6p

Második alkalommal került sor lapcsoportunk, a Klasszis Média kiemelt ügyfeleinek szóló, vakteszt formában megvalósított borkóstolóval és borkvízzel egybekötött ügyféltalálkozónkra május 28-án, kedden az ötcsillagos Aria Hotel Budapestben. Ahol a gyönyörű, különleges miliőjű lobbyban kellemes zongoraszó fogadta az érkezőket.

A  pénzügyi, gazdasági szféra, a szállodai és vendéglátó ágazat valamint a turisztikai szegmens jeles képviselőiből álló vendégek megérkezése után Csabai Károly, az Mfor és a Privátbankár főszerkesztője köszöntötte a vendégeket, majd bemutatta lapcsoportunkat a jelenlévőknek. Ezt követően Gáspár András, cégünk lapigazgatója, Hollós János, a szintén a lapcsoporthoz tartozó Piac és Profit főszerkesztője és Bocskai István partnerünk osztott meg hasznos információkat azzal kapcsolatban, hogyan lehet hatékonyan eljuttatni a cégek üzeneteit a média közvetítésével a nagyközönségnek, milyen egy jól működő hirdetés, mi a különbség a pr-megjelenés és a natív-tartalom között – és melyiket mikor, milyen formában érdemes használni, hogy ütős legyen az üzenet.

Ezt követően „rákanyarodtunk” az este kellemes, lazulós, borkóstolós részére, amelynek során mátrai, tokaji, etyeki, badacsonyi és villányi borokkal az ország neves pincészetei és borászatai képviseltették magukat, így amellett, hogy kiválóbbnál kiválóbb nedűket kóstoltunk, különlegesen színes és informatív képet kaphattunk az ország különböző bortermelő régióinak életéről, szőlőiről, tételeiről. 

A pincészetek kiemelkedő tételeit az est szakmai moderátora, Tóbiás Adrienn borszakíró ismertetése mellett a borászatok képviselői személyesen is bemutathatták. Elsőként a Mátra vulkanikus dűlőin kiemelten fehérborokkal foglalkozó Dubicz Borászattól Dunai György Sándorné ismertette boraik, termőterületeik egyedi tulajdonságait. Miközben a pincérek kitöltötték a poharakba az italokat, kezdetét vette a kóstolás, valamint a vendégek elé sorban kerülő tételek szakmai értékelése – pontozásos rendszerrel.

A mátrai borrégiónál maradva következő borászatként a Ludányi Pince bemutatása következett. A vendégek poharába egymás után töltötték a Dubicz Pince 2023-as Mátrai Zsizsi Frizzante tételét és a Ludányi Pince 2021-es Lélekzet névre keresztelt olaszrizlingjét, amelyet a vendégek a korábban kiosztott értékelőlapokon máris pontoztak, miközben arra is figyelt mindenki, hogy nem csak kóstolt, értékelt, hanem asztalonként egy elég komplex szakmai kérdőívvel is megbirkóztak az együtt ülő, így egy csapatot alkotó, egyre jobb kedvű asztaltársaságok.

A neszmélyi borvidékről a Gottwald Borászat borai következtek. Fiatal és élénk Gottwald Pinot Blanc 2020 pezsgőt, illetve egy menő Gottwald Rosét kóstolhattunk, amely, mint megtudtuk Gottwald Szilárdtól, a pincészet vezetőjétől, igen magas pontszámot elérő aranyérmes bor és nagy büszkeség pincészetük számára, hogy idén a Magyar Tudományos Akadémia borának választották.

A szintén a fővárostól nem messze fekvő Etyeki Kúriát pedig Borsos Kitty mutatta be a borászat képviseletében. Elmondta, hogy a 22 magyarországi borvidékből Etyek a hatodik legnagyobb, ahol 32 hektáron folyik a szőlőtermesztés, főleg fehérborokat, és kisebb arányban vörösborokat készítenek. Miközben egymás után érkeztek az Etyeki Kúria tételei – egy Sauvignon Blanc Pezsgő és egy 2021-es Pinot Noir – a borkóstolásba belelendülve már szinte mindenki borszakértőnek érezte magát.

