6p

Második alkalommal került sor lapcsoportunk, a Klasszis Média kiemelt ügyfeleinek szóló, vakteszt formában megvalósított borkóstolóval és borkvízzel egybekötött ügyféltalálkozónkra május 28-án, kedden az ötcsillagos Aria Hotel Budapestben. Ahol a gyönyörű, különleges miliőjű lobbyban kellemes zongoraszó fogadta az érkezőket.

A  pénzügyi, gazdasági szféra, a szállodai és vendéglátó ágazat valamint a turisztikai szegmens jeles képviselőiből álló vendégek megérkezése után Csabai Károly, az Mfor és a Privátbankár főszerkesztője köszöntötte a vendégeket, majd bemutatta lapcsoportunkat a jelenlévőknek. Ezt követően Gáspár András, cégünk lapigazgatója, Hollós János, a szintén a lapcsoporthoz tartozó Piac és Profit főszerkesztője és Bocskai István partnerünk osztott meg hasznos információkat azzal kapcsolatban, hogyan lehet hatékonyan eljuttatni a cégek üzeneteit a média közvetítésével a nagyközönségnek, milyen egy jól működő hirdetés, mi a különbség a pr-megjelenés és a natív-tartalom között – és melyiket mikor, milyen formában érdemes használni, hogy ütős legyen az üzenet.

Ezt követően „rákanyarodtunk” az este kellemes, lazulós, borkóstolós részére, amelynek során mátrai, tokaji, etyeki, badacsonyi és villányi borokkal az ország neves pincészetei és borászatai képviseltették magukat, így amellett, hogy kiválóbbnál kiválóbb nedűket kóstoltunk, különlegesen színes és informatív képet kaphattunk az ország különböző bortermelő régióinak életéről, szőlőiről, tételeiről. 

A pincészetek kiemelkedő tételeit az est szakmai moderátora, Tóbiás Adrienn borszakíró ismertetése mellett a borászatok képviselői személyesen is bemutathatták. Elsőként a Mátra vulkanikus dűlőin kiemelten fehérborokkal foglalkozó Dubicz Borászattól Dunai György Sándorné ismertette boraik, termőterületeik egyedi tulajdonságait. Miközben a pincérek kitöltötték a poharakba az italokat, kezdetét vette a kóstolás, valamint a vendégek elé sorban kerülő tételek szakmai értékelése – pontozásos rendszerrel.

A mátrai borrégiónál maradva következő borászatként a Ludányi Pince bemutatása következett. A vendégek poharába egymás után töltötték a Dubicz Pince 2023-as Mátrai Zsizsi Frizzante tételét és a Ludányi Pince 2021-es Lélekzet névre keresztelt olaszrizlingjét, amelyet a vendégek a korábban kiosztott értékelőlapokon máris pontoztak, miközben arra is figyelt mindenki, hogy nem csak kóstolt, értékelt, hanem asztalonként egy elég komplex szakmai kérdőívvel is megbirkóztak az együtt ülő, így egy csapatot alkotó, egyre jobb kedvű asztaltársaságok.

A neszmélyi borvidékről a Gottwald Borászat borai következtek. Fiatal és élénk Gottwald Pinot Blanc 2020 pezsgőt, illetve egy menő Gottwald Rosét kóstolhattunk, amely, mint megtudtuk Gottwald Szilárdtól, a pincészet vezetőjétől, igen magas pontszámot elérő aranyérmes bor és nagy büszkeség pincészetük számára, hogy idén a Magyar Tudományos Akadémia borának választották.

A szintén a fővárostól nem messze fekvő Etyeki Kúriát pedig Borsos Kitty mutatta be a borászat képviseletében. Elmondta, hogy a 22 magyarországi borvidékből Etyek a hatodik legnagyobb, ahol 32 hektáron folyik a szőlőtermesztés, főleg fehérborokat, és kisebb arányban vörösborokat készítenek. Miközben egymás után érkeztek az Etyeki Kúria tételei – egy Sauvignon Blanc Pezsgő és egy 2021-es Pinot Noir – a borkóstolásba belelendülve már szinte mindenki borszakértőnek érezte magát.

A badacsonyi borvidéket a Szászi Birtok két bora, a Szent György-hegyi Olaszrizling, illetve a 2023-as Kéknyelű képviselte, amelyekről Adrienn elmondta, hogy milyen ez a badacsonyi pincészet, illetve a híres borvidék különleges ismertetőjegyeiről is képet alkothattak a jelen lévők.

A jó borokhoz finom falat is jár. Ezért nem is volt kérdés, hogy az Aria Hotel Budapest cateringje részéről a borok mellé jó ritmusban érkező finger food válogatások a program során végig nagy sikert arattak.

Közben újabb borok kerültek bemutatásra, amelyeket a Pelle Pince képviseletében Pelle László és Mariann hozott a Mád-Tokaj-hegyaljai borvidékről. Vendégeink kóstolhattak különleges 2018-as évjáratú Édesem bort tőlük, miközben a tétel készítője röviden elmesélte, hogy pincészetüket 2007-ben alapították Mádon, ahol kizárólag saját területükön megtermelt szőlőből születnek tételeik pincéjükben.

Ezt követően egy újabb tokaji bor, a Demetervin Max Furmint tétele került a poharakba, közben Adrienn röviden ismertette, hogy a Demetervin Pincészet legendás dűlőkben gazdálkodik, ilyen az Úr ágya és a Király dűlő, amelyek nem csak Tokaj-Hegyalján, hanem messze földön híresek. A furmint kóstolással véget ért a fehér tételek bemutatkozása – ezután eljött a vörösök kora.

 A Vylyan Pincészet 2019-es Csóka Variációjával indítottuk ezt a kört. Kishartyánból Debreczeni Flóra érkezett és mutatta be pincészetüket, aki birtokigazgató édesanyjával és testvérével közösen vezeti a régóta sikeres boros projektet. Mialatt e könnyed tétel a poharakba került, megtudtuk, hogy a Vylyan birtok központját a kisharsányi Fekete-hegyen, szőlőterületeik szívében alakítottak ki, és 7 ezer tőke szőlő a tulajdonuk.

A vakkóstolás két villányi borral folytatódott tovább: a Jammertal Borbirtok Villányi Franc és a Vylyan Mandulás Cabernet Franc igazán csúcsminőségű választások, amelyek mind kitűnő alapanyagokból készülnek. Itt kellett különben megválaszolni a borkvíz legnehezebb kérdését is, amely arra vonatkozott, hogy a két bor közül melyik lehet az idősebb?

Az est vége fele közeledve Maul Zsolt Pincészete két gyönyörű, testes tétele került a poharakba: a Lator és a Hedonista, amelyeknek neve már előre sejtette, hogy két nem mindennapi tétel következett a borsorban. A pincészet képviseletében Farkas Balázs elmondta, hogy ezek a friss évjáratú csúcsborok tökéletesen fémjelzik az óriási szortimenttel rendelkező borászatot, amelynek a közelmúltban a VinAgora Nemzetközi Borverseny legsikeresebb pincészete címet is odaítélték.

A kérdőíveket a szép tételek kóstolása után begyűjtöttük, ahogy az értékelő lapokat is, és megszületett az eredmény:

idén dobogós helyezést kapott a Vylyan Pincészet Csókakő variációja, a Maul pincészet Lator tétele pedig  felkerült a dobogó második fokára. A legtöbb legmagasabb értékelést vendégeinktől a tokaji Pelle Pincészet Édesem nevű bora kapta.

Bár a program ezzel véget ért, jól jellemezte a hangulatot, hogy senki nem akart még felállni az asztaloktól, tovább tartott a kellemes beszélgetés, networking, legföljebb csak azért, hogy a visszakóstolásra kitett tételekből ki-ki kiválassza a neki tetszőt és abból kortyoljon még, miközben a társaság jó része továbbra is velünk maradt.

Résztvevő borászatok:

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat Nagyot tervez a Mol Tiszaújvárosban
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 12:06
A Mol a Lummus Technologyval együtt tervez kémiai újrahasznosító üzemet létrehozni a városban.
Vállalat Nagy Márton nagyot álmodott, de Bécs közbeszólt
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 10:03
A nemzetgazdasági miniszter erőteljesen fejleszteni akarja a ferihegyi repülőteret és az odavezető infrastruktúrát, de a budapesti légikikötő teljesítménye nagyon messze van az utolérni kívánt bécsi repülőtértől. A különbség csak kicsit csökkenhet, mert az osztrákok is fejlesztenek ezerrel.
Vállalat A republikánusok aggódnak a Microsoft emirátusi befektetése miatt
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 08:15
Az amerikai cég 1,5 milliárd dollárt fektet be a G42 mesterséges intelligencia cégbe, érzékeny technológiát adva át a Kínával jó kapcsolatot ápoló vállalatnak?
Vállalat Nagy bejelentés: bevásárolta magát a Waberer’s egy biztosítóba
Privátbankár.hu | 2024. július 8. 15:56
A lépésről a vállalat közleményt adott ki.
Vállalat A 4iG felvásárlási étvágya szinte csillapíthatatlan
Privátbankár.hu | 2024. július 5. 10:28
Az Antenna Hungária leányvállalaton keresztül 55 ezer előfizetővel bővül a 4iG csoport a magyar PR-Telekom felvásárlásával.
Vállalat "Ez másról szól, mint arról, hogy holnapra rózsaszínűre festjük az eget" – beszélgetés Tóth - Patai Krisztinával, a Waberer’s ESG-ért felelős vezetőjével
Privátbankár.hu | 2024. július 4. 13:21
A tőzsdei vállalatok pénzügyi beszámolói mellé felsorakoznak a környezetvédelem, a társadalmi felelősségvállalás és az ezeket összefogó vállalatirányítás terén elért eredményeiket bemutató jelentések. Ezeket ma már megrendelőik és befektetőik is alaposan áttanulmányozzák – mondta Tóth - Patai Krisztina, a Waberer’s ESG-ért felelős igazgatója a lapunknak adott interjújában. Beszélt arról is, hogy a logisztikai iparágban miért különösen fontosak ezek a szempontok. Ahogy arról is, hogy az ESG-s tényezőknek való megfelelés nem kizárólag pénzkérdés.
Vállalat Nagyot harapott a kínai BYD a Teslába
Privátbankár.hu | 2024. július 2. 14:07
A kínai autógyártó értékesítései 21 százalékkal nőttek a második negyedévben, felzárkózva a jórészt Kínában gyártott amerikai Tesla mögé.
Vállalat Új piacra tört be az AutoWallis
Privátbankár.hu | 2024. július 1. 17:13
Terjeszkedik a cég.
Vállalat Nagy vállalkozásba kezd a 4iG - Ursula von der Leyen szavai után
Privátbankár.hu | 2024. július 1. 10:31
A magyar cég eddigi legnagyobb nemzetközi beruházására készül, együttműködésben a Telecom Egypt egyiptomi szolgáltatóval.
Vállalat Lezárult a Magyar Telekom részvény-visszavásárlása, vagy mégsem?
Privátbankár.hu | 2024. június 27. 10:09
A távközlési társaság összesen 21 200 065 törzsrészvényt vásárolt vissza 22,3 milliárd forintért június 19. és 26. között - a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján közzétett tájékoztatása szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG