6p

Elmossa az árrésstopot a recesszió?
Mekkora sebeket ejt rajtunk Donald Trump vámháborúja?

Online Klasszis Klub élőben Jaksity Györggyel!
Vegyen részt és kérdezze Ön is a neves közgazdászt!

2025. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Második alkalommal került sor lapcsoportunk, a Klasszis Média kiemelt ügyfeleinek szóló, vakteszt formában megvalósított borkóstolóval és borkvízzel egybekötött ügyféltalálkozónkra május 28-án, kedden az ötcsillagos Aria Hotel Budapestben. Ahol a gyönyörű, különleges miliőjű lobbyban kellemes zongoraszó fogadta az érkezőket.

A  pénzügyi, gazdasági szféra, a szállodai és vendéglátó ágazat valamint a turisztikai szegmens jeles képviselőiből álló vendégek megérkezése után Csabai Károly, az Mfor és a Privátbankár főszerkesztője köszöntötte a vendégeket, majd bemutatta lapcsoportunkat a jelenlévőknek. Ezt követően Gáspár András, cégünk lapigazgatója, Hollós János, a szintén a lapcsoporthoz tartozó Piac és Profit főszerkesztője és Bocskai István partnerünk osztott meg hasznos információkat azzal kapcsolatban, hogyan lehet hatékonyan eljuttatni a cégek üzeneteit a média közvetítésével a nagyközönségnek, milyen egy jól működő hirdetés, mi a különbség a pr-megjelenés és a natív-tartalom között – és melyiket mikor, milyen formában érdemes használni, hogy ütős legyen az üzenet.

Ezt követően „rákanyarodtunk” az este kellemes, lazulós, borkóstolós részére, amelynek során mátrai, tokaji, etyeki, badacsonyi és villányi borokkal az ország neves pincészetei és borászatai képviseltették magukat, így amellett, hogy kiválóbbnál kiválóbb nedűket kóstoltunk, különlegesen színes és informatív képet kaphattunk az ország különböző bortermelő régióinak életéről, szőlőiről, tételeiről. 

A pincészetek kiemelkedő tételeit az est szakmai moderátora, Tóbiás Adrienn borszakíró ismertetése mellett a borászatok képviselői személyesen is bemutathatták. Elsőként a Mátra vulkanikus dűlőin kiemelten fehérborokkal foglalkozó Dubicz Borászattól Dunai György Sándorné ismertette boraik, termőterületeik egyedi tulajdonságait. Miközben a pincérek kitöltötték a poharakba az italokat, kezdetét vette a kóstolás, valamint a vendégek elé sorban kerülő tételek szakmai értékelése – pontozásos rendszerrel.

A mátrai borrégiónál maradva következő borászatként a Ludányi Pince bemutatása következett. A vendégek poharába egymás után töltötték a Dubicz Pince 2023-as Mátrai Zsizsi Frizzante tételét és a Ludányi Pince 2021-es Lélekzet névre keresztelt olaszrizlingjét, amelyet a vendégek a korábban kiosztott értékelőlapokon máris pontoztak, miközben arra is figyelt mindenki, hogy nem csak kóstolt, értékelt, hanem asztalonként egy elég komplex szakmai kérdőívvel is megbirkóztak az együtt ülő, így egy csapatot alkotó, egyre jobb kedvű asztaltársaságok.

A neszmélyi borvidékről a Gottwald Borászat borai következtek. Fiatal és élénk Gottwald Pinot Blanc 2020 pezsgőt, illetve egy menő Gottwald Rosét kóstolhattunk, amely, mint megtudtuk Gottwald Szilárdtól, a pincészet vezetőjétől, igen magas pontszámot elérő aranyérmes bor és nagy büszkeség pincészetük számára, hogy idén a Magyar Tudományos Akadémia borának választották.

A szintén a fővárostól nem messze fekvő Etyeki Kúriát pedig Borsos Kitty mutatta be a borászat képviseletében. Elmondta, hogy a 22 magyarországi borvidékből Etyek a hatodik legnagyobb, ahol 32 hektáron folyik a szőlőtermesztés, főleg fehérborokat, és kisebb arányban vörösborokat készítenek. Miközben egymás után érkeztek az Etyeki Kúria tételei – egy Sauvignon Blanc Pezsgő és egy 2021-es Pinot Noir – a borkóstolásba belelendülve már szinte mindenki borszakértőnek érezte magát.