A badacsonyi borvidéket a Szászi Birtok két bora, a Szent György-hegyi Olaszrizling, illetve a 2023-as Kéknyelű képviselte, amelyekről Adrienn elmondta, hogy milyen ez a badacsonyi pincészet, illetve a híres borvidék különleges ismertetőjegyeiről is képet alkothattak a jelen lévők.

A jó borokhoz finom falat is jár. Ezért nem is volt kérdés, hogy az Aria Hotel Budapest cateringje részéről a borok mellé jó ritmusban érkező finger food válogatások a program során végig nagy sikert arattak.

Közben újabb borok kerültek bemutatásra, amelyeket a Pelle Pince képviseletében Pelle László és Mariann hozott a Mád-Tokaj-hegyaljai borvidékről. Vendégeink kóstolhattak különleges 2018-as évjáratú Édesem bort tőlük, miközben a tétel készítője röviden elmesélte, hogy pincészetüket 2007-ben alapították Mádon, ahol kizárólag saját területükön megtermelt szőlőből születnek tételeik pincéjükben.

Ezt követően egy újabb tokaji bor, a Demetervin Max Furmint tétele került a poharakba, közben Adrienn röviden ismertette, hogy a Demetervin Pincészet legendás dűlőkben gazdálkodik, ilyen az Úr ágya és a Király dűlő, amelyek nem csak Tokaj-Hegyalján, hanem messze földön híresek. A furmint kóstolással véget ért a fehér tételek bemutatkozása – ezután eljött a vörösök kora.

 A Vylyan Pincészet 2019-es Csóka Variációjával indítottuk ezt a kört. Kishartyánból Debreczeni Flóra érkezett és mutatta be pincészetüket, aki birtokigazgató édesanyjával és testvérével közösen vezeti a régóta sikeres boros projektet. Mialatt e könnyed tétel a poharakba került, megtudtuk, hogy a Vylyan birtok központját a kisharsányi Fekete-hegyen, szőlőterületeik szívében alakítottak ki, és 7 ezer tőke szőlő a tulajdonuk.

A vakkóstolás két villányi borral folytatódott tovább: a Jammertal Borbirtok Villányi Franc és a Vylyan Mandulás Cabernet Franc igazán csúcsminőségű választások, amelyek mind kitűnő alapanyagokból készülnek. Itt kellett különben megválaszolni a borkvíz legnehezebb kérdését is, amely arra vonatkozott, hogy a két bor közül melyik lehet az idősebb?

Az est vége fele közeledve Maul Zsolt Pincészete két gyönyörű, testes tétele került a poharakba: a Lator és a Hedonista, amelyeknek neve már előre sejtette, hogy két nem mindennapi tétel következett a borsorban. A pincészet képviseletében Farkas Balázs elmondta, hogy ezek a friss évjáratú csúcsborok tökéletesen fémjelzik az óriási szortimenttel rendelkező borászatot, amelynek a közelmúltban a VinAgora Nemzetközi Borverseny legsikeresebb pincészete címet is odaítélték.

A kérdőíveket a szép tételek kóstolása után begyűjtöttük, ahogy az értékelő lapokat is, és megszületett az eredmény:

idén dobogós helyezést kapott a Vylyan Pincészet Csókakő variációja, a Maul pincészet Lator tétele pedig  felkerült a dobogó második fokára. A legtöbb legmagasabb értékelést vendégeinktől a tokaji Pelle Pincészet Édesem nevű bora kapta.

Bár a program ezzel véget ért, jól jellemezte a hangulatot, hogy senki nem akart még felállni az asztaloktól, tovább tartott a kellemes beszélgetés, networking, legföljebb csak azért, hogy a visszakóstolásra kitett tételekből ki-ki kiválassza a neki tetszőt és abból kortyoljon még, miközben a társaság jó része továbbra is velünk maradt.

Résztvevő borászatok:

A rovat támogatója:
A rovat támogatója a Garantiqa.hu A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat Ez a jövő? Tankokat gyárthatnak a Volkswagen bezárt gyáraiban
Litván Dániel | 2025. március 13. 16:16
A Rheinmetall szemez a Volkswagen (VW) bezárásra ítélt németországi üzemeivel. Miközben az autóeladások a padlón, a német fegyvergyártóhoz ömlenek a megrendelések – és még csak most indulhat a nagy európai fegyverkezési program.
Vállalat Mennyit keres egy autókon a Porsche? Mostantól kevesebbet
Privátbankár.hu | 2025. március 13. 11:34
Visszafogottabb teljesítményre számít a Porsche. 
Vállalat Megtriplázta szeletgyártó-kapacitását és két új prémium termékcsaláddal lép piacra a BioTechUSA
PR | 2025. március 13. 11:05
Mintegy 9 milliárd forint értékű beruházást valósít meg a hazai tulajdonú BioTechUSA, a beruházás első szakasza 5,5 milliárd forint értékben most zárult le: a cégcsoport szadai gyártó- és logisztikai központjában egy olyan komplex, többrétegű, ún. multilayer fehérjeszelet előállítására alkalmas gyártósort adott át a vállalat, mellyel megtriplázza éves szeletgyártási kapacitását, mellette pedig egy új prémium szelet- és egy új prémium vitamincsaláddal is piacra lép. Az európai szinten is egyedi fejlesztés mellett új shaker logózó üzemet építettek, folytatták a munkavállalóik jólétét érintő szociális fejlesztéseket, valamint a gyártókomplexumaik energetikai modernizációját is. A BioTechUSA és a Scitec Nutrition telephelyein napelemes energiatermelő rendszert építettek ki, mely az áramfelhasználás 30 százalékát biztosítja a jövőben, így jelentősen csökkenti a környezeti terhelést.
Vállalat Tud valamit a Volkswagen, amiben egyetlen versenytársa sem előzheti meg
Buksza blog | 2025. március 13. 10:11
A Volkswagen nehéz időket él át számos ok miatt, ami költségcsökkentésre, karcsúsításra kényszeri az autógyártót. Meglepő módon van egy terület, ahol a karcsúsítás szóba se kerülhet.
Vállalat Kinevetik a Trump-vámokat
Buksza blog | 2025. március 13. 07:45
Az elmúlt év nagyon jól sikerült a Legónak, ami elsősorban annak köszönhető, hogy egymás után dobja piacra új készleteit. A Donald Trump-féle „új világrendtől” kicsit sem ijedtek meg.
Vállalat Megvan a szombathelyi MCC-központ kivitelezője
Privátbankár.hu | 2025. március 12. 16:14
A NER-es elitképző számos magyarországi centruma közül most épp a Vas vármegyeszékhelyi épületet újítják fel, aminek hamar meg is találták a nyertesét, és amely sorra nyeri el a pályázatokat.
Vállalat Forradalmi változás közeleg a súlycsökkentő gyógyszereknél
Privátbankár.hu | 2025. március 12. 11:25
Átalakította a gyógyszeripart a súlycsökkentő készítmények megjelenése, ám a jelenleg kapható gyógyszerek nagy hátránya, hogy drágák és injekcióval kell beadni őket. Ez most megváltozhat. 
Vállalat Jókora gyomrosba szaladt bele a Volkswagen
Privátbankár.hu | 2025. március 11. 10:33
Itt vannak a 2024-es eredmények – nem szép olvasmány.
Vállalat Rangos lista élére került Magyarország
Privátbankár.hu | 2025. március 10. 16:33
A budapesti repülőtér lett a legjobb európai légikikötő a 15-25 milliós utasforgalmat bonyolító repülőterek között 2022-ben után 2024-ben is.
Vállalat A Soós Tészta Kft. megbízható minőséget nyújt
PR | 2025. március 10. 10:14
A Soós Tészta Kft. több mint 40 éve nyújt kiváló minőségű tésztákat a vásárlók számára, és a KMÉ-védjegyet 26 termékük kapta meg.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG