<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Tavaly nyáron indult el az érdemi munka, az RM International Zrt. 30 milliárd forintos előleget kapott a feladatok elvégzésére.

A határidő lejártához közeledve sorra jelennek meg a cégek beszámolói a 2020-as évükről. Ezek sorában a kezdetekkor 750 milliárd forintos bekerülési költséggel tervezett Budapest-Belgrád vasútvonal magyarországi szakaszának építésében részt vevő cégek, a kínai bekötésű China Tiejiuju Engineering & Construcion Kft. és a Mészáros Lőrinc érdekeltségei közé tartozó RM International Zrt. is közzétette jelentését (a konzorcium harmadik tagja, a China Railway Electrification Engineering Group Magyarország Kft. beszámolója cikkünk írásakor még nem volt elérhető), ezekből pedig az derül ki, hogy hosszú évek helyben topogása után elindult a gigantikus beruházás.

Képünk illusztrációKépünk illusztráció

A kínai hátterű cég eredménykimutatása szerint ugyanis tavaly 3,95 milliárd forint nettó árbevételük keletkezett, szemben a korábbi, 2017-ig visszanyúló évek nulla forintjával. Aminek az oka nyilván az volt, hogy a cégnek a Budapest-Belgrád vasútvonal beruházásában szántak fontos szerepet, így amíg a projekt el nem indul(t), a cég sem tudott aktivitást kifejteni.

Ebben a helyzetben történt változás tavaly, a kiegészítő beszámolóban ugyanis azt az információt találjuk az árbevétellel kapcsolatban, hogy alapvetően "vasútvonal fejlesztéssel" állt összefüggésben. Ez a tétel 3,948 milliárd forintot tett ki, a maradék összeg pedig "tovább számlázott szolgáltatások utáni bevételekből" származott. Nincs tudomásunk arról, hogy a kínai bekötésű cég más magyarországi vasúti projektben is részt venne, ezért arra gyanakszunk, hogy ez a mintegy 3,5 milliárd forintot már a Budapest-Belgrád beruházással összefüggésben számlázták ki.

A bevételnek köszönhetően a kínai hátterű, a China Railway No. 9. Group Corporation Limited tulajdonában lévő kft. 2,17 milliárd forintos adózott eredménnyel zárt tavaly. Egy évvel korábban -217,6 millió forint volt az eredmény, vagyis akkor veszteséges volt a társaság.

A cégnél tavaly 21-en dolgoztak - derül még ki a jelentésből, valamint az is, hogy a bérekre (beleértve a járulékokat is) abban az évben összesen 179 millió forintot fizettek ki. Ebből visszaszámolható, hogy egy főre átlagosan havi bruttó 710 ezer forint jutott a bérelszámolás során.

A konzorciumba tartozó többi cég beszámolói is aktivitásról árulkodnak. Az RM International például azt közölte, hogy tavaly júliusban kezdték meg tényleges működésüket, év végén már 19 főt foglalkoztattak (az éves átlagos állományi létszám 8 fő volt), és idén további 21 ember felvételét tervezik, elsősorban a műszaki területen. Az elmúlt évben öt részteljesítés számláját állították ki a MÁV részére, 18,6 millió dollár értékben. Ezen túl előleget is kaptak a vasúti cégtől. Mint a kiegészítő mellékletben szerepel. "Az előző évhez képest jelentősen nőtt a társaság pénzkészlete, amely oka, hogy a megrendelővel (MÁV Zrt.) kötött szerződés alapján 10 százalék előleget, 103 931 848,64 USD-t (mintegy 30 milliárd forint - a szerk.) kapott a társaság, amely összeg elszámolása a szerződésben foglaltak szerint a következő években történik".

Ebből az derül ki, hogy a Mészáros-körbe tartozó cég mintegy 300 milliárdos tételt szakíthat ki a teljes beruházásból, kiindulva a 10 százalékos előlegből.

E cég is pozitívban zárta amúgy az évet, még ha szerényebben is, mint kínai konzorciumi partnere: az RM International 330,3 millió forint adózás utáni eredményről jelentett, az egy évvel korábbi -7,4 millió forint után. S rögtön osztalékfizetésről - 144 millió forint értékben - döntöttek a tulajdonosok, azaz az R-Kord és a Mészáros és Mészáros Kft.