A badacsonyi borvidéket a Szászi Birtok két bora, a Szent György-hegyi Olaszrizling, illetve a 2023-as Kéknyelű képviselte, amelyekről Adrienn elmondta, hogy milyen ez a badacsonyi pincészet, illetve a híres borvidék különleges ismertetőjegyeiről is képet alkothattak a jelen lévők.

A jó borokhoz finom falat is jár. Ezért nem is volt kérdés, hogy az Aria Hotel Budapest cateringje részéről a borok mellé jó ritmusban érkező finger food válogatások a program során végig nagy sikert arattak.

Közben újabb borok kerültek bemutatásra, amelyeket a Pelle Pince képviseletében Pelle László és Mariann hozott a Mád-Tokaj-hegyaljai borvidékről. Vendégeink kóstolhattak különleges 2018-as évjáratú Édesem bort tőlük, miközben a tétel készítője röviden elmesélte, hogy pincészetüket 2007-ben alapították Mádon, ahol kizárólag saját területükön megtermelt szőlőből születnek tételeik pincéjükben.

Ezt követően egy újabb tokaji bor, a Demetervin Max Furmint tétele került a poharakba, közben Adrienn röviden ismertette, hogy a Demetervin Pincészet legendás dűlőkben gazdálkodik, ilyen az Úr ágya és a Király dűlő, amelyek nem csak Tokaj-Hegyalján, hanem messze földön híresek. A furmint kóstolással véget ért a fehér tételek bemutatkozása – ezután eljött a vörösök kora.

 A Vylyan Pincészet 2019-es Csóka Variációjával indítottuk ezt a kört. Kishartyánból Debreczeni Flóra érkezett és mutatta be pincészetüket, aki birtokigazgató édesanyjával és testvérével közösen vezeti a régóta sikeres boros projektet. Mialatt e könnyed tétel a poharakba került, megtudtuk, hogy a Vylyan birtok központját a kisharsányi Fekete-hegyen, szőlőterületeik szívében alakítottak ki, és 7 ezer tőke szőlő a tulajdonuk.

A vakkóstolás két villányi borral folytatódott tovább: a Jammertal Borbirtok Villányi Franc és a Vylyan Mandulás Cabernet Franc igazán csúcsminőségű választások, amelyek mind kitűnő alapanyagokból készülnek. Itt kellett különben megválaszolni a borkvíz legnehezebb kérdését is, amely arra vonatkozott, hogy a két bor közül melyik lehet az idősebb?

Az est vége fele közeledve Maul Zsolt Pincészete két gyönyörű, testes tétele került a poharakba: a Lator és a Hedonista, amelyeknek neve már előre sejtette, hogy két nem mindennapi tétel következett a borsorban. A pincészet képviseletében Farkas Balázs elmondta, hogy ezek a friss évjáratú csúcsborok tökéletesen fémjelzik az óriási szortimenttel rendelkező borászatot, amelynek a közelmúltban a VinAgora Nemzetközi Borverseny legsikeresebb pincészete címet is odaítélték.

A kérdőíveket a szép tételek kóstolása után begyűjtöttük, ahogy az értékelő lapokat is, és megszületett az eredmény:

idén dobogós helyezést kapott a Vylyan Pincészet Csókakő variációja, a Maul pincészet Lator tétele pedig  felkerült a dobogó második fokára. A legtöbb legmagasabb értékelést vendégeinktől a tokaji Pelle Pincészet Édesem nevű bora kapta.

Bár a program ezzel véget ért, jól jellemezte a hangulatot, hogy senki nem akart még felállni az asztaloktól, tovább tartott a kellemes beszélgetés, networking, legföljebb csak azért, hogy a visszakóstolásra kitett tételekből ki-ki kiválassza a neki tetszőt és abból kortyoljon még, miközben a társaság jó része továbbra is velünk maradt.

Résztvevő borászatok:

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat Védelmi és haderőfejlesztési technológiákról egyeztetett Jászai Gellért
Privátbankár.hu | 2025. április 18. 13:40
A 4iG Nyrt. elnöke a vállalatcsoport székházában fogadta David Bakert, az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának európai és NATO politikájáért felelős helyettes államtitkárát és az általa vezetett küldöttséget.
Vállalat Remekel a hazai közmű-, valamint energetikai szektor egyik vezető szállítója
Privátbankár.hu | 2025. április 18. 09:58
Az ABB az üzleti környezetet érintő bizonytalanság közepette is egy számjegyű bevételnövekedést vár 2025-ben.
Vállalat A piaci kihívások mellett is növekedni tudott a BioTechUSA-cégcsoport
PR | 2025. április 17. 16:37
Közzétette éves jelentését a tisztán hazai tulajdonú BioTechUSA-cégcsoport: a gazdasági nehézségek ellenére a vállalat stabil eredményeket mutatott fel 2024-ben, bár a növekedési ütem némileg lassult a korábbi évekhez képest. Európa egyik legnagyobb étrendkiegészítő gyártójának és forgalmazójának árbevétele 3,5 százalékkal, 93,7 milliárd forintra emelkedett, miközben az EBITDA-ja 2 százalékkal 10,68 milliárd forintra nőtt. A cégcsoport nagy hangsúlyt fektetett a hatékonyságnövelésre, a technológiai és termékfejlesztésekre, a stratégiai beruházásokra, valamint a belföldi piacvezető pozíció megtartása mellett tovább terjeszkedett a külpiacokon.
Vállalat Megint földgázt talált a Mol Pakisztánban
Privátbankár.hu | 2025. április 17. 14:01
Három új földgáztalálatot ért el a Mol Pakisztánban a Tal nevű kutatási területen, amelyeknek a magyar vállalat most elkezdte kidolgozni a kitermelési stratégiáját is – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Iszlámábádban.
Vállalat Árcsökkentést kért a Spar
Privátbankár.hu | 2025. április 17. 09:51
Nem mindenkinek tetszik az ötlet.
Vállalat Akár 80 000 forint pluszt is lehet keresni a Gránit Banknál rendszeres megtakarítás esetén
PR | 2025. április 16. 14:21
A szelfivel számlát nyitó ügyfelek 40 000 forintján felül további 40 000 forinttal gazdagodhatnak a Gránit Banknál, akik mobilalkalmazáson keresztül rendszeres megbízást adnak befektetési jegy vásárlására.
Vállalat Kína bevitt egy nagy ütést az amerikai ipar egyik sztárjának
Privátbankár.hu | 2025. április 15. 12:43
Donald Trump februárban elindított kereskedelmi háborúját egyetlen eszközre, a büntetővámok bevezetésére építette. Valószínűleg nem gondolt arra, hogy mások többféle módon visszaüthetnek.
Vállalat Felkészülés a legrosszabbra: fordulat a cégeknél
Privátbankár.hu | 2025. április 15. 12:05
Az Egyesült Államok vállalatvezetőinek többsége arra számít, hogy Donald Trump elnök gazdaságpolitikája miatt recesszióba süllyed az amerikai gazdaság. Márciusban még a kisebbség gondolta így.
Vállalat Donald Trump elintézte: durva drágulást jelentett be a Sony
Privátbankár.hu | 2025. április 14. 15:37
A Sony 25 százalékkal emelte a PlayStation 5 árát, részben a Trump-féle vámok hatására
Vállalat Tradíció és minőség a pékségben
PR | 2025. április 14. 14:29
A Pécsváradon alapított Aranycipó Kft. immár több mint harminc éve készít magas minőségű pékárukat. A családi vállalkozás napjainkban megfelel a legmagasabb élelmiszeripari sztenderdeknek, miközben a hagyományos kézműves technikákat is alkalmazza. A cég jelenleg több mint 20 kemencével rendelkezik, és közel 150 féle termékének elkészítésében 270 munkatárs vesz részt. A minőség iránti elhivatottságukat a frissen elnyert Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegy is igazolja.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG