronavírus első évében
Csabai Károly | 2021. február 26. 10:35
Már árbevételét is kétszámjeggyel sikerült növelnie az előző évhez képest az ötödik legnagyobb hazai gyógyszercégnek, profitja viszont egyenesen szárnyalt, több mint a duplája lett a 2019-esnek. Közben a Richter gyártja tovább a súlyos stádiumban lévő koronavírus-fertőzöttek kezelésére szolgáló remdesivir nevű készítményt is.
hírlevél