Jövőre 163 milliárdot szánnak a projektre a büdzséből

Ha e két céget nézzük, akkor a dollárárfolyamot is figyelembe véve már 9-10 milliárd forintnál járunk, amit e céke kiszámláztak a ténylegesen elvégzett munkát után (és közel 40 milliárdnál, ha az RM International előlegét is figyelembe vesszük), de még ez az összeg is eltörpül a beruházás teljes költségéhez mérten. A következő időszakban azonban felpöröghet a munka.

A jövő évi költségvetési törvényjavaslat fő kötetében ugyan nincs nevesítve a Budapest-Belgrád vasúti beruházás - mindössze egy 183,5 milliárd forintos tételt tartalmaz a lista a Gazdaság-újraindítási Alapon belül, amit "vasúti fejlesztésekre" tettek félre, részletezés nélkül - a mellékletek közt viszont megtaláltuk az idevágó részt: ezek szerint 2022-ben összesen 162,8 milliárd forintot szánnak erre a projektre (amely nem szerepel azon tételek között, amelyek előirányzat módosítás nélkül túlléphetők, így ez kötött forrásnak számít).

Az indoklás szerint "a biztosított forrásból Budapest-Kelebia vasútvonal 160 km hosszú szakaszán európai uniós műszaki előírások (160 km/h, 225 kN, ETCS2) szerinti fejlesztések engedélyezési és kiviteli terveinek elkészítése, az építés megkezdéséhez szükséges további előkészítési, valamint kivitelezési feladatok valósulnak meg". A költések részletezése szerint 

  • A projekt Soroksár-Kelebia (országhatár) szakaszának tervezési, beszerzési, kivitelezési (EPC) feladatainak ellátására 2022. évre 156 981,5 millió forint kerül biztosításra, melyből CEXIM hitel 155 410,3 millió forint, hazai forrás pedig 1571,2 millió forint.
  • A Budapest-Belgrád vasútvonal újjáépítési beruházáshoz kapcsolódó független mérnöki, műszaki ellenőrzési feladatok ellátásához szükséges források biztosításáról szóló 1489/2018. (X. 9.), valamint a Budapest-Belgrád vasútvonal magyarországi szakaszának felújításához szükséges kötelezettségvállalásról szóló 1494/2018. (X. 10.) Korm. határozatokban foglaltaknak megfelelően 2022. évre vonatkozóan 1639,8 millió forint kerül biztosításra a MÁV Magyar Államvasutak Zrt. (a továbbiakban: MÁV Zrt.) részére.
  • A projekt megvalósításához szükséges, a vasúti építményekre vonatkozó átjárhatósági műszaki előírások követelményeinek való megfelelés ellenőrzési és tanúsítási tevékenységének biztosítása (NoBo/DeBo), a projekthez kapcsolódó kisajátítási, területszerzési feladatok elvégzése, valamint a projekthez szorosan kapcsolódó, a MÁV Zrt. hatáskörébe utalt szakmai feladatok ellátáshoz szükséges költségek 1884,0 millió forintot tesznek ki.
  • A biztosított forrásból történik továbbá a Budapest–Belgrád vasútvonal újjáépítési beruházás magyarországi szakaszának megvalósítása érdekében szükséges további intézkedésekről szóló 1628/2016. (XI. 17.) Korm. határozatban foglaltak szerint, a Budapest-Belgrád vasútvonal fejlesztésének előkészítéséhez kapcsolódóan, a kínai-magyar nonprofit vegyesvállalat működéséhez és tevékenysége ellátásához szükséges pénzügyi és finanszírozási feltételek biztosítása évi 2300,0 millió forint összegben.
  • A biztosított forrásból – amennyiben a Budapest-Belgrád vasútvonal felújítási munkáinak forrásfelhasználása lehetővé teszi – legfeljebb 20 000,0 millió forint erejéig lehetőség van a Versenyképes vasúti infrastruktúra program beruházásainak folytatására.

Ezekből kiderül, hogy a vasútpálya egy szakaszán jövőre tényleges munkálatok folyhatnak, továbbá az is, hogy 2,3 milliárd forintot visz el a projekt lebonyolításában kulcsszerepet kapó közös vállalat, a Kínai-Magyar Vasúti Nonprofit Zrt., amit 2016-ban hoztak létre. Valamint, ha marad pénz, akkor 20 milliárd átfolyhat egyéb vasútfejlesztési projektekre.

 A nagyszabású vasútfejlesztésben részt vevő társaságokkal kapcsolatban lapunk írta meg tavaly szeptemberben, hogy az RM International Zrt.-ben a Mészáros Lőrinc kiterjedt cégbirodalmában már bizonyított vezetők jelentek meg, majd idén tavasszal egy újabb szakermber érkezéséről tudtunk beszámolni, amit akkor a beruházás elindulásának egyik jeleként értékeltünk.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Kósa Lajos egyelőre nem tudta, hát magát menti meg a Csíki Sör
Székely Sarolta | 2021. július 29. 18:39
Persze a két megoldás nehezen nevezhető hasonlónak, hiszen míg a fideszes képviselő tartós javulást érhetett volna el, addig a tulajdonosok megoldása - a trendek változatlansága esetén - csak átmeneti, néhány évre szóló lehet.
Vállalat Iszonyatosat kaszált a Samsung a globális csipéhségen
MTI | 2021. július 29. 15:00
A vállalat negyedéves profitja 73 százalékkal nőtt, részben a hatalmas félvezető-kereslet kielégítése miatt.
Vállalat Gyorsított vizsgálatot indított a GVH a téglapiacon
MTI | 2021. július 29. 12:24
Először csapott le az építőanyag-kommandó.
Vállalat Jászai Gellért megint növelte részét a 4iG-ben
Privátbankár.hu | 2021. július 29. 10:28
A 4iG Zrt. vezetője, Jászai Gellért tovább növelte részét a vállalatban.
Vállalat A forgalmon és a nyereségen is meglepődött az Apple
MTI | 2021. július 28. 11:24
Mindkettő nagyobb lett a második negyedévben, mint amekkorára számítottak.
Vállalat Rekordbevétel és -nyereség a Microsoftnál
MTI | 2021. július 28. 11:16
Jó lett ez a negyedév.
Vállalat Rengeteg cégnél megoldhatatlan probléma, ha kiesik a kulcsember
Privátbankár.hu | 2021. július 28. 10:45
A hazai cégek elsöprő többségét adó mikro- és kisvállalkozások tevékenységét komolyan veszélyezteti, ha egy vagy több kulcsemberük kiesik a munkából. Egy friss kutatás szerint a meghatározó szerepet betöltő munkatársak, vezetők átmeneti elvesztése – akár baleset, sérülés vagy betegség miatt – a 44 százalékuknál közepesen komoly, 21 százalékánál pedig gyakorlatilag megoldhatatlan nehézséget jelentene
Vállalat Majd' félmilliárdos veszteség az állam védelmi ügynökségénél
Székely Sarolta | 2021. július 28. 05:19
Költséges volt az indulás, bevétel is szinte csak állami támogatásból volt, és egy induló cégnél nem is nagyon meglepő, ha első teljes évében veszteséges. A mínusz mértéke már inkább az lehet. 
Vállalat Megint leállt a kecskeméti Mercedes-gyár
MTI | 2021. július 27. 11:16
Alkatrészhiány lépett fel, ami miatt három hétre szünetel a termelés. 
Vállalat Elismert hazai és nemzetközi szaktekintélyek a 4iG tanácsadó testületében
Privátbankár.hu | 2021. július 27. 07:11
Új stratégiai tanácsadói grémiumot hozott létre a 4iG Nyrt. igazgatósága. A nemzetközi kapcsolatok fejlesztésével, komplex tanácsadással megbízott szakmai testület három magyar és két külföldi szaktekintély bevonásával kezdte meg munkáját. A nemzetközi cégvilágban működő advisory boardok mintájára létrehozott szakértői testületet elnökként Czakó Borbála vezeti, a tagok között pedig Nancy Goodman Brinker, Karen Tramontano, Lantos Csaba és Martonyi János is helyet foglal.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos